Last news in Fakti

27 Май, 2021 19:44 2 975 17

Назначиха нов шеф на АПИ

  • апи-
  • георги терзийски-
  • иван досев-
  • ръководство

Бившият шеф на АПИ: Изненадан съм от мотивите за освобождаването ми

Назначиха нов шеф на АПИ  - 1
Снимка: БГНЕС

Апостол Минчев е назначен за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той е строителен инженер по транспортно строителство със степен магистър. Има дългогодишен опит в проектирането и строителството на пътища. Ръководил е екип при изготвяне на проекти за пътни обекти и съоръжения. Бил е директор на Областно пътно управление Шумен.

За член на Управителния съвет на агенцията е назначен Веселин Пейков. Той е строителен инженер в направление изграждане на писти и магистрали с опит по специалността и в други държави. Инж. Пейков има опит в управлението на мащабни транспортни проекти, управление и проектиране на летища, проектиране и изграждане на пътни настилки.

За член на УС на АПИ е определен и Ивайло Денчев, който също е инженер по пътно строителство. Досега е бил директор на Областно пътно управление Плевен, като преди това е бил и на други позиции в него. Работил е и в частния сектор.

Досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г.

Междувременно бившият председател на УС на АПИ Георги Терзийски заяви пред журналисти:

„За мен е изненадващо това, което чувам като мотиви. Нека от МРРБ отговорят за кои обекти и какви действия става въпрос. Вчера подписах своята заповед в 17.40 ч. До 17.40 ч. аз и УС на АПИ сме били в правото си да извършваме всички правомерни действия, които трябва да се извършват в управленската дейност. Аз съм изключително изненадан от написано, това е меко казано. Не е обосновано една заповед да бъде връчена в края на работния ден считано от същата дата“.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е изплащала аванси съгласно условията на договорите, които е сключвала със съответните изпълнители, обясни той, цитиран от Агенция Фокус.

Цял ден сме в АПИ, за да сдадем управлението на новия екип, не сме се скрили и не се страхуваме от въпроси.. Освен Терзийски са освободени и членовете на УС на АПИ и проф. Олег Асенов.

„Излизаме и си тръгваме с удовлетворението, че сме свършили не малко неща в периода, в който бяхме заедно. Благодаря на колегите, служителите на АПИ. Свършихме много работа, сигурно е могло повече и по-добре“, каза още той.

„При положение, че днес стоим цял ден в АПИ с цел да сдадем управлението на новия екип и да отговорим на всичките им въпроси, а не сме се скрили, въпреки че не сме служители, говори за едно – не се страхуваме от въпроси, проверки, интереса на медиите. Мен ме притеснява това, че формулировките са изключително некоректни и по-скоро са внушения, отколкото се позовават на факти и на действителната ситуация“, заяви Терзийски.

Проф. Олег Асенов коментира, че има логика във всичко, което се случва. „Сигурен съм, че ще има приемственост и нещата, които сме започнали ще бъдат продължени. Оставяме тол системата с най-големия приход, който е имала от създаването си – близо 200 млн. за 5 месеца“, коментира проф. Асенов.

Относно информацията в прессъобщението на МРРБ, че досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май 2021 г., инж. Иван Досев коментира, че агенцията е второстепенен разпоредител с бюджетни плащания. "Ние не можем самостоятелно да оперираме, да изплащаме аванси без знанието на МРРБ", разясни той.

„Обемът на работите през последните години е значително увеличен и подобрен. Не може да се говори при това увеличение – през 2020 г. в сравнение с 2019 г. ремонтираните пътища са нараснали с 2,5 пъти. Всеки, който опитва да оспорва това не е прав“, допълни Досев.

Инж. Досев обясни, че им е представено новото ръководство на АПИ, като са предали цялата информация, която са поискали – предстоящи ремонти и затваряния, текуща оперативна информация. Той уточни, че мотивът, с който са освободени е странен за него.

По-рано от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че досегашното ръководство на АПИ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май 2021 г.

Той посочи, че АПИ винаги е била обект на проверки, като допълни, че дори и сега такива се правят от АДФИ и от Сметната палата. Проверки е ималоот вътрешния одит и винаги сме показвали, че като екип не се страхуваме от това да бъде проверявана нашата дейност, каза бившият председател на пътната агенция.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki Q7

    33 3 Отговор
    Какво стана с катастрофата- май някои хора я потулиха?!
  • 2 Maf1ata BG

    32 4 Отговор
    Големи далавери в това ББР и АПИ, бе!! :\
  • 3 Най накрая

    30 4 Отговор
    Тоя боклук бе махнат от това ведомство
  • 4 Е да де

    30 3 Отговор
    Това е проблема, ремонтите са нараснали 2 пъти, демек всичко което правите се разпада
  • 5 Та та :)

    19 4 Отговор
    Мутрите да му мислят... Всички включително мутрите ' солидни и чесни (в ушите) бизнесмени' иначе просто казано Крадци, грабители, взлмаджии
  • 6 Мухльо

    27 3 Отговор
    чак пък бил изнинадан ?
  • 7 Боко

    20 3 Отговор
    ДПС кадри!
  • 8 Hoho Boho

    26 4 Отговор
    На тоя, изненадания нещата ще му се прояснят, когато застане пред съда..
  • 9 Браво

    22 3 Отговор
    Тия знаят само да гепят. След 2 месеца такива неща ще излезнат, помнете ми думата. Мафията се нанася ударно навсякъде в държавата.
  • 10 Тия мислят ли

    8 22 Отговор
    Навсякъде се набутват стари комуняги, компрометирани кадри, ченгесари от старо време или в краен случай, млади послушници. Ще объркат държавата. Очаквам да скочат хората скоро. Ще се отрази на бизнеса а оттам и на хората. И всички тука дето го одобрявате, съвсем скоро ще го разберете.
  • 11 Гост

    20 1 Отговор
    Олег Асенов е най големия измамник!Ако имаще съд досега всички щяха да са зад решетките!Хиляди невинни шофьори са в затвора заради тези уроди!
  • 12 .......

    19 3 Отговор
    БИЛ ИЗНЕНАДАН ,НЯМА НУЖДА ОТ БОРД НА ДИРЕКТОРИТЕ С КОСМИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ ,ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ВЪРШИ ЦЯЛАТА РАБОТА
  • 13 Кърджали

    16 3 Отговор
    Чакаме чакаме и тук да разчистя щото е нетърпимо с таякуха алкохолизирана кратуна Гавазов и син младежки активист и клоун- Цецко!Чакаме ! Герберчета - команда за бързо реагиране на Църна Цвета
  • 14 Щок

    12 4 Отговор
    Терзийски е срам!
  • 15 Обективно

    4 9 Отговор
    Тези не трябваше ли да организират основно изборите??? Каква е тази чистка???Уволненията и назначаването на хора за които е ясно, че след 2 месеца ще бъдат махнати с какво точно помага за изборите??? Явно се цели блокиране на всичко, което се прави в държавата.
  • 16 Светослав

    6 7 Отговор
    Плевен-Ловеч, един от най лошите пътища, добре, че Бойко го оправи!!
  • 17 TOLUPA

    1 0 Отговор
    "дОКТОРЧЕТО" ОТ двск И ТОЙ ДА ВНИМАВА ЧЕ Е СГОТВЕН.......-.. ХАХАХА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове