Last news in Fakti

9 Декември, 2020 06:12 5 850 33

С тези машини армията ни ще изпълнява спецоперации (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • отбрана-
  • самел 90-
  • бойни машини

Това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия

С тези машини армията ни ще изпълнява спецоперации (ВИДЕО + СНИМКИ) - 1
Снимки: Министерство на отбраната

"С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии".

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора с българската фирма "Самел-90" АД за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции.

"Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън", подчерта още Каракачанов.

С тези машини армията ни ще изпълнява спецоперации (ВИДЕО + СНИМКИ)

Той припомни, че преди близо четири години това политическо и военно ръководство си е било поставило амбициозната цел голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират или поне - да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме", посочи още министър Каракачанов.

Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие. "Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да и даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми", каза още министърът на отбраната.

С тези машини армията ни ще изпълнява спецоперации (ВИДЕО + СНИМКИ)

Каракачанов изрази надежда следващите министри на отбраната да продължат подобна политика, за да може с много по-разумни средства да се постигат способности и ползи за българското общество.

"В последните 30 години такова нещо не се е случвало", каза изпълнителният директор на фирма "Самел - 90" АД Петър Георгиев. "В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия", подчерта изпълнителният директор на фирмата.

Той благодари за доверието на командването на Силите за специални операции, и на Министерството на отбраната. "Ще продължим да развиваме своята дейност в посока да можем да участваме в някои други проекти, включително и на Сухопътните войски, и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място", посочи още Петър Георгиев.

"Това е исторически момент за Силите за специални операции", заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. "За първи път ние, в нашата история, имаме подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо значение за оперативните способности на Специалните сили и за изпълнение на нашите основни отговорности по националния план за противодействие на тероризма", подчерта генерал-майор Явор Матеев.

С тези машини армията ни ще изпълнява спецоперации (ВИДЕО + СНИМКИ)

По думите му договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са договорени най-добрите възможни условия.

Той представи и някои основни моменти от преговорния процес: "Решението на Министерски съвет от 18 ноември 2020 г. беше за "основен интерес" и даде възможност на Министерството на отбраната директно да договаря условията.

С тези машини армията ни ще изпълнява спецоперации (ВИДЕО + СНИМКИ)

Работна група, назначена от министъра на отбраната, на която бях ръководител, успя значително да увеличи броя на машините от това, което имахме като предварителни параметри. За това благодаря за професионализма на фирма "Самел": Не само ние показахме гъвкавост и буквално изцедихме всички възможности в рамките на бюджета, за да постигнем най-доброто за нас, а и фирмата направи значителни отстъпки и използва свои резерви (базирайки се на това, че действително за първи път имат подобен договор с Българската армия)", посочи генерал Матеев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 6 Отговор
    акой ще плаща
    данъклопатецът тоест БЪЛГАРИТЕ

    Коментиран от #4

  • 2 Усеин

    45 8 Отговор
    На фона на унижтожени и нарязани на скрап стотица танкове,самолети,кораби,хеликоптери,и военна автмобилна техника тези 100 бракми за 50 милиона са нищо.Пък да вярваш че тези бракми щете пазят от заплахи пък е още по-голяма идеотщина
  • 3 Диване

    64 2 Отговор
    Просто не мога да се сдържа от коментар.
    Този полигон може да се мине и с нормален Пасат комби. Тия подиграват ли ни се...

    Коментиран от #23

  • 4 Брат Селении

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А теб какво те бърка кой ще плаща? Ти така или иначе си пенсионер по инвалидност, тоест ти пари няма да дадеш, тези дето работят да му мислят.

    Коментиран от #5, #30

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Брат Селении":

    бърка ме 1
    БЪЛГАРИН съм плащам си данъци осигуровки а герб теглиха милиарди който ще потънат в нечии джобове а и за купуване на
    цигански гласове за изборите
    а вие не плащате ток вода анъци несте здравно осигурени лекуват ве безплатно
    а най нагло и подигравателно играете кючек без да сте внесли здравни осигуровки
  • 6 Jeep

    21 1 Отговор
    Caмел 90 cе зaнимaвa c електроникa. Кaкво общо имaт c бронирaни мaшини?

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Ловец

    17 0 Отговор
    Това не може да мине дето минава Toyotata.
  • 8 КАРАКАЧАНОВ......БАШ БОЕЦА

    16 0 Отговор
    НЕМА ИКОНОМИКА А КВИ МАШИНИ ПРАЙМ......
  • 9 КАРАКАЧАНОВ......БАШ БОЕЦА

    9 0 Отговор
    СКОРО И ЧАСТИ ЗА ЕФКИТЕ ШЕ ПРАЙМ....
  • 10 Верен Зюмов

    26 1 Отговор
    Един БТР ще ги смачка десетина такива без никакви проблеми. Далавера!!
  • 11 Бат Бойко нощния бандит

    13 1 Отговор
    За жандармерията стават тия коли.
  • 12 Хахохи

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Jeep":

    Имат връзка с едни канадци-българи произвеждащи арморед виикълс, едни куфарчета инвестирани през 90-те, сещаш ли се.
  • 13 веселяк

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Jeep":

    Сложили са два, три полупроводника в тях и министъра ни квичи, едва ли не, че машините са нашо производство!
  • 14 123

    14 1 Отговор
    Винаги нови модели машини може да имат някъкъв недостатък.Важното е че технологията за производство я има в България,недостатъците като се идентифицират се дават на призиводителя да ги отстрани и да усъвъшенства машината. Това е за първи път поощряване и инвестиране в българско производство и създаване на Български работни места с пари на български данкоплатец.Вместо тези парите да бъдат инвестирани в Германия или друга страна както става до сега , и да създават работни места там.

    Коментиран от #21

  • 15 КАРАКАЧАНОВ......БАШ БОЕЦА

    6 7 Отговор
    И КОРАБИ СМЕ СИ КУПИЛИ....НЕМСКИ.....СЕГА ЩЕ СИ КУПИМ И РАДАРИ....ИЗРАЕЛСКИ......ВОДИМ ПРЕГОВОРИ ЗА ТЕЖКИ БОЙНИ МАШИНИ ЗА ПЕХОТАТА......МАЛКА АРМИЯ СМЕ, АМА СЕ МОДЕРНИЗИРАМЕ
  • 16 КАРАКАЧАНОВ......БАШ БОЕЦА

    9 1 Отговор
    И КВО ША ПРАЙМ СЪС СТАРАТА СЪВЕТСКА ТЕХНИКА.....НА СКРАБ, ДА СЕ РАДВАТ РОМИТЕ
  • 17 Румен

    11 3 Отговор
    Тази сделка се прави “на тъмно” , непосредствено преди края на мандата на това правителство! Всеки редови данъкоплатец може да предположи, ЗАЩО!!!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Скалата

    6 0 Отговор
    Кат' на скалата в "бързи и яростни"
  • 19 КАРАКАЧАНОВ......БАШ БОЕЦА

    7 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИ МАШИНИ ЗА АРМИЯТА НИ....КВО ПО ХУБАВО ОТ ТОВА..,....И РАБОТА ЗА НАС....
  • 20 КАРАКАЧАНОВ......БАШ БОЕЦА

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Румен":

    ТИ ДА НЕ ИСКАШ ДА ТИ ДОКЛАДВАТ ЛИЧНО.....
  • 21 падналия ангел

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Публикувано във факти.бг: Важното е че технологията за производство я има в България..Човече не бъди наивен! Технологията е на една фирма, има и го логото но капака на машината-Интернешънъл Армър Груп (да ме извиняват за транскрипцията ако е грешна). Шасито и двигателят са американски, ако не се лъжа на фирмата Джееп. Наше е само електронното устройство за заглушаване!

    Коментиран от #22

  • 22 Do Otvorkoto

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "падналия ангел":

    Шасито и мотора са на Тойота и пристигат от Япония.Всичко останало е от български фирми Няма нищо от САЩ.САЩ`освен ГМО продукция,нефт,който крадат от цял свят и скапано оръжие не могат да произведат нищо свестно.И горивото за ракетите им е руско,защото са много напред....

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Jeep

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диване":

    Едно време като имаше полигон на шоф.курсове по такава гърбица, като на клипа се потегляше.
  • 24 chi

    6 3 Отговор
    Направо къртите от смях! На това армия ли му викате?
  • 25 падналия ангел

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Do Otvorkoto":

    Хайде де! Това на предния капак-IAG, инициалите на коя фирма са? Това, че има представителство в България с управител Йордан Симеонов изобщо не я прави българска! Тя има представителства в СА, ОАЕ, Великобритания, Ирак, Египет, Южна Африка, Турция и Пакистан! Пак ми обясни, че корпуса на машините е българска технология!
  • 26 ОСМАНАГИЧ

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Do Otvorkoto":

    Акумулаторите на Спейс Х, Монбат😅
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БгЕкЕнеФ

    8 3 Отговор
    Какви специални операции? Тея коли за разпръскване на протести ... Само Турците вземат територия в специални операции..българите са на коленца и чакат завръщането на султана!
  • 29 Дедо Йоцо

    4 1 Отговор
    И тези тенекии да се противопоставят на дъртите МТЛБ БМП и БТР ??? Смех голем баце!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хлъц

    8 0 Отговор
    А бе този "тежък" терен фиат панда 4Х4 ще го премине 10 пъти по-бързо бе!!!
  • 32 Чип и Дейл

    1 0 Отговор
    Те са ръждясали още при тестването!
  • 33 питанка

    2 0 Отговор
    че ние нямяме армия, за какво е всичко тдва???????????/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове