Last news in Fakti

27 Януари, 2013 06:00 1 097 1

Референдумът, ние и медиите (обновена)

  • референдум-
  • медии

Днес в България се провежда първият демоктратичен Национален референдум, на който ще отговорим на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

В избирателните списъци за референдума са включени 6 949 120 души. В Столичната община право на глас имат 1 142 541 души.

Гласуването в секционните избирателни комисии започва в 6.00 ч. и ще продължи до 19.00 часа. Първите социологически проучвания могат да бъдат оповестявани след 19 ч.

В района на Хасково и Кърджали зимната обстановка е най-усложнена. Според Районната избирателна комисия в Кърджали изборният ден около 8.00 часа още не бе започнал.

Въпреки че изборният ден трябва да приключи в 19 ч, ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка, гласушането може да продължи, но не по-късно от 20 ч.

За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха 4 345 450 души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, а именно- 1 389 824 души, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите.

На уебсайта на на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) - grao.bg/elections/, на телефон 0800 1 4726 или с SMS на номер 18429 гласоподавателите могат да направят справка по ЕГН за номера и адреса на избирателната си секция.

По данни на Външно министерство заявилите желание да гласуват в чужбина са 1773 души. Въз основа на техните заявления са разкрити 44 изборни секции в 35 държави. На сайта glasuvam.org/kade може да се провери коя е най-близката секция до мястото, в което живеят българите зад граница, тъй като на национален референдум се гласува само в посолствата и консулствата на страната.

Ако в деня на референдума български граждани се намират в чужбина, могат да гласуват с лична карта или паспорт, стига да има разкрита секция. Тогава те се дописват в списъка от секционната избирателна комисия и подписват декларация, че няма да гласуват и не са гласували на друго място.

Учениците и студентите редовно обучение ще могат да гласуват в секция по избор в града, където учат. Те трябва да представят пред секционната избирателна комисия документ за самоличност, надлежно заверена за съответната учебна година ученическа книжка или за съответния семестър студентска книжка и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Звената "Български документи за самоличност" към МВР в страната ще работят на пълен работен ден на 27 януари - от 8.30 до 17.30 часа.

В деня на референдума в 10.45 и 16.30 часа са предвидени брифинги в заседателната зала на МВР. Информация за евентуални допуснати нередности и нарушаване на обществения ред ще бъде публикувана през 4 часа на интернет страницата на министерството.

Гласуването ще бъде наблюдавано от неправителствените организации: Фондация "Галъп Интернешънъл", Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Сдружение "Корективи", Сдружението "Институт за развитие на публичната среда", Екологично сдружение за земята, Национална асоциация студентите и младежите, Сдружение "Европолитико", Европейско общество за защита на човешките права - България.

Изборният процес ще бъде наблюдаван и от международната неправителствена организация "Демокраси Интернешънъл".

С директни включвания, извънредни емисии новини и коментарни студиа националните медии ще отразят референдума.

Изборният ден по БНТ ще започне със сутрешен блок в 8 ч. с водещи Марио Гаврилов и Явор Стаматов. В студиото млади хора ще изразят обществена си позиция по темата "Референдум", а репортерите ще се включат на живо от Белене, Резово, Козлодуй и други места.

С историята на референдумите у нас ще продължи след 9 ч. предаването "Денят започва в неделя с Георги Любенов".

Новинарските емисии "По света и у нас" ще информират през целия ден - в 9.00, 10.00, 12.00, 14.00, 18.00 и 20.00 ч.

Специалното студио "В нощта на референдума" ще започне в 18.40 ч. С помощта на модерни технологии ще бъдат представени резултатите от гласуването и с водещи политици и анализатори ще се обсъждат най-интересните въпроси, които провокират данните.

БНТ ще излъчи на живо и всички пресконференции на участниците в кампанията.Телевизията ще предостави прогнозните резултати на социологическата агенция "Алфа рисърч".

Би Ти Ви ще се стреми да предостави повече гледни точки от зрителите по време на референдума. Отразяването ще започне с удълженото издание на "Тази неделя" с Лора Крумова с репортажи за началото на гласуването и с интересни гледни точки към темата за допитването.


Екипът на "Би Ти Ви Новините" е планирал няколко извънредни емисии, в които ще проследи вота в цялата страна.

Специалното студио "Гласът на народа. Референдум", с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев, ще започне в 18 ч. и ще продължи до края на пресконференциите, които ще дадат инициативните комитети. Този път предаването ще дава най-вече думата на гражданите - с живи връзки и телефон на зрителя.

Би Ти Ви ще представи резултатите от гласуването на социологическата агенция "Галъп".

"Нова телевизия" твърди, че залага на новаторски и нестандартен подход в отразяването на водещата тема за деня. На екрана ще застанат Мартин Карбовски и доайенът на българската журналистика Петко Бочаров. В коментарното студио "Отговорът за АЕЦ" двамата ще са в ролите на водещи, но и в качеството си на представители на две различни поколения - единият е на 40 години и не е бил на нито един референдум, а другият - на 91 години и помни предишните три. Този тандем зрителите ще могат да гледат в продължение на три часа - от 19 до 22 ч.

През целия ден екипът на медията ще следи отблизо темата чрез поредица от коментарни студиа, гости, извънредни новинарски емисии и множество живи връзки.

Коментарното студио "Отговорът за АЕЦ" ще започне още от сутринта - от 8.00 до 9.30 ч. Актуална информация около протичането на референдума ще бъде представена отново в обедното студио - от 12.00 до 13.00 ч. Извънредни новинарски емисии също ще следят последните и най-важни новини в неделния ден.

Телевизията ще представи междинни резултати от гласуването, какво казват социолозите от "Алфа Рисърч" и как протича референдумът в страната.

Новинарско-коментарната рубрика "Уикенд" на ТВ7 ще продължи до 13 ч., а освен в централната емисия "Добър вечер, България" от 18.45, събитието на деня ще бъде повод за дискусия и в предаването "Референдум 2013" от 20.00 ч.

БНР също е предвидило специална схема на програма "Хоризонт" за деня на референдума. Вместо обичайните неделни предавания, от 7.00 ч. до късно вечерта ще има "Актуално студио" в опит да се представи документална картина в информации и звук "България в деня на националния референдум".

Ще се следи гражданската активност чрез репортерите на "Хоризонт" и кореспондентите в областните центрове, чрез специални пратеници в местата, където се очаква по-активно участие - като Белене, Козлодуй, Царево.

Програмата на "Дарик радио" в деня на референдума предвижда новини на всеки половин час. Информационните предавания с включвания от София и от страната ще са от 9.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 18.00 ч. В 18.30. ч. ще има обзор, след което продължава вечерното предаване. Репортерите на радиото ще предават директно информация от пресконференциите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    0 0 Отговор
    днес ще разберем реалният брои
    гласуващи без да се плаща
    и никои няма да говори за референдума
    а защо не е гласувал никои ще е темата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове