Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 08:33 3 421 14

Предлагат нови правилници за фермерските пазари, къщите за гости и малките хотели

  • мзхг-
  • фермерски пазари-
  • къщи за гости

Мерките имат препоръчителен характер за бизнеса и организаторите на фермерски пазари в страната

Предлагат нови правилници за фермерските пазари, къщите за гости и малките хотели  - 1
Снимка: МЗХГ

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще предложи за утвърждаване от Националния съвет по храните „Правилник за ползване на фермерските пазари“ и „Наръчник относно мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели“.
Двата документа са издържани по чл. 119, т. 4 от Закона за храните и са в полза на най-малките производители. Те ще позволят до голяма степен изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни и ще дадат повече свобода на тези бизнес оператори да се развиват по-устойчиво на база на националното и европейско законодателство.

Мерките имат препоръчителен характер за бизнеса и организаторите на фермерски пазари в страната. Те са разработени по проект, финансиран от Фондация „Америка за България“, от инж. Гергана Кабаиванова и инж. Валери Савов от екипа на Фондация „Локалфууд.бг“, с участието на експерта по земеделие от Европейския парламент Георги Събев.

Идеята за разработването им датира от преди 4 години, когато Фондация „Локалфууд.бг“, организатор на Фермерски пазари „Пендара“ в София и Пловдив, започва работа по интензивна програма за обучение на производителите на фермерски храни и подобряване на бизнес средата за развитието им. Преди година неправителствената организация добавя в обхвата си и къщите за гости и малките хотели като обекти, които имат изключителното право да предлагат домашно приготвени храни по Наредбата за категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения.

Целта е да се разшири обхватът на малките бизнеси с храни, с което да се позволи и на стопаните на къщи за гости да предлагат храна не само на регистрирани свои гости, но и на такива, които им гостуват без нощувка.

Правилникът за ползване на фермерски пазари включва изисквания за организацията и дейността им, правила за предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите. Той съдържа специфични изисквания за предлагане и продажба на повечето групи храни, предлагани на фермерските пазари, но освен това за първи път въвежда у нас официални дефиниции за „фермерски пазар“, „местна храна“, „фермерска храна“ и „занаятчийска храна“. Новост в него е и понятието „граница на тривиалност“, което разграничава домашното приготвяне на храни за дейности и инициативи, свързани с нерегулярни събития, от професионалното производство на храни. С това на фермерските пазари ще могат да се организират събития, на които частни лица ще имат правото да продават ограничени малки количества домашно приготвена храна до 3 пъти годишно. Дори и в този случай щандът на физическото лице ще трябва да бъде регистриран като обект за търговия или приготвяне на храна на място.

Изискванията за безопасно предлагане на домашно приготвена храна също е във фокуса на МЗХГ. Наръчникът за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели също е разработен от експертния екип. Той описва начините, по които всички къщи за гости и малки хотели, които приготвят и предлагат възмездно храни на своите клиенти и гости, могат да регистрират тип „домашна“ кухня по Закона за храните. Регулацията предлага подробни мерки за контрол върху безопасността на храните, съвети за подбор на продуктите и суровините, правила за съхранение и приготвяне на готовите храни. Разработени са и насоки за методите на готвене, за охлаждане на готовите храни, както и за повторното им затопляне. Наръчникът включва още: инструкции за обучение на персонала, изисквания за оборудването и зоната за приготвяне на храна.

„С тези два документа целим да подкрепим най-малките производители и да приложим европейското законодателство в областта на безопасността на храните и организацията на фермерски пазари, на които се продават и предлагат фермерски, занаятчийски, местни и домашни храни“, обясни управителката на Фондация „Локалфууд. БГ“ инж. Гергана Кабаиванова.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    36 5 Отговор
    Диктатурата се засилва, овчелюдието ръкопляска.
  • 2 Баба ми се евро наръчници

    29 0 Отговор
    Ползваше..... Бумаги от които някой е налапал кинти за да тормози друг....
  • 3 един от многото

    22 3 Отговор
    Фермерските пазари в България са пазари на прекупвачи от борсите за плодове и зеленчуци. Който не вярва да ги види на борсите наредени с микробуси , Москвичи и Лади. Всичките зареждат по едно и също време и на борсата и на пазара. Стоката им е една и съща , само цените леко се различават!

    Коментиран от #11

  • 4 Всяко

    23 0 Отговор
    нещо в България си има я асоциация, я фондация. Това обаче ми изглежда по-скоро трошене на пари, отколкото нещо полезно..
  • 5 кое от двете

    17 0 Отговор
    "Мерките имат препоръчителен характер за бизнеса и организаторите.."
    А накрая на статията:
    "цeлим ... и дa прилoжим eврoпeйcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo в oблacттa нa бeзoпacнocттa нa хрaнитe и oргaнизaциятa нa фeрмeрcки пaзaри“

    Коментиран от #7

  • 6 Констатация

    16 1 Отговор
    Мафията треска я тресе. Все повече се ошашква и грешките стават все повече и повече. Сутрин едно, следобяд - друго. Разказаха играта на хората. ще си платят на 04.04.
  • 7 А бе

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "кое от двете":

    те на тези скапани прекупвачи немогат кантарите и касовите апарати да им контролират, та друго ли? Пълни тъпотии и празни приказки.

    Коментиран от #9

  • 8 бай Гочо

    11 0 Отговор
    Със скапани и прости министри и казионни организации, научени само на бюрократични нимера, нищо не става.
  • 9 обаче

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    Не всички са прекупвачи. Ама с такива мерки накрая ще останат само прекупвачите.
  • 10 Андрешко

    5 3 Отговор
    Какви фермерски пазари , бе хора?
    Само тарикати и бивши комсомолски активиски се пънат по тях да се правят на интересни.
    Всичко е менте по тези пазари!
    Направила "домашна " торта с яйчен прах от склад на едро и "суха" "растителна" сметана...една позната.
    И тича по пазарите да продава тази технологична измислица на децата ни.
    Ама домашна била......
  • 11 лЛозар винар

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Чудя се, нали ще бъдат разграничени ,
    истинските производители ,от тези които препродават стоките,
    на "Кауфланд" , на сергията на пазара на двойни цени!
    Естествено е ,да има и определение ,какво е " мое лично производство"???
    А и наказания за тези, които злоупотребяват с тези продажби?
    Крайно време е да се разреши ,
    за тези които имат лозя и правят собствено вино ,
    ,да бъдат допуснати да продават на пазара в наливна форма!
    Днес тези малки фермери , производители на вино,са забранени и
    са смазани от измислени разпоредби ,които не важат за другите страни в ЕО.
    Важат единственно и само за България?
    Със единствената цел е ,Големите винарни, да са защитетни от
    конкуронцията на малките , което е смешно и глупаво!
    Със годините разбрахме ,че ако си некадърен производител ,
    конкуренцията сама те пресява!
    Това също дава възможност на много малки производители,
    да се развият в бранша?
    Нека всеки малък винопроизводител до 10 тона грозде,
    годишно определя сам, дали продукта му е добър за продажба ,
    както е в Австрия,Италия,Франция и много други държави?
  • 12 Дедо Грую

    6 0 Отговор
    Тука пак пътят към ада е постлан с добри намерения. Голяма "загриженост" да се надене поредната примка. Калпавата стока никой не я купува. И така пазарът се саморегулира. Не трябват никакви сороспиянски, антибългарски нпо-та като Америка ПРОТИВ България да се месят! Тяхнята отрова е всеизвестна на нормалните и разумни хора. Уж от загриженост унищожават и последните самостоятелни, и непоробени единици. Трябва да се консумира вредната химия на големите вериги и българите да са зависими, болни, без права и без алтернатива.
  • 13 ГМО

    1 0 Отговор
    Щом соросоидите от "Америка за България" са го разработили плана балтията за малкия производител ще е до кръста,то си личи и от написаното. А бюрократите от ЕС и те помагали ха-ха. Все повече непосилни изисквания докато накрая останат само големите производители на храни с вкус на пластмаса.
  • 14 в затвора

    0 0 Отговор
    на фермерските пазари се продават предимно ментета !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове