Last news in Fakti

2 Декември, 2020 16:19 3 323 26

Евродоклад: Бой с пръчка и вериги в психиатрии и социални домове в България

  • бой с пръчка-
  • вериги-
  • социални домове-
  • психиатрии

Не се спазват препоръките за лечението, условията и правната защита на психично болните и на настанените в социални домове хора у нас

Евродоклад: Бой с пръчка и вериги в психиатрии и социални домове в България - 1

Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на Европа представи днес доклад за състоянието на местата за предоставяне на социални и психиатрични грижи в България.

В доклада е изразена тревога, че не са приложени много от досегашните препоръки за лечението, условията и правната защита на психично болните и на настанените в социални домове хора у нас. Отбелязва се, че през август представители на комитета са посетили нашата страна и психиатричните болници "Св. Иван Рилски", "Царев брод", психиатричната болница в Бяла, домовете за социални грижи в Куделин, Самуил и Говежда.

Посочва се, че на всяко от тези места са били получени сигнали, че служителите там малтретират болните. Допълва се, че твърденията за бой с пръчки са се потвърдили с намирането на такива пръчки в помещенията, използвани от служителите на домовете.

Отчита се видимо обновяване на домовете и подобряване на битовите условия в последните десетина години. Според доклада в посетените места липсват достатъчно на брой и подготвени служители. Авторите на доклада призовават незабавно да се прекрати използването на вериги и катинари за обездвижването на болни хора.

Препоръчва се на настанените в тези болници и домове да се осигури свиждане в безопасни условия и при следване на противоепидемичните мерки, а служителите постоянно да бъдат изследвани за COVID-19. Изразена е подкрепа за намеренията на българските власти подобни здравни и социални заведения постепенно да бъдат затворени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    12 3 Отговор
    На сила и Ковид болни ги пишат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БГ реалност

    3 15 Отговор
    Тези пръчки са за да гоним плъховете и мишките бре, еврогейчовците, не да бием тия де Господ ги е бил вече.

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чекай бе

    7 0 Отговор
    Още не съм написал и ме изтри , да не си луд ?

    Коментиран от #23

  • 6 10 години ГЕРБ

    16 3 Отговор
    Престъпно отношение към хората.

    Коментиран от #13

  • 7 Бреййй

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "БГ реалност":

    Ае изчезвай бе ш ти дам един господ
  • 8 Бонговец

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "БГ реалност":

    Колко благосклонно Бог те е лишил от интелект....
  • 9 гост

    7 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Отбелязва се, че през август представители на комитета са посетили нашата страна и психиатричните болници "Св. Иван Рилски". На тази болница директор е многоуважаваната от Факти д-р Цветослава Гълъбова .И каква стана тя? Другарката Гълъбова нещо да каже по въпроса.

    Коментиран от #15, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Иван

    12 2 Отговор
    Когато работиш за минимална заплата 610 лв. и от тях получиш 520 лв. защото имаш удръжки, и едвам изкарваш месеща, ти писва от всичко. Няма как да очакват от тебе да правиш чудеса!!!!!! Поне при нас има социален дом за умствено изостанали, и знам какви пари взимат, и в каква мизерия работят!!!!!!
  • 12 Къде

    4 0 Отговор
    си , ма министЕрке ? Или скалъпваш поредната лъжа , че наглост и гьонсуратлък хич не ти липсват !
  • 13 Драган

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "10 години ГЕРБ":

    Искаш да кажеш,че всички които работят в тези дома се са от ГЕРБ?ГЕРБ ли са виновни ,че си толкоз да "умен' и липсва човещина е голяма част и т българите.ГЕРБ ли са виновни за липсата на интелект и мисъл при теб?Кажи кой трябва да управлява за да ви е имплантира човещина, интелект и мисъл?
  • 14 Behemoth

    4 0 Отговор
    А лудия с жипа си обикаля необезпокояван!
  • 15 Охо Бохо

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Аз ще ти отговоря :посещението е по сигнал, а от кого е този сигнал не се знае! На близките на болните също може да не им харесва нещо и да си отмъщават, самите болни също могат да се оплакват особено тези с шизофрения и халюцинации, а БХК само това чака. Така, че нямай вяра нито на оплакванията, нито на доклада. Има и още нещо много от близките на болните не желаят да ги прибират, тъй като те не са въдворени за постоянно там, те също може да са сред оплакващите.
  • 16 Алфа Вълкът

    4 2 Отговор
    В наше Село училището го направиха интернат, а интерната лудница! Казват, че им вземали кръв за Токуда май. Иначе агент Гоце имал рода вътре. Дойде в селото и реч държа. Ама аз не ходех!
  • 17 Да верно е

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Не се бъзикай с тая, ако ти зададе въпрос и не и отговориш направи те натиква в изолатора за минимум 2 дена, никакъв професионалист не е, най-обикновен егоист
  • 18 Диверсант

    2 1 Отговор
    А нищо за мутрите милиционери каде влачат със закопчани белезници по паважа хлапета, ритат и скачат с кубинки върху тях . ПЪЛНА ТИШИНА. Но овцете си го заслужават след като забравиха толкова бързо, врещят само глупости по комичните въстания и нищо конкретно.
  • 19 Роза

    9 1 Отговор
    Можем само да се молим да не се налага на нас или на наши близки някога да попаднем в такъв "социален"дом!Това само мога да кажа по въпроса,и смятам,че е достатъчно!
  • 20 Сачева

    0 0 Отговор
    Затова увеличавам заплащането на социалните!
  • 21 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КОЙ ОТ ТОЗИ ТАПАНАРСКИ КОМИТЕТ СЕ Е СБЛЪСКВАЛ С АГРЕСИВЕН ЛУД НЯКЪДЕ - ТА ЩЕ ДАВАТ МНЕНИЕ !?!?!? ЛЕСНО Е ТАКА - НИЕ ОТ СТРАНИ НАБЛЮДАВАМЕ --МЕЕ--МЕЕЕ !?!?!?
  • 22 БГкен3ф

    0 4 Отговор
    Лудите в момента имат повече права от нормалните
  • 23 един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чекай бе":

    Това си му е най редовна практика.
  • 24 един от многото

    1 0 Отговор
    Да дойдат еврогейчетата и на практика да покажат как ще се справят. Прилапаха ни медицинските кадри и сега са много хуманни. Как примерно един лекар , една сестра и с един или двама санитари ще се оправят с десет човека , като ги наскачат братчетата. А в тези заведения едва ли една смяна ще е толкова многобройна а пациентите им сигурно са много повече от 10.
  • 25 PlimP

    1 0 Отговор
    циганите в чистота взимат повече пари от хората, които се занимават с психично болни и изостанали хора
  • 26 бокошкафа

    0 0 Отговор
    в тая кочина българия са се променили две неща вече се казва европеиски вместо съветски съюз и името на БКП вече е ГЕРБ а честито след 30 годин разбрахте ли демократи от европата да ви с 200
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове