Last news in Fakti

17 Май, 2021 15:10 1 769 22

Над 1000 паркоместа в центъра заети от институции

  • борис бонев-
  • паркоместа-
  • институции

Да ги върнем на софиянци, призова Борис Бонев

Над 1000 паркоместа в центъра заети от институции - 1
Снимка: Спаси София

На организирана от „Спаси София” пресконференция днес, общинският съветник Борис Бонев обяви че над 1200 паркоместа са заети от държавни и общински институции. Особено критичен е проблемът в центъра, където недостига на места за паркиране е най-сериозен, а пространството - силно ограничено. Данните за огромния размер на проблема идват след внесен доклад на Бонев за намаляване на служебните абонаменти на институциите, с което ще се въведе ред в паркирането, ще се сложи край на привилегиите за чиновниците и ще се осигурят стотици допълнителни места за софиянци.

„Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти общинска собственост и в рамките на Синя и Зелена зона. Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ.” заяви Бонев.

Той допълни, че примерите за тази практика са много - паркингът около Министерство на икономиката, паркингът зад Министерски съвет, ВАС и ВКС, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата около храм-паметника „Св. Александър Невски”, където безплатно паркират служителите на Столичната община и Народното събрание, и много други. Според съветника от Спаси София, още по-скандални са институциите, които в абсолютно нарушение на закона отнемат и понякога физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска собственост.

Общинският съветник допълни, че произволът в паркирането не само намалява паркоместата за живущите, но и косвено спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията. „Вместо с личен пример да насърчават екологични форми на придвижване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това категорично трябва да спре чрез балансирана политика за внасяне на ред и справедливост в паркирането, особено в центъра”, заяви Бонев.

“Ние не се сещаме за този проблем едва сега. Миналата година предложихме всеобхватна реформа и подобрения в паркирането в София и служебните абонаменти бяха важна част от тях, но управляващите отхвърлиха предложението ми. От години работим за по-справедливо разпределение на пространството и повече пешеходни улици в центъра, а паркирането често е най-голямата пречка за това. С освобождаването на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за ползване от живущи и приходящи. Това е огромен ресурс - около 12% повече места, спрямо наличните в момента, което съществено ще подобри ситуацията с паркирането. Практически без никакви разходи ще осигурим капацитет колкото за един голям етажен паркинг в центъра, затова призовавам всички политически сили в Общинския съвет да подкрепят разумното ми предложение, което е в интерес на софиянци”. - категоричен е Борис Бонев.

По време на конференцията Борис Бонев лично предаде писмо на Министъра на икономиката, с което призовава служебния министър Кирил Петков доброволно да се откаже от 40-те паркоместата около сградата на Министерството. „Убедени сме, че само с личен пример институциите могат да покажат, че заявките на служебното правителство за започване на необходимата промяна и нормализация на обществения договор не са само празни думи. Поради тази причина от екипът на „Спаси София” днес ще внесем подобни писма във всички министерства с призив да се откажат от привилегированите паркоместа.”, заяви независимият общински съветник.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    31 3 Отговор
    Чудесна инициатива. И не само съкращаване броя на паркоместата за институциите, а и тези, които останат да заплащат наем на общината.
    Пред закона всички са равни.

    Коментиран от #11

  • 2 Просто човек

    23 5 Отговор
    Г-н Бонев, дано сте следващия кмет на София!
  • 3 ПКП

    19 2 Отговор
    Оди пеш, бе. Оди пеш!
  • 4 Софиянец

    8 9 Отговор
    Тоя Бонев на тъп ли се прави, липсват подземни паркинги в центъра, дълго обещавани а не глупости и пропаганда.

    Коментиран от #10

  • 5 Мемфис

    14 0 Отговор
    До 1
    Пред закона всички са равни....ама на хартия!Надали някой от нас ще доживее справедливост в този инкубатор на мутри и престъпници!

    Коментиран от #9

  • 6 Предприемач

    7 1 Отговор
    Само ние честните частници имаме право да паркираме в Центъра! Всички общински и държавни служители на колела! Тъкмо ще укрепнат не само физически, но и психически!:)
  • 7 един от многото

    16 1 Отговор
    То ако беше само в София , халал да им са , в цяла България е така. Хората които най много получават и нищо не работят , ползват и най големи привилегии. Затова е и това голямо давичкане за кокала , наречен власт.

    Коментиран от #12

  • 8 намерете

    10 0 Отговор
    "Оди пеша, бе" и я разходете из цяла София заедно с Фънда!
  • 9 Мармон

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мемфис":

    Бегай у САЩ! Там всички са света вода ненапита!:)

    Коментиран от #13

  • 10 ценности

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Като копаха толкова време за метрото защо на направиха и някой друг паркинг.

    Коментиран от #14

  • 11 Общинар

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    С чий пари?!:)

    Коментиран от #15

  • 12 Спокоен

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Ако, намериш някъде по Света дето не се давичкат за власт...!:) Власта е пари, парите са власт!:) Пусни си песента и си успокой нервите!:)
  • 13 Марш

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мармон":

    бегай у русия - там е РАЙ! Не знам да има наплив за там... така че ще намериш място.

    Коментиран от #16

  • 14 Еколог

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ценности":

    За да използвате еко возила! Велосипеди, тротинетки и т.н.!
  • 15 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Общинар":

    От бюджета на съответната институция

    Коментиран от #17

  • 16 Мармон

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Марш":

    Що?! На мен тука у Харлем си ми харесва!:) Страшен гот е човек! Нищо не бачкам, а си живея живота! Ела, да видиш !
  • 17 Общинар

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    А, тоя бюджет от кой джоб идва?!:)
  • 18 Нали са Народни ПредставЯщи се,

    3 0 Отговор
    А народа пътува с Метро???
  • 19 Васил

    4 0 Отговор
    Не само паркоместата трябва да бъдат освободени ами да им се вземат и колите харчат тонове бензин а после ми говорят за екология.

    Коментиран от #20

  • 20 Дедо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Не ме гледай какво правя! Слушай, какво ти говоря!:)
  • 21 гост

    2 0 Отговор
    А ДАНО, АМА НАДАЛИ!
  • 22 bgred

    0 0 Отговор
    България е държавата с най-голям брой чиновници на глава от населението.Наложително е бройката да се се оптимизира, както и разходите за издръжка на безбройните държавни агенции и служби.Ако това не се направи нищо добро не ни чака.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове