Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 12:38 2 737 20

Проф. Даниела Петрова: Преболедувалите COVID-19 страдат дълго от симптоми

  • covid-19-
  • преболедували

Заболяването протича, обхващайки целия организъм

Проф. Даниела Петрова: Преболедувалите COVID-19 страдат дълго от симптоми - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Александровска болница започва консултативните прегледи за пациенти, преминали през коронавирусната инфекция, но страдащи от пост-COVID синдром. Консултациите ще се провеждат и в други болнични заведения, като не е задължително записващите се за тях да са били пациенти на съответната болница. консултациите са отворени и за хора, които смятат, че са прекарали заболяването или имат съмнения за това. Пациентите, преболедували инфекцията, остават дълго време със симптоми, които ги притесняват. Заболяването протича, обхващайки целия организъм, не само белия дроб, посочи в предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт" на БНР проф. Даниела Петрова, завеждащ отделение по белодробни болести в Александровска болница.

„То е свързано с нарушения в най-малките кръвоносни съдове, което е свързано с нарушения в обмяна на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта, с развитие на остра дихателна недостатъчност, засягане на сърцето, развитие на миокардия, недостатъчно оросяване на миокарда, със засягане на мозъка с главоболие, оток на съдовете, стесняване, възможност за тромбози и, разбира се, риск за развитие на исхемични мозъчни инсулти“, поясни специалистът.

Основните усложнения след преболедуване са свързани със сърдечно-съдовата система. При голям процент от боледувалите, над 40%, се наблюдава излив в обвивката на сърцето, уточни проф. Петрова. Така се създават условия за сраствания, а има ли сраствания, те затрудняват работата на сърцето, допълни тя. Тежката отпадналост е един от сигналите, които трябва да ни алармират да се прегледаме.

„Изключително намален е физическият капацитет. Те се уморяват при изминаване на разстояние от 100 метра, с чувството, че са изкачили Черни връх. С изразена вегетативна симптоматика, която включва обилно изпотяване, световъртеж, главозамайване. Една част от тях чувстват тежест в гърдите, дискомфорт в сърдечната област, болки не само в лявата или дясната белодробна половина, но и зад гръдната кост, които ги притесняват. Хроничната умора продължава дълго време и този синдром също показва, че организмът не се е възстановил изцяло“, подчерта проф. Петрова.

Всеки пациент, преминал през инфекцията в болнично заведение, или който е бил лекуван амбулаторно, както и пациенти, които знаят или се съмняват, че са прекарали COVID-19, без да има доказателства, а в рамките на повече от 2-3 месеца усещат гореизброените симптоми, могат да се обадят и да запишат час за консултация. Телефоните са 02 9230 467 и 02 40 22 388. Интересът е голям, уточни Даниела Петрова пред БНР.

От 10 февруари консултативните прегледи ще бъдат провеждани в два кабинета. Там потърсилите съдействие ще бъдат прегледани от кардиолози, пулмолози, нефролози, невролози, психиатри и клинични психолози. След преценка на състоянието, ако се налага ще бъде назначаван пакет от изследвания, специфични за това заболяване. Прегледът и изследванията ще бъдат безплатни.

„Специалистите ще преценят дали тези пациенти се нуждаят от долекуване в болнични условия. Дали ще се продължи амбулаторно лечение и след като се стабилизира тяхното състояние, на една част от пациентите ще се предложи да продължат с рехабилитация и долекуване в Националния комплекс от специализирани болници за рехабилитация“, поясни проф. Даниела Петрова. Тя увери, че специалистите на място ще разграничават пост COVID синдрома от белезите на хронични заболявания.

„Мога да кажа от нашия опит до момента, че пациентите с ХОББ и астма са сравнително малко засегнати от Covid инфекцията. Болните, които боледуват от COVID-инфекцията, имат предимно кардиологични заболявания.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слава на ГЕРБ

    12 2 Отговор
    Останалите в българия страдат доживот...

    Коментиран от #7

  • 2 Ахам

    17 1 Отговор
    Особено ако са "лекувани" в болници!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тази

    18 4 Отговор
    докторица първо да преболедува или да си сложи ваксина и тогава да говори за последствията. Преболедувах го като всеки друг грип,така че не се гаврете с психиката на хората. Моята препоръка е да не влизате в болница,ако не е крайно наложително,защото там изпъляват спуснати инструкции.

    Коментиран от #10, #18

  • 5 планирана

    12 2 Отговор
    операция в буквален и преносен смисъл---професионализма в лекарската професия,се превърна в страх от уволнение и лакейство
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 слава на ГЕРБ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    И как точно русия е виновна за всички кражби на тиквун и мизерията в БГ ?
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    3 3 Отговор
    Коронавируса го минах още 2017 г. в чужбина. Специално направиха още тогава камара неща в аптеките с рецепти. Симптомите ми бяха точно като на този 19-ката, според СЗО-данните. Задухата ми се получаваше, когато кашлях. Тоест кашляш и хоп не можеш да си поемеш дъх за няколко секунди. Мина ми за 2-3 дни. Това се оправяше с 1 лъжичка сироп за кашлица с кодеин. Нощната температура я смъквах на крак с ибупрофен (аргинин), на прах 600 мг. Това е! За жалост още тогава направиха доста дрога в аптеките с рецепти.
  • 10 Миризлив пор

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тази":

    При теб може и да е така, но има много хора при които има поражения по белите дробове и миокарда. Тепърва ще започне масовото инвалидизиране и издаване на пенсии по болест.
  • 11 Пишман

    4 1 Отговор
    Най-много се страда от професорски приказки!
  • 12 истинко

    7 0 Отговор
    Уффффф....!Тук има много малоумни коментари! Жената говори за пост вирусен синдром а тук някой коментират русофилите и русофобите!
  • 13 5 месец

    2 1 Отговор
    Всичко това доказва.че вирусът е биологично оръжие и неговото въздействие може да се покаже за голям период от време.Напомня ми много за изкуствено създадения Спин,който имаше за цел да мори пееедалите и се развиваше в продължение на 6 години.Не си правете ПСР тестове и не се ваксинирайте,защото ще ви заразят.Не се предава от човек на човек а по някакъв изкуствен начин,за който можем само да гадаем.Аз го изкарах,но 5 месец се чуствам като изхабен парцал.Уморавям се за секунди и всяко физическо натоварване ме праща в нокдаун.За сега само един път съм имал болка в сърдечната област,но толкова яка,че си мислех,че плъх го гризе от вътре.Беше около 15 минути и не можех нито да ходя нито да мръдна.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нова

    2 0 Отговор
    Поредна схема,за източване на милиони.Едновременно през Здравна касс,и от самия пациент.Трябва да се включи и другата частна гилдия.Тази,със десетките рехабилитационни центрове.Че покрай корона изгладняха.Спря потока от инсулти,инфаркти, ХОБТ, и други златоносни болести.Доколкото се разбра,от пациента осемдесет и пет лева на ден.Разликата( схащате ли?)от здравната каса.На бас,че ако отидат сто хиляди на преглед,един няма да бъде ,без " увреждания". Егати бездънната яма.
  • 18 Аман от разбирачи

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тази":

    Ти и да искаш няма да те приемат в болница дори да е наложително
  • 19 Бай...

    2 0 Отговор
    Аз съм на 70 и съм съгласен, колкото ми е останало да го изживея с този вирус и пост синдром, но да се махнат от живота ми, тези престъпни мутри от ГЕРБ!
  • 20 Баце

    0 0 Отговор
    В интерес на истината това е едно от малкото смислени действия и обосновка. Всички други от щабове, математици и гастролиращи мазни доктори са обикновени балалайки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове