Last news in Fakti

23 Март, 2021 09:12 2 622 29

Експеримент с 1000 българи установява ползата от ваксините

  • експеримент-
  • ваксинирани-
  • антитела

Доброволците, включени в проекта, ще бъдат изследвани периодично, за да се проверява наличието на т.нар. "неутрализиращи антитела" у тях

Експеримент с 1000 българи установява ползата от ваксините - 1
Снимка: БГНЕС

България финансира независимо от производителите на ваксини изследване. Целта е да се проследи колко дълго трае защитата на ваксинираните от COVID-19.

В рамките на 2 години водещи имунологични лаборатории у нас ще проследят поне 1000 българи, които са се ваксинирали срещу COVID-19. Проследяването ще даде отговор на въпроса каква защита са изградили тези хора и за колко дълго.

"Обществото се вълнува от това дали ваксинираните изграждат определен тип имунен отговор и най-вече каква е продължителността на този имунен отговор", заяви пред бТВ проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет в Пловдив.

Доброволците, включени в проекта, ще бъдат изследвани периодично, за да се проверява наличието на т.нар. "неутрализиращи антитела" у тях. Имунният отговор обаче зависи не само от тях, но и от производството на специфични клетки, които възникват в резултат на ваксина или боледуване. Затова те също ще се проучват.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Елвис

    32 4 Отговор
    През Криско и Сузанита, през Бойко и Ангелов, накрая стигнахме до ТОВА! Наистина ли Левски и Ботев се бориха за ТОВА?

    Коментиран от #4

  • 3 Хахаха

    41 2 Отговор
    Еврокомисар каза, че ЕС не се нуждае от СпутникV. А пък Путин каза, че Русия няма намерение да я натрапва на ЕС. Също така попита, кого защитава ЕС : хората. Които имат нужда от защитата от ковид или плотежират определени фармо компании?
    Лично на мен се гади от лицемерието в Ев.опа.

    Коментиран от #27

  • 4 Директора

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Елвис":

    Каква връзка само прави Елвис. Ходи се кланяй на каубоя.

    Коментиран от #12

  • 5 Хахаха

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "ковитолог":

    Трябва да се ваксинират хората! Всички сме, поне, които са над 30 са ваксинирани с много ваксини.

    Коментиран от #9

  • 6 Реалист

    13 4 Отговор
    Викам да ги заразим тия 1000 човека и тогава да видим реално ефективна ли е ваксината

    Коментиран от #26

  • 7 Маке

    3 8 Отговор
    Може ли експеримент със Спутник \/?

    Коментиран от #24

  • 8 гадно

    24 2 Отговор
    След 30 години експерименти е цяло чудо, че още има върху кого да се правят такива.
  • 9 Бачо Киро

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Ваксиниран си с ваксини използвани с десетилетия, не с бъркоч, забъркан от 3 сополанковци и две бабички. Короната с тея 4 белтъка от HIV и спретнаха ваксина за няколко месеца, а за самия HIV десетилетия нищо, а? В родата умрял от корона нямаме, от ваксина имаме от вчера.

    Коментиран от #13, #17

  • 10 щамов работник

    18 3 Отговор
    Българите вече за опитни мишки ли ще ги ползват? Както ни превърнаха в клоаката на Европа и си докарват своите боклуци-стари трошки и пластмаси. "Европейска" държава сме, няма що! Никой не обича бедняци.
  • 11 Елвис

    2 4 Отговор
    По-добре да съм Елвис и да бъда крал, отколкото директор на двете нули. :)
  • 12 Елвис

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Директора":

    По-добре да съм Елвис и да бъда крал, отколкото директор на двете нули. :)
  • 13 Елвис

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Само за протокола: една ваксина се прави за 10-15, понякога и повече години, докато се установят и премахнат страничните ефекти. Днес пропагандират един медицински експеримент в най-добрия случай, който е създаден с една единствена цел - депопулация. Онези, които оцелеят след смъртоносната инжекция, ще се разболеят с течение на времето и най-малкото ще бъдат стерилизирани така, че да не могат да де размножават. Това също е един вид депопулация и геноцид над населението. Името на играта се казва ЕВГЕНИКА!
  • 14 дидо

    14 3 Отговор
    стотици Българи са вече умрели от тази ваксинация хиляди са пострадали от разли4ни вреди вклячително дават позитивни тестове за ковид и имат симптомите на ковид т е ваксината ги заразява....България наро4но не сабира данни за пострадалите и увредени от ваксини това е наи големия геноцид не над 1 народ а над вси4ки народи....виновните ще отговарят не само тука...но и горе за това престапление

    Коментиран от #18

  • 15 Един

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "... имунологични лаборатории у нас ЩЕ..." Sorry! Ама нищо не е извесно със сигурност - явно има пари за усвояване за 2 години напред!
  • 16 Алфа Ромео

    8 0 Отговор
    Говорят се пълни глупости че който е прекарал прословутия вирус трябва да се ваксинират, даже да са му намалели или изчезнали антителата на такъв човек Т-клетките му имат имунна памет и при повторна среща с вируса започват пак да произвеждат антитела, и това е завинаги, всеки неподкупен лекар ще го потвърди!

    Коментиран от #29

  • 17 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Ваше право е да се съмнявате. Аз в разработките на моите сънародници не се съмнявам. Но, за съжаление, нямам достъп до тия ваксини тук. Не мога за сега да отида в Русия да си сложи ваксина.

    Коментиран от #19, #25

  • 18 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "дидо":

    Все по смешни стават и телевизиите. Явно са им забранили да говорят за ситуацията с короната в Русия, Китай. Затова анализират ситуацията в ,,целия свят", който състои от ЕС и САЩ. Вместо да попитат, защо в Русия и Китай ситуацията е несравнимо по добра от ЕС и да се поучат от опита, те се страхуват да повдигнат темата. В Русия хората си живеят живота, както преди. Да, има мерки. Но те не стресират хората и икономиката на страната. Поучете се от тях!
  • 19 стрезов

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    да се набоцкаш колкото трябва,за да Оздравееш умствено най-вече!
  • 20 Мазньо

    6 0 Отговор
    И защо трябва да плащаме за тестване на ваксини,че и хора да осигурим,това не е ли задължение на производителя?Цинично е първо да се ваксинира,а след това да се тества!
  • 21 НАучен

    5 0 Отговор
    Какви са, що са?
    Млади, стари, средни, дебели, ниски, ...?
    1000 били.
    Така не се прави експеримент.
    Експериментите се планират с цел получаване на максимално количество информация.
    Ако са вклщчени 1000 тийнейджъра, например, това хич не значи, че бабите им биха изградили същия имунитет за същото време от същата ваксина.
    Кви са тия експерименти, дето се финансират-само Бок знае!

    Коментиран от #23

  • 22 Ekodon

    0 2 Отговор
    На 65 год., ваксиниран съм с двете дози на Pfizer и съм готов да се включа в този проект.
  • 23 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "НАучен":

    Ще направят подбор. Споко. Това е само кратка информация.
  • 24 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маке":

    Може и се провеждат във вските страни , където се използва. Засега нито една държава, а те са над 50, не се е заявила, че има смъртни случаи след ваксинация със Спутник или някакви големи осложнения.
  • 25 Фактология

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    В някои райони на Русия ги ваксинират насилственно с полиция.Но щом толкова искаш да се ваксинираш,четох,че ще има руски ваксини чрез БЧК.
  • 26 Кую

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Дано оцелеят... Трябва да са 240.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 неподкупен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Ромео":

    лекар ще го потвърди, но професорката явно не е от неподкупните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове