Last news in Fakti

19 Януари, 2021 08:40 2 110 20

Иван Нейков за втората пенсия: Най-лошото е да няма уредба на плащането

  • иван нейков-
  • втора пенсия

50% получават еднаква пенсия, как да стимулираме хората да се осигуряват, попита бившият социален министър

Иван Нейков за втората пенсия: Най-лошото е да няма уредба на плащането - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина - пожизнено, срочно или еднократно.

"За първи път става това нещо и затова хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита колко са парите, Пенсионният фонд е длъжен да каже. Ако хората не бъдат информирани, те наистина ще загубят." Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред "България он ер".

"Мина първото четене с доста горещи дискусии. Най-лошото нещо е да няма уредба на плащането, ще дойде септември и институциите ще кажат "не знаем как да ви плащаме", коментира Нейков.

По думите му в момента се разглеждат няколко различни опции, по които хората ще мога да ползват собствените си пари.

"Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина - хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема - това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности - втора пожизнена пенсия - една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция - ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", обясни бившият социален министър.

И добави, че решението човек трябва да го вземе сам на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.

"Това е математика, няма как всеки да се оправи със сметките. Затова трябва да са информирани хората, това е начинът им да бъдат защитени",посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че хората виждат в пенсията благодарност, но там няма никаква благодарност. Има ли малък принос - пенсията е малка, има ли голям принос - пенсията е голяма. Това е справедливост. Точно това се получи - стимулира се сивата икономика. Как, като 50% получават еднаква пенсия, да стимулираме хората да се осигуряват? Който и да дойде да управлява след април, трябва да знае да не си играе с пенсионната система", категоричен беше Иван Нейков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 2 Отговор
    Каква ви втора пенсия, то дали ще има и за първа. Тази история с втората пенсия ми напомня на продължение на филма с боновите книжки. Ще пиете май по една студена вода отново.
  • 2 тото маниак

    15 2 Отговор
    Все ми се струва, че тоя втори стълб е някаква лотарийна игра на Черепа.

    Коментиран от #18

  • 3 Аз40🏴‍☠️

    7 3 Отговор
    Пенсионерите, които се радват на подхвърлени жълти стинки изобщо не вдяват, че след ваксинацията ще им бъде намалена продължителността на живота, което икономически погледнато е не само възстановяване на дадените им от Боко кИбапчИта, но и ще е в груба печалба далаверата.

    Коментиран от #6

  • 4 324

    17 1 Отговор
    90 ~ те години имаше една чалга"пирамиди, фараони", та тези пенсионни фондове са точно това.
  • 5 БОЗА

    25 0 Отговор
    "Иван Нейков за втората пенсия: Най-лошото е да няма уредба на плащането"

    Докато само ВЗЕМАХА нямаше проблеми...дойде момента да плащат и изведнъж много проблеми...показателно е,каква нагласа имат... ;-)
  • 6 324

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз40🏴‍☠️":

    Не виждам наборите да са изпълнени с ентусиазъм за ваксинацията, а и за 50 лв също.

    Коментиран от #7

  • 7 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "324":

    Скоро няма да имат избор, но дано греша.

    Коментиран от #11

  • 8 Centurion

    13 0 Отговор
    Много съм притеснен ,когато някой "мисли" за мен,и за моето" обезпечено "бъдеще на пенсионер!Както за първа, така и за втора пенсия,никой ме ме е питал дали искам подобна "услуга"и "загриженост"Да приемем ,че с липсата ма протест са получили мълчаливо съгласие,кое им дава право да ми променят условията в движение,,по средата на срока???Пенсия означава,това което съм събрал през годините,да ми бъде върнато,с лихвите+ някаква доходност!!!И не в цифрово изражение,а въс стоков еквивалент,към момента на събиране. Събрал сам примерно 20000 лв които са равни на 30000 хляба,за 30000 хляба трябва да ми върнат пари плюс доходността за това.А при преждевременна смърт всичко трябва да се изплати на наследниците,в противен случаи е чиста измама и ограбване!Не е нужно някой да ми събира пари за старост,аз мога сам даси спестя и да купувам активи които не девълвират,а само си увеличават стойността .Мога да си купувам,злато което да съхраняваме като и където намеря за добре, мога да купя имот,който да отдавам под наем и т.н.
    .

    Коментиран от #9, #20

  • 9 инкасатор

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Centurion":

    Ще получиш безплатна ваксина, другото е без значение.

    Коментиран от #10

  • 10 Centurion

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "инкасатор":

    Не позна,няма да получа,първо не е безплатна,и второ нямат много шансове да ме ваксинирст!
  • 11 324

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз40🏴‍☠️":

    Как ще ни принудят? Хората в края няма какво да губят, по добре от съпътващи заболявания и корона отколкото опитни зайци на фармацевтичните компании.

    Коментиран от #15

  • 12 11223331

    5 0 Отговор
    Напълно подкрепям коментар 8, а по принцип всеки да мисли за старините си.
    Превръщайте парите в стока, която носи печалба!
  • 13 Факт

    5 0 Отговор
    Какви заплати взимат тия в фондовете!?
  • 14 Перо

    4 0 Отговор
    Защо чак сега залагат тези форми за изплащане на пенсиите,които в другите държави с развита демокрация ги има от 50 г.? И този костовист се нагуши с пенсионните фондове.
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "324":

    Как? Пример: бях заразен средата на 90-те чрез ваксина, която уж ми служеше да пътувам в Африка (общо изисквана уж). Интересното, инфекциозното беше пълно, оказа се, че е в цялата страна така. Мед.персонала си говореше, чуваше се, знаеше се от болните дори. Чрез ограничения, различни. Можеш да си развихриш въображението и винаги ще уцелиш нещо, с което могат да ни задължат.
  • 16 цоко

    3 0 Отговор
    Леле , като го видя този аскьовски селянин ми се повдига !!! Наборе за тебе няма ли пенсия , пък дай път на младите !!! Тоя е най-големият мошенник и крадец , хайде да си спомним има ли правителство до сега,
    което да не го ползува , експерт , над експертите ! В БГ няма пенсионер , който да не е изревал от хайдутлука му ! Такива наредби гласи , че каквото и да правиш все си "вътре " ! Но най-долното му творение е за т.н.ДЪРЖАВЕН служител , хем не върши работа , хем краде , хем взема най-високата пенсия !!! Защо бе наборе заложихте на американската система , а не на германската , ама без изменения ?
    В тази страна , всеки трябва да се осигурява САМ , да си вади от собствения джоб парите и да плаща !!!

    Коментиран от #19

  • 17 престъпници

    3 0 Отговор
    Защо избягват да кажат на хората, че при пожизнена пенсия от частния фонд , уж личните пари на хората , остават за фонда при по-ранна смърт. Може и само една година да си жив след пенсиониране, но ако са ти определили пожизнена пенсия, наследниците пият една студена вода и личните ти пари остават за фонда- каква е тогава разликата с пенсията от НОИ . В същото време те лишават от право да избереш варианта за получаване на пенсия на отделни траншове.
    И какви са тия промени и решавания месеци преди пенсионирането ни. Десет години на власт събират и харчат парите на хората , но не искаха да определят реда, начина и условията при пенсиониране на хората родени след 59 г.
  • 18 Опааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "тото маниак":

    При игрите на черепа имаше макар и минимален шанс да спечелиш докато тук шанса е
  • 19 Да еааа!

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "цоко":

    Тоя вида ли го на улицата директно го пращам в стоматологията. Цяла БГ е единодушна, че е вторият (след драгалевския циганин) най - мразен от българите
  • 20 Морз

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Centurion":

    Точно. Браво!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове