Last news in Fakti

27 Март, 2021 09:21 1 672 17

Доц. Вазов: Обещанията на партиите нямат икономическа обосновка

  • григорий вазов-
  • българия-
  • икономика-
  • доходи

Движението на доходите, отчитайки пандемията, е нормално

Доц. Вазов: Обещанията на партиите нямат икономическа обосновка - 1
Снимка: БГНЕС

В края на годината ще имаме минимум 4% спад на БВП. Това прогнозира ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов. "Едни и същи мерки един икономист може да определели като много добри, друг може да определи, че са лоши. В момента никой не може да каже точно "това е най-доброто или това е най-лошото" при тази пандемия. В тази ситуация имаме нормално движение на доходите", заяви той, цитиран от Bulgaria ON AIR. Доц. Вазов коментира и икономическите програми на партиите за предстоящия вот.

"Правят се обещания, които нямат никаква икономическа основа. Някои са брутални в това, което предлагат на хората", категоричен е той. Според него обещанието за 1000 лв. минимална работна заплата не е възможно във всички сектори. "Жалкото е, че на основните политически партии икономическите програми са направени от политици, а не от икономисти", коментира доц. Вазов.

Експертът коментира и икономическите мерки срещу коронакризата, както и излизането от нея. "Малкият и средният бизнес в България, пък и в ЕС, зависят от големите корпорации. Не е само фабриката за колбаси и мандрата за сирене, а стотици браншове. Ние трябва да имаме действително добре работещи големи икономически структури, които да възлагат тези поръчки на малките фирми", поясни той.

Доц. Вазов заяви, че не очаква инфлация при параметрите, които България има в момента.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички обещават че ще ни оправят

    15 0 Отговор
    Но целта им е семействата си да оправят, и от държавната пара да се облажат! Все отбор юнаци, търтей до търтей, живи съвременни хайдути, на народа кръвта искат да пият!
  • 2 ТОЯ НЕ ГО ЗНАМ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е

    12 2 Отговор
    НО В СЛУЧАЯ Е ПРАВ. .ПАРИ НЯМА. .ДЪЛГОВЕ ДАЛ БОГ. .ВСИЧКО Е ПРЕД КОЛАПС. .БОЛНИЦИ ФАБРИКИ РЕСТОРАНТИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. ........
  • 3 русенец

    12 2 Отговор
    Колко деликатно се изразява човека. Аз щях да кажа, че всички партии лъжат, та се късат! Същото е, но някак си е по-прямо.:)

    Коментиран от #5

  • 4 Антигерб

    11 3 Отговор
    Според него обещанието за 1000 лв. минимална работна заплата не е възможно във всички сектори

    Абе ако спрат кражбите и се намалят на половина калинките в държавната администрация а от там и данъците не 1000 а 1500 лв минимална заплата е възможна.

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Няма да стане от теб политик

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Щом се изразяваш прямо! Политици и тротоарни труженички, в един университет са образовани!
  • 6 Абсолютно

    7 1 Отговор
    Икономиката не се ръководи от патос и емоции,законите и са безпощадни като в концлагер.Ако имаш само 5 лева в десният джоб,после ги преместиш в левият ,па после в сакото и накрая в палтото - те винаги си остават 5.Ние сме победена територия,принудена постоянно да тегли заеми,срещу какво? Срещу суверинитет.Затова ни отмъкват златото в Челопеч,Мариците,затова са базите им милитаристични тук,затова"армията ни славна" е слугинче с кубинки..
  • 7 русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антигерб":

    Не си прав. И в момента данъците , които плаща българина са доста по-малки от тези, които би плащал в Германия. Но в Германия се получават минимум 8 пъти по-високи заплати. Проблемът не е в данъците тук, а алчността на онези партийни, комсомолски и ДС кадри, които назначиха за бизнесмени.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 chi

    4 0 Отговор
    Партийте, това са съвременни кърджалийски формированиа с цел ограбване на населението...
  • 9 Хахаха..

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Още по-простичко е - тръгваме от пенсиите.Съотношението между минималната пенсия и цените в магазина са Святата Истина.Пък мазниците да си се правят на баш патреоте,да плюят в четири посоки и да обещават че няма да въведат такса въздух за дишане..

    Коментиран от #11

  • 10 Миризлив пор

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Антигерб":

    Заплатата си я заработваш, не е даденост. Във случая имаме проблем на ниска добавена стойност т.е. работодателя купува 20 лопати и се наема да изкопае една дупка. Колкото и да са добри работниците му не могат да изкопае колкото един с багер. Накрая като се раздели изкопаното на 20 човека то те ще вземат много по-малко от този с багера. Няма значение колко са данъците, щом шефа предпочита да дава пари за коли и екскурзии вместо за техника няма как да се повишат заплатите.
  • 11 Знайко

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха..":

    Да хайде да почнем от пенсиите. България население под 7 млн. има 2,2 млн. пенсионера 1 млн. деца, 0,3 млн. безработни 0,15 млн. студенти. Още 0,4 млн. нищоправещи или в сивата икономика. Т.е. у нас има 3 млн. работещи. От тях всики трети е на държавна заплата: чиновник, политик(министър, депутат, кмет, общински съветник, координатор ...), милиционер, военен, прокурор, съдия, учител, медицинска сестра ... Което означава, че чрез данъци и осигуровки(държавно преразпределяне) 2-ма работника издържат 2-ма пенсионера и един чиновник. Не стига това, ами МРЗ се облага с данъци и осигуровки. А максималната пенсия, която е 2 пъти по-висока от МРЗ, не се облага с нищо. Е според вас, колко трябва да изработи един работник за да стане минималната пенсията 1000 лева и чиновническата заплата 2000 лева. Да не говорим за това, че депутатската заплата е колкото 10 МРЗ. Дали още дълго работниците у нас ще са съгласни политиците да взимат над половината от изработено от тях и да си раздават тлъсти заплати. Дали младите хора работещи за мизерната МРЗ, ще са съгласни още дълго да плащат данъци и осигуровки. А пенсионирани депутати и генерали да не плащат данъци и осигуровки и да получават пенсии над 2 пъти по-високи от МРЗ заплатите на младите.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Какви са дните в този свят?

    0 0 Отговор
    Може би най-важното нещо, което човек прави в живота си е оформянето на визията за последния. Какъв би бил той? Да се даде отговор какво значи да живееш? И то не във философски, а в дълбоко практически смисъл (защото истинският живот е серия от практически стъпки и дейстивя, а не толкова на мисли и разсъждения). Какво ще прави човек с дните си, отредени му на тази земя?

    Много тежък въпрос, защото отговорът му зависи в огромна степен от достъпната информация, а тя се регулира и филтрира от социума. Наглед имаме много отговори, но всички до един са обществено валидизирани. С други думи, в такава ситуация сме, че нямаме избор и точно това е безизходицата, която много хора усещат в днешно време. Безпътица, безизборност, липса на дух, от което следва и всичко останало – безсмислие, апатия, депресия.
  • 13 Бай Х

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Знайко":

    Така е,сметките са такива и се радвам,че след няколко коментара от месеци в тази посока се намери човек като теб да покаже,че сметките няма как да излезнат и също така тази схема ще води само до нови дългове.
  • 14 Знайко

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Не е вярно, че в България данъците са ниски. Работещите хора плащат освен 10% данък върху дохода и още много други неща, които реално също са данък, но политиците ги наричат по-друг начин за да не се осъзнаят хората. Пенсионни и здравни осигуровки, общо 32% от изработеното са също данък. Ами ДДС от 20% също е данък, акцизите върху горива са също данък. Ами местните данъци за жилище и автомобил, технически преглед, застраховка на автомобила. За това отива една месечна заплата, което е още 8% данък... Явно не си чувал за нещо наречено: "Денят на данъчна свобода (или Tax Freedom Day)" Е прочети за него и ще видиш, че в България, както и в Западните държави този ден и през май месец. Само, че разлика от нас, при тях данъчната тежест заради прогресивните данъци е по-голяма за богатите. А у нас заради ДДС 2 пъти по-голямо от данъка върху дохода и заради регресивните осигуровки, данъчната тежест е 2 пъти по-голяма за бедните.
  • 15 Миризлив пор

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Знайко":

    Отговора е много прост, необходимо е да се натиснат собствениците да инвестират във производства с висока добавена стойност а не в коли и дворци. Като се печели повече, повече отива за данъци и повече се разпределя. Едно са 10% от 650 лева, друго е от 2000 нали така?
  • 16 Аз човека

    1 1 Отговор
    Искам да кажа на трола „Знайко” ,че разсъжденията му са глупости.Сега на БСП им е удобно да говорят ,че ГЕРБ увеличава.местните данъци и такси и така увеличава данъчната тежест,но нека.си направи справка колко са.тези данъци в страните,които гоним.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове