Last news in Fakti

4 Декември, 2020 09:36 2 712 56

„Републиканци за България“ с пет предложения за справяне с кризата с мръсния въздух

  • мръсен въздух-
  • софия-
  • мерки

Предприемане на действия, които да насърчат потребителите, да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност

„Републиканци за България“ с пет предложения за справяне с кризата с мръсния въздух - 1
Снимка: БГНЕС

На 03 декември 2020 г., Европейската комисия в свое прессъобщение съобщи, че ще сезира Съда на Европейския съюз (СЕС) относно провала на Република България да осигури пълно съответствие с Решение на СЕС от 05 април 2017 г., което установява, че Република България е нарушила задълженията си съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) относно качеството на атмосферния въздух. В прессъобщението се сочи, че: (i.) Република България системно не успява да се съобрази с граничните стойности на фини прахови частици – 10; (ii.) отсъстват адекватни мерки за справяне с проблема; (iii.) Република България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми и (iv.) тъй като сезирането на СЕС е във връзка с негово Решение, това може да доведе до финансови санкции от момента на първото съдебно решение – 05 април 2017 г., до постигане на пълно съответствие с изискванията на ЕС.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, считаме че решението на Европейската комисия е в пълен противовес със заявеното от управляващите, че се предприемат „подходящи”, „навременни” и „целенасочени” действия за справяне с високите нива на замърсители в атмосферния въздух.

Според официални данни на Европейската агенция по околна среда, около 400 000 граждани на страните членки годишно умират преждевременно, поради атмосферно замърсяване. За сравнение, това е приблизително същият брой на хора, които са загубили преждевременно живота си от COVID-19, от първия регистриран случай в Европа, до момента.

Политическа партия „Републиканци за България”, заявява своята нетърпимост към проблемите в сектор „Околна среда”. Към момента ситуацията представлява своеобразно преминаване от криза, в криза – отпадъци, води, въздух. Нарушават се конституционни норми свързани с правото на здравословна околна среда, като е явна невъзможността на управляващите за предприемането на действия с превантивен характер, които да осигурят намаляване на атмосферните замърсители и стабилизиране на целия сектор.

От ПП „Републиканци за България”, призоваваме за предприемане на спешни действия, които да ограничат нивата на атмосферни замърсители и опазят живота и здравето на българските граждани.

Въз основа на горното настояваме за:

Повишаване на контрола извършван при преминаване на годишен технически преглед на моторните превозни средства.

Противоречащо на всякаква логика е обстоятелство, че моторни превозни средства, с премахнати катализатори и други филтри за улавяне на частиците в димните газове, покриват безпроблемно нормативно определените стандарти, а същите представляват инженерни решения, чрез които се осигурява покриването на съответна екологична категория. Считаме че здравето на българското общество е най-важно и атмосферните замърсители с източник, технически непригодни моторни превозни средства, може да бъде лесно отстранен;

Преустановяване на практиката за отопление чрез използването на отпадъци.
Използването на отпадъци за енергийно оползотворяване е съпроводено с отделянето на високо съдържание на диоксини и фурани в димните газове. Същите се отличават с изключителна токсичност и могат да са причина за: нарушения в централната и периферна нервна система; проблеми при функционирането на щитовидната жлеза; смущения в имунната система и др;

Контрол на качеството на твърдите фосилни горива.
Изгарянето на твърди фосилни горива, които не покриват нарочно определени стандарти и норми, е основна причина за отделянето на голямо количество фини прахови частици, серни и азотни оксиди. Ноторно известно е, че това са едни от основните причинители на белодробни заболявания;

Предприемане на действия, които да насърчат потребителите, да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност.
Ние от политическа партия „Републиканци за България”, призоваваме управляващите да подпомогнат гражданите на Република България, да се сдобият с екологосъобразни решения за битово отопление. От изключителна важност е бързата реализация на проекти по енергийна ефективност, като същите бъдат релевантни на нуждите, които населението изпитва.

Регулиране на светофарната уредба с цел постигане на ефект – Зелена вълна и други.
Поради устройството на двигателите с вътрешно горене, при ход на потегляне, същите отделят най-голямо количество атмосферни замърсители. Това е причината да настояваме за оптимизиране на светофарната уредба, на територията на цялата страна, което безспорно ще намали драстично атмосферните замърсители, с източник моторни превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    40 3 Отговор
    Втората мутра на държавата е “алтернатива” на първата мутра. Общото е,че имат един началник!
  • 2 ПАК ДАВАМЕ АКЪЛ

    23 3 Отговор
    АМИ НЕКА ПЪРВО ТИЯ ДЕТО ПРЕДЛАГАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ТЕЗИ МЕРКИ, А НЕ ДА СИ СЕДЯТ НА ТОПЛИЧКО И СУХИЧКО
  • 3 Българка

    20 5 Отговор
    Управляващите мафиоти сепровалиха във всички сфери.Изходът е незабавни оставки, арести, съд и затвор за виновниците!
    А републиканците не предлагат нищо ново, нищо по-различно от това, което години се говори като мерки за по-чист въздух.Само си пишт актив

    Коментиран от #5

  • 4 сектант

    19 3 Отговор
    един авер ми каза че за чист въздух трябва чекмеджето винаги да е пълно
  • 5 Поредната партия

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Миришеща на сателитка в това! Нищо ново!
  • 6 СОФ

    16 1 Отговор
    АЗ ИМАМ САМО ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,СОПАТА ПО ВСИЧКИ ЗАМЪРСИТЕЛИ

    Коментиран от #9

  • 7 Тиква

    13 1 Отговор
    Точно пък Вие ще се борите за Екология. Все едно дявола да чете Библията. Стига прости изказвания.
  • 8 Пена

    10 1 Отговор
    Аз предлагам след като "републиканците" са се вторачили в катализатори, автомобили, "фосилни" горива да се приеме от НС закон с който старите автомобили да бъдат заменени с нови за сметка на ДБюджет.

    Коментиран от #17

  • 9 ПиПи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "СОФ":

    Всеки може да хване супата. Но прочети и се грамоти малко, колко средства бяха използвани и за какво, колко пропуснати, че не могат да натамънят как да се Гепи и много други. Ти си с парно в апартамента и екстра. Другите ?
  • 10 Кака

    6 1 Отговор
    А тесните улици,а застрояването което не позволява широки белеварди.а новите софиянци дошли от цяла България.Разсипахте града ни.
  • 11 БАЙ Х@Й

    11 1 Отговор
    Автомобили за подслушване , лекарите от ГОряховица, шест апартамента, шест НЕ, асансьор до хола ......
  • 12 наглите

    10 1 Отговор
    "Крадци за България" да осигурят повече лични асансьори и тогава въздуха ще се прочисти.
  • 13 плевен

    9 0 Отговор
    Всички аутсайдери в политиката, които търсят популярност, използват един и същи алгоритъм. Почват да коментират всякакви битовизми. Дали ще е мръсният възух, или дупките по околовръстното, това е рецепта за набиране на популярност сред известна част от столичани. Сега към Бонев се присъедини и Цветанов.
    А въздуха ще бъде мръсен докато те са два милиона, докато живеят на една педя място и докато се отопляват с въглища и гуми.

    Коментиран от #53

  • 14 эпсилон

    4 1 Отговор
    Хайде бе. Едно е да стоиш от страни и да си измисляш врели некипели, друго е да направиш така, че въздухът в тая чаша, наречена затворено котловинно поле да е с чист въздух. Как ще премахнеш отопляването с твърдо гориво на милионен град, който от векове се е отоплявал по този начин ? Друг фактор, който предизвиква образуването на финни прахови частици са всички повърхности с гола земя в града, включително градинки, детски площадки, паркове. Всички отпадъци от зеленината с времето стават на прах /сухите листа на пример. Прага си бетонира и павира всички градинки и нито листа чистят нито овлажняват срещу прах. Някой трябва да им обясни на тия от ЕС, че има специфични градове, на които въздухът ще стане чист, ако се изсели населението или се събори Плана планина на пример. Мексико е същия град, даже по зле.

    Коментиран от #33, #39

  • 15 смог

    3 0 Отговор
    Това не беше ли онзи дето хвърляше недоказани обвинения от трибуната на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? Първа точка от предложението ти трябва да бъде повишаване доходите на гражданите М-А-Л-О-У-М-Н-И-К-О
  • 16 "Републиканци за България" Беден Народ,

    7 0 Отговор
    Какво станан с двете Аудита на ГЕРБ купени с Нашите пари, като субсидия на депутат??? Дадоха ли ти едното, след, като те изритаха?? Крадецо, окрадохте Държавата и Народа!! Ако има пари ще си купят нови коли хората, но вие ГЕРБ и Ортаците Окрадохте всичко за 50год Напред!!!! Бедните хора, карат стари коли на газ и метан, те не замърсява въздуха!!! Новоизлюпен ЕКОЛОГ И СТАР КРАДЕЦ. ЦВ. ЦВ.!!!
  • 17 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пена":

    за сметка на Цвъки-той е добе с апартаментите
  • 18 читател

    3 0 Отговор
    "Републиканците" май не са в час!
  • 19 Продажници за България

    6 0 Отговор
    Ей, тоя Цецо, ще провърти дупка в земята от САЩ до България, само и само да се върне на власт и да продължи пъкленото си продажно дело да направи България колония на САЩ!

    Коментиран от #20

  • 20 нашия

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Продажници за България":

    що си мислиш че не сме вече
  • 21 5854

    4 2 Отговор
    Цветан Цветанов да бъде спешно разследван покрай имотните си приключения!
  • 22 Коте

    0 3 Отговор
    Бравоооо!!! Всеки ден ме изненадвате приятно с вашите идеи!!!
  • 23 Само приказки

    1 2 Отговор
    То е ясно и доказано през годините иначе виждате и гроб как бачкат "здраво" !
  • 24 Акция

    5 1 Отговор
    България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми ГЕРБ КАКТО ВИНАГИ НИЩО така ще е и за напред :(((
  • 25 Ябълка

    3 3 Отговор
    Отново заради некадърното управление на Тиквата, Европейският съюз пак ни съди! Докога ще го търпим това нещо, подкрепям Републиканците
  • 26 Добруджа

    3 1 Отговор
    Не е нормално през 2020 година да горим печки и боклуци, така самите ние се тровим
  • 27 илюзия

    3 0 Отговор
    Ние сме в Европа, не сме в Индия, искаме чист въздух
  • 28 БЪЛГАРИН

    2 4 Отговор
    Цветанов е доста подготвен,радвам се,че отново ще има шанс да покаже какво може! Когато той беше при мутрата,беше различно! АЗ МУ СЕ ДОВЕРЯВАМ И ЗНАМ,ЧЕ НЯМА ДА НИ РАЗОЧАРОВА!
  • 29 Точно така

    4 1 Отговор
    малко по малко тровим себе си правителството се чуди как да изкара пари от това
  • 30 Рудолф

    4 1 Отговор
    Миналата година на изборите Фандъкова излъга, че това ще бъде сред приоритетите й и нищо не свърши

    Коментиран от #42

  • 31 Падина

    3 2 Отговор
    Живял съм извън България и там хората се отопляват на парно, а не с печки. Въздуха не мирише на сажди както в нашата страна. Хората купуват електрически коли и рейсове, за да предотвратят точно това. Дори в някои страни искат да забранят дизела.
  • 32 Петя

    1 1 Отговор
    Сфетофарната система има нужда о реформа време е за промяна!
  • 33 Спас безделника

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "эпсилон":

    Пич, ти си с бетонна глава по рождение! Остави това, че си "столичанин в повече", ами се замисли, дали покрай Прага не тече някаква голяма река. София е котел бе, момче, котел! И ако няма зеленина, все ще си седиш в сиво-виолетовата супа!

    Коментиран от #44

  • 34 699999

    2 3 Отговор
    Най-накрая някой да помисли и за младите хора.Те са бъдещето ни и трябва да имат развитие.Време е да се обединим и да дадем доверието си на хора които не веднъж са доказали,че са решени да помогнат на държавата си!
  • 35 ПСР

    3 1 Отговор
    Единствените мерки са липсата на ГЕРБ мнозинството и лично на Юрганка Хъкмъкова в Общината.Останалото е корупция и бездарие.
  • 36 Мечо

    1 4 Отговор
    Искам да живея в България,искам нормален живот,виждам,че Цветанов е готов да направи промени към по-добро!
  • 37 Джънк

    1 1 Отговор
    проблема с въздуха не е от вчера крайно време е някой да се справи с този глобален проблем
  • 38 Ъъъ

    0 2 Отговор
    Моите очакванията за реална алтернатива също са големи запозната съм с тяхната политика и също ги подкрепям.
  • 39 Гордост

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "эпсилон":

    Да те попитам, как така в другите държави това нещо се постига? Как винаги сте негативно настроени към всичко и всеки. Не че не може да стане, може разбира се, ама Българин е мързелив и няма да си мръдне и пръста. Обичаме да ни мачкат и да ни лъжат, но защо най-накрая не се променим и защо да не променим и държавата ни
  • 40 Борко

    0 4 Отговор
    Вие сте фактор в политиката г-н Цветанов ! Това е и първият признак на успеха и на това че сте на правилният път
  • 41 ЗАТВОР ЗА МУТРАТА БОКО

    2 1 Отговор
    Айде МАРШ МУТРО,И ВЗЕМИ ВСИЧКИТЕ СИ РОБИ,ЧЕ СЪСИПАХТЕ НАРОДА
  • 42 Лозенец

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Рудолф":

    Не е вярно! Столичният кмет г-жа Фандъкова монтира 60 комина с филтри. Това е огромно постижение за ГЕРБ и СО. Пич, остави това, че става в/с за София и намиращите се в котела села, ами един филтър-комин струва 5000 лв!!! Съдия Лалов, махни я тази патка бе, човек! След пейки по 2000 лв. парчето, сега и комини за по 5000!?!?

    Коментиран от #52

  • 43 Борил

    2 1 Отговор
    Тотален неуспех на правителството в сферата на екологията...
  • 44 Михаил

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Спас безделника":

    Само един плиткомислещ човек може да го каже!
  • 45 подкрепям РЕПУБЛИКАНЦИ

    2 3 Отговор
    ВИЕ САМИ СТЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 46 Парванов

    4 2 Отговор
    На герб не им пука за този проблем защото заят че ще паднат от власт затова не се коментира този проблем сега за тях е най важно да вземат колкото си може повече пари до коледа :Д това е смешно кога някой видя представители на сегашното правителство да излезе по медиите или сред народа и да коментира този проблем
  • 47 ГЕРБ

    2 3 Отговор
    от колко годино това с въздуха е проблем и 0 развитие браво на Цветанов че са повдигнали темата
  • 48 петко

    1 3 Отговор
    Колко е важен проблема с замърсения въздух до кога ще дишаме отрова?
  • 49 ЛИДЕРИ

    0 5 Отговор
    Г-н Цветанов вие можете да промените Бъгария,тръгнали сте по правилния път! А и усещам,че Боко нещо се притеснява от вашето присъствие!
  • 50 Администратор

    0 4 Отговор
    Тази тема е много на място право на Цветанов за темата дано наравят нещо а не като герб да спят само успех
  • 51 елха

    0 4 Отговор
    Моите искрени уважения към този честен, умен и смело изяваващ конкретните си предложения
  • 52 хахах

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Лозенец":

    да не обърка статията ?
  • 53 Пирин

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "плевен":

    Да всеки застава с ясна позиция пред народа и казва какво ще стори, за да подобри начина на живот. В управлението на Бойко чухме само думи, дела нямаше, няма и да има от негова страна! Толкова изстрадахме от неговото управление и все още има хора, които го защитават и подкрепят. Събудете се вече, дупките по пътищата са точно от ГЕРБ, залзгат не на качеството, влагат малко пари. Вдигнаха данъците, но на какво основание? Защо хората още се отопляват с въглища и дърва? Отговора е ясен - Цените на парното са адски скъпи, дори 60% от хората си отрязоха тръбите за парно по апартаментите. Кой го направи това?

    Коментиран от #55

  • 54 КонТрол

    1 0 Отговор
    Нов вид платени калинки се е появил.
  • 55 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Пирин":

    Тези въпроси можеш да ги зададеш към всяка власт от 100 години насам. Проблемът ви е, че не можете да влезете във властта по нормалния начин. Затова търсите да ви отворят задния вход.
    На всички, включително и на вас ви е известно, че след Плевналиев, Цветанов е най- презираният български политик.
  • 56 Беден

    1 0 Отговор
    Като дават помощ за отопление предимно на хора топлещи се на твърдо гориво как искат да е чист въздуха естествено ще гледат да спестят като горят каквото им падне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове