Last news in Fakti

16 Май, 2023 13:41 2 018 13

Санкциониран от САЩ бе оправдан от съда по дело за злоупотреба с евросредства

  • къщи за гости-
  • съд

Александър Манолев, бивш зам.-министър на икономиката в правителството на ГЕРБ подаде оставка след като избухна скандала "къщи за тъщи"

Санкциониран от САЩ бе оправдан от съда по дело за злоупотреба с евросредства - 1

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, дадени за къща за гости. Това съобщиха от Окръжния съд в Благоевград, който гледа делото на първа инстанция, цитирани от "Сега".

Манолев, когото САЩ санкционираха за корупция през юни 2021 г., беше обвинен от прокуратурата заедно с Ана Димитрова. Според обвинението от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. Манолев като подбудител и помагач, а Димитрова в качеството ѝ на търговец - ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", като извършител, са представили пред Държавен фонд "Земеделие" неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански, за да получи ЕТ на Димитрова 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони.

Димитрова също е оправдана от съда. Предстои да бъдат обявени и мотивите за присъдата, четена от съдия Татяна Андонова и двама съдебни заседатели. Прокуратурата има право да протестира пред Софийския апелативен съд.

Името на санкционирания бивш зам.-министър беше съобщено от САЩ редом с това на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които обаче бяха санкционирани по друг закон - "Магнитски". В съобщението на САЩ се казваше, че в качеството си на зам.-министър Манолев е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. На Манолев и семейството му им е забранено да влизат в САЩ.

Бившият зам.-министър на ГЕРБ хвърли оставка през 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения. В края на същата година прокуратурата му повдигна обвинение, а антикорупционната комисия КПКОНПИ започна производство за конфликт на интереси, че докато Манолев е бил член на управата на фонд "Земеделие", не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на Димитрова, която е дъщерята на гледачката на децата му. КПКОНПИ глоби Манолев за конфликт на интереси, но Върховният административен съд отмени санкцията.

Кариерата на Манолев започва в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2015 г. е назначен за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г. Тогава като кандидат за депутат от ГЕРБ в Сандански той получава 6703 преференциални гласа, което го нарежда на трето място в цялата страна по получени преференции.

Манолев беше ценен кадър на ГЕРБ чак до 2019 г., когато избухна скандалът с къщите за гости с европари. "Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и го съсипем. Аз го предупредих", се чува да казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изтеклите записи с неговия глас през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    22 3 Отговор
    Е ТЕ ТОВА Е СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА В БЪЛГАРИЯ ..БАНДА ИЗМАМНИЦИ ..Е ТЕ ТОВА Е ДЪРЖАВАТА ...ГЛАСУВАШ ЗА ПРОМЯНА ПОЛУЧАВАШ МУТРО0МУНИСТА БОРИСОВ С ЧЕКМЕДЖЕТАТА
  • 2 Русороб

    21 0 Отговор
    Невинен е на 100%, някой да си е помислил нещо друго.
    нащо де ще се молим и ще разчитаме оня горе да го накаже лошо !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пловдив 1912

    18 0 Отговор
    Как да повярва човек на каквото и да било...няма как ...1300 години сме оцеляли, обаче сега ..........
  • 5 г-н

    23 0 Отговор
    Те за това ни задминаха и няма да ги стигнем Румънците
  • 6 Много долен гной

    9 1 Отговор
    Стои смирено навел глава
  • 7 Бамбука

    18 0 Отговор
    Четеш Герб, оправдан от съда и няма защо да се спираш на другата плява.
  • 8 Поредният

    17 0 Отговор
    ДОЛЕН КРАДЛИВ и разбира се "невинен" гербераст!
  • 9 Тумори

    11 0 Отговор
    😂🤣🤣😂🤣🤣😂🤣🤣🤣 МИ ТОВА СИ Е СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА ЗА ГЕРБЕСКИТЕ ТЕРОРИСТИ
  • 10 Реформа

    15 0 Отговор
    Съдиите са по корумпирани от полицаите и прокурорите взети заедно. Който си плати е прав, който не плаща не е прав. Това е основния принцип на правораздаване в БГ. После защо няма инвеститори защо избягаха хората. Реформа трябва да ги проверят един по един да видите за какви имоти става на въпрос и то основно в чужбина. Да вкарат по няколко корумпирани прокурори съдии полицаи в затвора и веднага ще се подобрят нещата.
  • 11 А бе тоя Магнитски е голем смех бе!

    2 16 Отговор
    Практически с тия нефелни обвинения от страна на американците, всеки може да се обърне към съда и да бъде оневинен, така както се полага. Просто защото "фактите"в този документ са написани от ДБ-тата и ПП-тата, а те са напълно невежи в правото!

    Коментиран от #12

  • 12 Русороб

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "А бе тоя Магнитски е голем смех бе!":

    Единствения невеж си ти !
    Такива като теб няма как да влезнат в списъка Магнитски, защото са семпли, но да знаеш, че ако си там и колата си няма да може да продадеш, а да си отвориш банкова сметка е немислимо....но нали е пълно с разбирачи.
  • 13 Гостът

    12 0 Отговор
    Този си направи палат с крадени пари. Ако обикновен човек реши да кандидатства по някоя програма никога няма да се класира. Тези програми бяха само за високопоставени гербаджии депесари.
    Сега трябва да бъде в затвора, а те го оправдават. Това което е построил струва пет пъти по 300хил. Горницата над 300хил.лв са крадени от министерството. А тези от програмата трябва да ги върне защото не е спазил условията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове