Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 06:25 6 452 42

Вдигат по-лесно изоставените коли в София

  • изоставени коли-
  • софия-
  • премахване-
  • наредба

От 8 януари вече не е нужно да се чака две години след изтичане на последния технически преглед за премахването на зарязания автомобил

Вдигат по-лесно изоставените коли в София - 1
Снимка: БГНЕС

Нова наредба трябва да ускори премахването на изоставените коли в София, които намират широко приложение - от безплатни складови помещения до домове за бездомни, предаде БНТ. От началото на януари Столична община вече може да премахва по-лесно излезлите от употреба автомобили, изоставени на общински и държавни терени. Досега трябваше да минат две години, след като е изтекла валидността на последния годишен технически преглед, срокът вече е скъсен на три месеца.

След като от 8 януари вече не е нужно да се чака две години след изтичане на последния технически преглед обозначените превозни средства са с една четвърт повече в сравнение с преди. Според новото правило след поставяне на стикера започва да тече тримесечният срок, в който собственикът може да премести сам автомобила си. Ако това не се случи следва принудително извозване до площадка за разкомплектоване.

"Фирмата е длъжна в най-малко 14-дневен срок да пази тези автомобили. Ако през това време собственикът, или упълномощено от него лице, иска да върне автомобила обратно трябва да заплати съответните такси, които е заплатила фирмата", обясни инженер Полина Асенова, началник- сектор контрол по паркирането "Столичен инспекторат".

В експертната комисия, която набелязва колите за премахване, участват екологът на района, полицай и инспектор от общината.

"Гражданите могат да подават своите сигнали първо към районните администрации в Столичен инспекторат на официалния имейл в деловодството. За един месец са стикирани 238 автомобила и 36 са принудително преместени", допълни инженер Полина Асенова.

Годишно в София се установяват около 2000 превозни средства, които подлежат на премахване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    42 5 Отговор
    Пред моя блок и съседния, има 4 автомобила, които седят с години.

    Коментиран от #17, #20, #29

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 8 Отговор
    това е предизборен пиар в много ГРАДОВЕ И СЕЛА има изоставини коли а и нераглементирани сметища
  • 3 Вова

    47 12 Отговор
    Не вдигайте колите а заплатите! Къде в ЕвроТъпата има минимална работна заплата 200 евро?
  • 4 Ахмат

    17 5 Отговор
    Като няма регламентирани, ще има още безброй нерегламентирани сметища.
  • 5 4000те ДСта

    32 2 Отговор
    ПОДЗЕМНАТА ИКОНОМИКА НА БГ, В НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА СИ ПРИСВОЯВАХА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ, ПОСЛЕ ИЗТОЧВАХА ДДС, СЕГА СИ ИЗТОЧВАТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ, В БГ ИМА НАЙ-МНОГО ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. АКО СЕ ЧУДИТЕ КАК СЕ КУПУВА АМГ63 ИЛИ ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ Q7 ТО ТАКА СТАВА
  • 6 Живущ в София

    18 15 Отговор
    Още един начин Софийска община да събира пари по реда на принудата и конфискацията.
    Никой ли не се сети, че това юридически е възможно единственно ако колата не е минала технически преглед и не е платен данъка за нея ?
    Евала на юристите в общината.
    Всяко обжалване пак ще е от нашите данъци, заради тяхната некомпетентност.

    Коментиран от #21

  • 7 В един апартамент

    25 4 Отговор
    се свряли три поколения софияни, всеки с кола,някой с по две.

    Коментиран от #9, #10, #12, #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Реалност

    18 9 Отговор

    До коментар #7 от "В един апартамент":

    Вярно е ,но е необходимост защото метрото се срути , а съвета "ходи пеша" вече не е актуален ,а и при тези цени на билетчетата не се вижда алтернатива за придвижване.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да май

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това":

    Трябва да е това.
  • 12 Петър

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "В един апартамент":

    Нямаш представа колко си прав,евала за коментара.
  • 13 Беззаконние

    15 15 Отговор
    Новата наредба е узаконен държавен грабеж с принудително отнемане и извземане на движима частна собственост от гражданите , без никаква компенсация, изкупуване или заплащане за имуществото на собствениците...!!!

    Коментиран от #14, #23, #24

  • 14 Буха ха

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "Беззаконние":

    Да си паркират таралясниците в собствен имот - в гараж, на село, може и да се съберат всичките лузъри, ще им продам декар и половина нива, ще се наместят поне 100 коли, всеки да даде по 50 лева и готово, ама не, трябва да са пред панелката да си държат вътре стари цървули и съдрани пуловери плетени на една кука.
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    8 5 Отговор
    Да си ги карат на село, а на който не му отърва да си я пъхне в апартаментчето. Дори трябва да намалят още времето!
  • 16 Техно паспорт

    15 6 Отговор
    Така ще е вече...!!! Тази година конфискация на старите коли които не са минали технически преглед, А от догодина и лишаване от правото за частна собственост на жилища и стари къщи, които не отговарят на новите строително технически изисквания...!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Киху

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    То така е пред всеки блок в столицата с размер на средностатистическо село.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Много си прав

    13 13 Отговор

    До коментар #16 от "Техно паспорт":

    ама гледай колко мекерета се радват,че ще конфискуват,на бедния колата,жената,децата,къщичката..не мислят,че след някоя годинка може,да са на неговото място.Те това са наследниците,на шумкарите руски от 1944 година! Само национализация/кражба/ им е в червените кратуни.
  • 20 Сменяй блока

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    бе! Богаташ?!?! Цял блок си имаш!?! Що ти пречат колите? Купи си и ти,откак станаха по 500-1000лв. всички селтаци се "туриха" у коли!
  • 21 Чукча писател

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Живущ в София":

    Не четете уважаеми, ясно пише АКО са минали повече от 3 месеца след изтичане на последният ГТП. Проблем няма да си държите колата в собствен имот и 100 години.
  • 22 Факт

    7 1 Отговор
    Съдете ги, наредбите са под законите!
  • 23 Има начини

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Беззаконние":

    Две коли при опита,за кражба като направят"ТРЯС"и паяка,на части трета няма,да се сетят да крадат.
  • 24 Точно

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Беззаконние":

    Точно така.Като не я караш да я взима общината. Имаш 3 м6 месеца да решиш какво да я правиш. Навсякъде е пълно с боклуци, защото българина е вехтошар. Няма да го ползва, но и няма да го продаде. Ще стои с години пред блока...

    Коментиран от #28, #41

  • 25 Защо ми изтри

    5 1 Отговор
    коментара БЕ??? Каква е разликата между доносник,и "буден гражданин" "подаващ сигнали",и кое е обидното,при положение,че това си е потомствена професия,за някой другари!?!?!
  • 26 11111

    7 9 Отговор
    Много хора поради една или друга причина не могат да минат на ГТП и колите не са им в движение, Но това не означава че трябва да им бъдат отнети..! Разумното решение е общините да дава необходимия годишен стикер на собствениците за заплатено място по улиците или на паркингите, който трябва да е по нисък от пътния данък а едва когато колата е била открадната и разфасована или безстопанствено изоставена повече от 5 години да се пристъпва към такива радикални мерки с изкупване за скрап !!!

    Коментиран от #30

  • 27 Баш Батка

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "В един апартамент":

    Само селтачетата живеят натъпкани като стриди и тропат с бурканите Събота и Неделя. Цапата само хубавата столица.

    Коментиран от #31

  • 28 То по тая

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Точно":

    "логика" общината трябва,да ти вземе и жената щото,не я ползваш,и къщата щото,не отговаря на новите наредби. Па като поостарееш,и ти за рециклиране.....
  • 29 Язе

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    И при мен е така. Подал съм сигнали за 4 автомобила. За два ми отговориха. За другите два чакам отговор, но до сега няма премахнати автомобили.
  • 30 Ооо

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "11111":

    Голяма логика ... само една статистика - за 5г за които искаш колата ти да стои без да се ползва на асфалт - 5г някой друг с кола в движение няма да може да я използва. За това време може би ще има 2 ремонта на пътното плътно на което колата ти ще пречи и бе знам колко измивания на улицата ... като ти е мила - купи си гараж , място и т.н . Дръж си буклуците там . Улицата трябва да е за автомобили в движение , да спреш да купиш нещо .... след няколко часа да се махнеш... аз също имам нужда от гараж, но това по горе е позицията ми за подобряване на средата около нас!
  • 31 Ооо

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Баш Батка":

    Батка - ще се учудиш ама баш селтаците са най редовни по показателите на тая статия.. те си използват колите и си плащат данъците... за разлика от много “кореняци” дето си ползват колата само когато много се наложи, ако изобщо се наложи...

    Коментиран от #33

  • 32 Гражданин

    2 6 Отговор
    Всички тези изоставени автомобили на общински и държавен терен нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност"!Всичко може да стане много лесно премахването на тези коли само с един закон:"Всички коли на общински и държавен терен трябва да имат задължителната застраховка "Гражданска отговорност".Така собствениците им сами ще си премахнат трошките.При констатиране на автомобил без застраховка закона е ясен-500 лева глоба.

    Коментиран от #35, #37, #40

  • 33 любител

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ооо":

    прав си пич аз имам комшия гражданин като мен но ходи до колата си само в неделя за да я измие с една кофа вода.
  • 34 Димитров

    3 0 Отговор
    Чиста теория,нищо на практика!
  • 35 Селянин

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гражданин":

    Ходи на лекар"човече"!!! При положение,че съм платил Пътен данък,и има преглед ще стои,до тази със застраховката която карам в момента! Утре решавам плащам гражданската,и се качвам,на другата сел.чо!!

    Коментиран от #38

  • 36 Срамота

    3 0 Отговор
    Само злоба, кога станахме такива?
  • 37 ььььь

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гражданин":

    Тоя явно е роднина на Мента Стоянова.
  • 38 Някой си

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Селянин":

    Щом няма застраховка ще си я вкараш в апартамента или на село в двора!

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Друг Гражданин

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гражданин":

    Абе ти луд ли си ...или си застрахователен агент на комисионна...? Те колите са спрени, не се движат и стоят на паркинги със спаднали гуми, той задължителната застраховка "Гражданска отговорност" взел да иска .!!
    Колко пъти трябва да се повтаря, че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се изисква само за автомобилите когато са в активно движение по републиканската пътна мрежа и че когато те не се използват и не се движат, е противозаконно изискването от задължителната застраховка "Гражданска отговорност", защото в цял свят застрахователите връщат пари от застраховката, ако колата е спряна за няколко месеца или не се движи и никъде не е прието да се плаща за нещо което не се използва !!!
  • 41 частен случай

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Точно":

    моята кола стоя строшена от паднало върху нея дърво от ноември до юни, беше изтекал и прегледа а аз бях в чужбина, накрая се прибрах и си я оправих
  • 42 Баш

    1 1 Отговор
    Проблема е че панелката е построена на моя земя Ане ми построиха гараж. после я напълниха със всякакви царвули от село спо няколко коли и големи претенции . Плащат си по-малки данаци за колите и гражданска на село а се правят на големи граждание.А когато съм си платил пътния данък в общината колата ми би трябвало да може да стои кадето и колкото искам стига да е паркирана правилно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове