Last news in Fakti

21 Декември, 2020 14:42 2 511 59

Каракачанов: Няма вид въоръжена сила, която да не модернизираме

  • красимир каракачанов-
  • отбрана-
  • танкове-
  • въоръжени сили

Министърът подчерта, че основният стремеж при реализацията на всички модернизационни проекти е работата да се извършва от български фирми: „Така средствата, които българският данъкоплатец отделя за отбрана, остават в България"

Каракачанов: Няма вид въоръжена сила, която да не модернизираме - 1
Снимка: МО

„Няма вид въоръжена сила, за която в последните три години да не са предприети действия за модернизация и превъоръжаване“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 21 декември по време на посещението си в завод „ТЕРЕМ – ХАН КРУМ“ в Търговище, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната. Заедно с него производствената база на предприятието разгледаха министър-председателят Бойко Борисов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

„Всички авиационни платформи – Ми-17, Ми-24, Су-25, Миг-29, Л- 39, през тези четири години преминаха ремонт, възстановяване, някои и модернизация. Сключена бе сделката за закупуване на осем нови самолета Ф -16 БЛОК – 70. Във ВМС бяха придобити два кораба – минни ловци, сключен бе договорът за два нови модулни патрулни кораба. Водим разговори за придобиване на една или две подводници. Наскоро бе подписан договорът за 98 машини за Съвместното командване на специалните операции, а преди броени дни - и договорът за модернизацията на танковете – Т-72, който ще бъде извършен в „ТЕРЕМ-ХАН КРУМ“ – Търговище“, каза още министър Каракачанов и заяви, че до края на мандата ще бъде довършен и проектът за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Министърът подчерта, че основният стремеж при реализацията на всички модернизационни проекти е работата да се извършва от български фирми: „Така средствата, които българският данъкоплатец отделя за отбрана, остават в България. Изграждането на двата модулни патрулни кораба ще бъде извършено в българска корабостроителница. Двата минни ловци ще бъдат ремонтирани също у нас – в „ТЕРЕМ – КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ-Варна“, новите машини за Специалните сили ще се произвеждат в българска фирма – „Самел -90“.

Министърът на отбраната припомни, че за последните три години възнагражденията в армията са повишени четири пъти, като сумарното увеличение на заплатите е 48%. „Направихме не малко и продължаваме напред“, каза министър Каракачанов.

“От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, Сухопътните войски, специалните части, инфраструктурата и летищата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завода „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД в Търговище.

Когато имаме разбирателство и консенсус между политическото и военното ръководство, и ръководството на нашите военно-ремонтни заводи и отбранителна промишленост, може да постигнем много. Българската военна индустрия се разви, инвестира, непрекъснато се усъвършенства. Крайно време е Българската армия да стане основен потребител на нашата отбранителна промишленост“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той изтъкна, че ръководството на Българската армия, заедно с командирите на видовете Въоръжени сили, прави редовни посещения в основните производствени мощности на Министерството на отбраната и на българската отбранителна промишленост, за да намери най-ефективните и ефикасни начини да се повишат отбранителните способности на приемлива цена и при създаване на работни места за националната икономика.

„Черно море е от особена важност и непрекъснато се повишава неговата значимост по отношение на сигурността. България трябва да е готова да отстоява своя суверенитет“, подчерта началникът на отбраната. Ето защо той отличи важността на подписания договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС с немската компания „Люрсен“, по който двата кораба ще бъдат изцяло построени у нас.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поясни, че при проекта за модернизация на танковете Т-72 важен е фактът, че със сравнително малко вложени средства се получават много нови възможности за основния танк, използван в Сухопътните войски. „Новите способности категорично са добри, сроковете ни удовлетворяват. Надяваме се, че процесът няма да завърши с модернизацията само на тези 44 танка, за които бе подписан договор, а и с останалите“, посочи той и допълни: „В Командването на Сухопътните войски сме доволни от това, че с ръководството на „ТЕРЕМ“ в последните две години създадохме много добри работни взаимоотношения. Надяваме се тази традиция да продължи: Средствата, предвидени за модернизация, да остават в България, да бъде ангажирана българската отбранителна индустрия, защото този потенциал е важен за нас“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    31 5 Отговор
    Шкембе торба Продължава да Краде, през Чумавото! Лекари и линейки Няма, но има безполезни железа.
  • 2 Мирко

    25 3 Отговор
    Дори и едно дете да заспи гладно и на студено, пак е на вашата съвест. Харчите милиарди, а хората бедстват в Родината ни!

    Коментиран от #20, #54, #59

  • 3 гроб

    27 2 Отговор
    та ти затова се натсикаш от 20 и куcyр години да се нбуташ в политиката , да можеш да лапаш от комисионни и да продаваш паспорти , а това че унищожихте здравеопазването и хора мрът като мухи пред болниците голяма работа ...
  • 4 истина е

    23 1 Отговор
    Ако имате представа ,колко сте гола вода ,ще си сложите въжето на врата ,за да не хабите патрони !
  • 5 идея

    10 7 Отговор
    Ми започнете с модернизацията , първо от подводниците.
  • 6 Лост

    17 2 Отговор
    И за какво ти е важно Черно море? Нали само яхти и лодки щеше да има. Те и тоалетна да ви дадат да направите и нея ще осе.. те.

    Коментиран от #12

  • 7 Боли ме

    13 3 Отговор
    ИДИОТ !!!
  • 8 Българка

    18 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Няма вид въоръжена сила, която да не модернизираме"
    Естествено от всяка "модернизация" усвояват/ крадат пари. А то е за последно, не остава време.... Успех. Щом от поцинкована кофа направиха ПКП - председател на народно събрание, очакваме чудо вторичните суровини да превърнат в модерни оръжия, но с НАШИ ПАРИ
    Оставки мутри, съд и затвор! И върнете ограбеното от народа!!!!!!!!!!

    Коментиран от #31

  • 9 Наистина

    17 1 Отговор
    Крайно време е да ви изморденизираме и цирковете да приключат !
  • 10 Последния Софиянец

    19 2 Отговор
    Вместо линейки , танкове купуват тулупите.Довечера пак ще идем на централата на ВМРО.
  • 11 Професора

    20 2 Отговор
    Външния дълг за 5 години скочи с 40 милиарда благодарение е на такива крадливи профани като Каракачанов!
  • 12 Ааааа

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    първо ще я окрадат !
  • 13 Винету

    13 2 Отговор
    Браво Бойков подлого браво но без изборни манипулации парламент няма да видиш.
  • 14 Вълко Червенков

    15 2 Отговор
    Малко е,недостатъчно.Изтеглете 20 милиарда кредит и купете нови танкове,кораби и самолети,системи за ПРО и ОТР.Само тогава може да говорим за модернизиране на ВС.
  • 15 Уди Кълвача

    17 1 Отговор
    Забрави да каже че фърчилата Ф16 и корабите са мираж сано на картинка съществуват. Като теглиш черата дали 100 милиона за модернизация и 5 милиарда за рисунки!
  • 16 Главен готвач в БА

    14 1 Отговор
    Този Домус няма наяждане
  • 17 КОТарАК

    17 2 Отговор
    глупавата Каракачанка все още не е разбрала , че всяко нововъведение в стандартните техники е остаряло за времето през което ще се вкара във въоръжение. хората вече си играят на бойни спътници и други , той чака ф незнам кой си и модернизира танкове
  • 18 Лейка

    14 1 Отговор
    Това е извън границите на всякаква наглост. Но на тях не им пука. Има да взимат и пълнят торбите и гардеробите. В този момент ние Танкове и самолети не Ядем!!! Загиваме бавно и славно. А за тях затвор, палачинката ще се обърне рано или късно и няма къде да бягат!
  • 19 ПСР

    12 1 Отговор
    Разговор на тежка маса с македонска пържола и червено вино на тумбак."Колко струва модернизацията на 44 танка Т 72,ама така лекинко,отгоре,отгоре?"
    "Другарю Министър,още по-другарю Премиер...преко сили 40 милиона...."
    "Ама ние сме приготвили 78 милиона,кво праим?"
    "Ами както досега-1 мнл.за мен,3 мнл.за ГЕРБ-Търговище,2 мнл.за ВМРО Търговище,останалото...вие си знаете къде....."
  • 20 Колелото

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мирко":

    се въртиии...............
    Всичко ще им се върне..... тъпкано !!!
    28.МАРТ !!!

    Коментиран от #47

  • 21 дявола

    9 5 Отговор
    Покрай тези модернизиране се модернизираха и много хора. Армията ни като личен състав е много слаба единственото решение и спасение е НАБОРНАТА служба незабавно

    Коментиран от #27, #28

  • 22 FOENTES

    5 2 Отговор
    Мен на война срещу Русия не могат да ме накарат да отида по никакъв начин!

    Коментиран от #50

  • 23 Centurion

    11 1 Отговор
    Сделка няма,има дадени пари срещу празни обещания за в бъдеще!Тези модерни хварчила са от 73 г,хората са ги експонирали в авиационните си музеи.Платени са на по висока цена,от колкото плати Полша за Еф 35!Пплша купува модерен самолет,а Българските управници купуват трабант ама с климатик и ел огледала!!!Само за протокола,От Еф 16 са произведени малко над 4000 бр,всеки четвърти е паднал или самокатастрофирал,без да е изстрелян и един патрон срещу него,с тежки човешки и материални загуби!!!
  • 24 Сега е

    6 1 Отговор
    най-подходящото време за модернизация (кражба), че кога друг път ?
  • 25 шофер

    4 5 Отговор
    Армията трябва де се модернизира за да има нови възможности и ракетни войски, дронове, ПВО и т.н. Ако не я модернизираме е храним друга армия....

    Коментиран от #26

  • 26 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "шофер":

    но казвам, че сега е "най- подходящият момент" - че кога друг път ?
    Не сме спали 30 години - нали ?
  • 27 Дяволее

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "дявола":

    Как бих те Изнаборил преднаборно с тези глупости които пишеш. Лягай да спиш.
  • 28 Centurion

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "дявола":

    Да,наборна служба,и с какво ще ги мотивираш,че ми е много чудно???Може би с фалшив патриотизъм,да ги пращащ да умират,за да пазят чекмеджета,и домогвания до власт и пари,на шайка бандити,,до като на тях им подхвърлят огризки и родителите им получават за 40г труд по 400 лв.Ти си страшен наивник!!!Ако искат да изгонят и малкото оставащи млади им предлагам да го въведат!!! Ценностите се изпариха,,за 30 г,.Управляващите се потрудиха в тази посока.Вече няма глупаци!!!
  • 29 ААА

    1 1 Отговор
    Предстои модернизирането , и на нашите нападателни ударни дронове , които изработваме в големи количества модел ПРЯПОРЕЦ - 11 , и КопАНКА -13 , и дрона камикадзе - Каракачан 1 , този дрон като падне премазва враговете с тежестта си , и никой не може да оцелее. Тези наши дронове се доказаха във всички конфликтни точки по света , и превръщаха модернизираната противникова техника в купчина непотребно желязо , за какво ни е друга техника когато си имаме свирепи дронове , за които другите само мечтаят , те да си модернизират старите железа , а ние да си модернизираме нашите дронове , това съвсем правилната и вярна отбранителна стратегия на нашите мислещи , и предвидливи управници.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Те доброволно

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    няма да върнат краденото, но ще го върнат, този път ще го върнат !!!
  • 32 Пловдив

    2 1 Отговор
    Чудя се, в кой точно промеждутък, между плюскането и льокането намираш време, да правиш модернизации, търбух...?!?

    Коментиран от #52

  • 33 И още екстри

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ААА":

    Дрона камикадзе - Каракачан 1 се побира в торбичка Била.
  • 34 един от стадото

    7 1 Отговор
    и върху какво ще градите, на 50годишни платформи. Не ви ли е срам от този който ни ги даде сега да го плашите с тях. Музейни експонати. Изкарайте стария ,,Дръзки'' от постамента, и бреговите оръдия от балканската, те поне са обкичени със слава и ще ви спестят някой лев, но не срама..

    Коментиран от #37

  • 35 Аз40

    3 1 Отговор
    Каракачанов ще направи България космическа сила! След короната следва Марс.
  • 36 Хората Мрат,

    5 1 Отговор
    От Пандемия,Болниците Мизерни,те купуват никуму ненужни Железа.Превърнахте в ГРОБище България.Съд и Затвор!
  • 37 По света

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "един от стадото":

    се подготвят за съвсем нов тип на водене на вйна. А този с тези танкове ще оре ли ?
  • 38 Табаков

    0 2 Отговор
    Аз ще си хвърчинкам на самолетче от картон,дядо Мраз ще ми го донесе. Исках дрон,но мама отказа да ми го купи, щото съм си имал вече един Су-27.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 пройчо

    5 1 Отговор
    ".... “От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. ...това заяви Тлъстия Бою ,ппи посещението Му в "Терем" ,с цел да се скатае от София .."******Че той управлява вече 19 години!!!!! главен секретар,кмет на сполицата ,мин.пред. 3пъти----обаче КОМУНИСТИТЕ са и виновни на тая мръсна свиня!!!!!!!?
  • 41 Иво

    4 1 Отговор
    Шкембе войводата с нечовешки усилия се натика през люка на танка, мускулната маса около кръста заклещи войводата.Единственато решение беше да изпусне малко газчица. За нещастие младите танкисчета вътре в машината бяха лошо обгазени
  • 42 Tarnovetz

    1 1 Отговор
    Съвременните танкове имат начална скорост на изстрел от около 1700 м/сек, което осигурява около 4.5-5 км дължина "прав изстрел", нашите T 72 са морално стари и аз се съмнявам, че те могат да осигурят дори половината от тази дължина. След 400 изстрела по стари стандарти, тялото на оръдието трябва да бъде заменено поради увеличения обем на зарядната камера - но ние нямаме тази технология; по-актуални също трябва да бъдат противооткатните устройства, има много части на T 72, които трябва да бъдат модерирани - в края на "модернизиранията" T72 ще бъде по-скъп от - Leopard 2 A8 - Leopard 3 или "LeClerk" и се съмнявам, че са възможни някои замeнки - например нов по-мощен двигател ще промени всички резонантни свойства на окачването, което също трябва да се модернизира. Някои много талантливи руски дизайнери на Т-90 мигрираха в Израел и там те създадоха Меркава – сега идва ново поколение Меркава, и Израел може просто да ни продаде някои части от старите си танкове - преди 1-2 месеца един умник от там дойде и ни каза, че Израел иска да участва в модернизацията на старите български танкове.На нас ни трябва Leopard 2 A8 = Leopard 3 от 2015, не на стара баба – нови гащи – както кръпки на дупки и саниране на панелки.

    Коментиран от #46

  • 43 Герп спектакуларе нумер уно

    2 1 Отговор
    Стига сте нареждали бе малоумници. Вие какво сте допринеслинза територията ???? Нищо!!!! Нищо кяма и да постигнете!!! Само хулите по форумите като пълни мишки !!!!!!! Айде у лево дърпайте
  • 44 Киро

    1 1 Отговор
    Всичко това е много хубаво но,къде ни са военнослужещите?Имаме ли армия?Защо чужда армия има бази в България?Питахте ли народа дали е съгласен?Или,важно е комисиона да върви...
  • 45 Гюро Михайлов

    2 2 Отговор
    Всички ,, модернизации’’ се правят за да си напълнят ненаситните гърла.
  • 46 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Tarnovetz":

    чудно ми е какво ще им модернизират като нямат ''модерни'' части на склад. Освен да вземат от чехите или поляците някои измишльотини. Украинсите по- имат, но нашите крият всичко за доставките, да не научи руската разведка. Дреме и на оназ работа.. И ако ще сменят, най- вече оптикоелектронната техника трябва да е. Там са най- зле
  • 47 Кое колело въртиш, да върнеш

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Колелото":

    Комунистите, че те най-много крадат, и трева не никне след тях, върти си педалите, пляс, пляс педалите, водно колело
  • 48 Tarnovetz

    0 2 Отговор
    Израел въвежда нови танковe – могат от старите да смъкнат части и да ни ги отикат
  • 49 КАРАКАЧАНОВ......БОЕЦ ЗА ОБРАЗЕЦ

    1 1 Отговор
    НАПРАВО КУПУВАЙ НОВИ.....ИЗЛИЗА ПО ЕВТИНО
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Санирането е Пефектно ! Рапорт даден !

    0 0 Отговор
    Рапорт Приет ! Бонусите вече пътуват по Пощата в Конверт !
  • 54 Джони

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мирко":

    Русия след като анексира украйнски Крим започна да го пълни със всякакви оръжия, ракети и тн. А той е срещу нас. В Сърбия край Ниш руснаците правят военна база, пак до нас, а натовска България седи със скръстени ръце и свалени гащи и така вече близо 30 години. До кога бе другари ще търпим капризите и ултиматумите на Русия? Една държава е уважавана и респектираща когато е добре подготвена и добре въоръжена с ново и модерно въоръжение. Какво пречи или ни спира да закупим поне още 8 американски изтребителя, още повече сега ще ги купим по евтино. Какво пречи по българското черноморието да бъдат разположени ракети със среден и малък обсег. Когато има истинско желание, воля и партии които могат да се придобият модерни оръжия от военни натовски агенции, хем по евтино хем нови и модерни, а не да продължаваме да пълниме бездънната яма на Русия както бе до сега за ремонти на старите и скъпи за поддръжка руски мигове, Су и тн. Ставащи само за скрап. До сега България е дала на Русия само за военни нужди над 280 милиона лева въпреки факта, че варшавския договор отдавна е умрял. Ако престане да се краде от старите партии, да се източва бюджет и еврофондовете основно от Русия която източва от България всяка година между 4 и 6 милиарда долара ще има пари за българската армия и за високи заплати и пенсии. Но това за да се случи трябва българския избирател тотално да подмени партийте в този парламент при едни нови избори, а не пак да гласува за партийте на червеното ст
  • 55 Джони

    0 0 Отговор
    Русия след като анексира украйнски Крим започна да го пълни със всякакви оръжия, ракети и тн. А той е срещу нас. В Сърбия край Ниш руснаците правят военна база, пак до нас, а натовска България седи със скръстени ръце и свалени гащи и така вече близо 30 години. До кога бе другари ще търпим капризите и ултиматумите на Русия? Една държава е уважавана и респектираща когато е добре подготвена и добре въоръжена с ново и модерно въоръжение. Какво пречи или ни спира да закупим поне още 8 американски изтребителя, още повече сега ще ги купим по евтино. Какво пречи по българското черноморието да бъдат разположени ракети със среден и малък обсег. Когато има истинско желание, воля и партии които могат да се придобият модерни оръжия от военни натовски агенции, хем по евтино хем нови и модерни, а не да продължаваме да пълниме бездънната яма на Русия както бе до сега за ремонти на старите и скъпи за поддръжка руски мигове, Су и тн. Ставащи само за скрап. До сега България е дала на Русия само за военни нужди над 280 милиона лева въпреки факта, че варшавския договор отдавна е умрял. Ако престане да се краде от старите партии, да се източва бюджет и еврофондовете основно от Русия която източва от България всяка година между 4 и 6 милиарда долара ще има пари за българската армия и за високи заплати и пенсии. Но това за да се случи трябва българския избирател тотално да подмени партийте в този парламент при едни нови избори, а не пак да гласува за партийте на червеното ст
  • 56 АЛО РАДЕЕЕВ

    1 1 Отговор
    НЯМА И СВИНСКИ БУТ КОЙТО КАРАКАЧАНА ДА НЕ МОЖЕ ДА ИЗЯДЕ ЗА ЗАКУСКА !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БОКО ЛЪЖЕЦА

    0 1 Отговор
    ТРЪМП ДАВА ПО 2000 ДОЛАРА НА КАЛПАК В ЩАТИТЕ , А НАШИТЕ КРАДЦИ И 2 СТОТИНКИ НЕ ДАВАТ , НО КРАДАТ МИЛИАРДИТЕ ОТ ЕВРОПА !
  • 59 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мирко":

    Така ли?? Така ли??? А пингвина къде е? Или от него нищо не зависи? За какво тогава му целувате чорапа??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове