Last news in Fakti

26 Април, 2021 11:11 1 604 38

Стойчо Стойчев: Единствено мажоритарната система може да доведе до промени в изборите

  • стойчо стоев-
  • мажоритарни избори

Смяната на правилата в Изборния кодекс не променя политическия елит

Стойчо Стойчев: Единствено мажоритарната система може да доведе до промени в изборите - 1
Снимка: Нова ТВ

Проблемът е, че смяната на правилата в Изборния кодекс не променя политическия елит. Изходът от тази ситуация е повишаване на доходите и излизане от социалните зависимости. Богатите и независими хора трудно могат да бъдат купени. Това обяви по Нова ТВ политологът доц. Стойцо Стойчев.

Според него единствено мажоритарната система може да доведе до съществени промени и да свие влиянието на партиите. Видеонаблюдението няма да промени вота. Защото то е свързано със социалната среда. Ако работодателят ви задължава да изберете определена партия, какво ще направят камерите в тази посока, попита политологът.

Той e убеден, че преди да стигнат до урните хората имат предварителна нагласа как ще гласуват. Стойчев е песимист и за гласуването по пощата. Експерти съветват да не се прилага такова гласуване, защото може допълнително да компрометира честността на вота. По-рационално е вместо паралелно, да се въведе само машинно гласуване, съветва политологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 модерният ляв

    5 11 Отговор
    Сладур!
  • 2 пешо

    29 2 Отговор
    един по един се изреждат всички цоциолози, на които банкянският е сипал в копанята. мъка.
    така е, ще доведе до промени - ще бетонира властта на онези, които крадат последните 12 години като на световно!
  • 3 1618

    19 5 Отговор
    Слави Трифонов няма да падне на нивото на Борисов и да влезе в полемика с изпечения лъжец, манипулатор и диктатор Борисов! Под неговото ниво е! Той изчаква когато президентът му връчи мандата тогава да говори! От неговата партия сто пъти казаха на журналистите ,че изчакват да получат мандата, но всички включително и Гарелов си правят свободни съчинения Търпението е добродетел, така, че вместо да правят глупави и неверни прогнози журналисти и социолози трябва да изчакат връчването на мандата. През това време парламента ще работи на пълни обороти и ще разкрие истинското лице на Борисовото управление пред целия свят, така, че Америка и Меркел няма да могат да ги спасят!

    Коментиран от #5

  • 4 От къде изпълзя

    21 3 Отговор
    Това подобие на мъж...
  • 5 жалко

    7 13 Отговор

    До коментар #3 от "1618":

    Слави е политически труп, на следващите избори ще вземе не 17, а най-много 7%. За съжаление пак ще гледаме ДжипкаТВ, като си набута вътре "патриотите" обединени и някой друг фалшификат.

    Коментиран от #9

  • 6 Българка

    20 2 Отговор
    Гурото на средните пръсти за протестиращите, отново заработва за ГЕРБ. На всички е ясно, че мажоритарни избори на натоящия етап, когата местната власт е в ръцете на гербераски феодали, ограбените милиарди са в ръцете на шайката, са в полза на ГЕРБ. И в парламента ще влязат предимно олигарси, които ще работят в своя полза
  • 7 ТОА синчето на КЬНЧО СТОЙЧЕВ

    8 2 Отговор
    Лий...... И той ли заработва за няколко хотелчета......
  • 8 Млъкни

    12 2 Отговор
    Млъкни подлого мръсна.
  • 9 ПОЛИТИКА СЕ

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "жалко":

    ПРАВИ СО ДУПЕ И ПАРИ.А ПАРИТЕ ОТ БАНКЯ ЩЕ СВЪРШАТ , АЩЕ ЕДНО ЗАВЪРТАНЕ И БРАТЯТА РОМИ ОСТАВАТ БЕЗ 50 ЛЕВА.ЗАТУЙ ОНЯ ГАЩНИК Е БЕСЕН.А ДА ЛИ СА 7 ИЛИ 17 ИЛИ 77 % НИКОЙ НЕ ЗНАЕ.БРАВО НА СЛАВИ ЧЕ НЕ СЕ ХВАНА НА КУКАТА
  • 10 Среден

    7 2 Отговор
    Онова нещо от Ситняково се пъне да заработи нещо.
  • 11 проумейте го

    6 3 Отговор
    Но промените няма да са към добро! При такова купуване на цигански гласове и цели секционни комисии, и принудително гласуване на калинките в администрацията и работниците в обръчите им от фирми, мажоритарни избори означава в парламента да седнат 190-200 депутати от ГРОБ+СДС и ДПСТБ, и максимум 40-50 от всички останали партии взети заедно!
    Това ли искат тези, които искат мажоритарни избори веднага???

    Коментиран от #33

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стойчо, няма да има скоро

    4 2 Отговор
    Мажоритарни избори, Запомни!!
  • 14 Кучето Борко

    3 2 Отговор
    Защо Борисов и правителството в оставка заседават зад дувара в Банкя? :) Защо и от Кого го е страх Борисов? :)
  • 15 Оня

    3 2 Отговор
    този е придворен лизач на бойко и греб.
    аре стига словоблудства, иди да зачистиш зайчарника.
  • 16 Антигерб

    2 2 Отговор
    "Ако работодателят ви задължава да изберете определена партия, какво ще направят камерите в тази посока"

    Още един тъп гербераст - работодателят ти от къде ще знае за кого си гласувал ако всичко е точно или честно - камерите са тъкмо за това да следят как се контролира вота. Камерите са за да следят как се правят толкова невалидни бюлетини - повечето са невалидни защото имат драснато някъде извън избора а това го правят хората на герб броящи бюлетините.

    Мажоритарния вот наистина ще промени статуквото но въвеждането му не е толкова лесно - трябва много време, и среда а и броят на депутатите да се намали на 120 - доста затруднява купуването на гласове.
  • 17 Знайко

    1 2 Отговор
    Стига сте писали глупости. Проблема не е в гласуването с хартиени бюлетини. Проблема е в дизайна на бюлетините. И в технологията и правилата. Държавата може на напише едно приложение(компютърна програма)да го качи на 10 000 лаптопа. Да раздаде по един такъв лаптоп на всяка изборна комисия. И още при попълването компютъра да прави проверките. Когато проверките излязат приложението разпечатва 4-5 еднакви протокола и всики членове, които са съгласни ги подписват. 2 протокола отиват по различни пътищя в ЦИК. 3-ти се пази като контролен. И другите 2 отиват за паралелно преброяване от опозиционни политически сили. Много е просто, но няма да стане, ако закона и технологията се пишат от такива ... като Мая Манолова.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Антигерб

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Знайко":

    Стига ти си писал глупости - на хартиената бюлетина една чавка някъде по нея и я прави невалидна - това го правят герберите в комисиите.

    Циганите влизат с попълнени бюлетини а изнасят непопълнена

    Номерата на герберите са ясни - само на машините не стават такива и за това са много против машините. На тези избори над 90% от хартиените бюлетини са за герб.
  • 19 юрист

    0 1 Отговор
    ''...Публикувано във факти.бг: Проблемът е, че смяната на правилата в Изборния кодекс не променя политическия елит....'' ДА, ТАКА Е- ЗАЩОТО НА НИКОЙ ОТ ''ПОЛИТОЛОЗИТЕ'' НЕ МУ СТИСКА ДА КАЖЕ, ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ Е В ЛИПСАТА НА ПРЕВЕС НА ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НАД ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА. Като си политолог, байно, кАжи сега- ПРИ ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ЛИ КОИТО И ДА Е УПРАВЛЯВАЩИ ДА ПРЕДПРИЕМАТ РЕШЕНИЯ, КОИТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА ПРЕДИЗБОРНИТЕ ИМ ОБЕЩАНИЯ И НА ПРАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ- ДА ИЛИ ДА...Ако има аброгативен референдум и решенията на политиците в НС НЕ СА крайни решения, защото МОГАТ да бъдат ОТМЕНИ с аброгативен референдум, крадливите политици дооооста щяха да се замислят...Но на НИКОЙ от вас- чиято професия е политология, НЕ ВИ СТИСКА ДА ГО КАЖЕТЕ ДИРЕКТНО на избирателите, защото ще си отрежете финансовите спонсорства на политическите партии, които ви пускат разни анкети и социологически проучвания....
  • 20 12345

    0 2 Отговор
    Преди 30 години... Юрист. Учил по живково. Колкото повече се сменят правителства, толкова по зле за народа. Слави знае че здравословното му състояние е много зле. Къде върви да се вре. За пари и бодигардове. Отговорност е. И точно това цели дпс. Колкото по зле толкова по окей за нас. Българите в провинции живеят зле. Те са малцинствата на държавна служба. Жилища, в града, замъци на сели. Имат бизнеси, бензиностанции, общини, строят няколко човека жилища, продават ги, но с кмета и тук прости мълчат. Блок до блок, без видимост, без гледка. Жалват се хората. Но как от общините ще махнеш кмета, като всички са роднини. Навсякъде е в държавно и частно. Само техни хора. Не можеш да им се сърдиш, както казва хбюрист. И аз да имам бизнес ще си назначавам мои хора. Да си стоят на запад. Тук е место за живеене на дпс в смесените, а българия е от малцинствата в повечето градове. Нали ви казват, кой има пари, той ще свири на свирка. Е дпс има те ще си правят с бб с бсп както на тях им е хубаво.

    Коментиран от #23

  • 21 Антигерб

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Знайко":

    Корпоративния вот и този на държавните служители се контролира по същия начин - дават му готова попълнена бюлетина а той изнася празна - може единствено да я направи невалидна.

    Та за това герберите не искат изцяло машинен вот.
  • 22 За овце

    2 3 Отговор
    "Скъпи" сънародници, единственото, което ще ви донесат мажоритарни избори е официалното ви превръщане в крепостни "селяни" на мутро-феодалите, които и сега ви яздят. Колкото и несъвършена да е партийно-пропорционалната система, за сега е единствения ви шанс да "страхувате" мутрите, че може да ги изхвърлите от властта. Глупостите на "политолога" Стойчо сме ги чували и друг път. Ако вярвате на този дежурен адепт на ГРОБ, няма да излезете на добър край.

    Коментиран от #25, #30

  • 23 Антигерб

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "12345":

    Скрий се бе, и да тролиш и да не тролиш отиваме на служебен кабинет свикан от Радев за ваш ужас, промени в ИК и ЦИК и машинно гласуване, комисия разследваща далаверите - абе за мустака сте от всякъде.

    Ти си търси работа докато има все още.
  • 24 Анонимен

    0 2 Отговор
    Едни и същи, алчни. Хората избягаха от България, а Слави е болен и не е живял в Европата. Той си живее по живково, кой ти е ридителя или родителите. Те деца на разведени родители си живеят много по добре от почтените. Слави да вземе да осинови нашите на години на стойчо стойчев са. Пълно е в махалата с ергени стари. Нямат работа и по цял ден обикалят турци и българи, с парите на вдовици майки и дпс много загрижен за народа, по точно за джоба.
  • 25 Антигерб

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "За овце":

    И как при пропорционалната система ще изхвърлиш мутрите от властта - даже и 4.01% да имат мутрите пак са във властта. Ти не може да гласуваш за герб без Борисов или за БСП без Нинова.

    При пропорционалната система нищо не избираш и такива плужаци като Спас Гърневски винаги са на власт.

    Но за да се въведе мажоритарната система трябва много време - точно това време искат герберите а системата не ги интересува. Така че трябва да се въведе мажоритарната система но след като минат новите избори и се състави стабилно правителство.

    Коментиран от #31

  • 26 Анонимен

    0 2 Отговор
    Не се връщайте в българия. Само се молете да работите навън. Без връзки ще работите по 14 часа, ще ви използват и накрая те си знаят кгб дс данс как да ви изхвърлят. Питай патило. Може да си много умен, красив, работохолик и да ти направят... Стискаме им палци. Надеждата ни е в Великобритания. Там е истината. Велик княз... Толерантен народ. Моята х бе от Царя. Само хубави неща. Но вие бкп го ликвидирахте Сакскобургготски. И сега Борисов е наред. Нали така или греша. Много е дърцал Царя преди 1944 за Народа на БГ.
  • 27 Анонимен

    0 0 Отговор
    Народа гласува за труфонов референдума. Мажоритарен вот. Излъга ли народа. И уж не вярваше в коронавируса. Всички се разболяха. Поне ББ се показа. Не съм адвокат на никого, но и при живково време на младини вътрешно ми е било зле, когато виждах нередности. ББ.. Аз съм живял между юристи, живял съм между шофьори, живял съм между ченгетата и пожарникари. Има пожарникари болни, но са силни духом и не се предават а се трудят. ББ не можете именно тях да изманите. Те си го харесват. А и са от заможни. Родопчаните твърдо са зад бб. Насила не става. И вие сте по големи диктатори. Бойко ходел с жени, но дай жената. Слави се скри като мишок, щото котараците ще го голътнат. Хората са изнервени. Още 2 седмици и през това време РР си назначава негови хора. Поне замълчете. Всички сте пенционер с млади любови. Дпс иска изриване, рестарт, но и там следва. Те са от 32,а Бойко не е от 32,и е много по умен от вас. Умните турци са в Турция и в Германия, приятелки са ми и всичко ми казват. Продават си 3 етажни къщи и закупуване на запад. Не искат в бг. Умни турци, но над 60 и са тук. Не искат в турция, а в германия. Мед кадър. Страхотна жена, туркиня. Има турци са като българите, уважение, но страдащи, че в бг нещата са зле. Доган аз трябваше да ме попита, кой, или коя. Догане, питай майка ти, има ли за продан живитни, ние гражданите станахме овчарки. Свиркай. Село Село
  • 28 Народът

    1 1 Отговор
    Пaртиитe бягaт oт мaжoритaрнaтa c-мa пo cлeднитe причини:.....1.Нямa дa мoгaт дa cи изпoлзвaт люпилнaтa oт кaдри в Coфия и дa ги cпуcнaт кaтo пaрaшутиcти в ocтaнaлитe избирaтeлни рaйoни...... 2.Нямa дa мoгaт дa cи рeдят лиcтитe...... 3.Нямa дa мoгaт дa cи пocтaвят кaдритe oт люпилнятa нa първитe двe мecтa и тo в някoлкo избирaтeлни рaйoни...... 4.Пocтaвят ce в лиcтитe хoрa бeз интeлeктуaлeн кaпaцитeт,нo ca тяcнo cвързaни c пaртиитe(aртиcти,cпoртиcти,чaлгaджии)....... ..... 5.Кaндидaтитe зa дeпутaти пo мaжoритaрнaтa cиcтeмa трябвa дa живeят в cъoтвeтния избирaтeлeн рaйoн,дa ca дoбри грaждaни,дoбри cтoпaни,дoбри бизнecмeни рaбoтeщи зa блaгoтo нa грaждaнитe oт тoзи рaйoн.

    Коментиран от #36

  • 29 Народът

    1 0 Отговор
    Бeз мaжoритaрнa избoрнa cиcтeмa никoгa нямa дa прoмeнитe cиcтeмaтa.Вcички кaндидaт дeпутaти oт дaдeн МИР дa ca caмo мecтни кaдри и дoбри cпeциaлиcти,бeз coфийcки пaртийни пaрaшутиcти!
  • 30 КуКу Къш

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "За овце":

    Кметовете и съветниците, като се избират по мажоритарната система да не би да са превърнали държавата в крепостничество на мутро-феодалите?!?!!?
    Пропорционалната система обслужва политическата партокрация, която НИКОГА няма да посегне на олигарсите и мафията и която се сеща за суверена - народа, само по време на избори.
    Съгласен съм на пропорционална система като в Швейцария, например и където да могат да се отзовават депутати. Но нашенските измишльотини, дето БСП и ДПС са си ги редили 20г - не.
    Да не забравяме, че днешният избирателен кодекс е на Сестра Галева, а тя е от най-дейните за промяна на изборните правила.

    Коментиран от #32

  • 31 За овце

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антигерб":

    Има преференции за пресяване на партийните листи, а борисовци има навсякъде и трепетно очакват "мажоритарен" вот.
  • 32 За овце

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "КуКу Къш":

    Браво! Без да искаш даде чудесен пример.
  • 33 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "проумейте го":

    Мажоритарни избори искат над 2.5 милиона българи, които гласуваха на референдума.

    Коментиран от #35

  • 34 хаха

    1 1 Отговор
    Идеята на Слави за мажоритарни избори беше само предизборна кампания. Едни мажоритарни избори не устройват ИТН защото ще вкарат само няколко човека в парламента. Целта на Слави е да е опозиция в парламента и той и неговите хора да се изхранват като политици.
  • 35 За овце

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "хаха":

    "Искат" ги, защото си мислят, че ще им решат проблемите. В същност, ще ги "оправят" .... с 200-та;)
  • 36 Наистина ли

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Народът":

    вярвате в това?!!!
  • 37 Иво

    2 0 Отговор
    Помните ли за 75 милиона, дадени от ББР на колекторска фирма с нищожен капитал? Каква част от останалите милиарди са стигнали на същия принцип до нуждаещите се хора?

    В България хубавите неща са само на приказки в ефирното пространство. Реалността обаче е грозна и много горчива за милиони българи.

    Равносметката след едно 10-годишно управление е, че страната е в челната тройка по смъртност в света, на последно място по средна продължителност на живота в ЕС, както и първа по корупция и бедност в ЕС.
  • 38 Да,бе

    4 0 Отговор
    Стойчо,сядай си на средния пръст,бе момче!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове