ФАКТИ.БГ

НАП: Шефовете крият заплати, работниците губят над 40 бона от пенсията

Работодателите често прибягват до тази практика, защото, по думите им, осигуряването е право, а не задължение

Публикувана: 31 Март, 2021 17:46
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4135
НАП: Шефовете крият заплати, работниците губят над 40 бона от пенсията
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

При укриване на 300 лв. от заплата в продължение на 22 години родните работници губят по 34 848 лв. от пенсията си. Това показват изчисленията на софтуера на Националната агенция по приходите на сайта "Заплата в плик".

Работодателите често прибягват до тази практика, защото, по думите им, осигуряването е право, а не задължение. Така те спестяват по някои лев на фирмата, но за сметка на служителите си и тяхното бъдеще.

Тази практика значително намалява компенсацията за болничен, майчинство, безработица, но се отразява и в по-дългосрочен план – при пенсиониране. Не е тайна, че повечето пенсии в България са ниски. Средният им размер за област Пловдив е 403 лв.

Така например работниците, които всеки месец прибират в джоба си по 1200 лв., каквато е средната заплата за областта по данни на НСИ, но декларират възнаграждение от 900 лв., а остатъка получават на ръка, търпят редица загуби. Парите за безработица падат с 1620лв. при 10-годишен стаж, а за цялото майчинство - с 3259.20 лв.

Припомняме, при формирането на размера на майчинството се вземат доходите от последните 24 календарни месеца, предхождащи този на отпуска.

Общите загуби на работниците за 30 години при укриване на 300 лв. от възнаграждението възлизат на 41 370.60лв. Осреднените загуби на човек за година са 1379,02 лв. Крайният резултат от укриването на възнаграждението е липса на доверие в осигурителната система.

Освен чисто социални проблеми осигуряването на сума, по-малка от реалния доход, носи и други рискове. Например, ако млада двойка реши да тегли заем от банката, за да си купи апартамент, ще срещне трудности в отпускането му.

Това се дължи на факта, че банковите служители гледат сумата, на която се осигуряваме, а не реалната заплата, която не можем да докажем.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Овчарник
1 Отговор
всеки лъже другия за пари.... Паплач..

Оценка:
-4 +32

Емо
2 Отговор
Ам чи как
Нали е от Шайката на Гербавите крадци и редовни снася в Чекмеджето

Оценка:
-9 +29

Г7000
3 Отговор
А функцията (време - пари) да им говори нещо на НАП?

Коментиран от #45


Оценка:
-3 +30

Капитализъм
4 Отговор
... в действие. При социализма, това е изключено, защото средствата за производство са на обществото!!!! Не можеш да крадеш от себе си!!! При капитализма е точно обратното. Законът на Маркс открит че работника с труда си изкарва печалбата на собственика (капиталиста) не се е променил с нищо!!! Така че капиталиста може да си прави каквото си иска, включително и да отнеме заделеното от работника!!! И тъй като държавата е капиталистическа, тя ще застане на страната на капиталиста. В социалистическото общество това не може да се случи. Защото именно работника е собствени на средствата за производство!!!

Коментиран от #24


Оценка:
-14 +22

Varna
5 Отговор
Излизаш на пенсия и умираш. Къде отиват парите ? Въпрос към НАП?

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +52

YUI
6 Отговор
А защо да си плащат осигуровки като срещу тях не се получава нищо, за здраве се доплаща, въобще ако оцелееш, за безработица има безумно правило в норматива, че ако си ползвал право на обезщетение в пълния размер, то ако ти се наложи през следващите три години, то няма да е в пълния му размер, а в минималния за 4 месеца. Защо се осигуряват тогава? Ама ставали шашми, може и да има, но има много редовни хора, които виждат такива абсолютни несправедливости, да не кажа направо тъпизми в нормативите ви, че направо от редовни им иде да хванат гората, да се опрат до змея в дън гори тилилейски, дето такива идЕоти като вас няма.

Оценка:
-1 +36

Без милост!
7 Отговор
ВИНОВНИТЕ ИВАН КОСТОВ И ИВАН НЕЙКОВ ДА КОЛЕНИЧАТ НА ТОПОРА, ЗАЩОТО ПЪРВИ ОСАКАТИХА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ПРИЛАГАЙКИ ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛО ДОТАМ, ДОКЪДЕТО ИМАХА ИНТЕРЕС. И ДРАГАЛЕВСКИЯТ ЦИГАНИН И ХАСКОВСКИЯТ ЦИГАНИН НЕ ЗАДЪЛЖИХА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОСИГУРЯВАТ РЕАЛНО РАБОТНИЦИТЕ. ТОЧНО КАКТО РАЗРУШИХА ИКОНОМИКАТА В ПОЛЗА НА СВОИ ХОРА. А ЗА СТАНИШЕВ С ПЛОСКИЯ ДАНЪК, ИЛИ КРАТУНАТА С ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОГРАБВАНЕ НА "ЛОШИЯ МАТРЯЛ" ИЗОБЩО ДА НЕ ГОВОРИМ - ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО ВСИЧКИ ПРОРОДНИ И ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ!

Оценка:
-4 +20

Гост
8 Отговор
Да, така ще е! Докато слушате Велчо и Кирчо големите ненадминати работодатели разсипници на всичко, до което се докопат. Има доказани практики по света за начини за овладяване на тази практика. Но тези двамата са осигурители на гласове и каквото кажат това е

Оценка:
-2 +16

СбогомШаййа
9 Отговор
Губят,но и не пълнят нечии нощни шкафчета чрез дрон.

Оценка:
-4 +14

Няма такъв заспал народ
10 Отговор
Всички са в сивия сектор с откриване на данъци, най виновни са продажните и стиснати работодатели с техните верни счетоводител които замитат стореното. А за самия закон то се вижда че е лобистки. Помията е пълна в тази кочина Б-я

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +15

Ел Греко
11 Отговор

До коментар #10 от "Няма такъв заспал народ":


Аааа..нема начин. Сега ще се появи Санта Клаус и ще ти докаже че не е така. В България тече мед и масло и ако има нещо нередно, да знаеш че гръците са виновни . От тях да се жалиш.

Оценка:
-2 +8

Знайко
12 Отговор
Шефовете крият осигуровки защото такава е системата. Ако ЗАКОНА беше такъв, че работника сам да си внася осигуровките, шефовете нямаше да могат да ги крият. Но тогава щеше да лъсне друг проблем. Работниците щяха да разберат, че държавата им взима 19% от изработеното от тях за пенсии. И още 8% за здравни осигуровки. Т.е. работника плаща 26% пинсионни, здравни осигуровки и за безработица ... И това не е всичко има още, след това плаща още 10% данък върху дохода. Така ще лъсне лъжата, че у нас прекиге данъци(включващи осигуровките) са 33%, а не са 10% "плосък данък" И сред това като отидат в магазина държавата им взима още 16,6% от похарченото (това са 20% ДДС). Така държавата до тук взима 44% от изработеното от работниците. И това не е всичко има и други данъци - акцизи, имотен, автомобил ...

Оценка:
-1 +25

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
5678
15 Отговор
НАП, тепърва ще има да се отчайвате и да се чудите откъде и от кого да вземете нещо. След това, което държавата показа "един голям среден" на 99% от бизнеса в страната, ако искате правете се на ощипани и пуснете по някоя сълза.

Оценка:
-0 +14

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Собственикът на фирма
17 Отговор
Ами ако чехмеджиев не ни рекетира всеки месец,нямаше да е така...Ама и хунтата си иска рекета...

Оценка:
-2 +12

Работниците, хрантутят 1 милион
18 Отговор
Чиновници и всякакъв род държави Хрантутняци, работещите остават все по малко, а кърлежи те, пиявици те и хиените все повече!! Дошло е време да се спука този голям балон!!! На 4 04 2021 на Избори Народе!!!

Оценка:
-1 +11

Знайко
19 Отговор
Най-големия лъжец и кръвопиец у нас е ДЪРЖАВАТА. Държавата изземва над 45% от изработеното от бедняците, но не и от богаташите. Сега, колкото по-голям е дохода някой богаташ у нас, толкова по-малко осигуровки спряво дохода си плаща. Разбирай ГЕРБ, БСП и ДПС. Те са закрилниците на РАЗБОЙНИЧЕСКИТЕ осигуровки и данъци у нас. БСП и ДПС са родителите на сега действащата данъчна система у нас. Вината на ГЕРБ е, че поддържат рожбата на БСП и ДПС. И не са махнали сегашната дйнъчна система. И не са я заменили с прогресивно данъчно облагане. Така че по-богати да плащат като процент по-високи данъци спрямо по-бедните.

Оценка:
-0 +11

Съгласен с YUI
20 Отговор
Освен всичко това, от тези осигуровки отиват за месечни помощи на едни наши сънародници, които нямат един ден трудов стаж, а освен тях и една огромна армия държавни служители. Докато не се направи лична партида за всеки работещ, така ще бъде.

Оценка:
-0 +16

UYU EU
21 Отговор
Участвайте в изборите и балона да става още по-голям. само ше му са смени цвета.

Оценка:
-3 +4

Дедо
22 Отговор
Защо триете и пазите "@вторитета" на "работодателите" изедници? Всеки наемен работник ги псува за тяхната изобретателност в измамите? Кому сте в услуга? Не употребявам нецензурен език!

Оценка:
-2 +8

Любопитко
23 Отговор
Внася ли държавата осигуровките на държ служители, на армия и МВР? Ако държавата е неизрядна, какво да очакваме от частни фирми, където профсъюзите са забранени?

Оценка:
-0 +11

стоян
24 Отговор

До коментар #4 от "Капитализъм":


До 4 ком -другарю -ако не си чел поне не си ли чул че 1991 гд пенсионния фонд в България се оказа празен и окраден -кой от кумунягите е виновен за кражбата никой не каза=това е твоя фалшиф кумунизъм

Коментиран от #25


Оценка:
-12 +4

Да бе
25 Отговор

До коментар #24 от "стоян":


Комунистите са виновни и за махането на половината категории 1 ва и втора, за това че се работи и в събота, за това че не се плащат осигуровки и извънреден труд, за това че пенсионната възраст се вдигна с 5 години.

Оценка:
-7 +11

мнение
26 Отговор

До коментар #5 от "Varna":


Парите отиват в ТЕЛК, и рано пенсиониралите се.
Сещай се кои са...
ТЕЛК е особена структура.
2000 г. е имало 50 000 ТЕЛК
Сега са към 500 000
Сещай се също от коя група са.

Трябва промени в пенсиите.
Най важното е че средната продължителност на живот не се увеличава.
Добавете и короната която ни налегна.
Всеки ден по 150 човека като не всички са пенсионери.

Оценка:
-0 +13

питам се
27 Отговор
Това е ясно,
какво става с прословутия сребърен фонд от 2 млрд лв.
Сега когато олиото вече е 2.69 лв дали пак са 2 млрд лв.

Оценка:
-1 +8

UYU EU
28 Отговор
Коварно законодателство- увеличават изискванията за стаж и възраст и по същество блокират възможността за съдебен иск. Промениха( уж) социалните Кодекса на труда през 2001г с изискване да си пазил писмен трудов договор . за да се приеме, че си бил работил някъде.Тва е с обратна сила , важи безгранично назад във времето. Тва трудова книжка, печати, подписи - не ги е еня кой ги сложил.Никой не потърси моя работодател да даде некво обяснение, дори не го намериха на адреса на управления призовкарите, а пък бил длъжен да го поддържа тоя адрес под заплаха от глоба, т.е. държавата да прибере некоя глоба най-ногу.

Оценка:
-0 +7

123
29 Отговор
Тези 40 бона как точно ще ги взема

Оценка:
-0 +11

Васил
30 Отговор
А пък от Нап никой не им знае заплатите и какви месечни бонуси взимат а отделно че си гласуват заплатите самосиндикално да не говорим за раздутата им администрация.

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +11

Това е само
31 Отговор
ако доживеят до пенсия. Държавата прави всичко възможно това да не се случи.

Оценка:
-0 +9

Ел Греко
32 Отговор

До коментар #30 от "Васил":


Навремето първата шефка на НАП я барнаха че е ''отклонила''близо 1млрд ( 1 милиард ) лева. И къде е сега същата убавица...това само Санта Клаус може да ти каже.А парите най-вероятно ги е раздала като дарение на гърците,

Оценка:
-0 +8

оня с коня
33 Отговор
Цитат от Статията:"Работници които всеки месец прибират в Джоба си 1200лв декларират 900лв,като Остатъка ПОЛУЧАВАТ НА РЪКА".Е затва се водим "Най-бедната държава" в ЕС,защото Горницата от 300лв в Примера НЕ СЕ ОТЧИТА в Статистиката.А ЗАЩО правим Така?Ами ЗАЩОТО МОЖЕМ- нещо НЕМИСЛИМО в Останалите Държави на ЕС!И да уточним:Няма вина Нито работника,нито Работодатела - всичко е по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ и НЯМА "ЛЪЖА И ИЗМАМА":)А Кой е ощетения в случая ли...Ами ДЪРЖАВАТА,щото не може да си прибере Данъците.Затова е и настоящата Статия - ВОПЪЛ на Хазната,която ХРОНИЧНО раздава ПОВЕЧЕ ПАРИ,отколкото са Постъпленията.А на КОГО ги раздава?Ами на Същите Тия,които се водят "Безработни",а прибират в Джобовете си по 1000-2000лв СЪВСЕМ БЕЗ ТР. ДОГОВОР.Беден бил Българина ааа?!

Коментиран от #38


Оценка:
-5 +2

шопендар
34 Отговор
КЪМ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТАТА ТУК,основна задача на комунистите беше да убедят магарето че каруцата която тегли е негова,ХОРАТА/НЕКОМУНИСТИТЕ/ РАБОТЕХА ЗА МИЗЕРНА ЗАПЛАТА И ОЩЕ ПО МИЗЕРНА ПЕНСИЯ.

Оценка:
-3 +1

Плашимир
35 Отговор
Да ама ако ме осигуряват на реална заплата ,реалната заплата ще бъде с 1/4 та лева по малка т.е. няма да е реална. Хитро нали. Значи да бгубя 1/3 та лева всеки месец ,които са ми нужни за сметки за ток ,вода ,парно ,наем и т.н. Цялата схема е збъркана. Ако пък си ги заделям в някаква спестовн сметка ще спечеля повече от колкото да ги снансям на НАП ЗАП и ГАП.

Оценка:
-0 +7

Нямадагласувов
36 Отговор
Е ДА ТОВА СЕ ЗНАЕ И ТО МНОГО ОТ ОТДАВНА ОТ НАД 30 ГОД. БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ОСИГОРЯВАТ ВЪРХУ МИНИМАЛНАТА Р.З. В БУЛГАРИШ. ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НЯКОИ БГ РАБОТОДАТЕЛИ ЗАПОЧНАХА ДА ОСИГОРЯВАТ ВЪРХО ЦЯЛАТА БРУТНАТА ЗАПЛАТА. АЗ РАБОТЕХ КЪМ Ф.ГЛАВБОЛГАР СТРОЙ В ЧУЖБИНА КЪМ 7-8 ГОД. МИНИМАЛНАТА ЗАПЛ.ПО ДОГОВОР 520 ДОЛАРА. + ЗАДГРАНИЧНИ ОТДЕЛНО . АКО БЯХА МЕ ОСИГОРЯВАЛИ НА РЕЯЛНАТА ЗАПЛАТА СЕГА ПЕНСИЯТА ДА.МИ Е МНОГО ПО ВИСОКА НО ТЕ МНОГО ХОРА НЕ САМО МЕН ОСИГОРЯВАХА ВЪРХО МИНИМ.Р.З. КОЯТО Е В БЪЛГАРИЯ. ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ БЯХА 220-350 ЛЕВА А МОЯТА БРУТО ОТ 560 ДО 900 ДОЛАРА = СРЕДНО 1200 ЛВ. ПО Т.ЖИВКОВО ВРЕМЕ. ФИРМА В ГРАФАТА ГОЛЕМИ ДАНАКОПЛАТЦИ! ЗА КАКВИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ ЗАКОНИ ГОВОРИМ В БУЛГАРИШ !?

Оценка:
-1 +2

А бе
37 Отговор
Ако има начин и една стотинка няма да им дам. Ще мизерувам аз до 70г. ще ходя на работа с памперс и ще се надявам да си взема 40 пилси.😀 А до тогава те ще ме изтръскват като брашнян чувал. Ами мерси, но не искам.

Оценка:
-1 +8

Коня е с капаци
38 Отговор

До коментар #33 от "оня с коня":


Така заработва той при цветарите! Преди малко от 4 км се обадили на полицията и бърза помощ - не си пие лекарствата и пак е духнал!

Оценка:
-1 +2

Тиквонии Велики
39 Отговор
Тези скрити кинти отиват в мойто шкафче.

Оценка:
-0 +3

Дедо
40 Отговор
Изедниците осигуряват на МРЗ, за да "взимаме повече парички". Който иска до го осигуряват на реално възнагр., чорбаджията внася същата осиг , а останалото - за сметка на работника! За 20 години се напатих от идиотите и винаги съм им пожелавал откраднатото от нас да не им стигне за лекатствата им!

Оценка:
-1 +3

41
Този коментар е премахнат от модератор.
андрешко
42 Отговор
Не Работниците губят, НАП и ГРОБ губят, защото няма да си разпределят техните пари, а ще отидат при този който си ги е изработил. А не при този който ще ги .... излапа или сложи в шкафчето.
ЕЙ, ФАКТИ, вие с тая цедка която сте сложили, не искате да чуете истината.

Оценка:
-1 +3

анонимин
43 Отговор
Нап,къде бяхте последните 12 години,че чак сега се сетихте за това?

Оценка:
-0 +0

факт
44 Отговор
Баща ми и дядо ми са осигурявани от държавата и взеха пенсии под минималната защото комунистите окрадоха България и още управляват!!!

Оценка:
-0 +1

зрител
45 Отговор

До коментар #3 от "Г7000":


тия ни правят на балъци!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери