29 Април, 2021 05:54 7 859 31

Подкрепиха закриването на специализираните съдилища и прокуратури

  • правна комисия-
  • специализирани съдилища-
  • прокуратура-
  • специален прокурор

Правната комисия е за премахването на фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници

Подкрепиха закриването на специализираните съдилища и прокуратури - 1
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание подкрепи закриването на специализираните съдилища и прокуратури и премахването на фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, предаде БНР.

Предложението на “Демократична България“ мина на първо четене през ресорната комисия с подкрепата на “Има такъв народ“, “Изправи се! Мутри вън!“ и БСП.

„За“ промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласуваха 10 депутати, двама бяха „против“, а петима се въздържаха.

Дискусията се проведе основно с участие на Демократична България и ГЕРБ. Критики за бързото придвижване на промените имаше от страната на иначе подкрепилите ги представители на БСП и от въздържали те се от ДПС. На няколко пъти стана дума, че трябва да се проведе задълбочен и подробен дебат, за какъвто в този парламент едва ли има време.

Закриването на спецсъдилищата беше мотивирано от един от вносителите - преподавателят по конституционно право Атанас Славов:

"Тези органи станах известни в обществото с поръчковото правосъдие, което осъществяват - показни процеси. Тези органи, особено прокуратурата, се доближиха до инквизационни органи, в които политическите противници и бизнес опонентите бяха просто хвърляни за назидание".

В отговор Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС обвини вносителите, че искат да създадат хаос и в лобизъм. А Радомир Чолаков отиде още по- далеч.

"Става дума за обикновен политически рекет. Тук се поставя един пистолет и се казва: "Или гласувате "За" и събаряме Специализирания съд и Специализираната прокуратура, или гласувате "Против" и казваме, че се корупционери и мафия".

Малко преди заседанието на парламентарната правна комисия от прокуратурата обявиха, че премахването на спецправосъдието не е в интерес на обществото, но несъмнено би съответствало в пълна степен на интересите на организираната престъпност.

"Това поражда въпроса за засягане на независимостта на магистратите от специализираните органи на съдебната власт, защото закриването би било намеса в работата им чрез политически механизми за влияние", смятат от държавното обвинение.

От Камарата на следователите пък напомниха, че именно спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на Нено Димов, докато е бил действащ министър и че от тази реформа ще се облагодетелстват обвиняеми и подсъдими бизнесмени като Васил Божков, Цветан Василев, Атанас и Пламен Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиев и Евгения и Николай Баневи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де , това е целта!

    11 36 Отговор
    От тази реформа ще се облагодетелстват обвиняеми и подсъдими бизнесмени като Васил Божков, Цветан Василев, Атанас и Пламен Бобокови, Ветко и Маринела Арабаджиев и Евгения и Николай Баневи!

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Последния Софиянец

    44 7 Отговор
    Да се махне и Гешеф и Гешефтурата.Не може за Протест да съдят хора на четири месеца затвор.
  • 3 Gowo

    51 4 Отговор
    Специализираната прокуратура разследва ли Горанов Разследва ли ,,шкафчето".Не. Значи с право я закриват.А прокуратурата без ,,спец". отпред , какво чака.Да дойдат марсианците ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Има си нормални съдилища в държавата!!

    44 4 Отговор
    Спец съд, спец прокурори, не сме във война за да има Трибунали!!
  • 5 Gowo

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да де , това е целта!":

    Васил Божков и Цветан Василев са само облагодетелстваните лица.Но кой им е предоставил това облагодетелстване спец прокуратурата не преследва.И заради това с право я закриват.
  • 6 Последния Софиянец

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "Gowo":

    Гешефтурата разследва нас от Протеста.Осъдиха Гошо Боеца на четири месеца затвор.

    Коментиран от #8

  • 7 Gowo

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да де , това е целта!":

    .Мафията, заради която надявам се бе създадена спец прокуратурата си има глава.Навсякъде по света е така.А тези които изброяваш са само фигуранти .Навсякъде мафията се ползва с политически чадър .Тук не.Което навежда , че спец прокуратурата е продължение на политическия чадър.Или казано директно политическа .А кои са силните политици последните 10 години.ГРАБ и задкулисието ДПС.
  • 8 Gowo

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Тези бяха като ,,народен" съд.А знаеме всички ,че не бяха никакъв ,,народен."А бухалка на престъпната групировка ГРАБ.Обслужваха интересите на Падишаха и онези които го държаха на власт.Имитираха дейност за ппред наблюдателите от Европа.Резултатите са видни.Никой осъден.Само полицейски терор и изнудване на опоненти във ,,бизнеса".Бизнеса да се краде.Големите крадци хващаха малките за назидание
  • 9 Правна комисия

    6 11 Отговор
    Има време не бързайте да ръкопляскате. Нинова ще се подложи почти сигурно в пленарна зала и ще гласува против промените. Не забравяйте, че Гешев се радва на нейната подкрепа де факто. Това вече стана ясно. Тоест на нея и се иска, ако може БСП да е на власт и Гешев да е главен. Продажна и измамна душица е тя.
  • 10 КуКу Къш

    5 17 Отговор
    Доказано е, че обикновените съдилища не вършат работа. 20г с тях нямаше разследван нито един олигарх и нито един знаков престъпник.
    Явно вносителите и гласуващитее предложението обслужват престъпниците.
    Ако се притесняват от начина на работа на специализираните органи да го променят и подобрят, а не да ги закриват.
    Връщаме се в мутренските 90г и безконтролните грабежи на олигарсите и мафиотите. Това е дълбоката държавата и тя се прояви д сействията на Сестра Галева, мутренските адвокати от улицата и чалгарите.
    Жалка история!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Другия с коня

    4 16 Отговор
    Що спите бе Хора???Червените Олигарси окрали България ще се спасят....Вместо Лустрация на Комунистическите Партии,тези адвокати на Мутри и Олигарси закриват специалните служби за борба с Организираната Престъпност....
  • 12 Иво

    4 6 Отговор
    Защо тогава да се закрива, а да не се реформира. Кой се страхува от съществунането и. Помагала на едните, а другите защо се страхуват, и я обвиняват в политически поръчки, след като сега са на власт. Нека създадат нещо което работи и наистина бори корупция, пример за прекрасни намерение, а не само опит за заблуда на народа, и реално изпълнение на чужди наредби. Няма нищо чисто в тази държава, дори един съвестен журналист не остана, от който да научим истината. И затова ли ни трябва Bellingcat??
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Gowo

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "КуКу Къш":

    А защо да не направят ,,подобрения " на обикновенните .А правим ,,ремонт на ремонта.".Така може да продължаваме десетилетия и да правиме ,,ремонт на ремонт на ремонта".И не съм сигурен че това протакане е в интерес на Нинова.По скоро е в интерес на задкулисието и присъедините от тях зависими марионетки.Същи толкова корумпирани.Гелеф и Бойко Борисоф .А по рано и Цацаров.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Първият Софиянец":

    Егати правосъдието.Вместо да ловят бандити,гонят протестиращите.Политически поръчки.
  • 17 Gowo

    8 0 Отговор
    За това трябва да има парламентарен контрол.До сега нямаше такъв, докато БГ мафията беше го блокирал.Водещите партии ГРАБ, ДПС и в по малка степен БСП.Кой.Караянчева ли ще се опълчи .Тази дето доброволно се съгласява да я наричат ПКП...Мълчи. Мълчи щото знае че ще лъсне истината за катастрофата и хванатата без гащи в колата на НСО.Тези зависимите като Караянчева ли ще борят Мафията в БГ.
  • 18 Gowo

    9 1 Отговор
    Борисоф е един палячо.Обхванат от страх че идва ,,елеминирането " му.Затова го е изстрах да си покаже носът т Банкя.А разиграва поредния цирк .Че бил пренебрегнат.Селски , елементарни лъжи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 chi

    7 1 Отговор
    Гербаджийте духат супата и това не им харесва...
  • 21 КуКу Къш

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Gowo":

    Световният опит е борбата с мафията и организираната престъпност да се води от специализирани органи - САЩ, Италия и т.н.
    Причините са много - събират са висококвалифицирани кадри, използва се специално законодателство, което се отнася само за специфични случаи и хора, ползват се с приоритет в отделни случаи, по-добро опазване на тайните и т.н.
    Безспорно е, че обикновената съдебна система е изключително зависима и корумпирана и примерите са безброй. Факт е, че няма нито един знаков престъпник вкаран в затвора от нея за 20 години. Някои осъдени ги пуснаха да избягат, други изобщо не стигат до присъда.
    Нека видим какво е свършила комисията - колко са разследвани, колко са осъдени, колко пари са вкарани в бюджета и т.н. И това за 10г. Сравни го с направеното от обикновените съдилища за 20г и ще видиш ползата от тези органи.
    Тези опорни точки за ремонти на ремонтите в момента са неприложими.
  • 22 Даа!

    1 4 Отговор
    Някой от форума,вярва ли,че обикновен състав, от прокурор и съдии,ще продължи дела ,който са почти финализирани? Аз - не! Закриването автоматично ще доведе до ново стартиране на всички дела ,тяхното разследване от първа страница. Това ще доведе първо: До деблокиране на всички суми,движимо и недвижимо имущество,активи ,който сумарно към момента са над 3,5 милиарда! Второ: Всички задържани трябва да бъдат освободени,защото процеса стартира отначало.Краен резултат: Всички срещу който масово псувахте,охулвахте, и се кефехте,че са зад решетките с вързани ръце,сега ще бъдат навън.Със имущество и стотици милиони ,с който могат да боравят спокойно.Подобни дела се точат с години.Но пропускаме друг фактор: Срок на давност,и времева рамка на съда за решение.Всички ще са оправдани.Това ли ви кефи и радва? Нещо ми намирисва на закона " Ванко 1" но в огромен мащаб.

    Коментиран от #24

  • 23 Сър Пичук

    1 3 Отговор
    При Гешев и ГЕРБ за първи път мафията и олигарсите бяха настъпени, Имаше арести, разследвания, запори, конфискации. Някои се крият, други са в затвора, трети са на път да се присъединят към разследваните.
    Мафията реагира, както го прави навсякъде по света. И реакцията беше насочена към партията и прокурора, които и създаваха "главоболията" - ГЕРБ и Гешев.
    Използван беше целият наличен арсенал за да бъдат тотално смазани и да бъдат назидание за други дръзнали да им се опълчат - компромати, медии, опорни точки, улични протести, всякакви политолози и анализатори, зависими Ентелектуалци, атаки от чужбина срещу заплащене или от свои хора. Че целта е "смазване" и "унищожаване" се оповестява непрекъснато. ГЕРБ има много грешки и те заслужават наказание, но не и унищожение и смазване. Унищожение заслужаваха други, които тормозиха България 45г, а след това не само я унищожиха и разграбиха, но и я разделиха за да могат по-лесно да я контролират, манипулират и управляват. Но те не бяха унищожени.
    Сега остава да видим кой участва в тази война срещу опитващите се да извадят България от лапите на мафията и ще се разбере кой кой е и за какво се бори, въпреки лозунгите и красивите приказки.
  • 24 Сър Пичук

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Даа!":

    Прибавете към това и законопроекта на Хаджигенов за предаване на съд след двегодишно разследване, което ще доведе до гледане на дела без да са събрани достатъно доказателства и последващо оневиняване поради липса на доказателства, Тогава ще стане ясно, че това е една координирана акция за измъкване от правосъдието на знакови престъпници от мафията и задкулисието.
    Ясно ли е вече кой за какво работи в Парламента.
  • 25 Льольо

    2 0 Отговор
    Трябва тия специализирани служби да се занимават и с обикновените такива. Да разследват как разни съдии пускат под домашен арест наркотрафиканти ( последния случай дето се разчу) и много други подобни случаи и да им се търси отговорност за действията или бездействията им. Тогава може би ще има работещо разследване, съд и прокуратура. Не може на някои да не им се търси отговорност за решенията им.
  • 26 Чолак Владим

    2 0 Отговор
    АМИ ТО ГЕРБ СТЕ КОРУПЦИОНЕРИ И МАФИЯ - НЕ САМО ДА СЕ ПОСТАВИ ПИСТОЛЕТ, НО ДА БЪДЕТЕ ЗАСТРЕЛЯНИ! ДА СТЕ ЧЕЛИ КАКВО КАЗВА КАСАНДРА!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 Лупи

    2 0 Отговор
    Абе на тая пача Дани ли ѝ пише в личната карта и ако да, кой нормален родител си кръщава детето Дани, а ако не коя нормална медия нарича с умалително име някой различен от кварталния пияница?
  • 28 ГЕРБЕР

    4 0 Отговор
    РАДОМИР ЧОЛАКОВ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ ЗАРЪКАТА НА БОРИСОВ, ДА САБОТИРА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ПРЕДЛАГА ОТ ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ , А НЕ УСТРОЙВАТ ГЕРБ.
  • 29 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    КОЯТО ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМА ПОДКРЕПИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО--- ЩЕ УМРЕ И ЩЕ ОТИДЕ В НЕБИТИЕТО !!!!!!!!!! А, ПАК ЩЕ ИМА СПЕЦ СЪД !!!!!!!!!!!!!??????????
  • 30 Правилно

    4 0 Отговор
    РЕДНО Е СПЦ СЪДА И СПЕЦ ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ ЗАКРИЯТ , ТЪЙ КАТО ТЕ СА ИЗВЪНРЕДНИ МАГИСТРАТУРИ, КОИТО СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ И СА ЗА РАЗЧИСТВАНЕ НА ЛИЧНИ СМЕТКИ , НО НЕ И ЗА НОРМАЛНО ПРАВОРАЗДАВАНЕ. Освен това е време СЛедствието отново да стане самостоятелно, от как го ликвидираха, България няма независим разследващ орган!
  • 31 Селянин

    0 0 Отговор
    Те плащат на протеста и много ясно че това искат /иначе трябва да се връщат пари или куршума или спирачките не деистват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове