27 Март, 2021 08:43 1 753 13

Пандемията ще доведе до торнадо от "занемарени" заболявания

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • хронични заболявания

Около 31% са диагностицирани, голям проблем има със скрининга на вирусните хепатити

Пандемията ще доведе до торнадо от "занемарени" заболявания - 1
Снимка: БГНЕС

33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за борба с Хепатит В и С, СЗО Европа предоставя пряка подкрепа на правителството на България и Министерство на здравеопазването от 2014 г. в двугодишни споразумения за сътрудничество. Въпреки това финансиране и изпълнението, националният план не е приет и затова ние сме от страните в "жълто". Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн форум "Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?".

"В условията на пандемията от коронавирус, СЗО предупреждава да не се занемарява превенцията на други заболявания, тъй като ще се получи торнадо от тези заболявания и след като бъде овладяна пандемията ще има опустошителен ефект върху здравната система и целите общества", предупреди експертът, цитиран от news.bg. Той призова за интеграция, тестване и ангажимент на общността, която не е включена в решаването на тези проблеми. 82% заразени в момента съобщават, че не могат да се тестват, че няма достъп до рецепти, предписания и тестове.

"Може да се стигне до много големи загуби - 15 извънредни случаи на заразяване и 8 700 нежелани странични реакции, 17 000 смъртни случаи, свързани с цироза на черен дроб за периода 2020-2030 г., само за една година липса на здравни грижи", обясни Околийски. Той съобщи, че глобалното разпространение на Хепатит C се изразявява в 71 млн. заразени по света, за Европа - 14 млн., които живеят с болестта.

Около 31% са диагностицирани, голям проблем има със скрининга на вирусните хепатити. 1 500 смъртни случаи има годишно, над 50% живеят в Източна Европа и Централна Азия. 257 млн. имат Хепатит B, като само в Eвропа те са около 15 млн. Болестта причинява около 56 хил. смъртни случаи годишно. Разпространението сред деца под 5 г. обаче намалява на 1.3% след въвеждането на ваксинацията. Шефът на СЗО за България разказа, че OOН е приела план да се премахне до 2030 г. хепатитът.

В България този процес се ръководи от МВнР, но работата трябва да е по-интензивна, каза Околийски. При вирусните хепатити целта е от 10 млн. инфекции те да се сведат до 900 000, като не може да се постигне пълно изчезване. Целта е от 1.4 млн. до 500 000 е намалеят смъртните случаи до 2030 г.

"СЗО е разработила много документи, има основополагащ план за действие от 2016 г., а насоките са: да има валидна информация, тя обаче продължава да липсва заради липсата на серологични скрининги и заради действия на НЗОК, които не показват информацията в досието на пациента, които да се виждат от пациента и лекаря", обясни Михаил Околийски. Той наблегна на достъпа и равнопоставеността на хората до услуги, нещо, което не е гарантирано в България и използването на различни иновации.

"В световен мащаб за около 5 г. се е увеличил много броят на държавите, които са развили национален план за действие", а Околийски даде за пример Грузия, която през 2017 г. е първата регистрирана страна с приета национална програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    11 0 Отговор
    Това "скрининг" на Околийски език ли е?
  • 2 трясъ

    6 0 Отговор
    Не е Хепатит C,а хепатит це.
  • 3 Така е

    15 1 Отговор
    Повишената смъртност се дължи на липсата на всякакво здравеопазване последната година. Колкото и лошо да е то.
  • 4 един от многото

    17 0 Отговор
    Много точно , покрай пандемията никой на никого не обръща внимание. Лекуват ни дистанционно! То и преди здравната система беше като решето , сега е като решето без дъно!
  • 5 Я КАЖЕТЕ

    14 0 Отговор
    ЗАЩО АРЕСТУВАХТЕ ШУМНО ГРУПАТА НА РАДИ ЛАБЕЦА ОТ ЛЮЛИН ,А СЕГА ПАК СА НА СВОБОДА И ПРОДАВАТ НАРКОТИЦИ ? ГЕШЕВ ?
  • 6 въпросче

    3 0 Отговор
    хепатит B и С ли е или хепатит WC?

    Коментиран от #7

  • 7 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "въпросче":

    Вероятно е WC, като цялата ни територия
  • 8 123

    3 0 Отговор
    Ще бъдем изтровени като мишки💉
  • 9 Азззззззззз

    8 1 Отговор
    Срещу хората се води геноцид. Бавно ще ни ликвидират чрез отровена храна, вода и въздух и ще казват че е ковид.
  • 10 кастроли

    4 0 Отговор
    Проф. Мутафчийски си го каза още в началото:-Яко ще се мре! Докарайте хладилните камиони и черните,полиетиленови чували.
  • 11 мислещ

    6 0 Отговор
    Така е, вирусът че убива - убива, но много по-страшен проблем е системата. Тя убива много повече по всевъзможни преки и индиректни начини. Имам в момента близка, тежко болна от ковид. Не иска да чуе за влизане в болница и аз на нейно място вероятно също щях да се мъча вкъщи, пък каквото дойде.

    Коментиран от #12

  • 12 Кую

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "мислещ":

    Там си отписан. Съвременен Бухенвалд...
  • 13 Хаосът е голям

    5 0 Отговор
    В болниците има смесване на болни от ковид 19 и от други заболявания. Точно там заразяването с вируса е почти сигурно и то тежко, защото количеството на циркулиращия вирус е голямо. Много хора с хронични заболявания се страхуват да отидат дори на преглед. Съчувствам и се прекланям пред лекарите, сестрите и всички медицински работници на първа линия. Те са героите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове