Last news in Fakti

28 Януари, 2021 17:42 1 995 51

Борим най-слабо корупцията от страните в ЕС

  • корупция-
  • българия

През 2019 година страната ни е била на 74-о място, а през 2020 г. сме на 69-о

Борим най-слабо корупцията от страните в ЕС - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

С 5 места се качва България в традиционното изследване на международната организация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) за нивото на възприятие на корупцията през изминалата година. Въпреки това страната е на дъното на европейската част от класацията по усещане за корупция, заедно с Унгария и Румъния, с 44 точки в индекса.

През 2019 година страната ни е била на 74-о място, а през 2020 г. сме на 69-о. България е подобрила представянето си с 3 пункта от 2012 г., посочва докладът.

Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, каза по време на представяне на резултатите, че диагнозата, която поставя изследването, е „хронично продължаващо заболяване“:

Борим най-слабо корупцията от страните в ЕС

„В последните години се движим в един много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията. Не можем да се откъснем от тази почти права или да се опитваме да пречупим тенденцията. Големият пробив, който се очакваше в изминалия период с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държава, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията“, каза Славов.

Изследването

Изследването се публикува всяка година от 1995-та насам и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. То се прави на базата на независими изследвания.

По скалата на индекса нула означава "силно корумпирана държава", а 100 - "много чиста от корупция" страна.

Covid-19 е показал проблемите

Изследователите обърнаха внимание, че индексът е изготвен в конктекста на кризата с Covid-19, която е откроила проблема с неглижирането на социалните системи и е станала повод за ограничаване на отчетността на институциите и възпрепятстване на гражданския контрол.

Глобално, 2/3 от страните са с индекс под 50, което означава наличие на системен проблем с корупцията, като показва незначителен или почти никакъв напредък при справянето с корупцията, обобщи Калин Славов.

В ЕС най-сериозна негативна тенденция се отбелязва в Унгария, която от 55 точки през 2012 г. сега е с индекс 44. Дания, Финландия, Швеция и Швейцария са отличници по справяне с корупцията. Средният индекс за ЕС е 64.

По думите на Славов, някои изследвания вече говорят и за "авторитарен оттенък в начина на управление на държавата, който за съжаление ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията". Той допълни, че това се случва на фона на страни като Естония, Чехия и Гърция, които подобряват резултатите си в индекса.

Ваня Нушева коментира, че държавите, в които нивото на корупция е по-високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти в управлението. Тя отбеляза, че нарушението на граждански права под предтекст за справяне с кризата Covid-19, не може да бъде подминато с мълчание.

Според Огнян Минчев, България се намира на последна позиция по справяне с корупцията от около 20 години. Като по думите му това може би се дължи на обстоятелството, че не са правени институционални реформи у нас.

Корупцията и епидемията

Държавите с най-ниско ниво на корупция са с най-добри позиции в реакцията на здравните и икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от новия коронавирус.

Изследването прави заключението, че държави, които са с добро представяне, са инвестирали повече в здравеопазването. Такива страни са по-способни да осигурят всеобщо здравеопазване и е по-малко вероятно да нарушават демократичните норми.

САЩ удрят ново дъно в класацията, в условията на устойчив спад по времето на президента Доналд Тръмп. Техният резултат е 67. САЩ все пак са на 25-о място, което делят с Чили, изоставайки зад други западни демокрации. През 2019 г. резултатът на САЩ беше 69, през 2018 г. - 71, а през 2017 г. - 75.

Връзката между корупцията и реакцията на коронавируса може да се види по целия свят, според анализа на доклада. Уругвай, например, има резултат от 71, което го поставя на 21-о място в списъка. Страната инвестира много в здравеопазването и има силна система за наблюдение на епидемологичната обстановка, което е било от полза не само за справянето с коронавируса, но и с други болести, като жълта треска и зика, посочват експертите от "Прозрачност без граници".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    31 3 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕ СТАЙЛ!

    Коментиран от #20

  • 2 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Гешев се скатава!Гони кокошкари!Няма бате Бойко кой да окошари

    Коментиран от #11

  • 3 Русенец

    30 2 Отговор
    Не я борим. Подпомагаме я.

    Коментиран от #50

  • 4 Бай Ставри

    24 2 Отговор
    Каква корупция в България ние незнаем какво е това .. Просто това си е почерпка по нашенски не се мевете в Българските обичай
  • 5 Гешеф

    21 3 Отговор
    В поза 69 съм с Доган.
  • 6 крАСАВец

    17 1 Отговор
    Кво борим?
  • 7 Жвак

    20 2 Отговор
    И срещу контрабандата на наркотици се борим.Последните 100 кила веществено доказателство изчезна изневиделица.
  • 8 леле

    18 2 Отговор
    май ще има доста работа за Лаура Кьовеши. А защо дреме нашата прокуратура

    Коментиран от #45

  • 9 Бай Ставри

    14 6 Отговор
    Това е древем български обичай от 1944 година не ни разваляйте традициите

    Коментиран от #46

  • 10 петър

    17 2 Отговор
    В България корупция няма. Айде гледайте малко телевизия да сте информирани.
  • 11 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Гешев си е доста умен човел знае какво прави Черни пари за бели пари .. ся скатава за внуците
  • 12 Жалба в ЕК

    22 3 Отговор
    Проблема вече не е само корупцията, а вече и МВР и ДАНС които се занимават с терор, преследване, и поръчкови убийства срещу неудобни!
  • 13 Знайко

    21 0 Отговор
    Защо всички са слепи? Най-корумпирани са в Люксембург, в Брюксел, в Европейските институции. Скандал след скандал с еврофондовете в цяла Европа. А Брюксел продължава да прахосва пари и продължава да пълни джобовете на всякакви мошеници. И да не променя правилата за раздаване на европари. Също така докато избирателите им мизеруват евродепутати и чиновници си раздават тлъсти заплати. И безсрамно пътуват прекалено често насам-натам.
  • 14 Рико

    12 3 Отговор
    Корупция има там където има дефицит! Дефицит на нещо. Дали на справедливост; на законност; на правила; на стоки ... На нещо дефицит. Ако всичко имаш без да даваш подкуп,защо ще го даваш. Ликвидираите дефицитите и корупция просто няма да има. Борете се с причината,не със следствието.
  • 15 Бонговец

    12 2 Отговор
    Борим е силно казано. Просто политиците ни са българи
  • 16 !!!?

    4 9 Отговор
    Изобщо не борите корупцията, защото всички сте съучастници, но шумотевицата е голяма на жълтите павета. Затова Народът не се хвана на въдицата на Фигуранта "мутри вън", защото не сметна за нужно да обясни на този Народ, защо точно когато мутрата Божков беше подгонен, той вдигна юмрук срещу Главния Прокурор !!!?

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    Как гербераст говори срещу корупцията!!!? Доста нагло....
  • 18 ПСР

    10 1 Отговор
    "Борим" ли я,таз корупция?!Аз пък хич не съм и разбрал,видиш ли.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дъртият на 1 ва линия санитар

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Искам да работя като санитар срещу заплащане от по две хиляди лева на седмица за осем часов работен ден и два дена почивка с осигурена квартира и храна не ме е гнус да сменям памперси имам антитела ще работя без защитно облекло маски и калцуни само по анцунг и престилка и маратонки айсберг в бяло.

    Коментиран от #22

  • 21 Фен

    3 3 Отговор
    Ха ха! Нали в Румъния нямаше корупция?
  • 22 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дъртият на 1 ва линия санитар":

    Седаш и прилежно пиеш 3 ракии с мезе! Може и повече.

    Коментиран от #27

  • 23 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Я каква "изненада"!
  • 24 ежко

    8 1 Отговор
    Как да я борим слабо, като въобще не я борим?От време на време някое ченге хващаме с подкуп или санитарен инспектор с 200 лв.
    Кой да бори корупцията, като тези дето трябва да я борят, я практикуват здраво!
  • 25 Уйке

    6 1 Отговор
    Нека да бъдем наясно. Ако няма корупция няма да може да се краде. От тук следва и извода, че тези, които трябва да борят корупцията, трябва да спрат да крадат! Е няма открита такава формула!
  • 26 ко борим бе

    5 1 Отговор
    Обаче па за сметка на това Бацкета я гради най-добре.
  • 27 Дъртият

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "ТаУмВзе":

    Първата заразена българка с Ковид деветнадесет беше на 29.02.2020 година в заведение в град Лом на 09.03.2020 година жената почина от Ковид деветнадесет ковид деветнадесет е затворена книга за мен ще продължава да заразява и разболява хората още много дълго време така че ваксините няма да помогнат. Само слънцето убива вируса ковид деветнадесет на лято всички на море аз отивам във Варна. Най много витамини д има в слънчевите лъчи и температура на въздуха от 35 градуса.
  • 28 Кой бори

    5 1 Отговор
    Корупция ?

    Коментиран от #43

  • 29 ТИКВУН

    6 1 Отговор
    Е как ще борим корупцията, като ни управлява бившият СИКаджия и настоящ бос на БГ мафията - Бойко Методиев Борисов - Тиквата!
  • 30 chi

    4 2 Отговор
    Грешка - не се борим а я култивираме!
  • 31 оня с коня

    3 2 Отговор
    Хубо казва Статията че сме на 69 място,ама не казва КОЛКО СА ВСИЧКИТЕ МЕСТА.А най-вероятно и ТРАДИЦИОННО сме някъде в "Златната среда" ,заедно с Унгария и Румъния,с които делим 69-тото място ,видно от Таблицата.
  • 32 ?????????

    7 1 Отговор
    Не разбрах само кой се бори с корупцията в България?
  • 33 Мимчят

    6 1 Отговор
    Че сме най корумпираната страна ,такава сме,защото управляващите нямат никакво намерение да прекратят това нещо,защото са такива и ги удовлетворява.Какво правим тогава???

    Коментиран от #38

  • 34 усвояваме

    5 1 Отговор
    "ГЕРБ - открито и честно управление! Гарантирано от Б. Борисов!"
  • 35 Сигурно ще имам

    1 3 Отговор
    много минуси.... но тази пандемия ми отне само екскурзиите. Не разбирам какъв е този проблем. Почти съм сигурен че е виртуален.
  • 36 Йорданчо

    4 2 Отговор
    Много интересно тълкуване на корупцията .... неглижирането на социалните системи е станала повод за ограничаване на отчетността на институциите и възпрепятстване на гражданския контрол.... и за пандемията: ....държaви, кoитo ca c дoбрo прeдcтaвянe, ca инвecтирaли пoвeчe в здрaвeoпaзвaнeтo. Тaкивa cтрaни ca пo-cпocoбни дa ocигурят вceoбщo здрaвeoпaзвaнe и e пo-мaлкo вeрoятнo дa нaрушaвaт дeмoкрaтичнитe нoрми...... и всички това определя с точки корупция, за да може „Прозрачност без граници“ (Transparency International) да си получава външното финансиране. За каква корупция става дума ? Или като са казали , че магарето е краставо, ще е краставо докато ГЕРБ е на власт. Значи поне още един мандат ще е краставо, че и повече.
  • 37 много шум

    4 1 Отговор
    Нещо не се връзва с реформите. Реформирани сме по образ и подобие на структуритеНа запад няма корупция има промоция членство в клуб и налагане на техни правилаТам корупцията е префинена и не се усеща от методите на изследванията.Имали небостъргачи има корупция това е прост детектор на едни умни хора. При нас действително усещането е голямо но това е народопсихология в земита на османската империя. Така е функционирала и така продължава и ще се задълбочава.Самите борци срещу корупцията от НПО са много повече в кюпа защото има плащат отвън и защитават чужди итереси
  • 38 Гербаджия

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Мимчят":

    Гласувате. Преброявате се тия, дето всичко ви пречи, включително и собствените ви ръце и потъвате. Какво правим тогава??? Поздравяваме ГЕРБ за успешния преминал и спечелването на новия, пореден мандат. Това е. Много е просто.

    Коментиран от #47

  • 39 СИКАДЖИЯТА

    3 1 Отговор
    Е гепил поне два милиарда само от магистралите ... после и дрогата ще се разнася навреме !
  • 40 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор
    хмммм,един от основните проблеми при ,,демократичният преход,, бе овладяването на ТРАНЗИТНИТЕ КРИМИНАЛНИ КАНАЛИ!!!!!Това бе глобална операция и се ръководеше от единствената глобална сила!!!!КОСОВО е базова точка за решаването му, а ,,бондстиил,, /център. А в жертва паднаха всички соц страни и Русия по времето на Елцин...От наша страна жертви са ЛУКАНОВ ,ИЛИЯ ПАВЛОВ.Другите са,,дребни риби...Едно от трасетата на ,,пътя на коприната,, минаваше и през нас.....ако помните ,,инициатива 16+1/българия!!!!!/....в един момент СВАЛИХА тиквата от самолета!!!!!и ...край!!!!/инвестиции,пътища,трасета,хъбове,БДЖ!!!СКОРОСТНИ ТРАСЕТА!!!!/...Таааа ОВЛАДЯВаНЕТО на територията става точно с оръжието корупция, куха държава и капитализъм на бедствията.
  • 41 ХАХАХАХАХАХА

    3 1 Отговор
    КАКВО ТИ ТАМ БОРЕНЕ - НИЕ СМЕ КОРУПЦИЯТА, С ЧЕКМЕДЖЕТА И ДЖИПКИ НАЧЕЛО - ЗА ТОВА МАСОВО НАРОДА СЕ РЕДИ ДА ГЛАСУВА НА ГИШЕ "ЗАМИНАВАЩИ" :) ВОТ ЗА ЕМИГРАЦИЯ :D
  • 42 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    Борим корупцията като прасе / тиква!!!!!Яко търкаляне пада.С ,, видими резултати,,.
  • 43 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кой бори":

    как КОЙ!!!Заинтерисованите да бъде САМО ТЯХНА!!!!!!
  • 44 Иван Грозни

    0 1 Отговор
    Борим я слабо щото не остана. И сега Главния каскет е командирован при Кьовеши да и покаже как се прави. Горко им на европейците. Затова Гавшев го няма по телевизията.
  • 45 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "леле":

    Ми и ТЯ дреме вече ГОДИНА И ПОЛОВИНА!!!!!!ШАШ А????...как бързо минава времето!!!!!!
  • 46 Бонго

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Ставри":

    Не лъжи, Бай Ганьо през 1944 г ли е написан? Я почети и се ограмоти малко!
  • 47 Мимч

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гербаджия":

    Ама ти не разбрали,че ние не се бирим срещу корупцията,а точно обратно за корупция.Кво праим тогава???
  • 48 Хмммм

    1 1 Отговор
    С корумпирана и политически зависима съдебна система не може да се бори корупцията.
  • 49 Пловдив

    0 1 Отговор
    Ами нали си имаме олигофрени като Борисов, Гешев и сие... Борци с корупцията... Докато допускаме подобни човешки фекалии на отговорни постове, все ще сме накрая...
  • 50 мдда

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Еми вие сте комунисти в Русе, знаем ви кирливите ризи..
  • 51 Васил

    0 0 Отговор
    Евала на диктатора нареди ни до Сомалия още ли смятате че сме Европейска държава?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове