Last news in Fakti

10 Май, 2021 22:45 2 533 54

Радев: Европейският стълб за сигурност и отбрана трябва да е съобразен с развитието на НАТО

  • румен радев

Президентът участва във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9

Радев: Европейският стълб за сигурност и отбрана трябва да е съобразен с развитието на НАТО - 1

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифициране на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавните и правителствени ръководители потвърдиха общия ангажимент за модернизация на силите за отбрана, както и активното участие в изграждането на архитектура на сигурност, гарантираща стратегическа стабилност на европейския континент.

По думите на президента Радев, важно поле на съюзническите дейности продължава да бъде силната ангажираност с партньорите по цял свят. За България регионът на Западните Балкани е от особено значение, подчерта държавният глава. Румен Радев открои и ролята на Алианса в мисиите за управление на кризи в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата стабилност в региона изискват задълбочаване на диалога, практическото сътрудничество и съдействие за укрепване на устойчивостта, подчерта още президентът.

В изключително важни моменти за нашата сигурност Алиансът успя да засили политическото си измерение и показа, че в днешно време сигурността не е само военна надеждност, а много повече, посочи Румен Радев. В своята история НАТО винаги е доказвал своята ефективност и сила чрез способността си да адаптира стратегическата си визия и необходимите практически действия в съответствие с актуалните предизвикателства. В тази връзка българският държавен глава открои значението на стратегия „НАТО2030“ за укрепване на глобалната ролята на Алианса и адаптиране към новите предизвикателства през следващото десетилетие.

Участниците във форума се обединиха около позицията че политиката на „отворени врати“ на НАТО трябва да се запази и да бъдат подкрепени страните, които се стремят към пълноправно членство, да изпълнят необходимите условия за това.

По време на разговора на високо равнище беше приета и обща декларация, която очертава рамката на бъдещото партньорство на страните от формата Б9 и готовността им да допринасят за реализирането на новата стратегия „НАТО2030“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още един

    10 43 Отговор
    Руски шпионин

    Коментиран от #3, #11

  • 2 до президента

    39 13 Отговор
    Румене трябва да инициираш референдум за излизане от НАТО !

    Коментиран от #18

  • 3 Иван Томов

    10 22 Отговор

    До коментар #1 от "Още един":

    И този се преструва на американофил
  • 4 Професора

    33 6 Отговор
    Много дрънкате на НАТО около РФ накрая обаче ще кажете мяууу обаче ще е късно!
  • 5 яяяя

    23 10 Отговор
    Голям евроатлантик, ще задмине клоуна роско! НАТО ли ще гласува за него?
  • 6 Недей така

    6 5 Отговор
    Джиджи ще ти нашока канчето😂😂😂😂
  • 7 Сатана

    36 9 Отговор
    Радев,ако си пич ,след призивът “Мутри вън” е редно да изревеш и
    “НАТО—вън”.

    Коментиран от #45

  • 8 дб и натото

    25 5 Отговор
    Ай стига с това НАТО бе , служи само колкото чрез него американците да тикат Света към война , иначе за нищо не пристае.
  • 9 Брендица

    12 9 Отговор
    Льотчик интересно кой ли ще е първия щастливец който ще се фисне у стълба на НАТО?
  • 10 Иван Томов

    14 2 Отговор
    Руската "заплаха"създава предпоставки за развитие на американската икономика и по-точно на нейният военно-промишлен комплекс. Та не са ли всички страни в алианса въоръжени предимно с американско оръжие.
  • 11 така така

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Още един":

    Проблемът е, че е заклет натовец и продажник на САЩ.
  • 12 1234

    15 9 Отговор
    Явно целта е Русия, официално да ни впише в списъка на вражески държави! Хич не му пука за интересите на България, важното е да го почешат зад ушите господарите! Жалка картинка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТаУмВзе

    10 5 Отговор
    Ей, долняк! Ако оцелея ли? Идеот в идеалната идеология. 3 моренца в легенче. ТИНЯК.

    Коментиран от #22

  • 15 sagittarius

    12 7 Отговор
    Сега ще се започне от "руски агент" до "натовска подлога", хахахааа! Нищо, де, Президентът знае няколко езика, така че е нормално да го канят навсякъде с уважение. Ако някой мисли, че на такива форуми Президентът ще прояви простащина, излъгал се е.

    Коментиран от #17, #31

  • 16 Нато е гола вода

    10 2 Отговор
    Банда одрямани и безполезни чиновници с пагони,неумещи нищо,освен дисциплинирано и под строй да си получават заплатите.Не аз,старият Дон го каза..
  • 17 Брендица

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "sagittarius":

    А с тая полиглотност, с Русия ли ще поведе на война НАТО пардон бъшгарската война, ако се стигне до военен конфликт !?

    Коментиран от #20

  • 18 Раша Маша

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "до президента":

    И от ЕС!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 sagittarius

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    Не бой се. Война няма да има. Става дума за "oбщия aнгaжимeнт зa мoдeрнизaция нa cилитe зa oтбрaнa, кaктo и aктивнoтo учacтиe в изгрaждaнeтo нa aрхитeктурa нa cигурнocт, гaрaнтирaщa cтрaтeгичecкa cтaбилнocт нa eврoпeйcкия кoнтинeнт." Нали прочете. Така че, не ни остава нищо друго, освен да се гордеем, че Президентът няма нужда от преводач. Нали помниш какво беше казала Мария Захарова за него :"През цялото време търсех някакво аутокю, някакви слушалки в ушите на българския президент. Не открих. Човекът говореше английски свободно. Възхитена съм от него".

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Брендица

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "sagittarius":

    НАТО е създадено на 04.04.1949 от страни да се бранят от Русия. На 04.04.2021 имаше избори и трябваше да се излъчи Правителство, което не се случи!

    Коментиран от #23, #33

  • 22 ТаУмВзе

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    Радев, от шпакловчик до Зидар, има разлика в Сан. Или да ти припомня Задачата, Срещу България.
  • 23 sagittarius

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Брендица":

    Много добре знам кога е създадена НАТО. Няма общо с това, че не беше излъчено правителство в България. Белгия живя две години без правителство, Италия проведе няколко избора, докато състави такова. НАТО няма общо с тези неща.

    Коментиран от #24

  • 24 Брендица

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "sagittarius":

    Колко белгийци в миналото са живяли на територията на днешната Руска Федерация?

    Коментиран от #26

  • 25 виктор

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "sagittarius":

    Докторе не мисля, че нормален човек би се боял от война, при положение, че Короната си е война :) БИО оръжие ... и то само в тестов период! Така че, война има, но тя се води по други начини!

    Коментиран от #27

  • 26 sagittarius

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Брендица":

    Не ми се развава теорията за НАТО, но да, съгласен съм, че първоначалната идея беше , че ще се отбраняват срещу евентуална атака от страна на СССР. Когато съюзът се разпадна, той излезе от полезрението ѝ. "Държавите се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една от тях, в Европа или Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях. Впоследствие, те ​​се споразумяват, че ако има въоръжено нападение, всяка от тях, упражнявайки правото на индивидуална или колективна самоотбрана, ще подпомогне атакуваната държава, като предприеме такива действия, каквито счете за необходими, включително употребата на въоръжена сила за възстановяване и поддържане на сигурността на Северноатлантическата зона. Договорът не изисква от членовете да реагират задължително с военни действия срещу агресор."- Уикипедия, че не съм настроен да разсъждавам по това време. Въпрос на време е НАТО да се разпадне, защото врагът вече е малко имагинерен, а парите за поддръжка на организацията са много. Пак повтарям - войни от типа на Първата и Втората световни няма да има. Регионални конфликти може би, но НАТО там не се намесва.
  • 27 sagittarius

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "виктор":

    Точно това отговорих току-що на една публикация. Малко по-долу е. Това, за което говориш е по-страшно от война с оръжия. Тук съм безсилен да отговоря какво ще се случва. Само знам, че пренаселихме тази земя, а някой се стреми да ни разреди. Даже не ми се мисли по този въпрос.
  • 28 Най

    4 4 Отговор
    достойният Президент откакто е дошла"демокрацията" е Радев.

    Коментиран от #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Голем смях

    6 5 Отговор
    Мръсен американски агент.Едно говори ,а друго върши.Продаде БСП и вечната и ненарушима дружба с Россия.А толкова много възлагаха Решетников и Курнелия на зеления чорап.Но той си остана тъп военен.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Уважавал съм винаги г-н Костов . Добър

    2 2 Отговор
    В основата на всичките ни беди е липсата на правосъдна система у нас, Не напразно професионалният доносник Доган е сложил ръка на цялото правосъдие чрез поставяне под зависимост така наречените ни висши магистрати. Без правосъдие,държавата е в застой-държавни поръчки и еврофондове се крадат наполовина, ,а народа е обезверен-не гласува ,което точно иска престъпната власт!

    Коментиран от #34

  • 33 Голем смях

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Брендица":

    Русия е създадена през 1991г.Бъркаш СССР и източния блок с Россия.И никой, никога не се е страхувал от соц.лагера.Просто военните искаха да измъкнат повече долари с измислената съветска заплаха.И успяха.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Blackthorn

    6 1 Отговор
    За теб аз повече НЯМА да гласувам!
  • 37 юго

    3 9 Отговор

    До коментар #28 от "Най":

    Най-достойния и умния и учения и бизнесмена и умерения, бе президента Пневнелиев!
    Този сегашния по ми мяза на шмекер!

    Коментиран от #40

  • 38 КРОКОДИЛА

    4 3 Отговор
    ФАЛШИВ ГЕРОЙ .
  • 39 КРОКОДИЛА

    6 3 Отговор
    СЕЛСКА ФИЗИОНОМИЯ ..........БЯГАЙ .............
  • 40 Голем смях

    2 10 Отговор

    До коментар #37 от "юго":

    Плевнелиев е пич и не бръснеше руските подлоги.Назоваваше нещата с истинските им имена и не бръснеше кремълското джудже.Сегашния въздухар е срам за България .

    Коментиран от #46

  • 41 Перверзия

    2 1 Отговор
    Само страни от бившия съветски блок !!!!!!!!!!!!!! Много обезпокоително.... Радев , ако се изложи пак със служебното правителство ДА СИ ХОДИ В АМЕРИКА
  • 42 ШиШиШиШи

    7 1 Отговор
    Жан Виденов може да стане силна фигура
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Един от малкото останали които неса подл

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    Не, това няма да го направи защото е американски въспитаник. Той е 2 ешалон на американските интереси, подмолният ешалон. Само използва тъпото население за да прокара ПОДМОЛНО американските интереси за сметка на наща РОДИНА. А пред дебилното население САМО се преструва. И тихомълком прокарва загробващите ни американски интереси.
    Единственият който СЕ Е ДОКАЗАЛ, че НЕ Е СЛУГА НА СОРОС И САЩ е Жан Виденов и неговата НОВА партиа Лява Алтернатива.
    Само той недопусна Сорос в България, само той отказваше на Сащ наще национални концесии, и затова подлогите ни платени от Сорос му направиха ембарго срещу България. "Нямаше банани" за глупаците, и те го свалиха. И дойде Иван Кодтов с главен съветник Сорос начело и СЕ ПОЧНА РАЗПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРИЯ НАПЪРВО МЯСТО С НАЩЕ ЗЛАТНИ КОНЦЕСИИ.
    Но Вие пак ще гласувате за Сащ. За да има банани.
  • 46 Булаир Фружин

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Голем смях":

    Плевнята беше срам за нацията, единственото, което правеше, беше да е чехъл и да оди по мачове на националите по волейбол. Пълен халигафрен.
    Относно НАТО: това е една лицемерна организация, искат всички други да се разоръжат, а пък те самите не. И какъв го дирят на другия край на света само те си знаят. В Близкия изток, във Виетнам, в Африка... В мнозинството от тези държави конфликтите дори са предизвикани от Великите сили, начело с хамериканците (Корея е най-типичният пример), в останалите вътрешни конфликти се водят от над хиляда години. После да не се чудите защо има ИДИЛ. То човекът го е казал преди 300 години: всяко действие има равно нему по сила и обратно по направление.
  • 47 Анонимен

    3 0 Отговор
    НАТО без САЩ е едно нищо,немогат и три дена да издържът срещу Русия.Не ни трябва НАТО,за нас е добре да лавираме с добри отношения както със западните страни така и с Русия.Всеки и един политик преди всяко свое действие трябва да има едно наум!Ако не беше Русия ние 100%още щяхме да сме част от сегашна Турция.

    Коментиран от #49

  • 48 пройчо

    1 0 Отговор
    ".... рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша ..."********Тъпо ,тов.Ремез !
  • 49 За нас

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Анонимен":

    е най - добре да имаме силна армия, с която да можем да се защитаваме срещу когото и да е.
  • 50 Българин

    2 0 Отговор
    Какво нато бе румба. Да вземе да попитаме суверена чрез референдум. Какво ще кажеш.

    Коментиран от #52

  • 51 БГ ЕС НАТО

    1 2 Отговор
    Браво Румба Натовски Генерале Достоен син на НАТО
  • 52 Кауня румба

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Какво да кажа , мутри вън, да живей България , да живей НАТО , ЕС , Деса , Меди Доганов , Херо , Мустафа , решетката и най-вече Бойко , че ме тури за президент
  • 53 БГ съдба

    1 0 Отговор
    Така е от трън та на глог , или от Тиква на Каун .
  • 54 Браво Румене

    1 3 Отговор
    Браво Натовски Генерале Комундетата на задна прашка ги прекара
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове