1 Април, 2021 19:45 4 253 27

Проф. Александрова: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

  • радостина александрова

Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора

Проф. Александрова: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина - 1

Има ли ефективност при ваксинирането с различни препарати при първа и втора доза?

"Такова комбинирано приложение е добре познато. Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V. Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване. Текат проучвания на съвместно прилагане на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се комбинация на Pfizer и AstraZeneca."

Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя цитира Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който казва, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в интервал от 4 седмици и дори да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма как да не разберем тези хора, защото става дума за нов вирус и нова ваксина.

"Ваксината е единственият ни полезен ход, но е нормално изискванията и очакванията да бъдат много по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше много по-голям. Преди една година всички очаквахме ваксините с огромно нетърпение - като спасение. Когато обаче се появиха реално, изведнъж се оказа, че не сме чак толкова готови за тях", обясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова не бива да се притесняваме от факта, че е променена част от листовката на AstraZeneca, както и от смененото търговско наименование на препарата.

"На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, но беше актуализирана и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на сериозни алергични реакции. Става дума за много редки събития, които ги има при всеки медицински продукт. Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти. Самата ЕМА казва, че все още ползата е много по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития", заяви вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова призна, че е изненадана от разхлабването на мерките у нас, тъй като медиците в болниците изнемогват.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    27 12 Отговор
    и ти как го разбра това....колко години и етапа от клинични изследвания премина тази "работеща" ваксина....???!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 амчи

    3 31 Отговор
    Корнелката кът я изберът ще ви докара всякакви Сутници.

    Коментиран от #6

  • 4 Хахаха

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    25 години.
  • 5 Анонимен

    24 2 Отговор
    Професорката не е права и има лексрства почти без странични ефекти но фармацевтичнатс мафия не ги признава.Това са билките.Обикновеното използване на билките нямат необходимата сила за лечение на болестите но техните концентрати- етеричните масла и флорални води са изключително силни.Като антибиотици етеричните масла превъзхождат по сила антибиотиците от аптеката и почти нямат странични ефекти.Някой от етеричните масла се тестват и срещу Ковид Орех мента,риган,мащерка и др.

    Коментиран от #7, #10, #26

  • 6 БАЙ КУРТИ

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "амчи":

    Мен не ме интересува кой е на власт РАНО ИЛИ КЪСНО ВСИЧКИ ЩЕ БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ .това Е ясно но поне да е качествено . А ТИ КАТО СИ ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРЕН ЗАЩО НЕ СИ БОЦНЕШ ЕДНА ЗЕНЕКАТА ИЛИ ПФАЙЗЕР .НАЛИ ВИЖДАШ КАКВО СТАВА ПО СВЕТА С ТЕЗИ ВАКСИНИ. АКО СИ ОЩЕ ЖИВ ЩЕ ТИ ПОДАРЯ И МОЯТА . ИТАЛИЯ ШВЕЙЦАРИЯ
    ШВЕДИТЕ , Ю. КОРЕЯ, Ю. АМЕРИКА ..... ТЕ ДА НЕ СА БУДАЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТ СПЪТНИК
  • 7 Е ТОВА Е ПРИКАЗКА ВЕЧЕ!!

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    ВСИЧКИ ТЕЗИ АПТЕКИ ПРОДАВАТ ОТРОВА!!ПРИРОДАТА ЛЕКУВА НАЙ ДОБРЕ!!НО ВЕЧЕ ПРОМИХА МОЗЪКА НА ХОРАТА И ТЕ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО ХОДЯТ В АПТЕКАТА И ПАЗАРУВАТ БОКЛУЦИ С КОШНИЦИ...ИМА САМО ЕДНО ЛЕКАРСТВО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ВЗЕМА В КРАЕН СЛУЧАЙ ТОВА Е АСПИРИН И АНАЛГИН ХИНИН....ЗА РАЗРЕЖДАНЕ НА КРЪВТА И ЗА НАСТИНКА..ЗА ИЗКУСТВЕНИТЕ ВИТАМИНИ НЯМА ДА ГОВОРИМ..ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ!!ПРАВЕНЕ НА ПАРИ..МАМЯТ ПРОСТОЛЮДИЕТО!!🤑
  • 8 ментоса

    24 2 Отговор
    В листовка на на AstraZeneca би трябвало да пише"Страничните ефекти са образуване на тромби и смърт.Ваксинирате се на ваша отговорност".
  • 9 Ставри

    8 1 Отговор
    Щях да сложа госпожата в списъка за трибунала, но видях, че вече е там.
    Няма да осигуряваме двойно легло, да взима мерки овреме.
  • 10 Патето Яки

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    може и масло от мушмула
  • 11 Ленин

    8 18 Отговор
    Проф.Александрова се е освинила от консумация на пелмени и водка които купува от магазин берьозка със путински ваучери.

    Коментиран от #22

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 7 Отговор
    Даа и ладата е по добра от мерцедес.
  • 13 Азззззззззз

    11 0 Отговор
    Никаква ваксина не слагам вече.
  • 14 Свинята

    6 2 Отговор
    Грух Грух Грух
  • 15 Хахаха

    2 2 Отговор
    Мамаша има руска по рождение
  • 16 габровец от варна

    8 2 Отговор
    Много симпатична и приятна жена. А и много умна!
  • 17 ОКИ

    12 4 Отговор
    Чест и прави на проф. Александрова за изказмавено и,че" Стутник V " е първата работеща комбинирана ваксина. Дано това го чуе и Бойко Борисов и да внесе незабавно тази толкова очаквана ваксина за народа. Колко страни я ползват вече над 60 включително и държави от ЕС. Борисов какво чака? Да измре още народ ли?

    Коментиран от #25

  • 18 Jacques Yves Moineau

    9 0 Отговор
    Плъховете започнаха да бягат от потъващия кораб.
  • 19 гост

    9 0 Отговор
    Правилно,хората са готови за ваксините толкова колкото и ваксините са готови за хората...тоест,нито едните,нито другите са ,,готови".
  • 20 Прасе

    3 5 Отговор
    Това прасе ако гепи вируса, директно пътува.
  • 21 Нене

    4 4 Отговор
    Не можете да ме убедите да си шибна ваксината ако ще да е "Път към рая с 200".Нема се ваксинирам и точка

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Няма за теб

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нене":

    Благодаря ти че отстъпваш ваксината си на по умни от тебе хора които искат да се ваксинират!
  • 25 Мъй не верим

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ОКИ":

    Ваксина се одобрява чрез международни медицински проучвания. Спутник 5 е тествана само в Москва и Кремъл ни поднася абсолютно измислени данни за нея - нито един случай на тромби което е напълно изключено. Дори и грипните ваксини имат такива случаи, но не и Спутник. Направо приказките на Шехерезада! Та ето затова никой не вярва на Москва, няма да я одобрят, и руснаците да си я държат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове