Last news in Fakti

29 Март, 2021 09:41 2 483 30

Резултатите от изборите ще бъдат обявени чак след 8 април

  • цик-
  • избори-
  • резултати-
  • мерки

ЦИК ще пусне интерактивни тестови протоколи, за да може членовете на секционните комисии да се самообучат с попълването, заяви говорителят на комисията

Резултатите от изборите ще бъдат обявени чак след 8 април - 1
Снимка: БГНЕС

Резултатите от парламентарните избори ще бъдат обявени чак след 8 април, обяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров. „Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен“, каза той пред БНР. Макар и по закон да е предвиден подобен срок, досега резултатите от вота обикновено ставаха ясни в рамките на 48 часа, забавяния имаше само за определени райони заради проблеми с изборните книжа.

ЦИК ще пусне интерактивни тестови протоколи, за да може членовете на секционните комисии да се самообучат с попълването.

„Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден“, заяви Димитров.

Обещанието му идва след предупрежденията за „перфектна изборна буря“, отправени от шефа на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, който две седмици преди вота започна да подготвя оправдания за забавянето на данните. Проблемите идват от усложнения протокол с резултатите от машинния и хартиения вот, който ще трябва да попълват секционните избирателни комисии (СИК). „През седмицата ще има варианти на тестови протоколи – интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите“, обясни Димитров. Според него обаче протоколът за тези избори бил максимално опростен в сравнение с предишни години.

ЦИК продължава да отхвърля опитите на ГЕРБ да ѝ припише или по-точно да обвини представителите на БСП в нея за вида на изборната документация. От комисията са категорични, че протоколът е изцяло съобразен с Изборния кодекс и няма как да променят правилата. Димитров твърди, че до деня преди 4 април списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Говорителят на ЦИК обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Ден по-рано стана ясно, че в София засега са пуснати само около 80 заявления. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.

„Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден“, заключи Димитър Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бачо

    34 2 Отговор
    Поне уточнете и годината
  • 2 zeus

    51 3 Отговор
    Трябва им време да наредят резултатите за Партията.
    Гласувайте всички, нека им е гадно!
  • 3 АУУУУУ

    5 47 Отговор
    ЛОШО.. БОРИСОВ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЧАКА ДО 8МИ АПРИЛ ЗА ДА ОБЯВИ НОВИЯ КАБИНЕТ 2️⃣8️⃣🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #24

  • 4 честен ционист

    36 0 Отговор
    Като дойдат официалните резултатите от САЩ, или си мислите, че някой ще бърза, че сте много убави?

    Коментиран от #8

  • 5 Баш Батка

    36 1 Отговор
    Те не са ли готови вече?
  • 6 Дядо курти от село пиперково

    38 2 Отговор
    Демек ,първо ще покажат резултатите на падишаха,и след корекцийте ще ги обявят публично пред овцете..

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емигрант

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Не само от САЩ, Турция и Русия също имат предварително попълнени бюлетини.
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    30 2 Отговор
    За пореден път беззаконието става законно ‼
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    26 2 Отговор
    Четири години си взимаха заплатите, ПРИ ТОВА НЕ МИНИМАЛНАТА‼ Колко и какви свършиха срещу тези пари‼
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    19 2 Отговор
    А колко време би им трябвало за избори д население и територия като САЩ, Русия или Китай 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 12 Българка

    30 3 Отговор
    Михаил Константинов е частот ОПГ на управляващата мафия. С изявлението , че протоколът е "перфектната буря" той се опитва да внуши на избирателите, че ще има изборен хаос и МНОГО ГРЕШКИ, т.е. по-добре да не се хабят да гласуват. Всяването от самото начало на изборите на страх и несигурност обслужва управляващата хунта, която разполага с корпоративен, административен и купен вот. Всички лостове за изборния процес са превзети от хунтата. Но отчитайки справедливият гняв на българите, се очаква активност и гласуване. Константинов се опитва да си спечели достатъчно време за натъкмяване/подмяна на вота според исканията на господарите му. Надявам се, че сметките им ще излязат криви.
    Съдбата и бъдещето ни е в нашите ръце! Хора да излезем масово и да си освободим държавата от мафията!

    Коментиран от #20

  • 13 Българка

    19 3 Отговор
    Този протокол е бил гласиван от ЦИК на 04.02 и е приет с 16 от 17 гласа. Прегласуване е на 11.03, но поради липса на мнозинство в ЦИК, остава непроменен. Защо 2 седмици от окончателно обявеният изборен протокол от ГЕРБ и Михаил Константинов не реагираха? Защо реагираха чак след закриване на 44-тото НС?! Реторични въпроси. Защото преди това имаше възможност да се свика НС и се направят промени
  • 14 ФАКТ

    14 1 Отговор
    Българска работа ! Айдушка !
  • 15 парламент

    25 1 Отговор
    Не съм фен на конспирациите , но имайки предвид страхът на Борисов , считам ,че яко ще се фалшифицира и натаманява за да може да има кабинет на герб. Кабинет на друг или на президентът е пагубен за тези същества.
  • 16 aebec

    19 1 Отговор
    Тъща звъни на зетя:

    - Прибрах се, а вкъщи мирише на газ... Притеснявам се.

    - Няма страшно, седни, пални една цигарка, и се успокой....
  • 17 Мислещ

    20 1 Отговор
    Нещо като "изборите" в щатско, а? За крупна фалшификация трябва време.
  • 18 България

    18 1 Отговор
    Точно така да имат време да подменят списъците на спокойствие.
  • 19 Moй

    17 1 Отговор
    Излез и гласувай, не се страхувай!

    Коментиран от #22

  • 20 Мой

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Точно. Мишо Константинов в от първите които трябва да бъдат отстранени от поста си и да бъде разследван и разпитан.
  • 21 След изборите

    2 13 Отговор
    Гербчо-78-82 места. Бесепарите- 62-65 места.Дпс- 38-42 места.Останалите,до 240 ,както дойде.Най вероятен тандем- коалиция отново Гербери плюс Каракачанов ,плюс коалицията- Си меонов- Марешки.При резултати под 72 места за герберите,ще има нови избори.Всичко,извън тези,не може да събере необходимо мнозинство,дори със участие на бесепето.
  • 22 от ГЕРБ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Moй":

    благодарим за призива!
  • 23 ЦвъкиМолитвата

    2 0 Отговор
    Това е достатъчно време,за да бъде пусната при нужда Костинбродската печатница герберасова,както сторих това преди време аз.
  • 24 пфу

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "АУУУУУ":

    Ние сме търпеливи!!!
  • 25 кьорфишек

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дядо курти от село пиперково":

    Колко хубаво казано,пред овцете.........добре че сам си признаваш какви сте
  • 26 Исус Христос

    1 9 Отговор
    Важно е да знаете, че номер 28 е свързан както с лидерството, така и с работата в екип. Този брой е свързан и с дипломацията, независимостта и самоопределението.

    Това всъщност означава, че ако това число стане част от живота ви, ще бъдете независими и ще имате сили да вземете живота си в ръцете си.

    Коментиран от #27

  • 27 Легни си

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Исус Христос":

    по - бързо, че много палуваш и се превъзбуди. Няма да ти издържи ампеража. Ако слушкаш, довечера ще ти напълня басейна в градината и те оставям на воля цяла нощ.

    Коментиран от #28

  • 28 Исус Христос

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Легни си":

    Само това ли успя да измисли кокошето мозъче?
  • 29 NORDLAND

    1 0 Отговор
    Трябва време за "броене"! 😁😁😁
  • 30 ТЪЙ АМ ЧИ КАК

    1 0 Отговор
    ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ ГИ ФАЛШИФИЦИРАТ.НЕ ГЛАСУВАЙ ТЕ!НАЙ –МНАГО ДА ПИПНЕТЕ ВИРУСА.ИЗБОРИТЕ СА ЧАСТ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ПЛАН ЗА ЗАЛИЧАВАНЕТО НА БЪЛГАСКИЙ НАРОД.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове