Last news in Fakti

4 Декември, 2020 15:45 3 068 49

Много от починалите от COVID-19 се лекували сами, късно потърсили лекар

  • смъртност-
  • пандемия

Здравният министър отбеляза и че у нас е голям процентът на хората със сърдечно-съдови заболявания

Много от починалите от COVID-19 се лекували сами, късно потърсили лекар - 1
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

В България се наблюдава една тенденция, която отсъства в Европа – провеждащото се самолечение на голяма част от постъпващите в лечебни заведения български граждани и отлагането на срещата им с лекар, който може да осъществи навременно лечение. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов обяснява челното място на България в негативната класация за смъртност от COVID-19 в ЕС.

„Почти всички, стигнали до летален изход, са потърсили много късно лекарска помощ“, заяви той в отговор на въпрос дали българите имат адекватен достъп до медицинска помощ в пандемията – а и на фона на масови оплаквания от „телефонна медицина“, провеждана от лични лекари; трудности при достъпа до специалисти и препятствия при постъпването в болница.

„Ние сме на едно от водещите места в ЕС по сърдечно-съдови заболявания, тези заболявания, като придружаващи, утежняват изхода от заболяването коронавирус“, отбеляза Ангелов.

Той изрази надежда след въвеждането на мерките позицията на България в класацията за смъртност да се промени в следващите седмици.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар

    14 1 Отговор
    Правете инхалации върху съд вряща вода със сода бикарбонат. Така няма да слезе процеса надолу към дробовете. Дезинфекцирайте гърлото по-често с гаргари и чайове. Приемайте B12, vit.D и цинк.

    Коментиран от #7, #36

  • 2 Ара

    24 1 Отговор
    В България проблемите само се констатират , не се решават . И разбира се - виновни няма .

    Коментиран от #49

  • 3 сила

    18 2 Отговор
    защото хората не вярват вече на никого....
  • 4 Българка

    33 5 Отговор
    Здравният смешник вече прекали прекалено много. Да вземе да синхронизира герберастките опорки. Веднъж управляващите назидателно укоряват хората, че бързат да търсят медицинска помощ и задръстват болниците.
    След това пък търсели късно здравна помощ и пак виновни, че увеличават смъртността. А бе, некадърници, като се сберете при вожда само за крадене ли си говорите? Вземете поне опорките си синхронизирайте! Хората се побъркаха
    Мутри, вън!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Azz

    23 2 Отговор
    А гусин министре,нещо да кажеш за това колко хора умряха чакащи с часове линейки,обикаляйки от болница на болница,чакащи на стълбите,не получили адекватно лечение?
    И ти като простата тиква изкарваш народа виновен за вашите грешки и простотии.
    Иначе КРАДЕТЕ/усвоявате/ милиони...

    Коментиран от #24

  • 6 324

    27 0 Отговор
    Глупости на търкалета!!! Кога да я потърсят тази помощ като им я отказват.? Имайте малко срама когато лъжете.
  • 7 Прав си

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар":

    но без антибиотик трудно се лекува възпаление а не го ли изпише лекар има риск да бъде приеман неподходящ който да влоши състоянието още повече.

    Коментиран от #29, #32

  • 8 6666

    22 0 Отговор
    Хората, които умряха, чакайки линейка или на стъпалата, или разкарвани от болница в болница и пр. пак заради самолечение и късно търсене на лекар ли умряха?
    Стига сте винили хората заради вашите неуредици!
  • 9 Гост

    22 0 Отговор
    Е кво да правят хората ? Личния лекар не иска да те види на живо и прегледа? На много места искат отрицателен пср за преглед и снимка! В болниците не те взимат нямяло място за covid болни било пълно с друго заболяване пак не те взимат щото пък щял си да се заразиш с covid!?!? Какъв избор ни оставяте ? Вашата несдекватна политика спряму вируса ни докара со тък първи по смърт в света!!!!!
  • 10 324

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Този за вице се стяга на дженералина!

    Коментиран от #26

  • 11 Този е много прост

    15 1 Отговор
    Всички легла са пълни, а той обвинява населението.

    Коментиран от #27

  • 12 Предпочитам

    11 1 Отговор
    да пукна у дома, отколкото на стълбите на някоя болница.
  • 13 Иван

    8 2 Отговор
    На 19-то място сме по смъртност. Веднага след Индонезия, а те са 4-та по население в света.
  • 14 даамане

    12 4 Отговор
    Хората виждат колко алчни са докторите, и как много от тях за да направят допълнително парични бонуси ги записват по Ковид клинична пътека.
    Хората разбраха докторската схема, създадена от НЗОК и НОЩ, които бяха назначени от премиера, а той и неговата партия създаден и назначени в България от либералите на Меркел и нея самата( по думите на немски дипломат) за изкарване на бонуси на гърба на пациента.

    Хората видяха как докторите оставят хора да умират на стълбища в болниците, по линейки и т.н..

    Статията е фейк за мен, и не отразява реалното брутално отношение на 80 % от докторите към пациентите, като пациентите са само средство да изкарат допълнително бонуси по клинични пътеки.

    Но това е отношението на ЕС, ЕК, ЕП и местното правителство към българските граждани последните 12 години откакто сме в ЕС- разрушителни реформи и затъване.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Крис51

    13 1 Отговор
    Човек остава с впечатлението, че нарочно се правят разнопосочни послания, така че хората тотално да се объркат. Първо сме били недисциплинирани, после много хора ходели ненужно до болница, сега пък отивали твърде късно... Ами как да се юрнат към болницата, като виждаме как някои умират на стълбища, а други ги връщат, за да умрат в някоя линейка или докато ги карат обратно към дома им? Знам, че има лекари, искрено загрижени за здравето на хората, но други сякаш нехаят и търсят оправдания за дереджето, до което управляващите са докарали здравната система, естествено някъде другаде, най-вече в самите болни, от Ковид или друго.
  • 17 Мазньо

    13 1 Отговор
    Бате Коце,не случихте на народ бе - или ще взема да умре на стълбите на болницата,или ще разкарва линейката шест часа,докато реши къде да умре,или като не го приемат в болница ще вземе да се самолекува,ужасен народ.Я вземете си намерете някой друг народ,че тоя да не реши да се самоизлекува от вас...
  • 18 ВДИГНИ ЮМРУК

    8 6 Отговор
    МАНГЪРА ТАКА КАЗА - С ЧАЙЧЕТА И СУПИЧКИ И АКО ПРЕРИТАШ, ТОГАВА ТЪРСИШ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАБОЛЕЛИ, ТОЛКОВА ПО-БЛИЗО ДО СТАДНИЯ ИМУНИТЕТ. А ТО СТАНА ПОВЕЧЕ УМРЕЛИ? АБЕ ПОЧТИ УЦЕЛИ ДЕБИЛА. ВАЖНОТО Е ЧЕ БТВ ГО КАНЕХА ВСЕКИ ДЕН ПРИ ЦВЕТИТО, ПРИ КИКИМЯН.
  • 19 27747338

    9 3 Отговор
    Ако не бяха страшно отвратителни болниците и безкряйно лошото отношение на лекарския персонал от санитарите дето искат да лапат 3000 лева в пирогов до главните лекари
  • 20 Мда

    8 3 Отговор
    Ми как да отидеш при тези убийци в престилки?
  • 21 Centurion

    11 0 Отговор
    Ами като няма кой да ги лекува хората,е нормално сами да се лекуват!В България се спестява от лекарства и от лечение.С какви пари разполагат хората,много пъти пред мен възрастни се отказват от покупката на половината от предписаните лекарства.И защо е това,защото вземат по "1000 "лв пенсии!!!Личните лекари са слаби звена,не знаят и не могат да поставят точна диагноза,и да назначат терапия.Болниците нямат капацитет,нито техника,нито персонал,нито медикаменти.Няма и ясна формула и схема по която се лекува това заболяване,с ясни медикаменти,и стъпки при определените етапи от болестта.Всеки импровизира.Колко хора върнах,и не ги настаниха??? Настаняват политици и бизнесмени,или хора в изключително тежко състояние,които всеки момент ще умрът.Репликата "щом диша не е за нас" чували ли сте я???Сега не е за вас,а след на 3/4 дена е за грибищата!!!
  • 22 А бе

    8 1 Отговор
    Признай си, че си некадърен като предшественика ти! Все някой ви е виновен, че не ставате за един ...! Крадлива сган!
  • 23 Мъдрият

    11 1 Отговор
    Нещо пропускате факта, че по-голямата част от самолекуващите се - просто са оздравели!

    А и честно казано, в този случай, ако не се самоизлекуваш и се наложи да разчиташ на медицинската ни помощ - моли се усилно и Бог да ти е на помощ!
  • 24 Да умреш

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Azz":

    В линейката е форма на късно потърсена помощ.
  • 25 Дълбоко виждащ

    5 1 Отговор
    Понеже се лекувам сам,оздравяването ми брои ли се???генерал плъх да каже!За да се Излекувате бързо__приемайте Антикоагулант плюс аспирин по75мг!!!всичко друго ще го....затова......
  • 26 Българка

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "324":

    Ако питаш мен, да се стяга за затвора!
  • 27 Ама що са пълни

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Този е много прост":

    Щото никой тарикат не си пази здравенцето.
  • 28 Никога

    5 1 Отговор
    България е единствената страна в света в която пациентите и само пациентите са виновни, но лекарите никога НЕ!
  • 29 Дълбоко виждащ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Прав си":

    Стигате до Много правилни съждения!!!от Дълбоко виждащи ви дели само....предварително да знаете влиянието на определена група антибиотици върху организма ви и Организмите на,Които Държите и Винаги да имате Подходящия антибиотик до вас!!!антибиотикът се прилага перорално през устата,венознои. Още един начин много ефикасен....ако някой повръща се прилага...Вкарва през ....другия изход!
  • 30 ОСА

    2 5 Отговор
    Пълни ще са болниците, като масово хората вярваха на Мангъров и тем подобни, като масово не носеха маски, ходеха на почивки, пътуваха и се събираха масово....мислеха ,че е лъжа Ковид вируса и не хаеха !!! Протести , масовки цяло лято , Радев, Нинова, Мая и др. демонстрираха на пук на мерките "свободно общуване" по зали и площади....ето го резултата ! И сега виновни са здравния министър и Борисов за пълните болници, за смъртните случаи !!!????? Лекари и щом говореха месеци наред как да спазваме мерките, колко е опасен вируса.....нямаше кой да чуе....жалко, много жалко, от инат и лъжи умряха много хора, които въпреки заболявания можеха да си живият още години 😢😢😢😢😢

    Коментиран от #31, #33, #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Санитар

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Прав си":

    Възпаление не се лекува с антибиотици, инфекция се лекува с антибиотици.
  • 33 Мазньо

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "ОСА":

    Мангъров не е във властта.Който иска да управлява,да поема и отговорността за решенията си.А не после "кой ми е акал в гащите..""
  • 34 ККК

    8 0 Отговор
    ей наглец, болниците не приемат хора с леки симптоми, и когато пък се усложнят след няколко дни чакане, прехвърляте вината на болния щото бил дошъл много късно, ПАК ЩЕ ТИ ГО КАЖА ТИ СИ НАГЛЕЦ.
  • 35 Политолог

    1 4 Отговор
    Вярват на пелтека, че е леко грипче и върнат супичката и чайче...После Борисов им бил виновен...
  • 36 Вода за уста

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар":

    като например листерин върши същата работа, че сигурно и по-добра, вярно доста гадна е на вкус и пари като се жабури човек, но е такава химия вътре че всичко убива :)
  • 37 Не е вярно

    4 0 Отговор
    Това което каза министъра. Причината е в това, че няма пари за здравеопазване. Може би за да има за самолети.
  • 38 Ха сега

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ОСА":

    Аплодисменти, ти си новият бъдещ водач? Прекалено много знаеш, че да си нормален човек. Браво.
  • 39 ЛЪЖИ

    4 0 Отговор
    ГНУСНА ЛЪЖА РАСПРОСТРАНЯВАНА ОТ МЕДИИ И ПОЛИТИЦИ!
  • 40 Мила

    3 0 Отговор
    На това се казва наглост! Хората умират по стълбите на болниците и улиците, защото ги разиграват с часове и дни, и никой не иска да им обърне внимание! Престъпно правителство! Поне половината от жертвите трябва да лежат на вашата съвест!
  • 41 Миновач

    0 0 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли че за простосмъртните които не сме във властта са ни оставили на Божията милост .Кой оцелее оцелее
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Васил

    0 0 Отговор
    Късно потърсили лекар айде стига просто им е била отказана помощ. Защо не ги приемат веднага като Нинова а ги държат по стълбите защото лекарите са касапи
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Калоян

    1 0 Отговор
    Купете си от аптеките ХЛОРЕН ДИОКСИД ! Слага се във водата ,която ще консумирате през деня . Една капка от хлорният диоксид отговаря за 10кг човек ,ако сте 80 кг ще сложите 8 капки от разтвора във шилето със вода ! Няма значение какво количество вода сте наляло 2л или 5л ,важно е да не се превишават капките спрямо теглото на човек ! Който иска да си АЛКАЛИЗИРА тялото ,всяка сутрин да слага щипка сода за хляб/бикарбонат,във чаша със вода топла/студена ,като към това може да прибави и сока на половин лимон ! Всички болести тръгват от окисления във тялото ,а содата ги неутрализира и връща нормалните алкални нива във организма !
  • 49 Ааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ара":

    Напротив,винаги са им виновни хората!!!!
    Това ,че много от възрастните хора нямат по 100-200 лв за да се тестват,до като във всички други държави твстването е безплатно,спряха всички планови операции и прегледи на хора които имат нужда,изчезнаха всички други “болести” и за това и още много все са им виновни хората.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове