Last news in Fakti

19 Септември, 2022 09:05 1 621

Богдан Кирилов: Привличането на инвеститори в Хасково е от първостепенно значение за региона

  • богдан кирилов-
  • бсп-
  • избори-
  • хасково

"Заявявам отговорност да бъда двигател на този процес," каза Кирилов

Богдан Кирилов: Привличането на инвеститори в Хасково е от първостепенно значение за региона - 1

Богдан Кирилов е на 27 години. Роден е в Хасково, средното си образование завършва в града, след което следва в СУ „Св. Климент Охридски“, където през 2020 година завършва „Право“. От 2019 година е общински съветник в Хасково. В момента е и началник на Общинска служба „Земеделие“ – Хасково, а на тези избори се явява под номер 102 в листата на „БСП за България“ в областта.

Богдан Кирилов: Привличането на инвеститори в Хасково е от първостепенно значение за региона

Г-н Кирилов, Вие сте общински съветник в Хасково, имате познания за спецификите и проблемите и на цялата област? Какви са най-големите и неотложни проблеми на Хасково и региона?

В работата си като общински съветник в Хасково и от постоянните ми срещи с гражданите се открояват много ключови за региона проблеми. На първо място искам да поставя въпроса с водата, нейната цена и състоянието на ВиК мрежата. Като най-голямата опозиционна група в Общинския съвет в Хасково, от БСП още от началото на мандата се противопоставяме на неоправданото вдигане на цената, съобразно нейното качество, и липсата на каквато и да е визия и цел за справяне с проблема, свързан с огромните загуби - близо 60%, които плащаме ние, гражданите на Община Хасково. ВиК мрежата е изключително амортизирана, като голяма част от нея е от 1960-70 година. В село Книжовник, например, едната половина на селото има канализация, а другата – няма. Считам, че в 21-ви век това просто не е нормално. Няма как в тези населени места да говорим за кохезионна политика или онлайн обучение, като хората там са лишени от дори базови неща като канализацията.

Друг голям проблем е обезлюдяването на региона. Затова ние от Младежкото обединение в БСП – Хасково сме инициатори на въвеждането на еднократна финансова помощ за новородено дете в Хасково в размер на една минимална работна заплата. Това е помощ, която е полезна за младите семейства. За съжаление обаче, в този мандат управляващото мнозинство на ГЕРБ и ДПС отхвърли нашето искане за увеличаване в двукратен размер. Всички си даваме сметка, че животът става по-скъп, а общината и държавата трябва да проявят повече грижа и отношение към тези, които са избрали да останат тук, в родните си места, където да създадат своите семейства.

Друг основен проблем в региона е икономиката и икономическото състояние. Област Хасково е на едно от трите последни места по заплащане на труда в страната. Липсват инвестиции в регион, който има изключителна географско разположение - на кръстопътя между Европа и Азия. Неслучайно в средновековието, край с. Узунджово, е бил международният панаир на търговците. Хасково се нуждае от модерни инвестиции, чрез които младите хора да останат да работят тук, а тези, които са напуснали града в посока по-големите градове на страната, да се върнат. Особено търсени трябва да са инвестициите, свързани с ИТ сектора, които не се нуждаят от големи разходи и могат в много кратки срокове да заработят. Виждам като първи и основен приоритет старта на процесите по привличане на инвеститори за региона и заявявам отговорност да бъда двигател на този процес. Трябва да бъдат използвани всички възможности, които институциите могат да предоставят, за решаването на този важен за хасковлии проблем.

Кои са най-големите постижения на БСП като част от управляващата коалиция през последните 7 месеца? А кои са най-големите пропуски?

БСП, като част от управляващата коалиция през последните 7 месеца, има много постижения, но ще се спра на някои, които са насочени конкретно към младите хора. Едно от големите ни постижения е, че успяхме да осигурим безплатни детски градини и ясли, увеличихме и размера на детските надбавки, както и размера на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв. Осигурихме 300 лв. еднократна помощ за първокласници и осмокласници. Постигнахме и 600 лв. необлагаем минимум за първо дете и 1 200 лв. за второ дете.

Важно е да подчертаем, че всички тези успехи, които бяха постигнати в тези няколко месеца, ще бъдат доразвити и надградени. Трябват още усилия, за да бъде държавата истински приятел в подкрепа на изграждането на младите хора в добросъвестни членове на обществото, които имат справедливо възнаграждение на труда, подкрепа в създаването на своето семейство и живеят с чувството, че Преамбюлът на Конституцията е изпълнен в своята цялост, а той гласи „да създадем демократична, правова и социална държава“.

Най-големите пропуски са свързани с предсрочното прекратяване на правителството, което не ни позволи да изпълним още от поетите ангажименти в социалната политика.

Богдан Кирилов: Привличането на инвеститори в Хасково е от първостепенно значение за региона

Имате експертиза и опит в областта на земеделието. През последнитe дни има протести на определени земеделски групи, конкретно земеделците, занимаващи се със зърнопроизводство. Имат ли тези протестни действия основание и какви политики в сферата на земеделието смятате, че са нужни в момента?

Разбира се, всеки протест има основание. Аз разбирам болката им. Земеделските производители, и в случая зърнопроизводителите, са притеснени за нерегламентирания внос и фитосанитарния контрол на зърно от Украйна, както и за своята продукция, като искат гарант от страна на държавата за запазването ѝ. Имат пълното основание да искат задействането на т.нар. земеделски кризисен резерв на ЕС. Нужно е да се продължи политиката, която изпълнявахме за защита на родното производство по време на коалиционното правителство. Това е от първостепенна необходимост, както за да имаме здрави основи по отношение на сигурността при родните производители, така и за да хората от региона да консумират качествена храна.

Като втори в листата на "БСП за България" в Хасково се предполага, че вие сте своеобразен представител на младите социалисти в листата. Какви младежки политики ще защитавате в Народното събрание, ако бъдете избран за народен представител?

В началото на учебната година трябва да подчертаем, че ние от „БСП за България“ имаме приоритет да направим учебниците безплатни за всички от 1. до 12. клас, което ще бъде прекрасен пример от страна на държавата за отношението, което проявява към най-младите представители на обществото, като показва желанието си да ги образова, а също така и да облекчи семейния бюджет на родителите им. Предлагаме допълнително и еднократна помощ в размер на 350 лв. за всички деца от 1. до 4. клас, като по този начин те ще могат да посрещнат началото на учебната година и съпътстващите я разходи малко по-леко.

Лекарствата стават все по-скъпи, а ние като общество все по-болни. Предложението ни, което сме сигурни, че ще облекчи трудностите на много семейства, е безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст. За съжаление, все по-често младите хора срещат проблеми при създаването на семейства, затова предлагаме и всички процедури за хора с репродуктивни проблеми да са напълно безплатни.

Ще работя и за една от основните ми каузи през годините – гласът на младите хора да бъде чут в парламента.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове