Last news in Fakti

20 Декември, 2020 07:31 2 190 38

Екатерина Захариева: Нямаме лоши отношения с Русия

  • екатерина захариева-
  • северна македония-
  • русия

За да се разрешат проблемите с РС Македония, трябва да се намалят емоциите, смята външният ни министър

Екатерина Захариева: Нямаме лоши отношения с Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Думата на 2020 година е "несигурност".

Това заяви пред Дарик радио министър Захариева и допълни, че пандемията е довела до несигурност за бъдещето, за работата, за здравето.

Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите са останали.

"Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт", каза външният министър.

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.

"България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора. Българското правителство предложи рамкова позиция, и българският пармалент я прие единодушно", заяви външният министър.

Винаги може да се изисква и повече в един договор. Проблемът е, че доверието е вече на много ниско ниво, коментира външният министър във връзка с подписания по-рано в РС Македония договор за добросъседство.

Никой не оспорва правото на свободно изразяване, каза още Захариева.

Г-н президентът (на РС Македония - Стево Пендаровски, бел. ред.) много добре знае за какво става въпрос, не бива да изопачава, посочи външният ни министър. По думите ѝ пропагандата в РС Македония цели да разсее вниманието от това, че не се спазват договореностите, записани в договора за добросъседство.

"Нашият проблем е, че нашите приятели от РС Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси. Политическите проблеми трябва да бъдат решени от политиците", смята още тя.

"Езикът никога не е бил непреодолима пречка за присъединяването на РС Македония за нас. Това е непреодолима пречка за тях", заяви Екатерина Захариева.

Нашата позиция не е лесна за разбиране. Така или иначе ще продължим усилията да я обясняваме. Това не означава обаче, че България трябва да продължи да си затваря очите, каза още външният министър.

"За да се разрешат проблемите с РС Македония, трябва да се намалят емоциите. С емоции и с разговори през медиите няма да стане. Доброжелателност, отвореност, поставяне на проблемите на масата и оставяне на историците спокойно да си свършат работата без политически натиск. Единственият начин е това", обясни Захариева.

По въпроса за отношенията между България и Русия външният министър коментира, че те не са лоши, но извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не помага за подобряването им.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    50 6 Отговор
    Всеки ден на тази калинка във външната политика нанася на България щети за столетия напред.
  • 3 Дельо Хайдутин

    46 3 Отговор
    Създали сме една от великите цивилизации в света, Славянската,а се отричаме от нея.

    Коментиран от #25, #28

  • 4 Анализ

    54 3 Отговор
    Само братята руснаци са откликнали на призивите и въстанията за освобождение на България от Османско иго и то защото сме братя славяни.
  • 5 Гражданин

    48 2 Отговор
    Гонят руския аташе по разузнаването ,че разузнавал.Ами какво да прави?Това му е работата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПСР

    49 1 Отговор
    Какви ли са ни отношенията с РФ-гоним този и онзи,за да правим мили очи на Вашингтон.Че а не са решили,а не са дръпнали шалтера на шеф Боко и шеф Дебелян.Каква външна политика имаме-от години,почти никаква.Какъв"фактор"е България в ЕС или на Балканите?Всички знаят-осъден реално Премиер,бълващ цинизми,недопустими за такъв пост,пачки,злато,пистолет.Уникална корупция,олигархия,зависимости.Липса на правосъдие.Бедни,умиращи,изчезваща нация.Подиграват ни се.Чудят ни се,как ви търпим.50 милиарда евро "усвоихте"за 12г.Тези пари,коренно биха променили облика на България,ако не бяха откраднати.И тогава,бихме били фактор.
  • 8 щом се изказа П×3

    31 1 Отговор
    ще,ще няма как да няма лоши отношения. Сомо дето от игубените 800 милиона $ 200милиона още ги няма а Путин не прощава, да не си мислите с двете каракачанки е фит?
  • 9 Шопо

    27 5 Отговор
    Сладуранка! Тя ще оправи отношенията с Русия !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коко

    29 5 Отговор
    Тази е голяма кифла
  • 12 Само губим от санкциите с Русия

    49 0 Отговор
    Изгубихме Южен поток и транзитните такси които щяхме да взимаме като първа страна разпределител, да не говорим цената на газта каква щеше да е.
    Изгубихме Белене, с можехме да имаме втора АЕЦ с нови реактори, ще изгубим и Козлодуй.
    Изнасяхме за Русия тонове земенчукова и плодова продукция, както и мед защото ние там с това сме известни още от соц време с качествено земеделие, сега не се чудете защо медари, зеленчуко производители липсват или са във фалит, черешовите градини си заминават.
    Губим хиляди руски туристи които иначе пълнеха Черноморието и планините.
    Армейската ни техника е 90% руска, а не можем да я поддържаме защото сме наложили ембарго.

    Само ние плюнката на ЕС сме наложили най-строги санкции на братска Русия.
  • 13 big

    41 1 Отговор
    ППП пак приказва глуп.ости! Отношенията ни с Русия са на много ниско равнище и то не е от страна на народа, а от управляващата върх.ушка! На времето имаше виц: като пр.ъдне Брежнев, тато се нас.ира! Сега не е необходимо някой от новите ни господ.ари да пъ.рди, ние сме постоянно наср.ани! И за кривите им пиш.ки, пак Русия е виновна!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 az #МУТРИ, ВЪН!

    28 2 Отговор
    ХАХАХАХАХА! Външната калинка пак се е изрязала....
  • 16 Кочо Чистеменски

    29 1 Отговор
    Нещастно българско племе, забравило род и история. Оскотяло, обезверено, чалгизирано. Един безславно изчезващ народ.
  • 17 До Екатерина Захариева

    13 1 Отговор
    КАТЕ, КАТО СТАНЕ ВЪПРОС ЗА РОДНИНСТВО, НАПОМНИ НА ЗАЮ И КОМПАНИЯ, ЧЕ СЛЕД КАТО ВЕЧЕ НЕ СМЕ РОДНИНИ, НОТАРИАЛНИТЕ АКТОВЕ НА ДЕДИТЕ ГИ НАПРАВЯТ ИЗЛИШНИ В БЪЛГАРСКИТЕ ИМОТИ, НА ВСИЧКО ОТГОРЕ, КАКТО СЕ ОКАЗА ОТ ДОКУМЕНТИТЕ, ЗЕМЯТА НА ПОЛОВИН РСМ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ БЕЗУСЛОВНО
    ПРИ СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ. ДААА! В ЕС ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА, ОСОБЕНО, АКО Е ДОКАЗАНА С ДОКУМЕНТИ.
  • 18 един от стадото

    16 1 Отговор
    и тя какво разбира под лоши отношения, бой с фрегати ли..
  • 19 240 @й дука

    17 2 Отговор
    Грозновата е ,но бих се прежалил,ако знам,че ще миряса и няма да прави повече простотии и поразии.
  • 20 НЕма логика

    14 4 Отговор
    Дали Тулуп@ е блъскал и тази простовата женичка с двеста, за да е толкова нагла и самонадеяна ?

    Коментиран от #38

  • 21 Анонимен

    12 4 Отговор
    Пълен провал си кате - само маке тебе ще те оправе
  • 22 Рико

    4 18 Отговор
    Захариева, ние нямаме лоши отношения с тях, ТЕ имат лоши отношения към нас! Огромен проблем е, че ни им отговаряме по същия начин. И те живеят с твърдата убеденост,че тук всичко им е позволено.

    Коментиран от #23

  • 23 един от стадото

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Рико":

    не е баш така. Някои имаха лоши отношения с нас 70г по политически причини, сега сме им на тепсия и голяма промяна няма. Роба за да ти слугува поне трябва да го храниш, ако разбираш какво искам да ти кажа
  • 24 Възродителя

    12 3 Отговор
    Катерино, толкова си тъпа, че не може да го осъзнаеш. Нямаш лоши отношения с Русия, защото те в момента са замразени от Русия и схществуват като проформа. Русия за пореден пхт ще си замълчи, защото е под достойнството на международните политически отношения да се занимава с такива лилипути и примитиви като бхлгарските политици в момента. Толкова сте елемегтарни и прозрачни, поне го правете професионално с доказателства, измислете снимки, филм, моде и в Бояна филм да го исценирате, а не вашите началници да пи вестват решенията прели да сте ги обявили официални. Дхржавната ищмяна също е наказуема и много скоро ще ви се потърси сметка на всички вас безродниуи такива, които нанасяте на България унищожаващи вреди, за които ще плащат бъдните поколения. Катерино пооста патица такава събирай си багажа и марш при мъжати да му правиш кафета в арзитектурното бюро с прецедента Плевнелиев. Толкова да сте инфантилни, че на хората им се повръща от вас. Вместо да решите проблемите с двата на близки народа до България, В Република Северна Македония и Русия вие още повече ги разрушихте. Докато има такива продажни предатели като вашето котило с вожда ви Плевнелиев и Борисов, България ще се влачи в прахта и мизерията. Гордостта на помяра Плевнелиев Бизннс парка и т. н. е празен, а енергетиката работи, газта тече и България получава огромни приходи от това разберете го най накрая простации примитивни.
  • 25 Шумкарин

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Какви Слвяни какви пет лева Хайде обясни кой е славянин и кога го създадохме През коя година си създадохме Славяните
  • 26 Послепис

    8 1 Отговор
    КАТЕ, ТЯ,ТАЯ РАБОТА, С ДИПЛОМАЦИЯ НЯМА ДА Я ОПРАВИШ! УМ ТРЯБВА, УМ! ЩЕ ТИ ПРЕДЛОЖА ЕДНО НЕСТАНДАРТНО РЕШЕНИЕ (ВСЪЩНОСТ ТО Е СТАНДАРТНО, КОЛКОТО СВЕТА) : ИЗПРАТИ КАТО СВОЙ ПЪЛНОМОЩНИК В РСМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА АБВ ПЛАМЕНА ЗАЯЧКА - КУЛТУРОЛОГ. НЯМАШ СИ И ИДЕЯ ДОКЪДЕ МОЖЕ ДА ОТИДАТ НЕЩАТА. НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ В ИГРАТА "СТАР КОТАРАК - МЛАДА МИШКА" ВИНАГИ МИШКАТА ИЗЛИЗА ПОБЕДИТЕЛ.
    ТОЧНО ТЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АБВ, ЩЕ МУ РАЗКАЖЕ НА ЗАЕВ НЕ САМО КИРИЛИЦАТА, АМИ И ГЛАГОЛИЦАТА!
  • 27 българка

    7 1 Отговор
    България стана за посмешище на света - виновно е управлението на ГЕРБ и всички, които го подкрепят! ВИНОВНИ СТЕ!!!
  • 28 Вулфила 381

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Дельо ,няма такава "Славянска цивилизация" и във"
    домашния тефтер на Путин"!,
    -Има нещо, което се нарича
    " Балкано-Тракийска култура" 12000 г.п.х.!
    Малко по-стара от
    " Шумерската култура" с 2000 години!
    Ние, Българите - Траки ,
    сме наследници на тази Цивилизация,
    и Генетично и Езиково!
    Има съюз на Племена ,
    като Българи,Склавени,Източни Готи ,Анти,
    и други Скитско-Тракийски племена ,
    основали Стара България ,на остров Пойке в
    делтата на Дунава и продължението го знаем!
    От 681 до 1396 г. България е фактор в Европа с който,
    всяка една държава се е съобразявала нещо,
    като Германия днес!
    По това време 1250 със Чинтгис Хан ,
    идва и чумата до Крим,
    после , върлува Чума и в нашите земи,
    което отслабва Държавата България
    и сме завлядяни он Османите,
    до 1976 година ,където ,интересите на "Старите скити" - сега вече под името Русия ,от там са далечните роднини
    Обявява война на Османската империя порати силни политически и стратегически интереси на Балканите

    Коментиран от #29

  • 29 един от стадото

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Вулфила 381":

    добре написано, като цяло си прав. Но руската нация, нямам в пред вид сегашната федерация не е само скити. Малко се говори, но имат ген и от викингите. Имат и ракетен крайцер от Тихоокеанския флот с това име''Варяг''- викинг

    Коментиран от #34, #35

  • 30 2020

    7 0 Отговор
    Няма по неграмотна, по продажна , по слаба Външна министърка от глупавата Екатерина Захариева.Да ви е показала диплома за завършено средно образование? Не! Да е показала диплома за висше образование ? Не! Знае ли английски език-не/или го говори като дете от 2-3 клас.И това недоразумение е Министър на Външните работи?Тъй като всички от Мин. съвет и Герб,ОП , НФСБ ,ВОЛЯ с осъдения на втора инстанция Марешки,воглаве с още по неграмотния Бойко Борисов са лоши политици,така и отношението срещу Русия е неадекватно.Ние обърнахме гръб на РФ.Ние не изпълнихме подписаните договори за "Белене", Козлодуй, Южен поток.Ние под влияние на изключително тъпите и завистливи сащ и пропадналите ЕС нямаме търговски отношения с Русия-износ на плодове и зеленчуци ,туристи от РФ по планинските и морски курорти.Благодарение на върховната глупост на Ек. Захариева да подпише някакъв пасквил/сиреч фалшив документ/ т. нар. Договор на Три морета/това е операция "Анаконда" насочена срещу Русия/,окончателно сами се зачертнахме пред Русия.В нито едно правителство от създаването на България ,Царете и дори Тодор Живков не са правили такива грешки ,само и само да угодят на най-пропадналата страна в света сащ.Затова и сме на опашката и без авторитет.

    Коментиран от #36, #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ПРАВА Е - ПРОСТО НАМИГВАЙСКИ СИ СЕ Е БА ВАМЕ СЪС САЩ И НА ТЮ !!!!!!!!!!!!!!! НЕ СЕ БЪЗ ИКАМ - 90 % БЪЛГАРИ СМЕ - ЗА ПАЗАР С РУСИЯ И КОМБИНА С ЕВРАЗИЯ !!!!! 70% ОТ СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО ПЕЧЕЛЕШЕ ОТ РУСКИЯ ПАЗАР -НЕСМОГВАХМЕ -А ТЕ ИСКАХА ОЩЕ И ОЩЕ --КОНСЕРВИ И ЧЕРВЕНА КАПИЯ !!!! ТА КАК СЕ САДИ ПИПЕРО - КР ЕТ ЕН ОИДИ !?!?!!?!?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Вулфила 381

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "един от стадото":

    Премахнаха ми коментара, но нищо обидно нямаше?
    Бях писал, че си прав за Викингите - Варяги!
    Също, че Викингите с Рюрик основават Киев ,!
    Истината си е такава!
  • 36 Дипломатъ

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "2020":

    Да а мъ, ти познаваш ли Бойко Борисов и знаеш ли, кой е мъжъ и?
    Тя може да няма диплома ,но то, кой има такава днеска, тя една диплома, да е най–много 2000 лева .
    Виж , каква е готина, очила ,челвило,Сутиен,Джакет ,с цип,цвят червен, като Ферари, и " Всички Парле ву франсе"!
  • 37 Брендолета

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "2020":

    Браво за анализа. И добавям, че няма право да говори за РСМ, след като сравни Маршал Тито с Хитлер.
  • 38 ЕДВА ЛИ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "НЕма логика":

    - тя беше подлога на Плевналиев. Свръхкадър. Единственото, което притежава, е посредствеността. Но пък в тази област си е ниво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове