12 Март, 2021 13:00 2 855 36

Бъдещият концесионер на Летище София обещава инвестиции от 900 млн. лв.

  • летище софия-
  • sof connect

От SOF Connect заявиха, че са платили 550 милиона лева първоначално концесионно възнаграждение към държавния бюджет на България

Бъдещият концесионер на Летище София обещава инвестиции от 900 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Като бъдещ концесионер на „Летище София“ консорциумът SOF Connect твърди, че потвърждава своя ангажимент за подобряване и развитие на „Летище София“ като ключов принос за българската икономика и нейното възстановяване, както и това, че ще работи с всички отговорни заинтересовани страни за постигането на тази цел. Това съобщиха от пресцентъра на консорциума.

„Многократно се представят неверни твърдения в опит да се навреди на нашата репутация и на репутацията на партньорите в консорциума, които са международно признати икономически и индустриални оператори в Европа. Това е ясен отрицателен сигнал за всеки уважаван инвеститор, който разглежда България като инвестиционна дестинация. Имайки предвид тези непрестанни атаки, ние сме принудени да реагираме на това, което за съжаление сме убедени, че е провокация, която не отговаря на фактите или на нашата репутация. Проучваме и юридическите възможности за противодействие на тези неверни твърдения“, посочват от консорциума.

„Бихме искали да подчертаем следното:

Меридиам е утвърден и признат инвеститор в публични инфраструктурни активи в световен мащаб. Управляваме инфраструктурни активи на стойност над 70 милиарда евро и сме инвестирали в 90 обществени инфраструктурни проекта в световен мащаб, между които например летище LaGuardia в Ню Йорк. Ние инвестираме в дългосрочен план (с повече от 25-годишен срок) и нашите инвеститори са застрахователни компании, пенсионни фондове и банки за развитие като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Въпреки кризата, предизвикана от COVID-19, SOF Connect потвърди ангажимента си към концесията и ще привлече в България повече от 900 милиона лева дългосрочна инвестиция веднага, като (и не само):

- подкрепи финансово летището по време на най-тежката криза в неговата история

- подобри значително услугите и инфраструктурата на Летище София, за да гарантира, че то ще бъде в най-благоприятна позиция в региона, когато започне възстановяването от кризата

- плати 550 милиона лева първоначално концесионно възнаграждение към държавния бюджет на България“, заявиха от компанията.

SOF Connect сключи договор за концесията на летище София през юли 2020 г. след открита и прозрачна тръжна процедура, която продължи 2 години и бе проведена от българската държава с подкрепата на международни организации и след отхвърлянето на две инстанции от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд на жалби, инициирани от другите участници.

„Противно на това, което се твърди публично, не се предвижда опрощаване, а само отлагане на заплащането на годишните концесионни възнаграждения, дължими за първите 10 години от срока на концесията. Това е абсолютно необходимо, за да се запази финансовата устойчивост на летището, да бъде заплатено първоначалното концесионно възнаграждение и да бъде изпълнена мащабната инвестиционна програма, включително изграждане на нов Терминал 3, въпреки драстичния спад на въздушния трафик. Бихме искали да припомним, че трафикът на Летище София е едва една четвърт от това, което беше по време на тръжната процедура и че авиационната индустрия в световен мащаб преживява най-тежката си криза досега. Независимо от това сме готови да приемем предизвикателството да преведем „Летище София“ през кризата с амбицията то да заеме водеща позиция в региона след преодоляване на пандемията“, допълниха от консорциума.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 4 Отговор
    На летище Враждебна са само гербави връзкари.

    Коментиран от #6, #33

  • 2 Софиянец

    11 4 Отговор
    Ако е Дерипаска ядохме му ремонти обещания и всички руски мурафети
  • 3 Антиконцесионер

    26 3 Отговор
    те всички така обещават, а после ни ръгат.
  • 4 Рошко

    17 2 Отговор
    Както и стария, и крадливите ни политици богати само на обещания
  • 5 корупция до шия

    14 3 Отговор
    Обещаването не е като плащането на концесионна такса , все пак си е по-добре , само на комисионна под масата.
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Малко са .Трябва да са 1.9 милиарда . Къде са останалите

    Коментиран от #34

  • 7 Костов Убиец

    29 0 Отговор
    Българо-убиеца костов, който съсипаха "Балкан"(и не само) в африкански стил, е все още на свобода

    Коментиран от #15, #17

  • 8 Иткаф

    19 2 Отговор
    Така казано все едно на мен ще ги даде тези инвестиции, а не на собктвената си фирма :) Подари ми една златна кокошка, а аз обещавам да инвистирам в курник и просо.
  • 9 Математик

    8 1 Отговор
    300 от 100 000 е равно на 0,3% заболяемост.
  • 10 Българка

    22 1 Отговор
    Концесионерът призрак е спечелил търга през задната врата. В офертата си той е предложил 500 000 лв по-малко от френска фирма, но мафията е дала концесията на тоя, който дава по-малко. Що за предателство, гнус и цинизъм? И понеже явно е "правилната" фирма за ОПГ от държавните пари да й дадем още милиони, като я освободим за ДЕСЕТ години да внася в държавата такса концесия! А някой да е питал суверена НАРОДА- съгласни ли сме да загубим почти милиард, за да се облагодетелстват хора, които определено са за разследване и затвор?
    Крайно време е престъпниците-грабители да върнат обраното от народа и да влизат в затвора! Да се развали сега действащата концесия и разследват участниците в далаверата!
  • 11 Перо

    19 1 Отговор
    Тази концесионна сделка е поредната корупция! Никой не знае за продължителността на пандемията,гърците не взимат по-продължителни мерки от месец,но толупа освобождава измисления концесионер,който обслужва само едно летище за срок от 10г.,от договорираните вноски.Това е огромна загуба за бюджета,без никакви наложителни причини.Аерогара София стана обслужваща на истанбулското летище.
  • 12 баци корумпето

    18 0 Отговор
    '' Частникът '' е по-добър стопанин , за това нашите грижовни управници прехвърлиха цялото ни ( нашето ) имущество в чужди ръце . Е срещу скромно възнаграждение все пак и те душа носят и деца хранят , е за няколко поколения напред де .
  • 13 Тъпчо

    20 0 Отговор
    И циганина обеща на детето колело ама друг път.
  • 14 chi

    9 0 Отговор
    тИЯ СМЕ ГИ СЛУШАЛИ, СЛУШАЛИ...
  • 15 Цоко

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Костов Убиец":

    Ами на свобода е с цената на една банка, която подари на тогавашната мутреса на Боко тиквата.
  • 16 Българин

    12 0 Отговор
    На летището трябва да има паметник на другаря Костов в цял ръст да се знае кой е проклятието на България
  • 17 Цоко

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Костов Убиец":

    На свобода е и защото през 2009 г. с гласовете на неговата партийка се създаде първото правителство на Боко тиквата, през 2013-14 г. неговата партиюйка правеше пърформанси по жълтите павета за връщането на тиквата на власт, а във второто правителство на сикаджията вече бяха коалиционни партньори.
  • 18 Димов

    11 0 Отговор
    И като почнат да ми обещават инвестиция от незнам си колко лева....... Това означава само, че шкафчетата ще се пълнят. А каква изгода имат обикновените хора от това?
  • 19 безпартиен

    12 1 Отговор
    Разделете инвестицията на годините през които ще ползва летището и ще видите реално какво се пада дори без да пресмятаме инфлацията!Много ли са!?Ами тази "инвестиция" годишно ще е само за боядисване и почистване!
  • 20 Димов

    13 0 Отговор
    Прави сметка, колко са ни некадърни управниците, щом нищичко не могат да стопанисват, а само раздават на концесия. Цял народ държат в ръцете си, и територия с несметни природни богатства, а ги мързи да се протегнат, един камък да вдигнат. Всичко на концесия, а комисионните капят не за цал народ, а само в нечии джобчета. И тази съсипия продължава вече 31 г.
  • 21 КРАДЦИИИ

    10 0 Отговор
    БЪДЕЩИЯ КОНЦЕСИОНЕР ЩЕ Е СЛЕД 65 ГОДИНИ А НАСТОЯЩИЯ ЩЕ СМЕНИ ЕДИН ТРОТОАР С ПЛОЧКИ И ЩЕ ОТЧЕТЕ ИНВЕСТИЦИЯ 900 МИЛИОНА А ЧЕКМЕДЖАРА - КРАДЕЦ , ЩЕ ПРОВЕРИ И ЩЕ НАПЪЛНИ ТОЧНО 450 ЧЕКМЕДЖЕТА С ПО ЕДИВ МИЛИОН .................
  • 22 Летище

    10 0 Отговор
    София заема престижното 8 място като най-грозно в света-определено като грешно сглобено LEGO, което не е лъжа - летището е олицетвоторение на цялата ни инфраструктура и архитектура!
  • 23 Мда

    9 0 Отговор
    А колко ще отидат за шкафчето що не казвате?
  • 24 Перо

    8 0 Отговор
    След откриването на едно от най-големите в света,ново истанбулско летище в света,трафика над българското въздушно пространство,нарастна много,но оценката на трафика,постъпленията и договора са направени прибързано при старите условия!
  • 25 Хасковският

    9 0 Отговор
    Празни приказки. Така ще го врътнат ще нищо няма да видим. Търтея си взе комисионната и му дреме. Тези мошеници няма и да боядисат даже. Продажна нация сме.
  • 26 Биде

    9 0 Отговор
    Тези инвестиции ще ги видим през крив макарон!Вече наивници няма, кого лъжат???
  • 27 Маргинал

    5 0 Отговор
    Казано е без много подробности и това заблуждава повечето от нас. Прочетете го така. Инвестицията е направена във нощно шкафче и за благодарност 10 години гратис. Сега има ли нещо неясно?
  • 28 Поздрави с песента

    1 0 Отговор
    Обещавам да съм верен до гроб....
  • 29 Знайко

    3 0 Отговор
    "не се предвижда опрощаване, а само отлагане на заплащането на годишните концесионни възнаграждения, дължими за първите 10 години от срока на концесията" Едните БСП твърдят, че се опрощават такси. Другите ГЕРБ твърдят, че се отлагат. Кой от двамата лъже? БСП хем критикуват ГЕРБ, че не подпомагат хората и бизнеса, хем ги критикуват че подпомагат концесионера на летище София. Аз смятам, че мерките на ГЕРБ са лоши. И че трябваше да се подпомагат само бедните изпаднали в безпаричие хора. Но не и богатите хора с големи бонкови сметки, многото имоти, скъпите автомобили и бизнеситен
    не трябва да се подпомагат. Който бизнес е необходим и жизнеспособен ще оцелее, ще фалират камо бизнеси/кръчми и хотели/, които не са необходими на хората. Смятам, че е скандално богаташи да реват за помощ от държавата и когато я получат да я харчат за почивки на далечни топли, екзотични острови.
  • 30 J Y Moineau

    5 0 Отговор
    Мани тези инвестиции. Дядо ми казваше: "Обещанието не е като завещанието".
    Никой не казва, вярно ли е че на концесионера са му опростени концесионните такси за 10 години???(заради пандемията???)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 продажна дс

    4 0 Отговор
    летищата,както и здравеопазването са неделима част от националната сигурност на една държава, а какво имаме сега, едните на концесия,болниците са търговски дружества ,а народа e професионален роб!
  • 33 Шаран

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    администрация ,полиция ,военни ,прокурори,съдии,учители дори чистачка и леката в детската градина-искаш работа трябва да си гербаджия в противен случай както каза чичовото.
  • 34 Това е

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "бл.134 в Зап. парк":

    администрация ,полиция ,военни ,прокурори,съдии,учители дори чистачка и леката в детската градина-искаш работа трябва да си гербаджия в противен случай както каза чичовото.
  • 35 Joro

    4 0 Отговор
    Никъде не видях да споменат и дума за запазване на работните места, а това трябва да е приоритет. Дреме ми,че щели да инвестират в различни съоръжения и т.н. глупости,ако съкратят персонал и хората останат на улицата . Корупция прозира жестоко от поредната престъпна сделка на грозника от Банкя.
  • 36 Врачка

    0 0 Отговор
    Концесионерът заявява,че е платил 550 000 000 лв ,но министър Желязков не знае за това.Някъде в медиите пишеше,че май или юни се очаква плащането.Та,кой лъже в случая?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове