Last news in Fakti

2 Юни, 2021 09:28 1 069 8

Цветозар Томов, ЦИК: Нужна е добра организация за машинното гласуване

  • цветозар томов-
  • цик-
  • машинно гласуване-
  • машинен вот

В изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството, увери зам.-председателят на Комисията

Цветозар Томов, ЦИК: Нужна е добра организация за машинното гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

"Предстоят още експериментални гласувания с машините, за да могат хората да се обучат и да се гласува без проблем на предстоящите избори на 11 юли за парламент", каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на Централната избирателна комисия във връзка с предстоящия машинен вот. Досега експериментални гласувания с машини са направени в София, Доброславци и Сливница.

"По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинa им на програмиране. Важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори, трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно", коментира още в предаването "Преди всички" Томов.

Томов посочи, че решението за преминаване от машинно към хартиено гласуване няма да се взема на ниво Секционна избирателна комисия. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

"Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК, толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства - около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства. А срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности", коментира още експертът.

По думите му в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

"Продължаваме с тестовете, ще има още три теста в София тази седмица, не искаме да бързаме с някакви окончателни изводи. Това, което до момента може да се посочи като извод е, че при наличния брой устройства, които можем да използваме, трябва да сме много добре подготвени в информационната кампания и по отношение на подготовката на СИК, за да се справим без проблеми. Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации", заяви още Цветозар Томов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    7 0 Отговор
    Направете един клип, пуснете го в тубата, показвайте го по телевизията и който иска да се научи ще може да се научи. На който това не му помогне, значи няма да има смисъл да гласува! Дайте сега да ходим по катуните и да обучаваме туземците, че да не ги изпуснем като гласоподаватели!

    Коментиран от #4

  • 2 лют пипер

    2 0 Отговор
    Цветозар Томов от ЦВИК: Нужна е добра организация за машинното гласуване,питайте Цвики-Асансьора!
  • 3 Българка

    5 0 Отговор
    Случилото се на 04.04 във Велико Търново и проблемът с листата на ДБ най-вероятно не е просто техническа грешка, а умишлено направено, за да компрометират машинния вот. ГЕБ, ДПС са факири на маниполиране, подмяна и контрол върху хартиени бюлетини. Сега с машинния вот са затруднени. Затова е този вой. Снощи мутрата Борисов по ТВ каза, че това ще е най-манипулирания вот. Явно разбира, че ГЕРБ не могат да подменят и фалшифицират в такава степен и ще имат лош резултат

    Коментиран от #7, #8

  • 4 обучителен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    клип има, макар, че е за изборите от април, но гласуването е все по този начин!

  • 5 мухоморка

    2 0 Отговор
    Герберастията няма да бере гъби, ще е подготвена. Целта им ще е да провалят изборите и да ревнат че заради това са загубили нечестно.
    На изборите, всеки един гербер като застане пред машинарията, че като почне едно чудене, маене, тюхкане и пъшкане как да гласува, за да бавят гласуването ще настане лудница пред секциите.
    Не е зле да се помисли за купуване на много повече машини, инсталиране по 2 машини в по-големите секции, и за ограничение на времето за гласуване на всеки избирател до примерно 3-4 минути максимум.
    Най-добре да се постави по една пробна машина пред секциите, който иска да пробва как се гласува преди да влезе да гласува наистина.
  • 6 Перо

    2 0 Отговор
    Не виждам нищо неочаквано в организацията на изборите с машини.Единствено МВР трябва да вземат мерки срещу престъпниците от мутренския режим в държавните предприятия за саботажи при спиране на тока,принудителния корпоративен вот в бившите фирми на мутренската власт и пресичане на ОПГ на ГЕРБ при купуване на гласове в ромските махали и по селата.
  • 7 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Кауна да иде до веницуела или сев корея те ще го научат Къде ни върнаха -в комунизма но с военно правителство Трябва да даден живот на бсп
  • 8 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Кауна да иде до веницуела или сев корея те ще го научат Къде ни върнаха -в комунизма но с военно правителство Трябва да даден живот на бсп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове