Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 09:36 2 558 37

Д-р Чобанова: Към момента се ваксинира с каквото има

  • ваксина-
  • д-р виктория чобанова

Ваксината на "АстраЗенека" няма противопоказания за хора до 55-годишна възраст. Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са с доста добра ефективност за лица над 75-годишна възраст

Д-р Чобанова: Към момента се ваксинира с каквото има - 1

Ваксината на "АстраЗенека" няма противопоказания за хора до 55-годишна възраст. Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са с доста добра ефективност за лица над 75-годишна възраст. Има разлика в отговора на организма на младите и по-възрастните хора.

Това заяви пред БНТ специалистът по епидемиология на инфекциозните болести д-р Христиана Бацелова.

"Всички лекари правят множество имунизации. Въпросът не е за действието, а липсата на информация какво следва след първа ваксина. Масовата ваксинация е нещо трудно, а трябва да наместим имунизирането с всички други действия на личните лекари. Това е предизвикателството, а ние ще го преминем само, ако здравното министерство си свърши работа", каза още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София - област д-р Виктория Чобанова.

"Най-вероятно масовата ваксинация ще е с ваксината на "АстраЗенека". Към момента се ваксинира с каквото има. Уважаващите се страни имаха указания за имунизацията преди ваксините да пристигнат - всичко им е официализирано", допълни д-р Чобанова.

"Листовките за ваксините не са достатъчни. Нямаме и протокол за действие, ако пациент получи алергична реакция от ваксината", заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Научихме от медиите, че личните лекари трябва да правят списъци за имунизации, разкри д-р Чобанова.

"В РЗИ-София ваксини още няма, но след като се получат, то личните лекари ще ги получат", съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

"Много лесното пътуване в 21 век разпространява вируса. Ваксините срещу коронавирус няма да са експеримент с хората. Разликата между ваксините и лекарствата е, че ваксините запазват здравето", коментира темата за ваксините д-р Христиана Бацелова.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    9 1 Отговор
    Аз се ваксинирам при кмета на Симитли.
  • 3 тука е така

    13 1 Отговор
    правилно ваксинираме се с каквото имаме в случая ракийка...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    19 3 Отговор
    "Разликата между ваксините и лекарствата е, че ваксините запазват здравето"⁉️⁉️⁉️⁉️ а лекарствата го съсипват така ли !!!!
  • 6 Българка

    25 0 Отговор
    Здравният ботокс вместо да прави изявления в нарушение на етика и закон за сина на президента, да даде обяснение защо след непрекъснати агитации за ваксиниране, здравното министерство не си е сввършило работата да даде информация за действия на здравните работници при алергични реакции! Защо продължават с експерименти върху българите? В ЕС с ваксините на АстраЗенека не ваксинират възрастни хора, а у нас бодат "с каквото има"
    Ангелов е за разследване и съд!

    Коментиран от #22

  • 7 Дельо Хайдутин

    5 8 Отговор
    Тази е много грозна.Няма да я ,,ваксинирам,,Да си търси друг ,,ваксинатор,,.
  • 8 Д-р Чобанова

    20 0 Отговор
    Към момента се ваксинира с каквото има! Ние да не сме опитни мишки! Утре ще почнат да смесват ваксините първа доза Пфайзер за втора Астразенека! После ходи да се ваксинираш!

    Коментиран от #23

  • 9 Байко Знайко

    12 0 Отговор
    Значи пак делят семействата: старите така, младите -онака!
    Семействата.....една ужасяваща управляващите институция.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лост

    9 0 Отговор
    То остава да се ваксинира с каквото няма. Ама вече нищо няма да ме учуди.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ибн Иббббннн

    7 6 Отговор
    Коя е тази звезда, бе?
    сИфтье га чувам

    Коментиран от #35

  • 16 Аз40🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    От декември до януари ръстът на страничните реакции от ваксините е пораснал от около 2500 до над 25000. Това е само началото, "нежеланите" реакции се появяват в много случаи след месеци-години. Най-много са засегнатите на възраст между 18 и 65 г., повечето жени. Реакциите засягат ваксаните най-вече в: нервната система, мускулно-скелетни и съединителни тъкани, стомашно-чревни ... и това е само най-голямата част от обявеното от ЕМА.
  • 17 един от многото

    13 0 Отговор
    С една дума , пак нищо не правим , а отчитаме дейност!
  • 18 БАЙ Х@Й ‼

    0 0 Отговор
    Още ли мислите , че ваксината е създадена преди шансовете, обаче е ефективна за всички щамове‼

    Коментиран от #20

  • 19 БАЙ Х@Й ‼

    11 0 Отговор
    Вярвате ли , че едната е толкова специална и трябва да се съхранява на -70°С, обаче няма проблем втората доза да е "каквато има под ръка"‼

    Коментиран от #21

  • 20 БАЙ Х@Й ‼

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й ‼":

    не ШАНСОВЕ , а ЩАМОВЕ/изв.
  • 21 Лост

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼":

    И от пет да изкарат 6,а и времето за втората доза да се удължи.
  • 22 Ами

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Не само Ангелов е за разследване и съд, но както и да е - тази сган си отива. 04.04. Институциите са пълни с "калинки" и не работят. В държавата всичко е на самотек.

    Коментиран от #28

  • 23 Безличен Лекар

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Д-р Чобанова":

    Третия стадий е 50/50 Астра Зенека/Пфайзер.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Котарак

    9 0 Отговор
    Евала на д-р Чобанова! Изкарва на показ цялата некадърност на герберастите.
  • 26 Подигравка

    9 2 Отговор
    Астрата може да е безопасна , но не е ефикасна. Само ще се отчитат бройки. Нали политиците и докторите си сложиха на Пфайзер, а за народа ментето. Комунистическите навици за привилегирован " елит" не са отминали.

    Коментиран от #29

  • 27 Проф Док

    3 6 Отговор
    От къде ги вадят тези капацитети, бе?
    Нарочно ли ги изтипоосват да дрънкат глупости и да тревожат нормалните хора?
    Ми то това момиче да се чуди човек как е завършило медицина......даже се зачудих хуманна медицина ли е учила или нещо друго
  • 28 веселяк

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Не се надявай да си отидат на 04.04! Ще си преброят бюлетините, ще си натаманят нещицата и пак ще са на власт! Иначе ако сме нормална държава бая народ ще влезе по затворите! Ама, не!
  • 29 9 9жб9

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Подигравка":

    Хитър манипулатор си ти, ама не особено...
    Хората НЕ искат нито файзър нито майзър. За зенеки и пр. изобщо няма да говорим.
    п.п.
    Ти от къде знаеш с какво са се ваксинирали политиците? Ами ако е вит. "Ц"?
    Шиле такова!

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    8 0 Отговор
    Стига сте я рекламирали британската ваксина! Редици държави в ограничават или се отказват от нея !! А тука щото най-много от нея е поръчано и само ни заливате с информация как ставала!!!
  • 32 овцете не четат

    7 1 Отговор
    КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА .......Свръхчувствителност и анафилаксия Винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактична реакция след приложение на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Втората доза на ваксината не трябва да се поставя на онези, които са получили анафилаксия
  • 33 Подигравка

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "9 9жб9":

    Не съм гербаджийски трол като тебе, просто разсъждавам логично.
  • 34 big

    6 0 Отговор
    Защо се говорят неща, които не се знаят и разбират! В ЮАР забраняват ваксината на Астра зенека - ниска ефективност, в други държави не я препоръчват за лица по-възрастни от 50-60 години, а при нас няма никакви възрастови проблеми! Няма нищо сигурно за колко време може би има защитен ефект за всички ваксини, всичко е по-скоро рекламна кампания, лобистка! Особено се отнася за Астра Зенека, представителя за България е майката на еврокомисар от ГЕРБ!
  • 35 мисирки

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ибн Иббббннн":

    Във всеки случай не е плеймейтка или чалгаджийка, за това сефте я чуваш. То по телевизиите такива не са ги показвали.
    Герберските телевизии избягват да показват интелигентни и мислещи хора - развалят им политиката на опростачаване на народа, а това ще им съзаде проблеми. Прост народ най-лесно се лъже .
  • 36 ХАХАХАХАХА

    0 2 Отговор
    ВСИЧКИТЕ ВАКЛИ СЕЛЯНКИ КАТО ТЕБЕ, "ДОКТОРИЦЕ" ОЩЕ ЧОБАНИНА, СИ СЛОЖЕТЕ ПО 15 ОТ ВСЯКА ВАКСИНА - НЯМА ДА ЛИПСВАТЕ НА СВЕТА :))))))
  • 37 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    За специалните -скъпи, а за обикновените хора и възрастните-ваксина за няколко долара със съмнителен ефект. Много добре .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове