Last news in Fakti

21 Април, 2021 15:40 2 311 17

Правната комисия в НС обсъжда промените в Изборния кодекс

  • комисия по правни въпроси-
  • правна комисия-
  • народно събрание-
  • изборен кодекс-
  • избори

Внесени са шест законопроекта

Правната комисия в НС обсъжда промените в Изборния кодекс - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите в Комисията по правни въпроси в Народното събрание обсъждат шест внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс. Първото предложение е на коалицията "Демократична България" за въвеждането на гласуване по пощата. Предвижда се този метод да се използва при провеждането на парламентарни, президентски и европейски избори, но не и при местните. Предвиждат се и промени за гласуването в чужбина.

От "Има такъв народ" също предлагат промени, свързани с възможността на българските граждани в Европейския съюз да гласуват. "Демократична България" и ИТН предлагат да отпадне "смесеното" гласуване - с хартия и с машина в секциите с над 300 избиратели. Законопроектът на партията на Трифонов предвижда да има машинно гласуване и в секции в чужбина.

В законопроектите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" се предвижда изрично позволение за видеонаблюдение при отчитането на резултатите след края на изборния ден.

От коалицията "Изправи се! Мутри вън!" предлагат създаването на 32 МИР извън страната и въвеждането на активна регистрация за изборите.

От "Демократична България" предлагат още промени, с които да се прилага дистанционно електронно гласуване.

От ГЕРБ-СДС внасят законопроект за промяна на изборната система от пропорционална към мажоритарна система при избор за народни представители за Велико Народно събрание.

Николай Хаджигенов и народни представители внасят проект за отмяна на чл. 158 от Изборния кодекс, който забранява регистрирането като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Националната служба за охрана и Държавната агенция "Технически операции", държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност", съдии, прокурори и следователи.

Като последна точка Комисията ще обсъди въвеждането на партийна субсидия от 1 лев за действителен глас.


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електронно гласуване в страната и чужбин

    15 0 Отговор
    И независим одит на машините за гласуване.. ЦИК и Герб да нямат право еднолично да купуват цигански вот
  • 2 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 5 Отговор
    ""Демократична България" и ИТН предлагат да отпадне "смесеното" гласуване - с хартия и с машина в секциите с над 300 избиратели." Какво ще се прави, ако има проблем с електричеството или с повредена машина?

    Коментиран от #8, #9

  • 3 Доко

    5 3 Отговор
    До като гласуването не се извършва по постоянен адрес , който обвързва гласоподавателя с данъчните му задължения тогава очаквайте промяна. А за българите гласуващи в чужбина по същия начин в най близката избирателна секция в града където живеят (внасят данъците си и т.н.
  • 4 нннн

    5 2 Отговор
    Купуването на гласове е престъпление. Продаването да отпадне като престъпление.
  • 5 Предложение

    18 0 Отговор
    Нямаш ли средно образование, нямаш и право да гласуваш.
  • 6 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 3 Отговор
    Как ще се провери дали машината отчита вярно гласовете? На листчетата излизащи от нея пише ли как е гласувал избирателя? Ще се проверява ли след това дали са отчетени вярна гласовете от машините? Като се броят гласовете от листчетата и се сравни бройката с резултата от машината.

    Коментиран от #11

  • 7 Анонимен

    8 0 Отговор
    Външни наблюдатели в ромските секции.
  • 8 Антигерб

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Ами машините на предните избори имаха по едно малко акумулаторче 12 волта (на тези избори не видях такива). Та машините са длъжни да имат резервно захранване във всички случаи. В крайна сметка това е един таблет с по специален софтуер и не е проблем да кара на батерия цял ден.

    В крайна сметка винаги може да се намери един бензинов генератор от гражданска защита.
  • 9 Асен

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Ще си бъркаме в носа.
  • 10 чичо Пичо

    10 2 Отговор
    Момичета и момчета, НЕ се БАВЕТЕ!Максимално бързо приемете ТОЗИ закон, пък след това може вече да дойде Деня на Служебното правителство.
  • 11 Антигерб

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Ти не си ли гласувал на машина - там има двойно отчитане и не стават измами.

    Когато гласуваш машината запомня избора ти но принтира и бюлетина която пускаш в урна - виждаш избора си на хартия.

    В края на деня машината принтира протокол за избора и комисията и тя брои бюлетините и също съставя протокол - двата протокола трябва да са еднакви като няма невалидни бюлетини.

    Та това е - няма измами ако е само с машина и герберите много бяха против това.

    Коментиран от #13

  • 12 Радев

    2 0 Отговор
    Русия ще отдели малко парички за продажни българи, които да пускат фалшиви писъмца и СБОГОМ Европа, сбогом демокрация.... комунизъм до дупка.... БСП ще спечели 100% от гласовете!
    Очаква ни комунистическа диктатура!!!!!
  • 13 Симеон

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Антигерб":

    Извинявай но има ОГРОМНИ МАНИПУАЦИИ и ИЗМАМИ с машинното гласуване!!!!
    Гласувах с машина, човек от изборната комисия под предлог, че ми разяснява как да я ползвам, надничаше непрекъснато и естествено видя кого избрах... Видяхме и как едно цяло село е гласувало само с машина и всички са гласували за ДПС, защото и тях са ги гледали къде ще чукнат!
    Машинното гласуване НЕ Е ТАЙНО!
  • 14 Любен Стойков

    1 1 Отговор
    Промени в избирателния закон, които съдържат какъвто и да било елемент на ограничаване правото на глас, са недемократични и израз на страх и недоверие в собствения си народ.
    Всеки предлага нещо, накрая ще излезе едно нищо и статуквото пак ще лъже и ще купи гласовете които му са нужни! Работещо и антикорупционно е само радикално решение:
    Въвеждане на тотална технологична свобода на гласуването - според желанието на избирателя. По пощата, по интернет, с sms, по банков път, чрез куриерски и разплащателни фирми и т.н. Да се легализира всяка техническа опция, при която се идентифицира вота и се потвърждава на мига гласуването. Тайната на вота да стане избор на гласуващия. Мобилни секции, единични секции за любителите на хартии. ЦИК - група от десетина компютърни специалисти, под видеонаблюдение. Никакви междинни звена. Иначе нищо не е променено!!!
  • 15 Перо

    1 1 Отговор
    Промените в изборния закон за прозрачен и справедлив вот са най-важното нещо.После служебно правителство и нови избори. Мутренската партия съществува и прескача бариерата,благодарение на мафиотската изборна система и купените гласове,осигурени от близките до властта фирми и етноси.
  • 16 БРЕЙ

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ ОТ ЕС ГЛАСУВАТ РЪЧНО САМО ТУК СМЕ НА МНЕНИЕ ЧЕ ТАКА БСП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ДА АМА НЕ
  • 17 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    КАК ЩЕ ДА ГО ПРОМЕНЯТ - АЛБИГОЙЦИТЕ ТВЪРДО ЗАСТЪПВАТ ТЕЗАТА , ЧЕ БИБИ Е ЧОВЕКЪТ , КОЙТО ЩЕ ОСЪЩЕСТВИ ПРОМЯНАТА .
    И В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ , КАКВОТО И ДА ПРАВЯТ , ОБСЛУЖВАТ ВЕСДЕСЪЩИЯТ. САМО СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове