Last news in Fakti

16 Декември, 2020 13:37 1 684 9

АИКБ поиска 150 млн. лв. с "коледно писмо" до кабинета

  • аикб-
  • искане-
  • 150 млн.-
  • писмо-
  • правителство

Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена, пишат от Асоциацията

АИКБ поиска 150 млн. лв. с "коледно писмо" до кабинета - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциация на индустриалния капитал в България изпрати днес "коледно писмо" до кабинета, с което поиска 150 млн. лв. от бюджета за подкрепа на фиксираните разходи на предприятията с голям спад на приходите, причинен от COVID-19.

Публикуваме текста на писмото без редакторска намеса:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

Високо ценим предприетите мерки от страна на българското правителство за подпомагане на българската икономика в условията на задълбочаващата се криза.

Считаме, че мярката 60 на 40 плюс 290 лв. за всяко работно място в сферата на транспорта и туризма е работеща и дава макар и частична възможност за смекчаване на натиска върху гражданската авиация, транспорта и туризма като цяло. Но огромният спад на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. достига до 80-85%. В същото време постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните разходи при изпълнението на полети дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Поддържането на авиационната техника и високата квалификация на персонала изискват непрекъснати финансови вложения, а резервите, използвани досега от авиокомпаниите и бранша, практически са изчерпани. Ситуацията, в която са авиокомпаниите, е сходна с тази на фирмите, чиято дейност е затворена. Това е така, защото пътниците по редовни линии са на критичния минимум, а пътнически чартъри почти няма. В подобна ситуация са и търговските обекти, тясно свързани с туризма, а и хотелите. Следователно е наложително мерките, прилагани за затворените с акт на държавен орган дейности, да се прилагат и за авиосектора и другите най-силно пострадали бизнеси,. Затова е крайно наложително дейностите със спад, надвишаващ определен размер (например 40 или 45 на сто) на база същия месец на 2019-та година, да се подпомогнат за частично заплащане на непокритите фиксирани разходи. Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите.

Европейската комисия с измененията на Временната рамка за мерките за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 от 13.10.2020 г. позволи такава държавна помощ/финансов принос към непокритите фиксирани разходи до 90 за микро и малки, респективно до 70 на сто за средни и големи предприятия при спад на продажбите с най-малко 30 на сто. Ние предлагаме с 1/3 или даже с 1/2 по-голям спад като допустимост предвид по-голямата устойчивост на кризи на българския бизнес.

Предлагаме подкрепата да е за последното тримесечие на 2020 г. (втората вълна) с финансов ресурс в размер на 150 млн. лева, заделен от бюджета в рамките на планирания дефицит с последната актуализация на бюджета. Такава сума, заедно с пренасочените от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн. за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики. В същото време считаме, че такава сума е напълно по възможностите на бюджета предвид неговата балансираност до преди няколко дни и планирания 5-милиарден дефицит за след няколко дни.

С УВАЖЕНИЕ,

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

НА АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ

КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И после

    7 0 Отговор
    делба за Ганьова сметка !
  • 2 Българка

    10 1 Отговор
    Спадът на приходите може да е симулативен, ако фирмите имат добри счетоводители. Хайде да се спрат! Пари нема. Външният дълг хвърчи нагоре, кой ще го връща?

    Коментиран от #9

  • 3 VVV

    7 2 Отговор
    Сега и варненските тимаджии ли трябва да спасяваме ? Те не са от бедните имат си имоти и няма да ровят в кофите за боклук. Ади стига са раздавали милиони. Тва да не са бонбони .
  • 4 Политик

    14 2 Отговор
    Смяна на системата:Създаване на държавни,общински,кооперативни и частни фирми/предприятия/ за да има стабилна икономика.Частният сектор вече не е актуален.........
  • 5 АЛ КЛ

    7 2 Отговор
    Бойко, дай парите на АИКБ и гледай после как ще се самоизядат. Голям майтап ще се завихри.
  • 6 На Пешо

    7 1 Отговор
    баничара,като му е спаднал оборота,държавата ли да му налива " коледни милиони"? А колко стотици хиляди хиляди са на хала,на Пешо? Авиолиниите им спаднал оборота,на алибегчета също! Ами по цвял свят е същото.Държавата не е дойна крава с хиляда вимета.Кой откъде свърне- дай млеко,ама без пари! Ай си,ктир по комшииски! Кой оцелее,оцелее,ако не- фалит и идва друг! В бизнеса празно няма! Тези играят със стотици милиони печалба,но видиш ли,спаднал им оборота! Ами ще спада- световна тенденция.Държавата не е длъжна през нашите данъци, да ви захрани сметките с нови милиони. Защото " оцъкления и сие им спаднало производство.
  • 7 Парад на простаците

    6 1 Отговор
    "Бизнеса" - далавераджиите се обръща към Боко и калинките МУ! Няма НС! Такива пари в бюджета няма. Това за сетен път показва колко измислена държава сме - далаверата търси помощ от боса на мафията. Ни повече - ни по-малко.
  • 8 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Е гати просяшкият капитализъм!!!Добре го бяха отсвирили по време на соца......при оня!Голям Брат...
  • 9 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ...ТИ,деца,внуци и другите ДРЕБНИ>>хора дето си нямат офшорки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове