25 Ноември, 2020 18:24 5 312 28

Рая Попова пред ФАКТИ - БРА предлага три спешни мерки за спасяване на търговията на дребно

  • коронавирус-
  • локдаун-
  • българска ритейл асоциация-
  • рая попова-
  • спешни мерки-
  • икономика-
  • търговия на дребно

"Хората са изключително притеснени, че не могат да се погрижат за тези, които досега са им били лоялни служители, грижили са се за това бизнесът да се движи напред и въобще са били част от този екип", каза Попова

Рая Попова пред ФАКТИ -  БРА предлага три спешни мерки за спасяване на търговията на дребно - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

По-рано днес Българската ритейл асоциация (БРА) излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до вицепремиера Томислав Дончев, до министъра на финансите Кирил Ананиев и до министъра на икономиката Лъчезар Борисов. БРА се представя като сдружение на над 100 търговци, опериращи магазини на дребно в страната. В писмото си посочва три мерки, които смятат, че държавата спешно трябва да взема относно търговията на дребно в контекста на новите противоепидемични мерки за периода 27 ноември-21 декември.

От ФАКТИ се свързахме с генералния секретар и член на Управителния съвет на Българската ритейл асоциация Рая Попова, за да говорим относно мерките, които те предлагат.

На въпроса колко души разчитат на препитание от работата си в търговски обекти на членовете на асоциация, Попова отговори: „Около 3000 души са засегнатите хора, само от нашите членове. Разбира се, секторът на търговията е доста по-голям от това“.

„За асоциацията и за нейните членове най-важни са служителите. Един работодател преди всичко носи отговорност към своя бизнес, първо и към своите служители, второ. Хората са изключително притеснени, че не могат да се погрижат за тези, които досега са им били лоялни служители, грижили са се за това бизнесът да се движи напред и въобще са били част от този екип. Такива решения са много тежки и от чисто човешка гледна точка, защото просто резерв няма. Той вече се изчерпи – неплатени отпуски и т.н., всичко свърши още миналия път. Някои от хората просто карат от заплата до заплата. Нямат никакъв буфер и са силно притеснени за чисто физическото си оцеляване. Това, което притеснява нашите членове е как да оставят всички тези семейства. Някой от съпрузите, които вече са загубили работата си разчитат само на този доход като основен. Това е много притеснително за всички“, каза тя по повод причините за написването на това отворено писмо.

В самото писмо членовете на БРА предлагат държавата да се намеси с мерки, които да бъдат приети, а необходимите средства за това да бъдат осигурени преди повторното затваряне да бъде факт. На въпроса защо държат средствата да бъдат осигурявани преди локдауна, Попова отговори: „Случва се да се дават обещания, които са малко имагинерни. От типа „ще видим“, „ще решим“, „ще преценим“, „чакайте да разберем Европейският съюз как ще помогне“. Така или иначе Европейският съюз има предвидени средства. Някакви мерки трябва час по-скоро да бъдат разпределени, защото и времето е фактор с огромно значение“.

Но в какво точно се изразяват самите мерки, които предлагат от Българската ритейл асоциация?

Първо, те предлагат „в случаите, когато икономическата дейност на търговските предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, икономическия или други министри, държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. А поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период, работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси“.

Относно тази мярка в писмото си от БРА казват, че такава помощ е съвместима с ДФЕС и че в случай, че са спазени условия, помощта трябва да се предоставя не по-късно от 30 юни 2021 година, като покрива непокритите фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 година до 30 юни 2021 година, включително разходи, направени през част от този период. Тази помощ трябва да се предоставя въз основа на схема на предприятия, които са засегнати от спад на оборота през допустимия период с най-малко 30 % в сравнение със същия период през 2019 година, пише още в писмото.

Дефинират и какво са непокритите фиксирани разходи: постоянните разходи, направени от предприятията през допустимия период, които не са покрити от печалбата през същия период и от други източници като застраховка или временни мерки за помощ. „Интензитетът на помощта не надвишава 70% от непокритите фиксирани разходи, с изключение на микро- и малките предприятия (…), при което размерът на помощта не надвишава 90% от непокритите фиксирани разходи“, пише в писмото. „Една такава подкрепа, препоръчана от Европейската комисия и вече прилагана в редица европейски страни, може да бъде бързо осъществена/администрирана от Националната агенция по приходите“, пише още там.

Като втора мярка, от БРА посочват при заразен персонал, който има доказан положителен тест за Covid-19, магазините да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта. При това затваряне те искат да бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси. „Отпусканата помощ да бъде за период от 14 до 28 дни, според продължителността на задължителните карантини и да се подпомагат именно онези служители, които не са в болничен и нямат доказан Covid-19, но не могат да изпълняват работните си задължения поради задължителна карантина“, пише в писмото.

Третата спешна мярка, която БРА предлагат е да бъдат разсрочени банковите кредити на търговците, както и помощ под формата на отсрочване на данъци и/или отсрочване на социалноосигурителни вноски. От БРА предлагат тази помощ да се отпуска преди 30 юни 2021 година и крайната дата на отсрочването да бъде отново 30.06.2021 година.

В края на разговора ни, на въпроса оптимистични ли са предложените от тях мерки да бъдат въведени, Попова отговори: „Ние сме длъжни да реагираме като асоциация, като цял бранш, един сектор. Ние сме длъжни да изложим нашите притеснения и силно се надяваме, че ще срещнем разбиране от страна на държавата“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че кога са подпомагали часния сектор?

    33 4 Отговор
    Те го унищожиха. А и тая госпожя тръгнала да иска от ГЕРБ.!!!
  • 2 работещ

    26 5 Отговор
    Оставка на управляващия режим!
  • 3 На фотосинтеза

    16 0 Отговор
    То печелившия бизнес цветарите си го присвоиха вече. А колкото до останалите - по Остап Бендер - спсението на давещите се е грижа на самите тях.
  • 4 Охо Бохо

    24 1 Отговор
    Българската ритейл~такава дума в българския език не съм чувала, та да я преведе някой?
  • 5 бачо Рачо

    8 15 Отговор
    всеки казва-ДАЙ и после-КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ.Щом пенсионерите могат да живеят в недоимък -ще живеят всички така, докато изгоним вируса.Няма накъде, или ще измрем всички.

    Коментиран от #28

  • 6 Йозеф

    6 8 Отговор
    Българския ритейл е нещо модерно и различно, изградено с идея, а не кварталния курник с ръждясали витрини и криви рафтове, където клиента влиза по принуда. Малко магазини са такива, търговците не инвестират, обаче искат да имат оборот. Е няма как. Попадал съм на магазини в Севлиево и Павликени, които са като от списание, нещо невиждано, ама хората са се ориентирали правилно, даже в първия момент не можах да повярвам, че в скъсана България има магазини, по-хубави от тези в Германия, Италия и Англия. И на тези хора бизнеса им върви, и то видимо доста добре, ама обектите им са уникални и привличат клиентите. С кеф да пазаруваш на такива места!

    Коментиран от #10

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    оставка мутри
  • 8 Цеко

    6 0 Отговор
    По руските медий съобщиха че е починал Диего Марадона
  • 9 соларис

    9 0 Отговор
    БОГ ДА ПРОСТИ МАРАДОНА.
  • 10 Йозифе, като те чета

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Йозеф":

    Разбирам защо всички мразят евреите. Щото ти всъщност си немски Йосиф! Дразните ей, отворите си устите и само смрад излиза! А ритейл, е търговия на дребно на български и нищо друго! Без конотациите, които са ти в главата!

    Коментиран от #24

  • 11 Стойко

    16 0 Отговор
    Снощи адв.Хаджигенов с студиото на Факти.бг каза че 5-те милиарда кредит които взе Борисов вече са изядени и опоскани. Не вярвам за 2 месеца да изядат милиардите. Народа не видя нищо от тях. По вероятно 1 милиард да са усвоили Герберите а другите да пазят в офшорки за изборите . Приятели ! Мили , клети и подтиснати сънародници ! За 2 месеца от правителството на Бойко Борисов бяха изтеглени 6 милиарда лева нов дълг който се води не на Борисов а на гърба на народа ! Края на месец септември 2.5 милиарда евро ( 5 милиарда лева) които в началото на октомври бяха преведени по сметката на БНБ и сега 526 милиона евро ( малко над 1 милиард лева) за справяне с пандемията! 6 милиарда !!!!!! На клетия гръб на Българския народ ! С тези милиарди Борисов си купува време да докрета до изборите през март! Не го интересува ни най малко че ще го връщат с робско тегло вашите деца , с увеличени данъци и осигуровки и ниски доходи ! А да попитам някой от вас ( освен държавните хрантутници , полицаи , учители ,кръчмари и хотелиери ) получи ли финансова помощ от правителството на Борисов за справяне с пандемията?

    Коментиран от #12

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Стойко":

    мен ни ме ИНТЕРЕСУВА че ГОСПОДИН БОРИСОВ тегли заеми аз сьм доволен че ми дава по 50 лева към пенцията ми ни на ИНТЕРЕСУВА че ша го връщат вашите деца аз нямам деца и си искам 50 те лева ко ма интересува че са с заеми на ваш гръб
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    аз винаги ша гласувам за ГОСПОДИН БОРИСОВ зашото ми дава още 50 лева към пенцията от 220 лева и сега земам 270 лева ми се падат по 8 лева на ден да живея с тях се храня 3 пъти плашам си тока вода интернет телефон лекарства и зимата отоплението с тези пари просто РАЗКОШ затова винаги ша гласувам за ппгерб за да живея добре както сега

    Коментиран от #14

  • 14 ГЕРБер-богаташ

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Напълно си прав мой колега съпартиец от ГЕРБ! Моя доход на ден е колкото твоята пенсия за цял месец затова винаги с теб пак ще гласуваме за ГЕРБ !!!! ПОБЕДА ГЕРБ

    Коментиран от #19

  • 15 Бени Гант

    2 1 Отговор
    Още малко и ще иска и почивка от трудното ежедневие ,на Халкидики за ощетените ритейлници ,г- ца Рая !! На държавни разноски ....
  • 16 ЕdinOtBokludja

    1 2 Отговор
    Курти ,по вашия край как са ритейлерите и ретейлерките ?
  • 17 Врачка

    4 1 Отговор
    Когато продавахте бирата на двойна цена ви беше добре,А?Когато ми пробутвайте студени кебапчета с мухлясала питка ми се смеехте ,че съм улавя да си дам парите.Сега ще изпиете горчивата чаша и ще се ориентирате в друг вид бизнес.
  • 18 Припяд

    0 0 Отговор
    По руските медий съобщиха и други трагедий ...
  • 19 🐷 Боко ТИКВАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБер-богаташ":

    Продължавай да държиш езичето си в седалището ми, и обещавам да ти удвоя надника.:-)

    Коментиран от #21

  • 20 Стела- ритейл амъдиристратор в Жиролемо

    2 0 Отговор
    Наша бизнест е остойчив ,пиянки фраж !
  • 21 МОДЪТ Е ИНСТИТУЦИЯ 👵

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    Това е за раздел Сех и здраве ,Кутри
  • 22 Стела от Велико Търново

    1 1 Отговор
    И нашето заведение фалира заради КОВИДА

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Васил

    1 0 Отговор
    Аман от спасители
  • 24 Йозеф

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Йозифе, като те чета":

    Смрад излиза от кварталните магазини, с мазен под, олющени стени и соц визия, където всемогъщата лелка с отработено движение пуска бучка сиренье в кесийка и със същите ръце прибира парите в чекмеджето...
  • 25 Кристина

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Стела от Велико Търново":

    Нема се плашиш Стелче! Вътре е топло и ще правим двете стриптийз на бай курти. Ще ни плаща тройно пак . По добре че Бойко затвори всичко за да сме свободни за бай курти най желания ерген в Търново...
  • 26 Севдо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Стела от Велико Търново":

    Фейк ,затворихме за дератизация !
  • 27 гост

    1 0 Отговор
    чорбаджиите казват аз една стотинка няма да дам,нали като служителите са в неплатен отпуск трябва да им плащат осигуровки ? директно те гонят,като куче на борсата (ако имаш право) това е бизнеса като цяло
  • 28 Папи

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "бачо Рачо":

    Рачооо,така е ама хората ги е яд че управляващите станаха милионери а някои и милиардери и тия мерки ги дават само на техните хора, счетоводител съм на 100 фирми и на никоя не дадоха нито 60-40 нито каквото и да било,всичко е прах в очите,а и тоя вирус не е толкова страшен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове