Last news in Fakti

16 Май, 2023 23:30 1 535 2

Важните новини във ФАКТИ на 16.05.2023 г.

  • сарафов-
  • пп-дб-
  • илхан кючюк-
  • борислав ангелов-
  • продължаваме промяната-
  • ангел найденов-
  • ина лулчева-
  • тошко йорданов-
  • корнелия нинова-
  • д-р николай михайлов-
  • иван гешев-
  • радан кънев-
  • ангел джамбазки-
  • павел вълчев-
  • пп-
  • пловдивски панаир-
  • къщи за гости-
  • прокуратура-
  • антон станков-
  • варна-
  • мвр-
  • правителство-
  • изплащане-
  • герб-
  • всс

Обвиненията в него са за незаконен запис на телефонен разговор с члена на ВСС; оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт” и присвояване и длъжностно престъпление на вила в Боровец

Важните новини във ФАКТИ на 16.05.2023 г. - 1

Борислав Сарафов подаде сигнал срещу Иван Гешев

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от Софийската градска прокуратура за NOVA.

ПП-ДБ порязаха ГЕРБ за първия мандат. Почват да работят за втория

„Няма да подкрепим първия мандат. Започваме да работим за втория, който го виждаме като единствената алтернатива България да не ходи на шести избори". Това обяви Кирил Петков след среща на парламентарната група на коалицията ПП-ДБ, съобщават от Нова телевизия.

Кючюк: Нека не бързаме с категоричните отговори за Габриел и експертния кабинет

"Нека да не избързваме с даването на категорични отговори. Според нас подходът беше изключително ползотворен с предлагането на кандидатура, двете контактни групи седнаха, разговаряха... Безспорно, изготвянето на една програма, която вече свързва отношенията между политическите партии, е много по-задълбочен процес и затова бихме искали да продължи като такъв с необходимата експертиза и търпение". Това каза в ефира на БНТ Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ, член на ЦОБ на ДПС, на въпроса дали ДПС одобрява формулата на Мария Габриел за едногодишен експертен кабинет.

Борислав Ангелов: ВСС е с изтекъл мандат и е спорно дали може да вземе решения

„Не смятам, че вчерашните събития и пресконференцията на Гешев е повлияло върху решението на БСП. Те го обявиха съвсем публично, казаха мотивите си, които знаехме, че са пречка за бъдещи разговори и по тях няма да има отстъпка. Видяхме, че на БСП се казва едно, а на другите – друго по време на т.нар. „водени преговори“, които за мен бяха имитация, защото чрез тях Бойко Борисов искаше да омаскари всички“. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air политологът Борислав Ангелов.

Националният съвет на ПП заседава дали ще подкрепят първия мандат и Габриел

Националният съвет на "Промяната" в момента заседава, за да се вземе решение дали формацията ще подкрепи окончателно първия мандат на ГЕРБ-СДС, съобщават от bTV.

Ангел Найденов: Унищожаването шансовете на ГЕРБ да направи правителство е резултат от всичко случващо се с Гешев

"Унищожаването на шансовете на ГЕРБ да създаде правителство, е един пряк резултат от всичко случващо се с главния прокурор, неговия заместник и така нататък. Но за сметка на това, като че ли засилиха шансовете за кабинет с втория мандат. Вероятно има някаква нищожна вероятност за правителство на малцинството, което да бъде избрано с падащ кворум и други парламентарни сметки. Но това е близо до нулата".Това каза в студиото на Nova News бившият министър на отбраната Ангел Найдеов.
На въпрос дали ПП-ДБ би предложило Мария Габриел за премиер той отговори: „Това би било някаква своеобразна жертва заради нейната оставка като еврокомисар. Дълбоко се съмнявам, че биха предложили една политически обвързана фигура в своя мандат”.

Адв. Ина Лулчева: В изявлението на Гешев имаше основание да се предположи, че ще има дела срещу политически лидери

„В изявлението на Иван Гешев имаше основание да се предположи, че тепърва ще се образуват дела срещу политически лидери. Фактът, че ще се образуват сега, когато отношенията са обтегнати, а досега не – установява политическата зависимост. Това е картина от криминален сюжет с политически трилър“, каза в предаването "Лице в лице" адвокат Ина Лулчева. Според нея прокуратурата с този главен прокурор и неговите заместници не може да продължава.

Тошко Йорданов: Ако ИТН не беше свалила ГЕРБ от власт, сега нямаше да се стигне до искане оставката на Гешев

Ако ИТН не бяха свалили ГЕРБ от власт, нямаше сега да се стигне до искане на оставката на Гешев и последствията. Това каза в ефира на bTV Тошко Йорданов от ИТН. Той допълни, че когато били на власт с ПП, предложили да децентрализират прокуратурата, но от партията на Кирил Петков и Асен Василев им отказали.
„В момента няма партия, която да овладее съдебните, контролните и икономическите органи. За това текат тези неща в момента“, каза Йорданов. Той подчерта, че и преди са казвали, че трябва да се реформира прокуратурата, а не само да се смени Гешев.

Нинова: Борисов ни използваше като заплаха, за да притиска ПП-ДБ. Вчера преля чашата – поискаха да ни ползват за параван

Борисов ни използваше като заплаха, за да притиска ПП-ДБ. Вчера обаче преля чашата – те поискаха да ни ползват за параван, защото тези 23 гласа са им необходими, за да водят политика, която е вредна за българския народ, каза Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице".
Според нея в скоро време лидерът на ГЕРБ ще изпадне в позиция, в която никой няма да иска да говори с него. Относно кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост Нинова посочи, че бившият вече еврокомисар ще стане поредният човек, който ще "изгърми" и ще бъде употребен от Борисов за личните му интереси, допълват от novini.bg.

Д-р Николай Михайлов: Главният прокурор отказва да умре по заповед

"Вероятно, за да се състои някакъв вид управление на страната между ГЕРБ и ПП-ДБ, ще трябва да се договори подкрепа, не в смисъл на коалиция. Бойко Борисов трябва да бъде изолиран встрани като лице, силно уязвено, на този етап без юридически достоверни доказателства, но все пак той е в отслабена позиция от разкритията на Гешев, който вероятно ще продължи да прави това, защото самият той е в екзистенциална заплаха. Това означава, че Борисов е в основата на нашето дълго политическо затруднение и в актуалната ситуация той също е пречка да се създаде управление, договорено да подкрепя експертен кабинет, за да може да се спести ангажимент за преговори с БСП и ДПС. Това означава Борисов да бъде преодолян като политическо препятствие".
Това коментира пред БНР д-р Николай Михайлов, психиатър, богослов и политически анализатор.
Според него има и още едно препятствие, което е може ли да оцелее ГЕРБ без Борисов и ключовите фигури да поемат риска да съществуват независимо.

Драмата в дома на Темида продължава! Гешев е поискал дисциплинарно наказание за Борислав Сарафов

Иван Гешев е внесъл искане във Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника му и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това съобщиха от ВСС, цитирани от bTV.

Радан Кънев за Иван Гешев: Гущерът къса опашката. За #Кой ли път през последните 30+ години...

С извинение за клишето, гущерът къса опашката. За #Кой ли път през последните 30+ години...

Джамбазки пита външния министър какво налага откриване на сръбско консулство в Благоевград (СНИМКА)

Евродепутатът Ангел Джамбазки иска от служебното правителство да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград. Той отправи официално искане към министъра на външните работи, с което поставя въпроси относно откриването на консулството. Сред причините за искането, които изтъква съпредседателят на ВМРО, е реалната възможност консулството да бъде използвано за враждебни действия и подривна дейност.
Република Сърбия е наследник на кръвожадната Югославия, която проведе безжалостна македонизация в т.нар. Социалистическа република Македония. Освен това в последните години по никакъв начин не можем да наречем сръбската държава добросъседска или приятелска. Напротив, напомням нападението срещу екип на БНТ и българите от Западните български покрайнини през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина „Караманица“ край Босилеград, която и днес продължава да трови водата на Босилеград, пише българският представител в Европейския парламент.
Ангел Джамбазки поставя на вниманието на Министерство на външните работи следните въпроси, с които настоява българската общественост да бъде информирана относно решенията и целите на консулството на Република Сърбия в Благоевград:
1. Какво налага откриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?
2. Какви са причините за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия?
3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската държава в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?
4. Какъв сигнал смятате, че отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство точно в Благоевград?
Съпредседателят на ВМРО отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обхваща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. А към днешна дата седалището на новото почетно консулско в град Благоевград включва територията на областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.

Социолог: След вчерашния ден в страната има още една криза. Освен политическа и институционална

Събитията, свързани с главния прокурор Иван Гешев, са се отразили и в политически план. След вчерашния ден у нас може да се добави още една криза. Освен политическа сме свидетели и на институционална криза. Това каза в интервю за Радио София социологът Павел Вълчев от "Алфа Рисърч".
„И досега е имало критики и съмнения как функционира нашата прокуратура, съдебната система, желанието за реформа. След вчера видяхме, че водещи фигури в прокуратурата се страхуват за живота си. Това са толкова притеснителни неща и отвеждат нашата страна за съжаление, в категория, която е далеч от Европейския съюз и от Европа. Ако може да се изведе нещо положително от цялата история, е, че вече виждаме, че абсолютно всички политически сили биха могли да получат някакъв по-убедителен аргумент, че тази реформа е наложителна и тя трябва да бъде същностна“, добави Павел Вълчев. Той допълни, че кризите в страната изискват спешни решения.
Според социолога до вчера се наблюдаваше диалог между партиите, какъвто не сме виждали при предишните парламенти. След вчерашния ден ситуацията е променена.
„На ситуацията повлия това, което се случва на политическия терен, бих казал, че го „разкаля“ и към днешна дата, особено след отказа на БСП да подкрепи управление на ГЕРБ и по-точно с премиер Мария Габриел, можем да обобщим, че т.нар. план А отива на заден план. От тук насетне остава на дневен ред отново някаква форма на общо управление, на подкрепа между ГЕРБ и ПП-ДБ“, добави Павел Вълчев.
„Аз мисля, че отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако можем да ги сравним с предходен парламент – тогава въобще нямаше диалог, просто имаше отказ да се комуникира. Сега виждаме, че все пак има диалог, но когато има диалог, е възможно да се постигнат определени резултати“, допълни социологът.

Ето кога ПП-ДБ казват дали ще подкрепят Мария Габриел

Днес около 18 часа се очаква коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да обяви решението си дали ще подкрепи Мария Габриел като канидат за премиер на ГЕРБ-СДС, предаде novini.bg.

Съдия: Георги Гергов е собственик на Пловдивския панаир

Съдия Симеон Захариев се произнесе по жалбата на Георги Гергов и отмени отказа на Търговския регистър и дава задължителни указания вписването на апорта по партидата на "Пълдин Туринвест" да бъде извършено.

Санкциониран от САЩ бе оправдан от съда по дело за злоупотреба с евросредства

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, дадени за къща за гости. Това съобщиха от Окръжния съд в Благоевград, който гледа делото на първа инстанция, цитирани от "Сега".

Арман Бабикян: Конфликтът между Гешев и Сарафов прилича повече на отмъщение, отколкото на справедливост

Разменените задочни реплики между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов преповтарят думите на народа, който протестираше и свали управлението на Борисов. Тази теза защити експертът по политически пиар, политик и част от „Отровното трио“, което се обяви срещу Гешев, Арман Бабикян пред БНР.

Бивш правосъден министър: Споменаването от Гешев на „лицето Бойко Борисов” не е случайно

„Споменаването на „лицето Бойко Борисов” е знак за бъдещ обвиняем”. Това коментира в предаването „Твоят ден” на "Нова нюз" бившият правосъден министър Антон Станков.

Областният управител на Варна: Предизборно стартираха множество ремонти с неясни срокове за завършване

Предизборно във Варна стартираха множество ремонти, което е учудващо на фона на заявките, че в качеството ми на областен управител съм блокирал бюджета на Варна. Радвам се, че строително-ремонтните дейности в града опровергават това нелепо внушение. Това пише в нарочно обръщение до медиите областният управител на града Благомир Коцев.

МВР се разграничи от Ясен Тодоров

Министерството на вътрешните работи разпространи позиция, в която се разграничава от зам.-директора на Националната следствена служба.

"Във връзка с участието на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров в сутрешния блок на БНТ уточняваме: "Пресцентърът на МВР няма отношение към организирането и съгласуването на медийни изяви на представители на НСлС", съобщават от вътрешното министерство.

Припомняме, че по-рано днес Тодоров участва в националната телевизия, където заяви, че е готов да си подаде оставката.

Меглена Плугчиева: Очаквам при втория мандат ПП-ДБ да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ

Международният форум „ЕС среща Балканите“, на който сме домакин е много голям и престижен като имаме предвид участниците – председателят на Европарламента, комисаря по разширяването Вархеи, представители от западните Балкани.

Българинът изплаща на лизинг коли за над 2 млрд. лева

Необслужваните лизинги възлизат на 103.5 млн. лв. към края на март 2023 г. Те се увеличават с 13.9% (12.7 млн. лв.) за година, но намаляват с 2.7% (2.9 млн. лв.) в сравнение с края на четвъртото тримесечие на 2022 година, показват последните данни на БНБ, цитирани от "Фокус".

Фирми и граждани изплащат леки автомобили за 2.230 млрд. лв. към края на март тази година сумата нараства с 18.4% (346.7 млн. лв.) на годишна база и с 4.2% (89 млн. лв.) в сравнение с края на четвъртото тримесечие на 2022 година.

Вземанията по договори за финансов лизинг на Товарни и лекотоварни автомобили са 1.304 млрд. лв., като нарастват с 15% (170 млн. лв.) спрямо края на март 2022 г. и с 5.3% (65.3 млн. лв.) в сравнение с края на декември 2022 година. Относителният им дял намалява от 25.5% в края на март 2022 г. до 25.4% в края на същия месец на 2023 година.

В края на първото тримесечие на 2023 г. вземанията по договори за финансов лизинг на Машини, съоръжения и индустриално оборудване са 1.409 млрд. лв., като нарастват с 14.8% (182.1 млн. лв.) спрямо края на март 2022 г. и с 2.7% (36.8 млн. лв.) в сравнение с края на декември 2022 година. Относителният им дял намалява от 27.6% в края на март 2022 г. до 27.5% в края на същия месец на 2023 година

Бизнесът изплаща на лизинг стоки за 4.145 млрд. лв., като сумата расте с 14.6% (526.7 млн. лв.) спрямо края на първото тримесечие на 2022 г. и с 3.7% (149 млн. лв.) спрямо края на декември 2022 година. Относителният дял на вземанията на фирмите в общия размер на вземанията по финансов лизинг е 80.9% при 81.4% в края на март 2022 година.

В края на първото тримесечие на 2023 г. вземанията на домакинствата възлизат на 959.8 млн. лв. Размерът им нараства с 18.1% (147.4 млн. лв.) на годишна база и с 3.9% (36.1 млн. лв.) сравнение с края на декември 2022 година. Относителният дял на вземанията от сектор Домакинства и НТООД в общия размер на вземанията по финансов лизинг от резиденти нараства от 18.3% в края на март 2022 г. до 18.7% в края на март 2023 година.

Увеличават се лизингите със срок на изплащане над 1 до 5 години и те възлизат на 3.973 млрд. лв., като нарастват с 16.5% (563.7 млн. лв.) на годишна база и с 4% (152.4 млн. лв.) спрямо края на 2022 година. Тези със срок на изплащане над 5 години са 935.5 млн. лв. и също се увеличават, но по-малко - с 10% (84.9 млн. лв.) на годишна база и с 3.6% (32.6 млн. лв.) спрямо края на 2022 година.

Цветан Цветанов: За 4-5 години ГЕРБ от най-желаната партия стана най-мразеният и нежелан партньор

Никой не е предполагал, че ще има такава динамика в страната след взрива и опита за атентат срещу главния прокурор, но след пресконференцията самият той отвори прозореца и се видя истината за опита за оставката му и всичко като действия от страна на Сарафов. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България в „Алтернативата“.

„Вярвам повече на Гешев отколкото на Борисов – можем да предположим, че всичко описано се е повтаряло във времето с други подобни случаи, например Апартаментгейт“, заяви Цветанов.

„Не съм човек, който ще позволи някой да се забавлява с мен и затова предпочетох да напусна. Не знам как се чувстват колегите, останали в парламентарната група. Тези, които в момента представляват публично ГЕРБ, не са били никога в ГЕРБ, а винаги в опозиция. Сега са най-верните стожери на Борисовия модел“, добави политикът.

Той попита къде са стойностните и качествени кандидати за кметове и народни представители, които са били в ГЕРБ от самото ѝ създаване?

„Всичко беше опорочено и стана конформистко. В последните 4-5 години ГЕРБ от най-желаната партия стана най-мразеният и нежелан партньор“, каза Цветанов.

„Забележете, шефката на ПГ на ГЕРБ не е знаела за изявлението на Габриел за искането за оставка на главния прокурор. Тя има добри качества, но притеснението ми е, че Борисов просто ще я похарчи“, изрази мнение Цветан Цветанов.

По думите му ако сметнем математическия сбор, на Габриел ѝ остава да получи подкрепа само от ГЕРБ, ДПС и ИТН, но гласовете не стигат.

Даниел Вълчев: Този ВСС е с отдавна изтекъл мандат, не може да прави промени в съдебната система

„Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на главния прокурор. Сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор са силно надценени и криви, защото и освобождаването и назначаването на главен прокурор стават с укази на президента“, обясни деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев пред bTV.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи на плажа каде ти влиза пяськ

    0 0 Отговор
    Чекмеджето е пьлно сьс филийи намазани с мас
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол