Last news in Fakti

17 Януари, 2013 11:50 14 461 12

Банковият обирджия на прехода е протестиращият на ГКПП „Капитан Андреево”

  • стефан чолаков-
  • гладна стачка

Обявилият гражданско неподчинение  Стефан Чолаков на ГКПП Капитан Андреево се оказа най-дръзкият обирджия на банка по време на прехода, установи Факти.бг.

Протестът му продължава и днес. Както Факти.бг писа софиянецът се заключи вчера в колата си на ГКПП Капитан Андреево, като обяви гладна стачка и гражданско неподчинение. Вчера ръководството на Митница – Свиленград цял ден преговаря безуспешно с протестиращия.  Ванът, в който се е заключил мъжът, е разположен на платното до Трансипекс по посока на Турция, като на него има табела: „Протестирам срещу безобразията в Митницата”.

На 22 декември 2012 година на протестиращия са били отнети 360 килограма орехови ядки, тъй като те не били декларирани.  Стоката е в склада на Митницата. Митничарите са му съставили акт, който е за административно нарушение и вече му е връчен. За да си върне орехите Чолаков трябва да заплати половината от стойността им плюс глоба, гласи митническото законодателство. В противен случай стоката му ще бъде отнета. Чолаков ще обжалва административния митнически акт в съда, но въпреки това ще продължи протеста си на пункта.

Според Стефан Чолаков той излязъл с орехите за Турция, където в Одрин го чакал потенциален търговец, и след това трябвало да отиде в Гърция. На излизане минал без проблеми с българските власти, но турските го върнали, защото нямал пълномощно за автомобила, с който пътувал. На връщане в България той се подразнил, че дълго време не го обслужват и подал сигнал по телефона срещу работата на митничарите, за което го накарали да напише обяснение.

От Митншицата са категорични, че стоката да се удостовери, че е българска е трябвало да я декларира на излизане от България. Той обаче не представя никакви документи за това.

Освен от Митницата и от Гранична полиция са съставени актове за неподчинение.

На фирмата на Чолаков "Златен орех" е наложен запори за 100 000 лева за неплащане по сделки.

Протестът е безпрецедентен случай за ГКПП Капитан Андреево. 
 

Кой е протестиращият Стефан Чолаков

На 31 май 1997 г. той и още двама души правят един от най-елегантните обири на банка, като изнасят кротко 181 млн. стари лева в десет чувала.  Тогава Чолаков е 22-годишен и се занимавал със счетоводен бизнес, свързан с едри политици и бизнесмени.  Чолаков се възползвал от пропуски в организацията на работа в системата. Чолаков открива, че може да изтеглят парите, без те да са внесени предварително.
Когато клиентът внасял пари, той първо оформя счетоводно сумата на гишето, а след това парите се отнасят в преброителната каса извън салона. Счетоводното оформяне на сумата на сметката на клиента се заверява, без да се чака обратният документ от преброителната каса за реално внесената сума. Решаваща се оказва и разликата във времето между документирането и депозирането на сумата в касата. Тогава Чолаков намира фалшиви паспорти и в тях лепи снимките на съучастниците си - Младен Карачанов и Лили Колева. Тримата регистрират и фирма "МК-Инвест" ЕООД на името на някой си Крачунов. Те откриват набирателна и разплащателна сметка в Пощенска банка.

Малко преди обедната почивка на касиерката в клона на Пощенска банка до НДК обирджиите поискали да внесат две суми от 183 млн. лв. и 1,5 млн. лв. по сметка на "МК инвест" ЕООД от името на "ЦСКА" АД. За да избегне натрупването на опашки в салона, счетоводителката заверява сметката на фирмата със заявените суми и ги изпраща в преброителната. В следващите минути Лили Колева започва да бави преброяването, заявявайки, че вместо 1,5 млн. лв. по втората вносна бележка ще внесе 700 000 лв.
В същото време „фалшивият” Мирослав Крачунов пожелава да изтегли 183 млн. лв. Три дни преди това той е заявил сумата и тъй като в момента на тегленето тя е вече заверена, успява да отмъкне парите. Съучастничката му пък внася в крайна сметка 700 хиляди лева. Липсата е разкрита от служителите на клона едва вечерта, когато се опитват да изравнят касата. Докато са заловени, обирджиите били по плажовете и изхарчват около 3000 нови лева.

След обира Стефан Чолаков, получава 4 г. и 10 месеца затвор. Сервитьорката Лили Колева и Младен Карачанов - по 3 години.
Стефан Чолаков е писал и до БНБ и посочва къде са пропуските в системата.
Чолаков се установява в село в близост до София.  Той е производител на орехови ядки.  Сега си търси гражданските права на ГКПП „Капитан Андреево” и макар и да е нарушил митническите разпоредби се бори за това митничарите да работят по-добре. Той претендира за рехавия контрол на излизане от България и за доказване от къде от Турция е внесъл стоката. До кога ще протестира, ще видим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    тоя човек беше гост в БиТиВи и беше разказал случката с Банката, всъщност тя е малко по-различна, дефакто обира става в Петък и той е бил купил предварително билети до САЩ и е трябвало да лети в Събота, полицията арестува касиерката и счетоводителката като представа си нямат че обирджията няма нищо общо с тях, заради фалшивите паспорти, нямаше да ги хванат никога, най-интересното в историята е , че ги залавят след като баща му на този хубостник чул по новините за обира и се сетил, че синът му преди месеци му споделил че така може да се обере банка и звъннал в полицията и го издал. После синът му като го питал защо бе тате, защо? Баща му казал, защото знаех че отидеш ли в Америка повече никога нямаше да се върнеш и никога нямаше да те видя, по добре да лежиш в затвора и да си тука, отколкото издирван в цял свят и никога да не те видя повече. Това е!
  • 2 на момента

    0 0 Отговор
    Жалко, този път бИЗнасМана-банкАр кънсолтънт[М]А, съветващ банки по оперативна сигурност, не е имал шанс да премине повторно и спокойно през Бълг. митничари за да може след като се върне през Гърция за България, да им изнесе и на тях лекция за добри митнически практики!!!
  • 3 az sam ba

    0 0 Отговор
    da go v IZMAMNIKA boi za takiva............
  • 4 444

    0 0 Отговор
    този на колко народ пари дължи, колко народ е измамил и жена му Мария Чолакова също, тоя от затвора не трябва да излиза, а го дават по телевизията , а сега не е доволен от митницата, ако имаме закони кой ще му позволи чист въздух да диша да му щракнат белезниците на място без да го питат защо не си е декларирал 350 кг. орехи, ама не сме нормална страна....
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    е.а.ти пича
  • 6 кико

    0 0 Отговор
    за такива само затвор ще ги оправи, а да и аз съм, чул, че и жена му била банкова измамничка, но и тя е на свобода сигурно, те явно двамата си крадат и мамят заедно, ама защо ми го пускат този по бтв като е за затвора?а и жена му също, защо не го заключат?
  • 7 Той

    0 0 Отговор
    На ченгела-веднага!!!!!!
  • 8 Бъни

    1 0 Отговор
    Това не е измама(с банката) както и случая с бездънната карта на ромката.Банковата система трябва да си носи последствията от дупките в нея,както гражданите си носим последствията от договорите за кредит.Не може само да печелиш-трябва да можеш и да губиш!
    И на границата човекът си е в правото-когато искат митничарите си затварят очите т.е.не си вършат работата,после хората виновни и иди доказвай,че нямаш сестра.Браво,пич!Подкрепям те!
  • 9 бобо

    0 0 Отговор
    Ей този Чолаков го познавам вярно мами хората и на самотни баби апартаменти присвоявал, ама той много задължения има тоя верно си е за затвора, и жена му е крадла също те колко ипотекирано имане имат и взето даже какво се прави на съвестен този, но нали законите за такива като него не важат, много сме прости ние такива, където са за кафеза в предавания ще ги каним, я да си плати на хорицата, където е измамил, я да му щракнат белезника направо да му се и клошара
  • 10 на момента

    0 0 Отговор
    Здравей, Бъни - не, не е измама, но само понеже ти твърдиш, а умишлен грабеж, разработен по схема, и изпълнен в определен период от време, от събран екип с една цел: думата "измама" ще се засрами когато научи за сумата и ще избяга с вдигната пола! Странно е, че банката е имала пропуски -- или са били целенасочено забравени там за да се минава през тях -- докато лицето от статията започва да се изживява като консултант чак след като са го хванали. Какви професионални умения и най-вече влечения е имал той: на консултант по банкова оперативна сигурност или на изпълнител, който влиза с празна торбичка и излиза с пълна? Консултанта отива и си продава услугите на банката за да спечели пари и създаде нещо? Даден доктор когато ти поиска "допълнителни приходи" за да се погрижи "както трябва" за твоята майка, дете или съпруга, това да не би да го оневинява защото има някъде дупки -- може в политиката на доходност в България или в крокодилските сълзи на доктора или в Хипократовата му/им клетва, че виждаш ли такъв е животът (каква мъдрост само!). При картата, случаят е различен понеже случайността на даден изолиран случай и нелепостта на даден служител са двигателя на проблема: не този който получава сумите; той/тя е нищо не подозиращата последна бръмка. Не знам как свързваш кредитите с този случай; просто не знам! За митничарите: ами то, постави митничаря в ситуацията на героя от статията, където може би има толкова много дупки в характерната системата на институцията, че то е просто грехота да не се възползваш от това: защо да не - има дупка, удряй и влизай? Разликата е, че митничарят РАБОТИ в митницата, а нашият герой е влязъл в банката за да заРАБОТИ. (Униформата не прави униформения.) Когато такива личности като този герой започнат да излизат на протести срещу това което не им отърва (защото при първия курс, той не е имал проблем), то тогава "пази Боже сляпо да прогледа", то и мутрите ще се чувстват накърнени (хъ, хъ, хъ) когато не ги разпознаем като утрешните хуманисти. Някой задавал ли си е въпроса: как допуснахме това да се случи?!?!?
  • 11 гого

    0 0 Отговор
    Евала за врътката със банката.А такива бащи като неговият,да го вържат на някой стълб в циганската махала и да го ш...т кой кога му е кеф без да го питат-Виж да осигури бъдеще на синът му не може,ама да го предаде завистливото к...ле може .
  • 12 hienata

    0 0 Отговор
    До коментар #11 от "гого:":

    И защо мислиш,че това написано от 1234 е вярно и съдиш бащата. Аз ако напиша ,че съм извънземен , ти ще поискаш да те возя на ракетата:))
    Въпроса ми е тоя какво прави навънка, а не е в затвора. Явно е рецидивист, явно не си е взел поука от излежаната присъда, какво прави на свобода, или го чакат да убие някой за да го вкарат където му е мястото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове