Last news in Fakti

30 Май, 2021 08:08 3 240 28

ЦИК с експеримент – изцяло машинно гласуване в село Доброславци

  • доброславци-
  • машинно гласуване-
  • машинен вот-
  • цик-
  • централна избирателна комисия-
  • камелия нейкова

Симулацията ще се проведе днес, няма да има ограничение за желаещите пълнолетни граждани за целия район "Нови Искър" да опитат

ЦИК с експеримент – изцяло машинно гласуване в село Доброславци - 1
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще проведе втори експеримент за изцяло машинно гласуване. За целта е избрано софийското село Доброславци и симулацията е планирана за неделя, 30 май, в сградата на кметството.

Гласуване само с машина ще могат да изпробват жителите на село Доброславци, без значение как са избрали да гласуват на редовните избори в началото на април - с машина или с бюлетина. За целта е осигурено място в сградата, където се помещава и кметството, и читалището. Там се очаква да бъде инсталирана машината за гласуване, поясни за програма "Хоризонт" на БНР кметът на селото Светла Крумова:

"Лично нищо не сме организирали. Само казаха, че ще дойдат от ЦИК, ще донесат машина".

Няма да има ограничение за желаещите пълнолетни граждани за целия район Нови Искър, към който е и село Доброславци, да опитат гласуването с машина, увери кметът Светла Крумова:

"Който желае, може да дойде този експеримент да направи с цел упражнение".

Близо 1000 са гласоподавателите на село Доброславци. Провеждането на експеримент на изцяло машинно гласуване именно в това село е по предложение на Цветозар Томов - заместник-председател на Централната избирателна комисия с аргумента: "Подбрахме Доброславци, защото има резултат съотношение между гласували и негласували, което е приблизително такова, каквото е националното".

Цветозар Томов обясни, че ще се изисква информация за възраст и дали лицето някога е гласувало с машина, за да се види дали ще има разлика в начина на боравене с устройството при хората, които са гласували с машина на 4-ти април, и при тези, които не са го направили, като задачата е:

"Да успеем да фиксираме два типа времена: времето от даването на смарт-картата до връщането на смарт-картата за всеки избирател, като в това време никой не му се намесва как гласува, и времето на техническите паузи между две гласувания".

Централната избирателна комисия проведе своя първи тест за машинно гласуване в четвъртък в Народното събрание. Експериментите за гласуване с машини се правят, за да се провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11-ти юли и дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бай Ердо

    4 12 Отговор
    Е купил 4-5 машини, и ги разнасят по селата в Турция и нашите неграмотни съграждани тренират как да гласуват за Движението на Подрязаните Селджуци!

    Коментиран от #2

  • 2 Кой

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "А бай Ердо":

    Плаща за глупави опорки?
  • 3 Последния Софиянец

    3 19 Отговор
    Изпробват манипулациите с машините как след края на гласуването да човъркат софтуера.Аз машинно няма да гласувам

    Коментиран от #4, #5

  • 4 От сутринта имам едно притеснение

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Дали ще гласуваш и по какъв начин! Чак сън не ме хваща!

    Коментиран от #19

  • 5 Е кажи

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    го от множеството никове пишещи в защита на подлеца от Банкя, за няколко бонбона! Що ползваш на човека, който не обича да го яхкат подлеци?

    Коментиран от #20

  • 6 нннн

    8 2 Отговор
    Много хора ще се затруднят пред машината първия път. Да се пускат по телевизиите клипчета с такова гласуване!
  • 7 ФЕН

    11 6 Отговор
    Хитър ход да затворят устата на гербаджите ....ще отиде мита че зада гласуваш с машина ти е нужно 3 виши образувания и голямо доза късмет и положителен хороскоп за деня...за номерологията на не говорим!!!Тези ид..оти още малко ще ни убеждаат ,че и да гласуваме по съвет е забранено!

    Коментиран от #8, #25

  • 8 И по комичното

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    е, че като те убеждават си вярват!😂 Еле Ентелегенто от Банкя, чак и възмутен го дава като обяснява! Ако беше в Холивуд, Оскара му беше в кърпа вързан! Без конкуренция!
  • 9 перничанин

    6 4 Отговор
    Аз имам 2 въпроса. Мислят ли от ЦИК, че ако някой сбърка на машината и не се усети какво да прави ще попита, по-вероятно ще натисне каквото и да е. Второ, ще разреши ли ЦИК на член на избирателната комисия или друг човек да помогне на лошо виждащи възрастни или неграмотни да гласуват, ако не , нарушава им правата, ако да, нарушава тайната на вота. Един въпрос и към факти, защо днес още няма "новина" за фърчилото?

    Коментиран от #12

  • 10 ннннннннн

    2 2 Отговор
    В село Лошославци какво правят? С хартия ли ще гласуват?
  • 11 Е КАК

    7 6 Отговор
    Президента предния път на 4 април му трябваха 5 минути да гласува, докато се ориентира човека а сега от ЦИК КАЗВАТ , че средно на гражданите им трябва по 2 минути....
    СТРАННО ТОГАВА - значи българските граждани са два пъти по умни от ВОДАЧА ЛЕТЕЦ И ПРЗИДЕНТ!!!
    Хора , голям майтап ще стане на тези избори. И целта е една- да не се признаят на 11 юли изборите и на есен , да правим 2 избора в един - президентски и парламентарни.....
    ТОВА Е

    Коментиран от #13

  • 12 Извинявай

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "перничанин":

    Но на машината буквите и цифрите, са няколко пъти по големи от бюлетината! Та кой им помага в бюлетините! 😀

    Коментиран от #14

  • 13 Айде

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Е КАК":

    лансиране на глупави опорки за няколко бонбона от подлеца от Банкя!

    Коментиран от #17

  • 14 перничанин

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Извинявай":

    Да така е, но баба ти може да вдигне бюлетината до носа си и да види нещо, колко баби ще залегнат над екрана, според мен малко, а и докато разбере кое да гледа и не 2 , а 10 минути няма да и стигнат. Коментирам, защото се сблъсквах с баба и лаптоп, проблем си е. Обърнете внимание и на това, че възрастните хора са най-активните гласоподаватели. По принцип съм против хора над 70 и под 20 да гласуват, но закона им разрешава.

    Коментиран от #16

  • 15 Аз Негодника

    2 3 Отговор
    Те повечето пенсионери, не са гласували машинно и в момента в който застант пред машината и ще има БЛОКАЖИ. Изобщо няма никакви съмнения, че те ще забавят вота,а и не само те...Всичко е постановки,и цирк...
  • 16 За толкова

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "перничанин":

    тежки случаи, има и бюлетини! Но колко са според? Дали са мнозинство? Говорим за твърде малък процент, за да е основен проблем!
  • 17 Е КАК

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Айде":

    Ама е ФАКТ И НЕ Е ОПОРКА А Е ЖИВАТА ИСТИНА ИМА И ВИДЕО С ГЛАСУВАНЕТО НА ЛЕТЕЦА.... да АЙДЕ - ПРОВЕРИ ДАЛИ Е ОПОРКА ИЛИ ПЪК ИСТИНА. И ТИЯ ПРОСВЕТЕНИ ОТ ЦИК СИГОРНИ ЛИ СА , ЧЕ НАИСТИНА НА БЪЛГАРИНА , МУ ТРЯБВАТ - 2 МИНУТИ??????
    СМЕШНО И ЖАЛКО Е ТОВА......
    НА “ БАБА ПЕНА ОТ ГАЛИЧАНЕ” ДАЛИ ЩЕ И СТИГНАТ И 10 МИНУТИ СПОРЕД ТЕБ- АЙДЕ
    БЕГАЙ ДА ГЛАСУВАШ - ПОЖЕЛАВАМ ТИ ЗА 1 МИНУТА ДА СВЪРШИШ И ДА ИЗУМИШ ЦИК!!!???

    Коментиран от #18

  • 18 Ама как

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Е КАК":

    да не е "истина"? Те всичките на които подлеца от Банкя подхвърля по някое бонбонче, само "истини" от Пеевските медии ползват!😂 Та и ги преекспонират опорките, та и на сериозно се взимат с детски глупости!😂 Но е забавно да се гледа, как някой плаща, да се съсипва!
  • 19 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "От сутринта имам едно притеснение":

    Радеф и комунистите ще преметнат Бойко.След изборите ще цъфнат манипулацийте

    Коментиран от #22

  • 20 Последния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Е кажи":

    Ти си Оня с Коня успокой се де

    Коментиран от #21

  • 21 Той оня

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    с коня е от твоята Слънчоглед партия!😂
  • 22 Да да ще цъфнат

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Га цъфнат на моамед цървулите! Гарван гарвана око не вади! Те вътре за пред камерите се карат, а като изгаснат светлините, всеки се целува с който му падне!
  • 23 Българин

    1 0 Отговор
    ЦИК трябвa дa рaзбeрe,чe c eднa мaшинa зa eдин избoрeн дeн мoгaт дa глacувaт нe пoвeчe oт 250 чoвeкa.Тoмoв кaзa,чe вce oщe нe ca cмятaли кoлкo мaшини щe бъдaт нeoбхoдими зa избoритe прeз юли.Тeзи 250 чoвeкa мoгaт дa глacувaт при идeaлнитe уcлoвия,чe избирaтeлят знae кaк ce глacувa c тях и дaдeнaтa мaшинa нe cъздaвa прoблeми прeз цeлият избoрeн дeн.Нa прeднитe избoри избoри 73% oт избирaтeлитe ca глacувaли c хaртиeнa бюлeтинa.Тoвa пoкaзвa,чe нe мoжe дa ни ce oткaзвa Кoнcтитуциoннoтo прaвo нa избoр кaк дa глacувaмe c хaртиeнa бюлeтинa или c мaшинa.Тoвa ЦИК зaдължитeлнo трябвa дa гo рeши!

    Коментиран от #24

  • 24 А колко

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    саботиране имаше на машинният вот? Та процента, въобще нямаше да е такъв!
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    Уважаеми умнико, не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски и енергийни напитки или с банкомата, но
    явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Не е случайно, че ВСИЧКИТЕ междуправителствени договори, разните акредитивни писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”,
    КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/.....ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Сега

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ако не плащаха на ученици, нямаше да четем глупости! Но кво да правиш? От къде да знае паляка, че на бюлетината не се разписва, но нали трябва да дращи за два бонбона глупости! А и като порасне, може и да му светне, че това е таен вот, а не договор, но така е! Като има деградирали подлеци да плащат на деца и да ги съсипват така е! Но ще ги изтраем още малко! Но само глупак може да плаща за да се съсипва с детска простотия!

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сега":

    Стига вече с тези ДВА БОНБОНА, че ще хванете диабет - тип2.

    Коментиран от #28

  • 28 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    спри бре! Що се излагаш за тях! То от теб зависи! Не от мен! Не ти ги давам аз и да те карам да лазиш! Сърди се на себе си и на онуй подлото от Банкя, но най вече на себе си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове