Last news in Fakti

23 Декември, 2012 14:02 892 0

Бойко Найденов: Нямам съмнение, че ще продължи работата по делото "САПАРД"

  • бойко найденов-
  • сапард-
  • ненков-
  • взрив петолъчката
Бойко Найденов: Нямам съмнение, че ще продължи работата по делото "САПАРД" - 1
Снимка:БГНЕС

 При взривовете в складовете за боеприпаси край Петолъчката има много материални щети, а текстът на закона задължава прокуратурата и следствието да установят точния брой на щетите и точната стойност на щетите на всеки един човек, тъй като става въпрос за взрив около 10 тона, който е разпрострял действието си върху огромна площ и са засегнати 3 села, т.е. всичко това отнема време на експертите, които трябва да посочат точната стойност на причинените вреди на хората, а ние не можем да повдигнем обвинение без да го знаем. Това е нещото, което задържа приключването на разследването. Що се отнася до нарушенията, които сме открили аз мисля, че те са ясни. Установени са виновните длъжностни лица от фирмата, която е извършила утилизацията. Те не са спазили правилата, така че, когато приключат експертите, можем да повдигнем обвинение и то ще бъде оповестено публично. Става въпрос за дни и седмици. Това каза директорът на Националната следствена служба и изпълняващ длъжността главен прокурор Бойко Найденов в предаването "Неделя 150" по БНР.

Мисля, че никой не трябва да допуска възможността в конкретния случай някой да си затвори очите. Тук са загинали трима души. Поставен е под опасност животът на много повече хора, причинени на много щети. Става въпрос наистина за тежко изчисление, не за друго, обясни Найденов.

По отношение на неразкритите 400 хиляди кражби, които изпълняващият длъжността главен прокурор оповести, самият той коментира: Ние получаваме заплата от държавата, за да защитаваме интереса на хората. Тези хора плащат нашите заплати. Това е нашето задължение. Оттук нататък какво прави политическата класа за това всеки може да си прави някакви изводи, но не съм аз човекът, който ще го обсъжда. Аз направих това, което всеки би направил. Нормално е, когато установиш някаква нередност, да реагираш и за мен трябваше да се реагира публично, защото това са неща, които засягат цялата страна.

Найденов обясни, че прокурорът, отказал да протестира по мегаделото "САПАРД", Стойчо Ненков в момента се разследва, водят се разпити и се правят експертизи. Според него е възможно да се установят интересни факти около въпросите колко време прокурор Ненков се е запознавал с делото. Найденов съобщи, че е внесъл предложение във ВСС за уволнението на Ненков. Изпълняващият длъжността главен прокурор посочи, че по думите на Ненков са му трябвали три дни, за да се запознае с делото, докато според Найденов и три седмици са малко за това:

Нямам съмнение, че ще продължи работата по делото "САПАРД", тъй като в момента се изготвя предложението за искане за възобновяване на делото. То е възложено на екип от прокурори от ВКП и почти е готов. Ще го внесем в началото на годината. Що се отнася до другото дело – то се разследва. Аз нямам никакви съмнения, че ще направим всичко, за да отидем до край. Това е делото за пране на пари, а първото дело, което е за същинската измама в момента е на досъдебно производство и предстои внасянето му в съда.

По отношение на досъдебното производтсво за същинската измама Найденов обясни, че това са основните лица, които са предоставили документи за нови машини и са взели субсидия, представяйки стари машини, които са пребоядисани в участие с немски и швейцарски граждани. Той добави, че няма данни за момента Георги Гергов да е забъркан в измамата.

Според Бойко Найденов работата на прокуратурата трябва да бъде подобрена значително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове