22 Февруари, 2021 09:11 5 058 37

Пчеларите на нож срещу държавата – няма държавна мярка, която да компенсира загубите им

  • пчелари-
  • пчеларство-
  • пчели

От бранша остават в протестна готовност

Пчеларите на нож срещу държавата – няма държавна мярка, която да компенсира загубите им - 1
Снимка: БГНЕС

Няма държавна мярка, която да компенсира загубите при пчеларите. Над 51% са загубите. В България ще останат под 400-500 хиляди кошера, което е проблем за националната сигурност. Това предупреди пред БНТ Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация. Междувременно пчеларите остават в готовност за протестни действия.

"От 8-те страници в исканията ни нищо не се случи. Необходима е база, която да установява причините за смъртността при пчелите. Пчеларите, освен, че ще загубят доходите си, обществото ще загуби пчелни семейства. Очакваме да бъде покрита финансовата загуба", заяви Илиев.

По думите му няма методология при установяване на причините за смъртността при пчелите, липсва и нормативна промяна. Според него смъртността е следствие на много различни фактори, а не единствено на отравяне.

"Не съм съгласна, че държавата не прави нищо, за да се решат проблемите в сектор "Пчеларство". По инициатива на пчеларите и пчеларските асоциации беше изменена Наредба 13, която е за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния, като този процес започна още през 2019 година", беше отговорът на Любинка Донкова – главен експерт в БАБХ.

"Основните промените в наредбата доведоха до значително подобряване на законодателството в сектор "Пчеларство" и със създаването на електронна платформа за оповестяване на растително-защитните мероприятия. Целта е пчеларите незабавно да бъдат предупредени при провеждането на такива мероприятия, за да предприемат мерки за предпазване на пчелните кошери", подчерта тя пред БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джиджи

    44 6 Отговор
    Еве,друго е сега да праим пътища...мани ги тея насекоми.Там килипир за другарите нема!
  • 2 Дельо хайдутин

    28 4 Отговор
    Явно самолетите с корона не им понасят на пчелите.
  • 3 Държавата не дава

    4 44 Отговор
    Държавата взима и внася мед. За какво са ни пчели? Вие пчеларите в бг не разбирате ли че вашият мед е излишен. Ние си имаме от чужбина мед. За какво ни е вашия бг мед? И вашите пчели? Дано ги изядат стършелите. Това е от мен. Лек ден ти желая бг пчелар.

    Коментиран от #17, #18, #23, #35

  • 4 Последния софиянец

    36 6 Отговор
    Стотина човека на Доган заграбиха цялата земя в България. Садят само пшеница че е най лесно и я изнасят. Какво да ядат пчелите? Няма вече овощни и зеленчукови градини.

    Коментиран от #8

  • 5 Българка

    38 2 Отговор
    Ако в свта измрат пчелите, умират и хората. Но докато министерство на земеделието е под ръководството реално на ДПС, всички мерки се насочват към сектори ,които могат да плащат рекет и ресто от усвоени средства.
    А пчеларството можем да го разглеждаме като част от националната ни сигурност
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пчела

    33 1 Отговор
    Създадена е платформа ,която не работи. Царе сте във хваленето,начело със вожда. Но нали електората ви вярва и ръкопляска.
  • 8 хахахахаха

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    давам ти минус не заради писанията ти за доган и земеделието а заради това че смяташ за изчезнали овошките и също така заради неграмотността ти по темата защото пчелите не се хранят с овошни цветчета тях ги опрашват чувал ли си за черешов или кийсиев мед ??? ама за акациев си чувал нали ...това е проблема на средния простосъатистически булгарин-ганьо пише за това което неразбира само и само да се прави на интересен !!!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ✔️Pompev

    2 16 Отговор
    Точно така,мошеници.Ше ми продават глуко3и,захар,нишесте и вода
  • 11 ГЭР

    30 3 Отговор
    Подкрепям пчеларите . Без пчелите няма живот на планетата .Какво работи в тази държава в полза на народа - висока смъртност при пчелите, същото е и при народа, а управляващите тънат в лукс , раздават си пари и си защитават статуквото.
  • 12 Тото

    25 1 Отговор

    До коментар #8 от "хахахахаха":

    Черешов или кайсиев мед може би няма. Но пчелите събират прашец и нектар от тях за да могат да живеят и да се развиват. Да изграждат пити през ранната пролет. Следват ябълките и крушите. И ако не се вади мед от тези овошки , то е защото пчелите го консумират за собствено развитие. Така че последния софиянец е прав.
  • 13 РАДИО ЕЛТО

    13 2 Отговор
    ако пчелите измрат живота загивадуми на покойната БАБА ВАНГА
  • 14 Един

    28 3 Отговор
    Пчеларството беше съзнателно унищожено, защото беше един от водещите експортни подотрасли до преди 25-30 години!!!! Няма нищо случайно в държава, която е управлявана от мафията!!!!
  • 15 ✔️Pompev

    2 9 Отговор
    Колкото пъти взема мед,все лекуван,има хиляда начина да го разбереш
  • 16 Авторът

    6 18 Отговор
    Тези какви загуби са претърпели пък?
    Аййййсиктир, всички наскачаха за пари. Когато трябва да се плащат данъци всички се скатават
  • 17 калинке

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Държавата не дава":

    Хващай четка № 1 и почвай да опрашваш посевите!
  • 18 Гербераст

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Държавата не дава":

    100 стършела да те нажилят.
  • 19 закон на мърфи

    5 20 Отговор
    пчеларите/и не само те/,ако бяха толкова загрижени за пчелите си колкото и към аналитичното мислене,нямаше да изпаднат до положение на оцеляване!
  • 20 Гост

    22 1 Отговор
    Евросубсидиите за земеделци носят повече печалба от тези за пчелари. Парата диктува не само кой бизнес ще живее и кой ще загине, а вече диктува и кой биологичен вид ще изчезне. При капитализма е така. Така става, когато си изберете парите за господар.
  • 21 Пчелар

    22 1 Отговор
    Не ни трябва помощ от държавата. Трябва ни българските семейства да ядат български мед, а не вносен китайски глюкозен сироп от хипермаркета на надути цени.

    Коментиран от #24

  • 22 Sieg

    20 1 Отговор
    Никога повече ГЕРБ!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ✔️Pompev

    1 23 Отговор

    До коментар #21 от "Пчелар":

    Вашият не отстъпва на китайския,и той фалшив

    Коментиран от #25

  • 25 Пчелар

    22 1 Отговор

    До коментар #24 от "✔️Pompev":

    Продължавай да хапваш тогава кауфландския щом е същия. Да ти е сладко.

    Коментиран от #26, #29, #30

  • 26 ха-ха

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Пчелар":

    От полифлорният глюкозо-меден сироп :-)
  • 27 Родител

    17 1 Отговор
    За какво са ни пчели и пчелари, важното е да има гей паради, права и помощи за малцинствата, турска партия в българското управление и джендър идеология в училищата...
  • 28 СЕВЕРОЗАПАДА

    5 0 Отговор
    ДА! ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА С ПЧЕЛИТЕ! В БЪЛГАРИЯ ПЧЕЛИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА УМИРАТ ТОЧНО КОГАТО ГЕРБ СПЕЧЕЛИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ. ДО ТОГАВА ПЧЕЛИТЕ СИ ЖИВЕЕХА НАЙ-СПОКОЙНО И НЯМАШЕ КОЙ ДА ИМ ПРЕЧИ. ОТТОГАВА ВЕЧЕ НЯМА АКАЦИЯ, НЯМА ОВОЩНИ ГРАДИНИ, НЯМА БИЛКИ ПО ПЛАНИНИТЕ И НИВЯТА, НЯМА НИЩО НА ТАЗИ ЗЕМЯ!!! ВЕЧЕ ИМА САМО ПЧЕЛАРИ МОШЕННИЦИ!!!
  • 29 ✔️Pompev

    1 12 Отговор

    До коментар #25 от "Пчелар":

    На Кауфлндския поне пише че е смесен.А на вашия и това не пише

    Коментиран от #31

  • 30 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пчелар":

    Този приятел не яде кауфландски мед. За себе си си има домашно произведен. Китайския го пробутва на другите по магазините и го рекламира тук.
  • 31 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "✔️Pompev":

    А пише ли, че не е мед?

    Коментиран от #32

  • 32 ✔️Pompev ®️

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Тряя да пише на вашия,че не е мед
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пчелар от планината

    2 0 Отговор
    Протестират печалбарите, а не пчеларите. Пчеларите си гледат пчелите, а не субсидиите. И аз имам умрели пчели през зимата,но не рева на държавата. Трябва да се спрат всички субсидии за всички отрасли, не трябва да има бизнес, отрасъл, производство базирано на субсидии.
  • 35 Бай Пчеличко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Държавата не дава":

    Това което го ядеш внос от Китай си мислиш че е мед ли бе злетак? Яжте си вносните боклуци от Кауфланд и дано не ви изникнат рога и да почнете да грухтите7
  • 36 Атанас Атанасов

    1 1 Отговор
    Ами като сте некадърници и не можете да си гледате и грижете както трябва за пчелите си така ще има загуби вие пишман пчеларите сами си ги убивате с некадърността си защо в планинските райони няма загуби защото си ги гледат както трябва а вие ги навирате по чуждите ниви и имоти и после ревете и просите от държавата пари еи така да ви дават наготово искате без да работите да ви издържат нормалните и работещи хора търтеи сте вие нищо повече

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове