Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 22:00 2 650 33

Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • домашно насилие

Институцията на омбудсмана работи съвместно с Министерство на правосъдието в работна група за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие

Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие  - 1
Снимка: Пресцентър

На Международния ден на ООН за борба с насилието над жени Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдната министърка Десислава Ахладова, в която настоя, изготвеният законопроект срещу домашното насилие да бъде придвижен до Министерски съвет и внесен за обсъждане, гласуване и приемане в Народното събрание.

Припомняме, че институцията на омбудсмана работи съвместно с Министерство на правосъдието в работна група за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите на насилие у дома.

„Обръщам се към Вас с настоящата препоръка не само по повод на Международния ден за премахване на насилието над жените, но и с оглед на все по-изострящия се проблем с домашното насилие в условията на пандемия“, пише омбудсманът. Доц. Ковачева посочва данните на СЗО след обявяване на глобалната пандемия, според които във всички страни, включително и България, се наблюдава ескалация на насилието срещу жени.

„Повече от една трета от жените в Европа продължават да живеят в реалността на насилието, което ги наранява физически, сексуално и психически, докато не загубят живота си. У нас не се води официална статистика, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие, а от началото на годината убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийни публикации има съобщения за още 5 убити жени“, омбудсманът.

Тя акцентира, че продължаващата пандемична криза поставя на преден план необходимостта от спешни законодателни мерки в сферата на домашното насилие, от което страдат не само жените, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и дори мъже.

„В тази връзка и с оглед мащаба на проблема, смятам за важна стъпка към ефективното справяне с домашното насилие предприемането на спешни действия по включване на изготвения от работната група към Министерство на правосъдието законопроект, в чието изготвяне институцията на омбудсмана се ангажира пряко, в програмата на Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание за обсъждане, гласуване и приемане“, подчертава омбудсманът и се аргументира, че своевременните мерки за борба с насилието срещу жени, в това число и нормативните, са още по-необходими в момента, за да се противодейства на задълбочаващата се не само у нас, а и в европейски и световен мащаб криза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен овчар

    25 2 Отговор
    Домашното насилие в повечето случаи е от недостиг ,безпаричие и ниско обраование за което са виновни управниците които се дупят на запада и обричат народа на вечен дълг, кредит,алкохолизъм и наркомания!

    Коментиран от #6

  • 2 Бачо Киро

    24 0 Отговор
    Добре де, я дайте да го видим този законопроект... Така ги дрънкате, все едно в момента насилието срещу жените е законно... Я да видим колко мяза с ИК. Като напишете друг закон, как точно ще се променят нещата откъм изпълнението? Сега няма закони против насилието? Ако кварталния полицай го боли фара барабар с районното, как точно с още един закон ще се разработят?

    Коментиран от #13

  • 3 Охо Бохо

    11 3 Отговор
    Ама какво насилие над жени, за бога нали има равенство на половете, ами да използват мъжка сила.
  • 4 Рошко

    14 5 Отговор
    Мислила мислила че и го измислила, тез обдусмани ли са душмсни освен да взимат хубава заплата какво друго правят

    Коментиран от #8

  • 5 минчо

    9 1 Отговор
    АААЗ ПРИДЛАГАМ КОМШИЙКАТА ДА ДОЙДЕ В НАС И НЯМА ДА ИМА КАРАНИЦИ.....А ЛЮБОВ😂😂😂😂😂😂
  • 6 324

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен овчар":

    Ти да не мислиш, че само българите бият жените си? Прев си че недостига на пари изостря взаимоотношенията, но другото си зависи от възпитанието. За стивън сега чел ли си как използва жените за боксова круша, а за мики рурк, на тях да не би да им липсват пари?

    Коментиран от #14

  • 7 Силвия

    13 1 Отговор
    В статията отново липсва най-важното - какво се предлага конкретно като промяна.
    Защото и сега законите предвиждат куп мерки и защити, но като не работят контролните органи е все едно.
  • 8 Охо Бохо

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Това са европейски длъжности за свои хора или по български синекурни!
  • 9 ПАРАЗИТКА

    16 2 Отговор
    ДЪРЖАВНОТО НАСИЛИЕ Е НА ДНЕВЕН РЕД МА ПРЪДЛО !
  • 10 Градинаря

    13 0 Отговор
    Тоя омБОСТАН да поиска държавата да наложи мораториум на кредитите на физически и юридически лица, както и облекчение в данъците докато трае кризата! А не да подкрепя банки, ЧСИ-та и прочее кръвници, които сега жънат и взимат на хората имотите на безценица... Разбра ли Ом Бостане какво трябва да направиш?!?

    Коментиран от #12

  • 11 Де Факто

    5 1 Отговор
    Във ФАЩ домашното насилие е и над мъжете, не само над жените.Ако жена посегне на мъж, удари го, одере го с нокти или нещо подобно ОТИВА В ЗАТВОРА,както и мъжът, ако и посегне.
  • 12 Bretuy

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Градинаря":

    Точно това е проблема. Но в момента управляващите и свързаните с тях банки, копърки за микрокредити ала "пари навреме" са най-важни. ЧСИ - също, иначе няма как опозиция + управляващи да са заедно. Да не забравяме, че имаше 74 милиона лева към ЧСИ през март тази година, дни след локдауна. Нека ЧСИ да папкат, а хората да мрат!
  • 13 FORM

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Аз мисля, че само такъв капацитет като теб ще разреши пролема. Домашното насилие е социален проблем и да се разчита само на една структура е несериозно. Има домашно насилие-има ответни принудителни и наказателни мерки, които ако се промени закона ще се прилагат по-бързо и по-лесно ."Кварталния полицай" за твое сведение е полицейски инспектор, който изпълняма цакона такъв какъвто е. Той не може да бъде лична и девонощна охрана . Решението е комбинация от бърза проверка и бързо правораздаване .
  • 14 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "324":

    Алкохолът и наркотиците са други две неща, които тласкат към насилие: и Брад Пит, и Джони Деп , примерно, жестоко си платиха тъкмо заради това
  • 15 ЕdinOtBokludja

    6 0 Отговор
    Хората ,от Габрово и прасе не си взимат .....
  • 16 ФЕМЕН

    17 3 Отговор
    МАТРИАТРХАТЪТ И ФЕМЕНИЗМА СЪЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН И ЗА ИЗПОВЯДВАНЕТО МУ НАКАЗАНИЕ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР.ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА Е ФЕМЕНИСТКА И МЪЖЕМРАЗКА ПО ГОРЕ ПРОЧЕТЕНИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ

    Коментиран от #22

  • 17 пфууу

    6 2 Отговор
    Аман от жендъри и лизбийки СОРОСОИДИ!
    "За"въвеждане на еднополови бракове в България и "за"
    родителски права на еднополови двойки в България са гласували:
    Радан Кънев от "Демократична България"
    Атидже Алиева-Вели ДПС
    Илхан Кючук ДПС
    Искра Михайлова ДПС
    Иво Христов БСП
    Цветелина Пенкова БСП
    Сергей Станишев БСП
    Петър Витанов БСП
    Елена Йончева БСП

    Коментиран от #25

  • 18 Активист на БКП

    6 2 Отговор
    А кога ще бъдат приети мерки за насилието над цял един народ от един психичноболен човек???!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 насилие

    5 1 Отговор
    Домашното насилие, ще се увеличи драстично, когато цялото семейство... деца, бебета, съкратени родители, баби - дедовци се съберат в общото жилище от 60 квадрата и живеят заедно месеци без лично пространство... мисля, че ще се изпокарат и изпотрепят! Но кой е виновен, за събирането им и тесните им жилища - държавата!
    Та нека държавата да помисли за това и да разреши проблема някак!
  • 21 Голям проблем

    6 2 Отговор
    Точно сега светът гори от пандемията,а на тази домашното насилие й е проблем.Мълчи си там,и без това длъжността ти е съвсем излишна.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Doko

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Голям проблем":

    Домашното насилие е резултат от разни фактори. В момента един от факторите е пропадналото управление на герб. Факт.
  • 24 попчето

    3 1 Отговор
    Тая га ми го лапне дали така ще си изкриви мутрата?
  • 25 Toko

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "пфууу":

    Изброяваш имена. Липсва името на вожда ти, дето вече е без джипка завинаги.

    Коментиран от #26

  • 26 да да да

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Toko":

    Имена на успешни българи, за сметка на пишещите тук - страхливи марионетки! Всички в този списък барабар с вожда са имали смелостта да направят нещо в живота си, а вас дори ви е страх масово да спрете да си плащате кредити и налози - сърдете се на себе си, щом сте с миши сърца, ще теглите!

    Коментиран от #27

  • 27 Toko

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "да да да":

    Твоят вожд - Борисов затвори държавата за втори път. Не ме интересуват твоите кредити и лихви. Затварянето на държавата беше без подготовка. Няма да затваряме - след това, затваряме. Иди ми - дойди ми.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ikdk

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Toko":

    Не те интересуват но скоро ще те заинтересува как нема да имаш пари да си платиш тока и ще стоиш на тъмно и как ще трябва да избираш дали да си платиш сметките или да си купиш храна и тогава ще се наложи в смутни несигурни времена да теглиш кредит и после схемата е ясана не го плащаш и губиш всичко! 90 процента от българите са с кредити или кредитни карти и сега като няма мораториум се очаква да се увеличи процента но лошите кредити и банките и фирмите за бързи кредити да се превърнат в амбулантни търговци на стоки, земи и жилища - да си ги продават на богатите и да те да стават още по-богати а утре ти няма да имаш какво да продадеш и с какво да живееш? Сега разбра ли защо трябва да те интереуват кредитите ?!?
  • 30 тата

    0 0 Отговор
    А и като банките вземат толкова много жилища и имоти така ще нарушат пазара на жилищата и имотите като го подбият в целта си да продават понеже им трябват пари... това предполага падане на цената на жилища, земи имоти и прочее и задълбочаване на мизерията! Трябва да сте слепи да не виждате какво се задава!!!
  • 31 туй то

    1 0 Отговор
    Г-да малоумници , не си ли давате сметка , че на финала на вашите глупости , ще има много повече нещастни деца, живеещи страдащи неимоверно , при разделени и разбити семейства , със огромните рискове за тяхното израстване и съзряване като хора. Мъжът вече не може да пръдне спокойно , от всякъде го гонят за домашно насилие - толкова модерно стана напоследък . Толкова феминизирате жените , че те забравиха защо са родени , и каква им е ролята в семейството . Никой не е оцелял без ред , и този ред го създава мъжа в семейството- Истинският Мъж , неизбежно е - природа. При нашите братя - мюсюлманите семействата са по-сплотени и здрави , защото жената така е възпитана , че да не дава поводи мъжът да употребява насилие . Има си действащ НПК има закони . Престанете да внушавате непрекъснато , как една жена трябва да си разбие семейството , защото мъжа и е излекувал хистерията навреме с едно шамарче . Ще се дойде до там мъжа няма да създава семейство , ще си ходи по ку.ви 20-30-50 лева чао , и кой от къде е.
  • 32 Жоро

    0 0 Отговор
    AКога ще спре насилието на бандите рекетиращи под предлог, че ще ти работят без пари а после искат много пари и няма измъкване що са ти го направили вече и трябва да плащаш колкото искат!?
  • 33 Иво

    0 0 Отговор
    Правете любов,а не война...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове