Last news in Fakti

12 Март, 2021 10:50 3 320 41

Богдан Кирилов: Над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас

  • богдан кирилов-
  • нежелани реакции

По думите му е било безпрецедентно мобилизирането както на експертния потенциал на ЕС

Богдан Кирилов: Над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас - 1
Кадър БНТ

Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините у нас. Това заяви в "Денят започва" по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Европейската агенция по лекарства вече съобщи, че държавите от Европейския съюз могат да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека", докато тече проверката на случаи на тромбози и емболия.

Богдан Кирилов каза още, че след разследване не е доказана връзка с ваксините при споменатия вчера случай на починал пациент.

Изключително големият брой участници в клинични изпитвания дават основание Европейската агенция по лекарствата да препоръча за разрешаване за употреба всички четири до момента разрешени за употреба ваксини, каза изпълнителният директор на Агенция по лекарствата.

"Ще ви дам пример с последната - тази на "Янсен". 44 000 са участниците в клиничното изпитване - това е едно много мащабно клинично изпитване, което позволява да бъдат натрупани данни, те да бъдат анализирани и да се направи преценка дали съответната ваксина отговаря на европейските изисквания и да получи разрешение за употреба", каза Кирилов.

По думите му е било безпрецедентно мобилизирането както на експертния потенциал на ЕС, "така и чисто финансовата комисия подпомогна производителите, така че да може по-бързо да бъдат проведени клиничните изпитвания, да бъдат натрупани необходимите данни и да се вземе решение".

"Европейската агенция и националните агенции оказват максимално регулаторно съдействие за това производството да се случва максимално бързо и да бъдат произвеждани и доставяни дози", каза Кирилов.

Директорът на Агенцията по лекарствата каза, че на територията на ЕС има производители, които произвеждат ваксини за трети страни.

"Има държави, които ограничават износа към ЕС, затова беше предприета мярка, която е съгласувана с ЕК от част от държавите, да се наложи също такава забрана за износ, за да може тези ваксини да остават на територията на ЕС", каза Кирилов.

Европейската агенция по лекарствата в момента заседава, тъй като комитетът за лекарствена безопасност има среща и по време на тази среща се анализира цялата информация, която е налична по тези казуси.

Становището на ЕМА по този казус като регулатор е, че на този етап няма доказателства да има причинно следствена връзка и затова не препоръчва държавите да блокират.

Част от държавите преценяват, че искат като временна мярка да извършат такова блокиране без да са налични такива доказателства за това.

"Направихме бърз анализ на лекарствата за нежелани реакции, които постъпват както в РЗИ-тата, така и в Агенция по лекарствата. Специално за тази партида, за която стана въпрос нямаме такива съобщения. Направихме и сравнение на честотата на съобщения на нежелани лекарствени доказателства за тази партида спрямо останалите за всички ваксини и виждаме, че тя дори е по-ниска спрямо средната честота и затова нямаме основание на този етап да предприемаме никакви действия, защото такива да и инструкциите на европейските институции", каза Кирилов.

По думите му положителната новина е, че от вчера има четвърта разрешена за употреба ваксина.

Кирилов посочи, че едно от предимствата на системата, която е изградена за проследяване на лекарствена безопасност, е че дава възможност много рано да се сигнализира, когато има потенциални рискове.

"Продължава детайлното проследяване на всички ваксини - не само на Оксфордската ваксина, на всичките ваксини, които са разрешени за употреба", каза Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    24 2 Отговор
    Тия с Астра зенека ли е ваксиниран?
    Не вярвам!
  • 2 Политика живот

    38 2 Отговор
    Абе явно експеримента с Астра Зенека продължава да се провежда и в момента??? Сма па иначе руската ваксина не била проверена !?!?
  • 3 Хахаха

    56 3 Отговор
    Много е смешно да се наблюдава, как се страхуват да произнесат думата ,,Спутник V".
    Обсъждат едно и също, говорят с кухи фрази, изместват фокуса на разговора, четат безобидни въпросчета на зрителите....Жалка гледка.

    Коментиран от #9

  • 4 Хахаха

    46 0 Отговор
    Най ужасното, че подобни разговори предлагат на зрителите. Това говори за чудовищно подценяване на интелигентността на хората и неуважание към нас.
  • 5 Covid 19

    8 34 Отговор
    Ваксиниран съм с Pfizer. Анти тела след втората имам много добри. Малко температура и втрисане за ден два след втората игла. Но без други проблеми.

    Коментиран от #6, #18, #28

  • 6 Хахаха

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Covid 19":

    Браво. Нека да са така повечето хора.
    Бъдете здрав!
  • 7 Султан

    20 4 Отговор
    И аз съм така. Момчетата казаха, че от "бялата ваксина" ще стана по-мъжествен, а на мене гласът ми съвсем отъня. Сега орално ли да я приемам, не знам?

    Коментиран от #11

  • 8 тера

    7 21 Отговор
    Ваксиниран съм с Астра Зенека, всичко е на ред, само първите дни лека болка по ръката и това е!

    Коментиран от #12

  • 9 заплес

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Волю-неволю след около месец ще я одобрят. Да сме живи и здрави до тогава и да видим какви ще ги дъвче директора.
  • 10 Министър Ангелов

    29 3 Отговор
    Започвал да се изнервя. Много важно. А хората си умират. Това не е важно. Нека си кажат тези случайници цялата хайка с каква ваксина са. Или имитираха че си слагат. Никой за нищо не вярва на тези мутри които най гнилата Мутра ги слага на високи постове. Послушници и алчни за пари и власт, готови и душата си да продадат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 съвет безплатен

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "тера":

    проследете си състоянието след 60 години!
  • 13 Човек

    12 1 Отговор
    Гледам филма ,,Приключение в полунощ,, . Български от 1964г. Разказва се за вируси и ваксини. Интересна аналогия! Нищо ново под слънцето.
  • 14 Колко изпростя народа

    27 1 Отговор
    Как ще се ваксинирате с нещо, което още е в процес на изпитване. За да стигнат до хората тези ваксини си трябват поне шест до десет години. Може ли да сте толкова прости???!!!

    Коментиран от #27

  • 15 Covid 19

    4 20 Отговор
    Не разбирам защо са негативните отзиви?! Просто си споделям опита. Кому е необходим този негативизъм?

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Не е за хвалба

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Covid 19":

    Че си станал лабораторен плъх!
  • 17 Аз Българин

    12 1 Отговор
    Китай, Турция, Русия, и други многомилионни държави ежедневно правят хиляди ваксинации. Това са реални тестове. Никой не се отказва от руските и китайски ваксини, няма съобщения за усложнения, но коло ниалната ни власт ни убива. Позор!!!

    Коментиран от #24, #40

  • 18 Заю Баю

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Covid 19":

    Проблемите ти ще започнат след няколко години. Ама пък може и да има добри ефекти. Например една трета ръка много помага при работа. С едната ръка държиш дъската, с втора пирона и с третата ковеш с чука. Направо е супер.
  • 19 Рошко

    1 2 Отговор
    Емен емен кокото и ваксинираните, не броя умрелите след чипиране
  • 20 Сатъра на Мангъра

    15 1 Отговор
    Каза ви се - от 5 до 7 години е преходът от единична ваксинация до масова,дори при животните е така.Иначе идва втори Чернобил..
  • 21 Перо

    13 1 Отговор
    За това корумпе на толупа,никога няма да има проблеми с ваксината. Народът вълци го яли! Гарантирано от Майдел!
  • 22 Защо да се ваксинираме

    9 3 Отговор
    За нещо, което го няма....
  • 23 Антигерб

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Covid 19":

    Викаш негативизъм а ти само си споделял опита си - та колко хора ако не са във властта имат "привилегията" да се ваксинират със ваксината на Пфайзер, че и двете дози че и някой да изследва количествено колко антитела има.

    И тук се коментира тази на Астра Зенека
  • 24 Рап

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Българин":

    То и да има усложнения,ти няма да разбереш!
  • 25 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Коя е желаната реакция бе гербераст? Геноцид.
  • 26 Аз40🏴‍☠️

    14 1 Отговор
    С ваксините убиват, осакатяват, ликвидират имунитета, променят ДНК, никой не знае все още, какъв ще е ефекта след години за оцелелите (тоест го знаят тези, които са омешали "коктейлите") ... информирайте се. Има къде, пълно е в интернет с видео материал на всякакви експерти и организации по темата.
  • 27 Кунчо Диалекта

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Колко изпростя народа":

    Народа ни е прост, ама нийе от щаба гу наплашихме яку! Да ни съ казвъм дуцент Куньчеф! А ти знайш ли какво значи ДОЦЕНТ? Значи, че са ми платили до цент всички пари за да накарм народа да се ваксинира.
  • 28 Стрелата

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Covid 19":

    Айде при мен за 3 та игла само сърбеж и фуул анти тела.
  • 29 Факт

    6 0 Отговор
    Ваксина срещу новичок, интересно!?
  • 30 xaxaxaxaxa

    2 5 Отговор
    Бантускотовете квичат по същият начин както по времето на социализма са квичали индо-ромите когато са ги ваксинирали.
    ХАХАХАХАХХХХХАХАХАХА!
    Явно са на същото интелектуално ниво.
    "Квииик" бантускотове!
  • 31 хахахахаха

    6 1 Отговор
    "Cръбcкият миниcтър зa инoвaциитe Нeнaд Пoпoвич cъoбщи зa aгeнция "Тaнюг", чe дo 20 мaй Cърбия щe зaпoчнe прoизвoдcтвo нa руcкaтa вaкcинa cрeщу кoрoнaвируc "Cпутник V" "

    А вие какво произвеждахте бантускотове?? Чушкопек?

    Коментиран от #38

  • 32 Симо

    3 0 Отговор
    Какво ще кажете за ваксината на МОДЕРНА .
  • 33 То тъй, ама...

    5 0 Отговор
    Когато по всички телевизи, разни 'капацитети' ни обясняват колко безвредни са ваксините, червената лампичка, започва да пресветва. А и не виждам нуждата от тях /министри, директори, ... /. Една телефонистка в директна връзка с Европейската агенция по лекарствата, ще свърши същата работа.

    Коментиран от #35

  • 34 ТОЧКАТА

    6 2 Отговор
    ,,...БЪРЗ АНАЛИЗ....СРАВНЕНИЯ....И ВИДЕЛИ!!!!!!,,,...НЕАМ ДУМИ!!!!И МАНГЪРОВ СЕ ОКАЗА ПРАВ!!!!!!!!!
  • 35 ха-ха

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "То тъй, ама...":

    А и щом, Баце, я стопира /астрата/, значи или ''има нещо'', или ''няма аванта'' :-)
  • 36 българка

    9 0 Отговор
    Толкова много лъжи на едно място!
    Така мисля, защото се видя от всички, че организацията на всички мащабни дейности и техният контрол са под критичния минимум!
    Управляващите завихрят един хаос след друг хаос и вече попадналите в него хора тотално се объркват какво става и какво да правят!
    Време е тези, които искат да вземат решения за съдбата на нацията и държавата, сериозно да си помислят дали имат капацитет за това!!!
  • 37 днес

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изключително големият брой участници в клинични изпитвания дават основание
    Ха, ха - клинични изпитания сред пациенти - но не доброволци, а такива записани по интернет, защото получават нещо безплатно!!! Разбрахте ли сега - как пак българите са използвани за клинично изпитание!!!
  • 38 Кси

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "хахахахаха":

    Произвеждаме бактериална ваксина от много отдавна, байно
  • 39 Млад

    3 0 Отговор
    Масово безплатно изпитание на ваксините върху народа!
  • 40 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Българин":

    Руските власти предупредиха, че се готвят кибер атаки срещу Спутник V с цел опорочаване на вакцината. Идиотите ще повярнат.
  • 41 Човек

    0 0 Отговор
    Народа прост-държавата слаба!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове