11 Декември, 2012 22:22 1 446 8

Майки: Има пари за щастливи прасета, но не и за децата на България

  • майки-
  • протестиращи-
  • майчински
Майки: Има пари за щастливи прасета, но не и за децата на България - 1
Снимка: БГНЕС

Преговорите на протестиращите майки с представителите на управляващата партия за повишаване на майчинските започнаха със скандал, съобщи бТВ.

300 млн. увеличени средства за сектор "Сигурност", 20 млн. от 1 януари за щастливи прасета, за щастливи кокошки, но не и за децата на България. Такива приоритети в бюджета на страната за следващата година видяха майките от Инициативния комитет "Повече грижи за децата на България"  на срещата с представители на институциите и депутати от ГЕРБ. В парламента едната страна трябваше да представи исканията си, а другата – възможностите, при положение че бюджетът вече е приет.

Основното искане на протестиращите е обезщетението за майчинство да се изравни с минималната работна заплата - да стане от 240 - 310 лева. Според член 35, алинея втора от Закона за устройството държавния бюджет, ако има преизпълнение на бюджета, Министерският съвет по предложение на министъра на финансите може да одобри допълнителни бюджетни кредити.

„В момента това е под прага на бедността, а с майчинството не се издържа една личност, а двама. Стига се дотам, че тези 70 лева са жизненоважни. Ние не искаме нещо велико”, коментира представител на протестиращите.

„Винаги може да се даде още и повече, но нека да се съобразим и с това какво е било. Парите, за които вие претендирате, са все едни и същи и за майките, които са се осигурявали, и тези, които не са се осигурявали”, отговори от своя страна Весела Караиванова, подуправител на НОИ.

Срещата премина в изключително напрегнат тон. Майките, които дойдоха в парламента, имаха аргументи за всяко от изказванията и на депутатите, и на експертите от институцията. Казаха, че това, което се случва с парите за майчинство в бюджета за следващата година, е прецедент и управляващите поставят българския родител в патова ситуация.

Протестиращите бяха изчислили, че с 30-те милиона за детски градини, отделени в бюджета в София, могат да се построят най-много 10 и това в никакъв случай няма да реши проблема с местата, за които в момента чакат между 11 и 15 хиляди деца.

С исканията на майките ще бъдат запознати парламентарната група на ГЕРБ и министърът на финансите Симеон Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.Б.

    1 0 Отговор
    Г рабят
    Е динно
    Р ешително
    Б ългария

    Хора, които не милеят за народа си и бъдещето на България нямат място във власта и България да ги хрантути. Загубиха поредния глас в своя подкрепа.
  • 2 Джордан

    2 1 Отговор
    Хора, които милеят за бъдещето на децата си не се развеждат с бащите им и не чакат от държавата 10 лева като за прасе. Истината е, че 60 години комунистическа развала разби семействата и обезлюди България.
  • 3 кик

    1 1 Отговор
    абе стига с тоя комунизъм бе все ви крив......това беше и си остава най-градивния и златен строй в който е била територия ве4е българия

    ама няма ама ...това беше най-доброто за бг
  • 4 кик

    1 1 Отговор
    тук да не пишат хора койт са родени след 1985 г

    Коментиран от #5

  • 5 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "кик":

    Само пенсионери ли да пишат? (демек БСП фенове)
  • 6 кик

    0 0 Отговор
    що трябва да пишете о4евадни глупости?????????????баба ти идедо ти 80 набор ли е?????????????????????
  • 7 плам

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ТРАГЕДИЯ - ВИЖТЕ ИСТИНАТА !
    Стопихме се до под 7 милиона
    Българите се топят с рекордни темпове и вече са под 7 милиона.


    Това съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. По думите му, това се случва за първи път след 1947 година. Това означава, че сме се върнали 65 години назад, коментира проф. Иванов. За сравнение той посочи, че за същия период от време населението в съседна Турция се е увеличавало с 14,98 промила годишно. Според него, наближава времето, когато българите ще са под 5 милиона, а съседите ни - почти 90 милиона души. Темповете на намаляване на населението нарежда България до страни като Сирия, Сомалия, Свазиленд, Лесото и ЧАД.
    Българското общество се намира в безпътица, без светли перспективи, като генофонда ни изчезва боледувайки, страдайки и мизерствайки, каза още проф. Петър Иванов.
  • 8 кик

    0 0 Отговор
    ние сме много под 6 млн ако питате мен...около 5 млн и малко и като махнеш м....вите турците и останаха 3,5 млн
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове