ФАКТИ.БГ

„Републиканци за България“ с пет предложения за справяне с кризата с мръсния въздух

Предприемане на действия, които да насърчат потребителите, да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност

Публикувана: 4 Декември, 2020 09:36
56 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1955
„Републиканци за България“ с пет предложения за справяне с кризата с мръсния въздух
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

На 03 декември 2020 г., Европейската комисия в свое прессъобщение съобщи, че ще сезира Съда на Европейския съюз (СЕС) относно провала на Република България да осигури пълно съответствие с Решение на СЕС от 05 април 2017 г., което установява, че Република България е нарушила задълженията си съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) относно качеството на атмосферния въздух. В прессъобщението се сочи, че: (i.) Република България системно не успява да се съобрази с граничните стойности на фини прахови частици – 10; (ii.) отсъстват адекватни мерки за справяне с проблема; (iii.) Република България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми и (iv.) тъй като сезирането на СЕС е във връзка с негово Решение, това може да доведе до финансови санкции от момента на първото съдебно решение – 05 април 2017 г., до постигане на пълно съответствие с изискванията на ЕС.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, считаме че решението на Европейската комисия е в пълен противовес със заявеното от управляващите, че се предприемат „подходящи”, „навременни” и „целенасочени” действия за справяне с високите нива на замърсители в атмосферния въздух.

Според официални данни на Европейската агенция по околна среда, около 400 000 граждани на страните членки годишно умират преждевременно, поради атмосферно замърсяване. За сравнение, това е приблизително същият брой на хора, които са загубили преждевременно живота си от COVID-19, от първия регистриран случай в Европа, до момента.

Политическа партия „Републиканци за България”, заявява своята нетърпимост към проблемите в сектор „Околна среда”. Към момента ситуацията представлява своеобразно преминаване от криза, в криза – отпадъци, води, въздух. Нарушават се конституционни норми свързани с правото на здравословна околна среда, като е явна невъзможността на управляващите за предприемането на действия с превантивен характер, които да осигурят намаляване на атмосферните замърсители и стабилизиране на целия сектор.

От ПП „Републиканци за България”, призоваваме за предприемане на спешни действия, които да ограничат нивата на атмосферни замърсители и опазят живота и здравето на българските граждани.

Въз основа на горното настояваме за:

Повишаване на контрола извършван при преминаване на годишен технически преглед на моторните превозни средства.

Противоречащо на всякаква логика е обстоятелство, че моторни превозни средства, с премахнати катализатори и други филтри за улавяне на частиците в димните газове, покриват безпроблемно нормативно определените стандарти, а същите представляват инженерни решения, чрез които се осигурява покриването на съответна екологична категория. Считаме че здравето на българското общество е най-важно и атмосферните замърсители с източник, технически непригодни моторни превозни средства, може да бъде лесно отстранен;

Преустановяване на практиката за отопление чрез използването на отпадъци.
Използването на отпадъци за енергийно оползотворяване е съпроводено с отделянето на високо съдържание на диоксини и фурани в димните газове. Същите се отличават с изключителна токсичност и могат да са причина за: нарушения в централната и периферна нервна система; проблеми при функционирането на щитовидната жлеза; смущения в имунната система и др;

Контрол на качеството на твърдите фосилни горива.
Изгарянето на твърди фосилни горива, които не покриват нарочно определени стандарти и норми, е основна причина за отделянето на голямо количество фини прахови частици, серни и азотни оксиди. Ноторно известно е, че това са едни от основните причинители на белодробни заболявания;

Предприемане на действия, които да насърчат потребителите, да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност.
Ние от политическа партия „Републиканци за България”, призоваваме управляващите да подпомогнат гражданите на Република България, да се сдобият с екологосъобразни решения за битово отопление. От изключителна важност е бързата реализация на проекти по енергийна ефективност, като същите бъдат релевантни на нуждите, които населението изпитва.

Регулиране на светофарната уредба с цел постигане на ефект – Зелена вълна и други.
Поради устройството на двигателите с вътрешно горене, при ход на потегляне, същите отделят най-голямо количество атмосферни замърсители. Това е причината да настояваме за оптимизиране на светофарната уредба, на територията на цялата страна, което безспорно ще намали драстично атмосферните замърсители, с източник моторни превозни средства.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Перо
1 Отговор
Втората мутра на държавата е “алтернатива” на първата мутра. Общото е,че имат един началник!

Оценка:
-3 +40

ПАК ДАВАМЕ АКЪЛ
2 Отговор
АМИ НЕКА ПЪРВО ТИЯ ДЕТО ПРЕДЛАГАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ТЕЗИ МЕРКИ, А НЕ ДА СИ СЕДЯТ НА ТОПЛИЧКО И СУХИЧКО

Оценка:
-3 +23

Българка
3 Отговор
Управляващите мафиоти сепровалиха във всички сфери.Изходът е незабавни оставки, арести, съд и затвор за виновниците!
А републиканците не предлагат нищо ново, нищо по-различно от това, което години се говори като мерки за по-чист въздух.Само си пишт актив

Коментиран от #5


Оценка:
-5 +20

сектант
4 Отговор
един авер ми каза че за чист въздух трябва чекмеджето винаги да е пълно

Оценка:
-3 +19

Поредната партия
5 Отговор

До коментар #3 от "Българка":


Миришеща на сателитка в това! Нищо ново!

Оценка:
-1 +10

СОФ
6 Отговор
АЗ ИМАМ САМО ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,СОПАТА ПО ВСИЧКИ ЗАМЪРСИТЕЛИ

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +16

Тиква
7 Отговор
Точно пък Вие ще се борите за Екология. Все едно дявола да чете Библията. Стига прости изказвания.

Оценка:
-1 +13

Пена
8 Отговор
Аз предлагам след като "републиканците" са се вторачили в катализатори, автомобили, "фосилни" горива да се приеме от НС закон с който старите автомобили да бъдат заменени с нови за сметка на ДБюджет.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +10

ПиПи
9 Отговор

До коментар #6 от "СОФ":


Всеки може да хване супата. Но прочети и се грамоти малко, колко средства бяха използвани и за какво, колко пропуснати, че не могат да натамънят как да се Гепи и много други. Ти си с парно в апартамента и екстра. Другите ?

Оценка:
-0 +1

Кака
10 Отговор
А тесните улици,а застрояването което не позволява широки белеварди.а новите софиянци дошли от цяла България.Разсипахте града ни.

Оценка:
-1 +6

БАЙ Х@Й
11 Отговор
Автомобили за подслушване , лекарите от ГОряховица, шест апартамента, шест НЕ, асансьор до хола ......

Оценка:
-1 +11

наглите
12 Отговор
"Крадци за България" да осигурят повече лични асансьори и тогава въздуха ще се прочисти.

Оценка:
-1 +10

плевен
13 Отговор
Всички аутсайдери в политиката, които търсят популярност, използват един и същи алгоритъм. Почват да коментират всякакви битовизми. Дали ще е мръсният възух, или дупките по околовръстното, това е рецепта за набиране на популярност сред известна част от столичани. Сега към Бонев се присъедини и Цветанов.
А въздуха ще бъде мръсен докато те са два милиона, докато живеят на една педя място и докато се отопляват с въглища и гуми.

Коментиран от #53


Оценка:
-0 +9

эпсилон
14 Отговор
Хайде бе. Едно е да стоиш от страни и да си измисляш врели некипели, друго е да направиш така, че въздухът в тая чаша, наречена затворено котловинно поле да е с чист въздух. Как ще премахнеш отопляването с твърдо гориво на милионен град, който от векове се е отоплявал по този начин ? Друг фактор, който предизвиква образуването на финни прахови частици са всички повърхности с гола земя в града, включително градинки, детски площадки, паркове. Всички отпадъци от зеленината с времето стават на прах /сухите листа на пример. Прага си бетонира и павира всички градинки и нито листа чистят нито овлажняват срещу прах. Някой трябва да им обясни на тия от ЕС, че има специфични градове, на които въздухът ще стане чист, ако се изсели населението или се събори Плана планина на пример. Мексико е същия град, даже по зле.

Коментиран от #33, #39


Оценка:
-1 +4

смог
15 Отговор
Това не беше ли онзи дето хвърляше недоказани обвинения от трибуната на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? Първа точка от предложението ти трябва да бъде повишаване доходите на гражданите М-А-Л-О-У-М-Н-И-К-О

Оценка:
-0 +3

"Републиканци за България" Беден Народ,
16 Отговор
Какво станан с двете Аудита на ГЕРБ купени с Нашите пари, като субсидия на депутат??? Дадоха ли ти едното, след, като те изритаха?? Крадецо, окрадохте Държавата и Народа!! Ако има пари ще си купят нови коли хората, но вие ГЕРБ и Ортаците Окрадохте всичко за 50год Напред!!!! Бедните хора, карат стари коли на газ и метан, те не замърсява въздуха!!! Новоизлюпен ЕКОЛОГ И СТАР КРАДЕЦ. ЦВ. ЦВ.!!!

Оценка:
-0 +7

нашия
17 Отговор

До коментар #8 от "Пена":


за сметка на Цвъки-той е добе с апартаментите

Оценка:
-0 +3

читател
18 Отговор
"Републиканците" май не са в час!

Оценка:
-0 +3

Продажници за България
19 Отговор
Ей, тоя Цецо, ще провърти дупка в земята от САЩ до България, само и само да се върне на власт и да продължи пъкленото си продажно дело да направи България колония на САЩ!

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +6

нашия
20 Отговор

До коментар #19 от "Продажници за България":


що си мислиш че не сме вече

Оценка:
-1 +1

5854
21 Отговор
Цветан Цветанов да бъде спешно разследван покрай имотните си приключения!

Оценка:
-2 +4

Коте
22 Отговор
Бравоооо!!! Всеки ден ме изненадвате приятно с вашите идеи!!!

Оценка:
-3 +0

Само приказки
23 Отговор
То е ясно и доказано през годините иначе виждате и гроб как бачкат "здраво" !

Оценка:
-2 +1

Акция
24 Отговор
България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми ГЕРБ КАКТО ВИНАГИ НИЩО така ще е и за напред :(((

Оценка:
-1 +5

Ябълка
25 Отговор
Отново заради некадърното управление на Тиквата, Европейският съюз пак ни съди! Докога ще го търпим това нещо, подкрепям Републиканците

Оценка:
-3 +3

Добруджа
26 Отговор
Не е нормално през 2020 година да горим печки и боклуци, така самите ние се тровим

Оценка:
-1 +3

илюзия
27 Отговор
Ние сме в Европа, не сме в Индия, искаме чист въздух

Оценка:
-0 +3

БЪЛГАРИН
28 Отговор
Цветанов е доста подготвен,радвам се,че отново ще има шанс да покаже какво може! Когато той беше при мутрата,беше различно! АЗ МУ СЕ ДОВЕРЯВАМ И ЗНАМ,ЧЕ НЯМА ДА НИ РАЗОЧАРОВА!

Оценка:
-4 +2

Точно така
29 Отговор
малко по малко тровим себе си правителството се чуди как да изкара пари от това

Оценка:
-1 +4

Рудолф
30 Отговор
Миналата година на изборите Фандъкова излъга, че това ще бъде сред приоритетите й и нищо не свърши

Коментиран от #42


Оценка:
-1 +4

Падина
31 Отговор
Живял съм извън България и там хората се отопляват на парно, а не с печки. Въздуха не мирише на сажди както в нашата страна. Хората купуват електрически коли и рейсове, за да предотвратят точно това. Дори в някои страни искат да забранят дизела.

Оценка:
-2 +3

Петя
32 Отговор
Сфетофарната система има нужда о реформа време е за промяна!

Оценка:
-1 +1

Спас безделника
33 Отговор

До коментар #14 от "эпсилон":


Пич, ти си с бетонна глава по рождение! Остави това, че си "столичанин в повече", ами се замисли, дали покрай Прага не тече някаква голяма река. София е котел бе, момче, котел! И ако няма зеленина, все ще си седиш в сиво-виолетовата супа!

Коментиран от #44


Оценка:
-0 +4

699999
34 Отговор
Най-накрая някой да помисли и за младите хора.Те са бъдещето ни и трябва да имат развитие.Време е да се обединим и да дадем доверието си на хора които не веднъж са доказали,че са решени да помогнат на държавата си!

Оценка:
-3 +2

ПСР
35 Отговор
Единствените мерки са липсата на ГЕРБ мнозинството и лично на Юрганка Хъкмъкова в Общината.Останалото е корупция и бездарие.

Оценка:
-1 +3

Мечо
36 Отговор
Искам да живея в България,искам нормален живот,виждам,че Цветанов е готов да направи промени към по-добро!

Оценка:
-4 +1

Джънк
37 Отговор
проблема с въздуха не е от вчера крайно време е някой да се справи с този глобален проблем

Оценка:
-1 +1

Ъъъ
38 Отговор
Моите очакванията за реална алтернатива също са големи запозната съм с тяхната политика и също ги подкрепям.

Оценка:
-2 +0

Гордост
39 Отговор

До коментар #14 от "эпсилон":


Да те попитам, как така в другите държави това нещо се постига? Как винаги сте негативно настроени към всичко и всеки. Не че не може да стане, може разбира се, ама Българин е мързелив и няма да си мръдне и пръста. Обичаме да ни мачкат и да ни лъжат, но защо най-накрая не се променим и защо да не променим и държавата ни

Оценка:
-1 +0

Борко
40 Отговор
Вие сте фактор в политиката г-н Цветанов ! Това е и първият признак на успеха и на това че сте на правилният път

Оценка:
-4 +0

ЗАТВОР ЗА МУТРАТА БОКО
41 Отговор
Айде МАРШ МУТРО,И ВЗЕМИ ВСИЧКИТЕ СИ РОБИ,ЧЕ СЪСИПАХТЕ НАРОДА

Оценка:
-1 +2

Лозенец
42 Отговор

До коментар #30 от "Рудолф":


Не е вярно! Столичният кмет г-жа Фандъкова монтира 60 комина с филтри. Това е огромно постижение за ГЕРБ и СО. Пич, остави това, че става в/с за София и намиращите се в котела села, ами един филтър-комин струва 5000 лв!!! Съдия Лалов, махни я тази патка бе, човек! След пейки по 2000 лв. парчето, сега и комини за по 5000!?!?

Коментиран от #52


Оценка:
-0 +2

Борил
43 Отговор
Тотален неуспех на правителството в сферата на екологията...

Оценка:
-1 +2

Михаил
44 Отговор

До коментар #33 от "Спас безделника":


Само един плиткомислещ човек може да го каже!

Оценка:
-2 +1

подкрепям РЕПУБЛИКАНЦИ
45 Отговор
ВИЕ САМИ СТЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

Оценка:
-3 +2

Парванов
46 Отговор
На герб не им пука за този проблем защото заят че ще паднат от власт затова не се коментира този проблем сега за тях е най важно да вземат колкото си може повече пари до коледа :Д това е смешно кога някой видя представители на сегашното правителство да излезе по медиите или сред народа и да коментира този проблем

Оценка:
-2 +4

ГЕРБ
47 Отговор
от колко годино това с въздуха е проблем и 0 развитие браво на Цветанов че са повдигнали темата

Оценка:
-3 +2

петко
48 Отговор
Колко е важен проблема с замърсения въздух до кога ще дишаме отрова?

Оценка:
-3 +1

ЛИДЕРИ
49 Отговор
Г-н Цветанов вие можете да промените Бъгария,тръгнали сте по правилния път! А и усещам,че Боко нещо се притеснява от вашето присъствие!

Оценка:
-5 +0

Администратор
50 Отговор
Тази тема е много на място право на Цветанов за темата дано наравят нещо а не като герб да спят само успех

Оценка:
-4 +0

елха
51 Отговор
Моите искрени уважения към този честен, умен и смело изяваващ конкретните си предложения

Оценка:
-4 +0

хахах
52 Отговор

До коментар #42 от "Лозенец":


да не обърка статията ?

Оценка:
-0 +0

Пирин
53 Отговор

До коментар #13 от "плевен":


Да всеки застава с ясна позиция пред народа и казва какво ще стори, за да подобри начина на живот. В управлението на Бойко чухме само думи, дела нямаше, няма и да има от негова страна! Толкова изстрадахме от неговото управление и все още има хора, които го защитават и подкрепят. Събудете се вече, дупките по пътищата са точно от ГЕРБ, залзгат не на качеството, влагат малко пари. Вдигнаха данъците, но на какво основание? Защо хората още се отопляват с въглища и дърва? Отговора е ясен - Цените на парното са адски скъпи, дори 60% от хората си отрязоха тръбите за парно по апартаментите. Кой го направи това?

Коментиран от #55


Оценка:
-2 +2

КонТрол
54 Отговор
Нов вид платени калинки се е появил.

Оценка:
-0 +1

плевен
55 Отговор

До коментар #53 от "Пирин":


Тези въпроси можеш да ги зададеш към всяка власт от 100 години насам. Проблемът ви е, че не можете да влезете във властта по нормалния начин. Затова търсите да ви отворят задния вход.
На всички, включително и на вас ви е известно, че след Плевналиев, Цветанов е най- презираният български политик.

Оценка:
-0 +2

Беден
56 Отговор
Като дават помощ за отопление предимно на хора топлещи се на твърдо гориво как искат да е чист въздуха естествено ще гледат да спестят като горят каквото им падне.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.