Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 09:35 2 770 27

Експерт: Няма разлика между одобрените ваксини срещу COVID-19

  • аспарух илиев-
  • ваксини-
  • ваксиниране

Медикаментите не са противопоказни за пациенти с автоимунни заболявания

Експерт: Няма разлика между одобрените ваксини срещу COVID-19 - 1

„За съжаление коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва се води навсякъде. Това е естествената човешка психика. Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води до никъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

По думите на експерта за сега няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя има доста добра ефективност при по-възрастните хора.

“Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи експертът.

„По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса”, категоричен е доктор Илиев. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. „Ако няма такива реакции – това също не означава, че тя не работи”, посочи той.

По думите му ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защият от COVID-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    39 3 Отговор
    Разбира се, че няма разлика. Всичките са директно от Казана и водят към него. Нали не си представяхте, че тия васкини са напроизведени през последните 3 месеца? Това да не ви е Кока кола бре?
  • 2 цър цър

    33 3 Отговор
    Все едно да се чудиш къде е по-топла водата в санаториум Аушвиц, или в спа-център Биркенау.
  • 3 Къв е тоз мишок сега

    37 2 Отговор
    Всеки ден нови мишки

    Коментиран от #20

  • 4 Татян Дончев

    20 1 Отговор
    Мога да призная всички жертви, САМО в случай, че от март 2019 до март 2020 починалите в САЩ са с 500 000 по-малко в сравнение с март 2020 до март 2021! Ама как да стане, като още сме Февруари 2021 и няма официално публикувани данни? Другаря Байдън спи скрит в мазето си и не се занимава с подробности...
  • 5 Птиятели

    22 6 Отговор
    Приятели, това е дълго подготвена кампания и всичко се върти около изборите. Специалистите от щаба за борба с вируса непрекъснато дават стряскащи новини, че пандемията се разраства, други обясняват колко важно е да се ваксинираме . Накратко казано - власта "полага" големи усилия да ни спаси от вируса, като ни ваксинира на юруш , положението е страшно и затова ни се ПОДСКАЗВА, че трябва да се въздържаме от контакти с много хора и да не ходим да гласуваме. Това е стратегията на власта за спечелване на изборите.

    Коментиран от #6

  • 6 Хахаха

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "Птиятели":

    Кви избори бе човек? Това нещо блокира цял свят
  • 7 Primus Pilus

    19 2 Отговор
    Не съм съгласен с тоя "експерт" ,разбира се , разлика има, паричките ги лапа производителя на вакса-та, зависи ква е "играта" със СЗО.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    26 2 Отговор
    Не лъжете хората. Никой не може да поставя експериментални инжекции масово на хора без да се прави идивидуален предварителен обстоен преглед. Всеки човек е с различна имунна система, заболявания и т.н. Всичко това, дори вашите разпространения на лъжи, ще доведе до много болка и скръб, за които тепърва ще се чува, защото сме малко постоянно живущи в България и се чува от хорските приказки дори да манипулирате разпространявайки измамата, не можете да ги спрете, когато започне всичко ние ще помним.
  • 9 Митко

    12 4 Отговор
    А пък на мен дядо ми преди много години ми каза "Моето момче, като идеш на пазар и не знаеш от кое да избереш, вземи си от по-скъпото!" Е, аз не искам Зенека. И защо докторята бързаха да се избоцкат с Пфайзер, а не почакаха 2-3 седмици да си сложат от евтината?

    Коментиран от #22

  • 10 ...

    26 2 Отговор
    ББ изрично забрани на лекарите, да коментират повече, качествата на ваксините, в медиите. С мотива че, щом ЕС ги е одобрил, значи всичко е точно. Е да, ама не е баш така.
  • 11 Аноним

    9 3 Отговор
    Лъжа !!! Астра зенека работи съвсем различно обясниха го производителите тоя е експерт като Радев на късия разказ
  • 12 А разлика

    13 1 Отговор
    НЕма разлика я ! То нЕма разлика и между 30 годишните коли на хората и новите лимузини на "власта", та ще има разлика между ваксините. Давайте още "експерти". Единственото вЕрно което казва тоя балайко е, че "при сегашните проучвания". Да явно все още текат клинични изпитания. За това им вЯрвам !
  • 13 Калмук

    21 1 Отговор
    Така е, няма разлика - за всички ваксини се иска подпис за информирано съгласие.
  • 14 Алфа Вълкът

    12 2 Отговор
    Искам Пфайзер като на министрите! Не ни лъжете, че няма разлика!
  • 15 Пак от странство

    9 2 Отговор
    Псевдо експерти, пак от чужбина, пак избягал като плъх, пак медицинско лице, пак не вирусолог, но пак даващ акъл от далеч. Изследва мозъци и се смята за умник като прави реклама.
  • 16 Гост

    7 1 Отговор
    Последните две седмици излизат всякакви експерти да говорят , че няма рализка между ваксините и , че астразенка е също толкова добра колкото и рнк ваксините ! Това се случва поради простата причина , че държавата в купила най-много бройки от астразенека! Не забравяйте обаче , че не е 80 година и само с два клика може да разберем какво се случва по света! От астразенка многл държави се отказаха мнго отказаха да я прилагат на хора над 60 години в Африка директно в спряха не вършела никаква работа срещу южно африканския щам! Естесвене за тиквон и компания цената на астразенка е определяща тя е по-евтина от тази на пфайзър/модерна! Видяхме , че за ваксината на пфайзер нямат и условия , но някои от вас може би ще си спомни как тиквон обеща да закупи специални камиони и хладилници за нея поредната лъжа! Щом няма разлика защо ваксинираните по телевизията послушковци на тиквон бяха ваксинирани с пфайзър?
  • 17 Пацо

    8 3 Отговор
    Всеки има интернет и може да прочете каквото трябва а не да чете малоумни експерти някакви си.

    Коментиран от #19

  • 18 Behemoth

    2 8 Отговор
    Дръжки са братя ...не се ваксинирайте щото Бил Гейтс е вкарал от неговото ДНК във ваксините и става страшно ...ще загуби идентичност българският ген...край с ракията и селянията...
  • 19 Behemoth

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Точно така ,браво, никакви малоумни експерти,само проверени факти от Ванга и бат Колю тенекиджията....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Един от матряла

    6 0 Отговор
    Пуснаха пропагандната машина. Накупихме едни бройки от евтината ваксина, народа не я ще, затова 1) разхлабваме мерките че да почнат да измират пак (вчера - почти 2000 новозаразени, 31% нарастване спрямо петък, 79 починали) и 2) Поредният Мангъров ще ни обясни, че всички ваксини са еднакви. Всички са доволни, мат'ряла отново избира Герп/ДПС, амин!
  • 22 Шайба

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    По времето дядо ти още не е имало реклами,сега като купуваш най-скъпото на пазара,да знаеш че рекламата му е включена в цената и затова е скъпо.Заради такива риби като дядо ти,които не знаят какво купуват,а гледат цените само,са го измислили тоя трик.Световната рекламна индустрия се храни на гърба на такива хора,дето си мислят че като дават повече пари получават качество,да ама не.
  • 23 Плъх

    2 0 Отговор
    Колко взе за " успокояващата" статия , очиларко?!
  • 24 Тоя да се скрие

    3 0 Отговор
    Голям скайп експерт, дето каза че короната нанася пороци бюна сърцето предизвиква инфаркт автоимунни заболявания и едва ли не здрави не здрави тепърва яко ще се мре.
    И като вика "не искам да казвам че тоеа е чумата на века, ама.... еди кво си яко ще измрете".
    Ама плямпа от Берн, е и аз Живея в Цюрих и тук в Швейцария подобни истерии НЯМА маски няма и в магазините, затворени са само фитнесите и те скоро отварят, децата учат бормално и тн.
    Пропагандата ди върви от богат към беден от Титолуван към такъв който дава от джоба си и е зависим. Айде да го видя тоя как ще прекара швейцарското население да се ваксинира.
    Пълни измишльотини платени най-вероятно
  • 25 Сигурно

    3 0 Отговор
    Е той тоя се включи това да го обяснява във сутрешния блок на Гала по нова тв.
    Ако тва е място и публика за експертно мнение, не мерси.
    Кой го взе тоя под внимание като в Швейцария и частност кантон Цюрик мерки и забрани почти няма, няма и истерия по ваксини.
    Плямпалник включва се да го раздава скайп експерт е блок който го гледат бабички и реват за рейтинг аре скрий се
  • 26 Експерт

    2 0 Отговор
    Точно така!
    Няма разлика между одобрените ваксини срещу COVID-19 - всички са доказан боклук, като боклука-тиквеника от Банкя!!!
  • 27 Gen Gurko

    0 0 Отговор
    Всичко е впрегнато да лъже, за да може да се изразходват поръчаните милиони ваксини с ниска ефективност на астра зенека и на цена два долара. безобразие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове