11 Януари, 2021 11:41 2 678 39

Хематолог: Хора с придружаващи заболявания и наднормено тегло да се ваксинират

  • хематолог-
  • д-р чавдар ботев-
  • ваксини

Д-р Ботев подчерта, че има групи, за които имунизацията не е препоръчителна

Хематолог: Хора с придружаващи заболявания и наднормено тегло да се ваксинират - 1
Кадър Нова тв

„Аз силно препоръчвам на хората с придружаващи заболявания, наднормено тегло или диабет да се ваксинират”, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в ефира на „Здравей, България”. Той подчерта, че тези с автоимунни заболявания, трансплантации и бременните да не бързат с имунизацията.

Според него в статистиката на заболелите от коронавирус се пропуска групата, която е без симптоми. Той цитира проучване в Германия, което показало, че 60% от 100 преболедували коронавируса са имали увреждане на сърцето. „Има едно увреждане на бъбреците, което остава незабелязано, както и увреждане на много други органи и системи. При по-тежко болните имаме зараза, при която 40% от преболедувалите могат да развият автоимунно заболяване.”, каза той.

Според него чувствителността на хората относно ваксините и имунизацията се е променила през последната година и хората са станали по-мнителни.

„Имаме друга страна и всеки сам трябва да си вземе решение. Имаме ваксини, които са разработени много бързо. Специално за коронавируса, когато са правени опити върху мишки, те са имунизирани с 4 различни препарата. След което са заразени с вируса. Това, което се наблюдава – те развиват еозинофилни нитрати в белия дроб, което не се наблюдава при другите ваксини. Това означава, че имаме особен вирус и е възможно да има съвсем различни странични ефекти. В момента, в който се заразите с вирус, на фона на имунизацията се развиват процеси, които не се развиват, ако преболедувате вируса”, обясни д-р Ботев.

Относно ваксината на Pfizer хематологът обясни, че са подбрани най-добрите варианти на ваксината. Дозата за тази ваксина е 30 микрограма. При Moderna са направени много големите дози, тъй като са пропуснати пробите върху мишки, твърди д-р Ботев. Дозата на този препарат е 100 микрограма.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7676

    19 1 Отговор
    С какво да се ваксинират, след като няма ваксини?

    Коментиран от #26

  • 2 честен ционист

    1 13 Отговор
    Ние свинско не ядем. Сега всички дебелаци ще ги ваксинират искат не искат и светът ще стане едно по-добро място.
  • 3 закръглен

    24 2 Отговор
    Значи Модерна е пропуснала опитите с мишки и направо скача на свинчетата.

    Коментиран от #6

  • 4 тжг

    13 0 Отговор
    Разликата между еозинофилни нитрати и еозинофилни инфилтрати е съществена. Ама пък е забавно.
  • 5 5548

    20 2 Отговор
    Тоя като го гледам е и тлъст и с придружаващи заболявания, включително и ментални. Двойна зоза за него
  • 6 Демоде

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "закръглен":

    Не съм по Модерна !
  • 7 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Менгеле и Гьобелс са лаици, пред герберасткото неграмотие и Пропаганда.
  • 8 вирус гейт

    4 6 Отговор
    абе карайте наред,това не е пожелание а заповед!
  • 9 Хахаха

    13 0 Отговор
    Тоя като го гледам е с наднормено тегло, така че ще е идеален кандидат за опитна мишка на Модерна:)
  • 10 яко ни лъжат

    18 1 Отговор
    ТЪРСЯТ СЕ ОЩЕ И ОЩЕ ПИНГВИНИ. ХАЙДЕ ПИНГВИНЧЕТА БОЦКАЙТЕ СЕ С ИЗМАМАТА НА ПФАЙЗЕР.

    Коментиран от #15

  • 11 Коронясан

    22 0 Отговор
    Аз съм с 30кг. наднормено тегло и изкарах короната на крак. Около 3 дни имах темература, която лекувах с парацетамол. След това спрях да вдигам температура, но загубих напълно усещане за мирис и частично за вкус. Като цяло се чувствах добре. След около 10 дни започнах да усещам частично миризми, които постепенно се възвърнаха напълно с времето. Три месеца по-късно всичко е нормално. Няма да се ваксинирам.
  • 12 Кукуригу

    13 0 Отговор
    Значи този на снимката е пръв за ваксина!
  • 13 pbdan

    12 0 Отговор
    Този лекар само обърква хората. Какви са тия еозинофилни нитрати? Това добре ли е или зле. Как хората да решат? Коя от двете ваксини е по-добрата и какво от това, че Модерна е 100мг, а не 30мг? Каква е оценката му като специалист?
  • 14 ТОДОР СТОЯНОВ

    18 0 Отговор
    ДАЙ ДЕФИНИЦИЯ ЗА ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!!!
    ОТ КЪДЕ ИЗКАЧАТЕ ВЕ МАА МУ СТАРА?!
    ВСЕКИ РЪСИ АКЪЛ...КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ОСНОВНИ И КОИ ПРИДРУЖАВАЩИ???
    МАЩАЙ СЕ!!!
  • 15 тжг

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "яко ни лъжат":

    Аз се ваксинирах. Ловя 5 G мрежата от 10 метра , но се надявам след втората игла да мога от километър.

    Коментиран от #18, #37

  • 16 Мислещ

    9 1 Отговор
    Ти защо лобираш за определена ваксина това е незаконно и то по непрофесионален начин ти участвал ли си в проучването?????? Ти си хематолог

    Коментиран от #19

  • 17 Зюмбюл

    13 0 Отговор
    "В мoмeнтa, в кoйтo ce зaрaзитe c вируc, нa фoнa нa имунизaциятa ce рaзвивaт прoцecи, кoитo нe ce рaзвивaт, aкo прeбoлeдувaтe вируca”, oбяcни д-р Бoтeв."
    Ко речи?
  • 18 БГ МАФИЯ В МС

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "тжг":

    Е РАЗБРАХМЕ , ЧЕ НАНОРОБОТИТЕ НА ГЕЙ БИЛИ ВЕЧЕ ТЕ УПРАВЛЯВАТ.
    КАК Е? КАК Е? ДА СИ УПРАВЛЯВАН ОТ НАНОРОБОТИ????
  • 19 тжг

    0 8 Отговор

    До коментар #16 от "Мислещ":

    Като как лобира. Аз виждам само един опит да помогне на по-непросветените с научна фактология .
  • 20 яко ни лъжат

    9 0 Отговор
    Лоши новини за ваксината Pfizer, оказа се, че причинява твърде много... Учените призоваха хората с тежки алергии да откажат ваксинацията.Ваксината Pfizer причинява твърде много алергични реакции, това твърди главният научен съветник на кампанията за масова ваксинация в Обединеното кралство, където техният брой надхвърля очакванията, които човек би имал от друг тип ваксинации, предават световните осведомителни агенции.Научният съветник на Warp Speed ​​д-р Монсеф Слау обаче, заяви наскоро, че лекарството на Pfizer причинява твърде много алергични реакции, много повече, отколкото са наблюдавани при други ваксини.
  • 21 ЧЕКМЕДЖЕТО

    9 0 Отговор
    ТОЯ ЯКО ВИ ЛЪЖЕ И МАМИ. ПРЕДИ ДОСТА ВРЕМЕ САМИЯ ТОЙ ЯСНО КАЗА ,ЧЕ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРА С ПФАЙЗЕР А СЪС СПУТНИК 5. ЯВНО СА МУ ПЛАТИЛИ ЗА ДА ВИ ЛЪЖЕ И МАМИ.
  • 22 Казуар

    3 3 Отговор
    Този доктор каза, че ще изчака проверена ваксина за да се имунизира, а англииската кралица и мъжът и се ваксинираха. Да им беше дал съвет да изчакат. Всякакви доктори по студиата, всякакви приказки.

    Коментиран от #34

  • 23 ей тъй на

    9 0 Отговор
    Не съм Модерен, олд скуул бате.Малко упражнения за разтягане, малко храна, много вода, усмивки, комплименти, помощ при нужда, вредните хора далеч.Трудно ли е?
  • 24 теууу

    4 2 Отговор
    Проблема е, че много от приятелите и познатите ще започнат да странят от неваксинираните, считайки ги за чумави.Ужасна глупост и дано се осъзнаят.Аз не третирам хората по това дали са ваксинирани и дали са си минали ежегодните здравни тестове.Да спрем да общуваме?Я!

    Коментиран от #36, #39

  • 25 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    8 0 Отговор
    Ти имаш доста наднормено тегло.. Защо не се ваксинира а караш нас
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Още един

    2 0 Отговор
    малоумник тръгна да агитира!
  • 28 Дано

    1 0 Отговор
    никога не ме лекува лекар, като този!
  • 29 Герге

    0 1 Отговор
    Няма да натоварват болниците я
  • 30 Ами

    3 0 Отговор
    В мoмeнтa, в кoйтo ce зaрaзитe c вируc, нa фoнa нa имунизaциятa ce рaзвивaт прoцecи, кoитo нe ce рaзвивaт, aкo прeбoлeдувaтe вируca”, oбяcни д-р Бoтeв. Какво ли означава това ?
  • 31 Николай Корчев, В. Търново

    2 1 Отговор
    ОТВОРЕНО ПИСМО
    Уважаеми дами и господа,
    Блокирането на дейността на школите за втори път в рамките на по малко от година е пагубно за изкуството в България, както за физическото, така и за психическото здраве на хората в страната.
    От тези рестрикции най-пострадали са децата! Те са лишени от физическа активност, подложени са на обездвижване и психически са повлияни от затварянето в къщи сред негативни новини и статистики. Децата не трябва да се подлагат на подобен стрес, да им се насажда страх и да мисли за смърт! Децата трябва да бъдат щастливи!
    Много от тях са избрали да продължат своя професионален житейски път в сферата на изкуството и културата, за което са вложени години обучение, средства и отдаденост.
    Хората, пък които посещават любителските школи по изкуства- танцови, музикални или певчески, заявяват че това са местата, които ги правят много по- щастливи, по- усмихнати, носи им здраве и емоционална удовлетвореност, грижат се за физическото си и психическото си здраве, отърсват се от стреса на работното си място, чувстват се по- пълноценни в професионалния и личния си живот.
    Ние, възрастните и родителите на децата, посещаващи заниманията по изкуства, заявяваме подкрепата си към работата на школите и желаем те да се завърнат към своята дейност.
    Чрез занятията се стига до подобряване и профилактика на здравето на посетителите, а съответно повечето здрави хора водят до по-малко натовареност на здравната система.
    Ние вярваме в хората преподаващ

    Коментиран от #33

  • 32 Отвратен

    2 0 Отговор
    Изказване в "Здравей, България" по NOVA - е товами е достатъчно въобще да коментирам. Хайде, махам се от тука,
  • 33 Не психясал

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Николай Корчев, В. Търново":

    Има простаци, които от страх да не лишат света от тяхното присъствие в неги, са се завряли в дупките си и не смеят да подадат глаа от там. УМИРАТ НЕ ОТ КОВИД, А ОТ СТРАХ !
    Винаги съм бил на мнение, че децата нетрябва да бъдат въвличани в тази луда истерия.
    ВСИЧКИ ЗАНЯТИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ !
    УЧТЛИЩА, ШКОЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, СПОРТНИ ЦЕНТРОВЕ И ВСИЧКО КАСАЕЩО НОРМАЛНИЯТ ЖИВОТ И РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА - ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ !!!
    В противен случай ще отгледаме едни полуидиоти и то в комплект с нарушено здраве !
    КАЗАХ !
  • 34 Мислете

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Казуар":

    Ти откъде знаеш с какво точно ваксинираха кралицата и съпруга й? Това са хора над 90-те, освен всичко друго, не е шега работа!
  • 35 Къде са ваксините

    4 0 Отговор
    Жена ми е с бъбречна недостатъчност и иска да се ваксинира ... Но няма ваксини! Ковид може да не е опасен за здрави хора , но хронично болните са друго нещо. Те са с отслабен организъм и хич не са малко в България. До кога ще се политизира този наистина сериозен здравен проблем, който съществува в момента. Да хора умират от този вирус . НАБИЙТЕ си го в тъпите кратуни!!!
  • 36 Преброяването на белите мишки

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "теууу":

    Ами приятелите и познатите ни са обикновено наши съмишленици. Нали така си ги подбираме по принцип? А който започне да "страни" от неваксинираните, негова работа си е, просто ще отиде в друг кръг познати. И на мен ми се ще да се отдръпна от хора, които не мислят самостоятелно, отхвърлят мисълта да получат повече информация от различни източници, да я сравнят, а се подчиняват безпрекословно на избраните от друг "авторитети".
  • 37 Да-а-а

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "тжг":

    Като те боцнат за 3-ти и 4-ти път, което е предвидено, защото се появяват нови и нови щамове на вируса, "тунингован" или не, ще започнеш да хващаш и сигналите на извънземните от фъркащите наоколо НЛО.
  • 38 Аз40🏴‍☠️

    0 0 Отговор
    Маркетинг за продажба на ваксини ... 📴
  • 39 Чакай малко

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "теууу":

    нещо не разбрах - ще страниш от неваксинирани ?
    Ами ти нали си ваксиниран, от какво се боиш ?
    Благодаря, не желая такива "приятели" като теб ! Тази епидемия може и да се окаже полезна за нещо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове