Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 10:43 3 479 23

Лидия Шулева: На прага на локдауна все още не знаем какви ще ги вършим

  • лидия шулева-
  • политика-
  • икономика-
  • управляващи

Подходът на управляващите е нерелевантен за ситуацията

Лидия Шулева: На прага на локдауна все още не знаем какви ще ги вършим - 1
Снимка: БГНЕС

„Още от началото на пандемията правителството продължава да върви след събитията. Беше ясно, че няма как да не се стигне до второ затваряне. Всичко това трябваше да предизвика много по-сериозна подготовка. Всички мерки трябваше да бъдат обсъдени предварително, за да има готовност те веднага да стартират... На прага на локдауна все още не знаем какво ще правим“. Това каза пред БНР бившият вицепремиер и министър на икономиката и на труда и социалната политика (2001-2005 г.) Лидия Шулева.

По думите ѝ подходът на управляващите е нерелевантен за ситуацията, в която се намираме. „Всички мерки, които са хипотетични и неясни, ще се обсъждат занапред. Мерките са несъстоятелни и няма да доведат до категорична релевантна компенсация както на доходите на засегнатите работници и домакинствата, така и на бюджетите на фирмите“, посочи тя.

„Възможно е да се стигне до фалити на фирми. Досега не е имало заради мораториума върху плащането на лихвите и на главниците. Много мерки в ЕС бяха взети за отлагане на плащане на данъците и на осигуровките... Механизмите на оперативните програми на ЕС са много тромави и не би било възможно да се ползват за незабавни компенсаторни мерки, каквито трябва да се предприемат заради локдаун. За такива мерки трябва парите да се вземат от бюджета“, допълни Шулева.

На въпрос - при ръст на безработицата и спад на икономиката как ще се пълни хазната, Лидия Шулева отговори: „Приходите в бюджета са много надценени. Очакваният ръст е 2,5%. При неяснота как ще се развива пандемията и как ще бъдат възстановени производствените вериги не може да имаме такава сигурност в приходната част. Една част от мерките в бюджета са предвидени до март и много от тях ще трябва да бъдат продължени, което ще генерира още дефицит. Близостта до дългова спирала става все по-реалистична... Всички държави свиват разходите за отбрана, а България е на първо място след САЩ по разходи за отбрана от БВП. Това е несъстоятелно предвиждане на пари в държавния бюджет в година на сериозни последици от една мащабна пандемия“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 13 Отговор
    Все повече политически трупове почнаха да се обаждат и да търсят ексхумзция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ще крадът като за последно

    25 4 Отговор
    Докато народа ги свали.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    правителството ще ни умори
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    БОЙКО правителството герб
    са жестоки ХОРА
  • 6 Българка

    12 5 Отговор
    ГЕРБ са партията на мафията и обръча от фирми, командвана от сараите и Путин. Управляващите ИЗОБЩО не се интересуват от живота и здравето на обикновения българин. Те стискат със зъби властта, за да могат още да крадат, да се завърши обещаният от Борисов на Путин руско-турски поток и най-вече очакват милиардите от ЕС, които най-вероятно вече са обещани на техни хора. Единствените мерки бяха да си раздадат огромни пари като увеличение на техните заплати и на калинките, както и коледни бонуси, а народът- кучетата го яли
    ОСТАВКИ, СЪД и ДЪЛГОГОДИШЕН ЗАТВОР!
    И НАЙ-ВАЖНО - ДА ВЪРНАТ ВСИЧКО ОКРАДЕНО ОТ НАС!
    Оставка мутри
  • 7 Помни

    14 3 Отговор
    Никога повече ГЕРП !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Колев

    11 1 Отговор
    Тая да мълчи, видяхме през тяхното правителство какви ги направиха, заради тая Герджиков се махна от поста на шеф на НС и уж да ни оправят за 800 дни, ама
  • 11 Колев

    11 6 Отговор
    Най-добрите правителства през прехода са на Пламен Орешарски (2013-2016) и на Жан Виденов (1995-1997)

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Брендолета

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Колев":

    Грешка. На Ренета Инджова е най-доброто. За 3 месеца направи толкова, колкото Бочко не успя за 11 години
  • 18 Ох с по-колко доживотни сте...

    5 1 Отговор
    Ако бяхме нормален народ, бяла светлина нямаше да видите до 9-то коляно.
  • 19 въпросче

    4 0 Отговор
    Ако не е е НЕРЕЛЕВАНТЕН,А неуместен, несъответстващ или , неприложим,какво ще стане? Да не се поангличачваме!
  • 20 волан

    1 4 Отговор
    Алоооууу,Шушулкова,стигааааа!
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Пак се изказвате-преждевременно!Слабоста на Това правителство е -Чекмеджето,а силата му е Справяне с ....и други!Вече атакувате съвсем напосоки!Помагане на борисов с ГЛУПОВИНАТА си!!Накрая бг-ще има най добрата статистика срещу ...Нещото в Евросъюза и тогава???
  • 22 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТАЯ В " ЦАРСКОТО ВРЕМЕ" ---ПРОДАДЕ ЗАЕДНО С КОВАЧЕВ/МИЛКО/ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНОТО СНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ -- - КОЙ ДНЕС СЪДИ "ЦАРСКИТЕ "ПРОДАЖНИЦИ НА БЪЛГАРИТЕ !!! ЕЕЕХХХ -НЯМАМ ПАРИ ЗА ДОБЪР АНГЛИЙСКИ СНЯЙПЕР /МОЖЕ И ЧЕШКИ / ...!!??!!??
  • 23 КРАДАЧКА

    0 0 Отговор
    ШУЛЕВА Е ОГЛАДНЯЛА И СЕ ОГЛЕЖДА ЗА НЕЩО ЗА КРАДЕНЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове