28 Май, 2021 21:12 2 069 31

Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на парното и на тока

  • мая манолова-
  • изправи се.бг-
  • топлофикация-
  • парно-
  • ток-
  • електричество

Осем топлофикации са надвзели над 20 млн. лв. от клиентите си заради разликата в цената на природния газ, алармира председателят на „Изправи се.БГ“

Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на парното и на тока - 1
Снимка: БГНЕС

От доклада на КЕВР, публикуван вчера на страницата на регулатора, става ясно, че най-голямото увеличение на цените на тока и парното е в София. С 14,25% ще се увеличи цената на парното и топлата вода, а с 4,21 % ще се увеличи цената на тока. Увеличението на тока за Южна България на територията на ЕВН Пловдив ще е 2,37 %, а за Източна България на територията на "Енерго Про Варна" – 2,14%.

Във видео на живо във Facebook Манолова представи сигнал от граждани, постъпил в Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, за договори на ЕВН Електроразпределение Юг за поддръжка на електроснабдителната мрежа на завишени цени.

Фирмите, които са поддържали мрежата, присъединявали са клиенти и са правили планови ремонти, са отстранени с процедури, проведени на австрийски сървър по австрийското законодателство. Информацията за това е протокол със спечелилите участници. Не са ясни предложените цени и защо са избрани тези фирми за поддръжка. Ясно е обаче, че парите за поддръжка на мрежата, влизат в увеличаването на цената на тока, обясни Манолова.

Решението е обжалвано в съда в Долна Австрия, след което процедурата е спряна. ЕВН обаче са продължили дейността. Без да има надлежно сключени договори с възложител се извършват строително-монтажни дейности. ДНСК е установило нарушенията, но дейностите продължават и санкции не са последвали, обясни Манолова.

ЕРП-тата са закриляни от КЕВР. Регулаторът трябва да следи основателно ли е искането на по-високи цени на тока и представените разходи, категорична бе тя.

Манолова настоява енергийният министър да сезира Върховната прокуратура за проверка на процедурата във връзка с вчерашния доклад на КЕВР. Според доклада в осем топлофикации има надвзети приходи от клиентите в размер на над 20 млн. лв. по вина на КЕВР. Причината е разликата в цената на природния газ от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Топлофикация София е надвзела 15,114 млн. лв. Останалите топлофикации са в Пловдив (ЕВН България), Плевен, Бургас, Варна, Враца, Велико Търново и Разград.

Не може 6 млн. потребители на ток и парно в страната да плащат по вина на КЕВР по-високи сметки, категорична е Манолова.

Над 10% ще е увеличението на цената на парното в Перник, Бургас, Варна и Велико Търново. Между 8 % и 10 % ще е увеличението на цената на парното в Габрово, Плевен, Пловдив и Разград. Само с 1,75% се вдига парното в Сливен, който остава единственият град с повишение под 8%.

На 2 юни 2021 г. ще има открито заседание на КЕВР за цените на тока и парното, в които ще участват енергийните предприятия и топлофикационните дружества. Общественото обсъждане с гражданите е предвидено от регулатора на 7 юни 2021 г.

Манолова изразява несъгласие, че в доклада на КЕВР не е посочено по какъв начин надвзетите суми се отразяват на предложените от топлофикациите нови цени на топлинната енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GRUH

    19 11 Отговор
    ВЪН ОТ НАТО И ЕВРОСАЮЗА

    Коментиран от #22

  • 2 Един

    18 28 Отговор
    Манолова за малко реклама и майка си ще продаде!

    Коментиран от #9

  • 3 факт

    31 5 Отговор
    пълна ревизия на монополите!
  • 4 ГЕРБ NY

    15 23 Отговор
    Галева много активна ,бе!!! Няма да и помогне..... след изборите остава вън! ВЪН ВЪН ВЪН!!!!!
  • 5 Лошото е,

    15 14 Отговор
    че действията на Манолова винаги са само шум в ушите,никакъв резултат.
  • 6 РАДЕВ, КВО СТАВА

    9 18 Отговор
    УВЕЛИЧАВАТ ТОКА...ЗА ТОВА ЛИ СКАЧАХМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ

    Коментиран от #12

  • 7 Последния Софиянец

    20 5 Отговор
    Мачкай Мая!
  • 8 ГРОБ

    24 8 Отговор
    Инфлация, висока смъртност и фалирала държава. Гарантирано от ГРОБ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 dfu

    21 7 Отговор
    Тъкмо слушам Евро Диков по Евроком, каза за нови разкрития, че кражбите в енергетиката били милиарди. Трябва да намалят цените, а не да ги дигат, за да крадат още повече. Долу крадливите тикви!
  • 11 още ли е

    17 4 Отговор
    председател на КЕВР Иван Иванов, който не признава буква "е" в речника си. Ако да, да си върви. Не може човек на 72 години да оглавява КЕВР. Мачкай!
  • 12 не е

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    Радев. Питай онова дърто гербаджийско говедо на КЕВР.
  • 13 зъл пес

    11 12 Отговор
    Фатмаков ви почна,не прощава на никой.Още му се радвайте,и гласувайте за вторият му мандат,та хептен да ви смаже.
  • 14 Мая Манолова и отровното трио

    7 8 Отговор
    Ще назначат Вальо топлото за шеф на Топлофикация, тогава ще заревете комуноиди.
  • 15 Протестърът.

    7 5 Отговор
    Мая Манолова като омбудсман нали управи цените на парното що се сърдите сега, халал да са ви новите цени дори и по високи.
  • 16 Един

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ами нека":

    Спри белото!
  • 17 БСП най крадливата партия

    7 6 Отговор
    ЧЕСТИТО, МОЖЕ И ПОВЕЧЕ НА ФИГУРАНТА ЕКСПЕРТИТЕ ЯВНО ДОБРЕ РАБОТЯТ. А ЗИМАТА ДВОЙНО ЩЕ СКОЧАТ, ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА РАБОТИТЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ.
  • 18 ГЛАС НАРОДЕН

    5 5 Отговор
    ФИГУРАНТА ЩЕ ПЛАЩА ЛИ ТОК И ПАРНО, ДА ПЛАЩАТ ПАВАЖНИТЕ ЛАКЕИ НА ФАТМАКА.

    Коментиран от #25

  • 19 Ало адютанта

    2 3 Отговор
    Какво правиш с експертното правителство.
  • 20 Къде е тоя бабаит

    3 4 Отговор
    ФИГУРАНТА ЕКПЕРТ, това ли е спасителният план ЗА БОРБА с финансовата КРИЗА.
  • 21 РАДЕВ, КВО СТАВА

    5 3 Отговор
    КОЛКО КОЖИ ЩЕ СВАЛИТЕ ОТ НАРОДА.....ТИЯ МИНИСТЪРЧЕТА СЕ ЗАНИМАВАТ САМО С КОМПРОМАТИ И ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ....ГУБИМ ВЯРА ВЪВ НОВИТЕ УПРАВНИЦИ....

    Коментиран от #23

  • 22 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "GRUH":

    Вън Хунтата от Протеста от Народното събрание!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕЙЙЙ

    4 2 Отговор
    ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ.

    Коментиран от #30

  • 25 цървулан

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГЛАС НАРОДЕН":

    Не душа,ние му плащаме тока и парното и заплатата,и яденето му.И не само на него,и на жена му дето се появила с бяло панталонче при папата.Нещо нечувано и невиждано досега.Такъв срам с президентска двойка светът не е виждал.
  • 26 Пенсионер

    6 2 Отговор
    Нали щяха да намалят цените, и да увеличат пенсиите, а то какво стана лъжливи експерти.
  • 27 ВИДЯХМЕ ГО

    4 3 Отговор
    ФИГУРАНТА Е ЛЪЖЕЦ !!!!
  • 28 ФИГУРАНТА Е ЖАЛЪК

    4 3 Отговор
    ЗАЩО НЕ ГОВОРИ НИЩО ЗА ПЕЕВСКИ, БОЖКОВ И ДОГАН. НЯКОЙ ЗАМИСЛЯЛ ЛИ СЕ Е .
  • 29 0808

    1 0 Отговор
    ... мерзавци...ПРЕСТАНЕТЕ с това вдигане на цените !!! християнин съм иначе такава клетва ще ви тръста, че..
  • 30 Уйке

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ЕЙЙЙ":

    Шефът на КЕВЪР Иван Иванов е от ДСБ и човек на Иван Костов! Стига повтаряте като папагали,,червени буклуци"! Най-големият, най-истинският червен буклук е Борисов! Това са всички ренегати!!!
  • 31 Манолова

    1 0 Отговор
    Единствено се бори последователно за интересите на глажданите по отношение цените и управлението на тока и водата. Това е неин периметър още от времето когато беше омбудсман. Хората разчитат само на нея и с основание.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове