Last news in Fakti

2 Юни, 2021 12:11 5 652 23

Сметната палата приключи с одита на "Автомагистрали" – средствата не са харчени прозрачно

  • автомагистрали-
  • автомагистрали еад-
  • сметна палата-
  • магистрали

Редица пропуски и слабости около изпълнението на обществените поръчки, възложени на дружеството

Сметната палата приключи с одита на "Автомагистрали" – средствата не са харчени прозрачно - 1
Снимка: Автомагистрали ЕАД

Сметната палата е извършила одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ ЕАД, в периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г. Одитът беше възложен на Сметната палата с решение на 44-то Народно събрание от 16.12.2020 г.

Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че „Автомагистрали“ ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет, констатират от Палатата.

През одитирания период „Автомагистрали“ ЕАД изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност 3 768 836 хил. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), и 2 – с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Шест от изпълняваните от „Автомагистрали“ ЕАД договори, са възложени без провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки, чрез „in house“ възлагане на основание чл.14, ал.1, т.6 от ЗОП.

От тях четири договора по този ред на възлагане са сключени между „Автомагистрали“ ЕАД и АПИ за изпълнение на значителни по обем и сложност работи, свързани със строително-монтажни дейности по укрепване на обекти, изграждане, доизграждане и модернизация на участъци от републиканската пътна мрежа. Общата им стойност е 3 652 036 хил. лева без ДДС, което е 96,9 % от общата стойност на всички изпълнявани от „Автомагистрали“ ЕАД договори през одитирания период.

„Автомагистрали“ ЕАД е избран за изпълнител на тези договори по реда на едно от изключенията, приложими за публични възложители (чл.14, ал.1, т.6 от ЗОП), при което не се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка. Този ред на възлагане е приложим в случай, че изпълнителят е юридическо лице, което кумулативно отговаря на посочените условия в чл.14, ал.1, т.6 във връзка с чл.14, ал.1, т.5 от ЗОП.

Чрез прилагане на посоченото изключение от ЗОП целият публичен ресурс, с който се финансира изпълнението на договорите, се насочва към едно дружество - „Автомагистрали“ ЕАД, което следва доказано да разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности. „Автомагистрали“ ЕАД е избрано за изпълнител по този облекчен ред именно защото дружеството отговаря на посочените в закона условия и същото следва да изпълни дейностите по договорите, а не да ги превъзлага на трети лица.

От анализа на капацитета на „Автомагистрали“ ЕАД е видно, че собствените ресурси на „Автомагистрали“ ЕАД не са достатъчни за цялостно изпълнение на възложените му дейности.

За изпълнение на значителните по обем и сложност инфраструктурни обекти, които са възложени на „Автомагистрали“ ЕАД в припокриващи се периоди за тяхното изпълнение (основно 2019 и 2020 години), дружеството е сключило редица договори с трети лица. По този начин значителна част от възложените поръчки на „Автомагистрали“ ЕАД е превъзложена и изпълнителят по договорите „Автомагистрали“ ЕАД е заменен.

„Автомагистрали“ ЕАД е избран за изпълнител по облекчен ред като отговарящо на посочените в закона условия и следва да изпълни дейностите по договорите, а не да ги превъзлага на трети лица.

Например, по договор РД-33-14/23.10.2019 г. с предмет „Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления“ от „Автомагистрали“ ЕАД са сключени 129 договора с 30 външни за дружеството лица (трети лица) на обща стойност 411 666 хил. лв. без ДДС, което представлява близо 87 на сто от цената за изпълнение на основния договор. На третите лица са платени авансово значителни финансови средства, чийто общ размер възлиза на 180 790 372 лв. с ДДС. Авансови суми са предоставяни дори и за обекти, за които към края на одитирания период няма получени задания за проектиране от възложителя АПИ. По този начин на третите лица е дадена възможност да разполагат за неопределен период от време с голям публичен финансов ресурс, без да има каквото и да е насрещно изпълнение на строително-монтажни работи, с изключение на един обект, по който има междинно изпълнение.

Подробна информация за сключените договори с трети лица - предмет и стойност на договорите, извършени плащания, включително авансови плащания, е представена в одитния доклад и приложенията към него.

Външните за дружеството изпълнители, доставчици и контрагенти са избирани по вътрешен ред и правила, при което са установени пропуски: липса на изисквания за осигуряване на публичност на действията по подбор на външни изпълнители; липса на конкретни и/или допустими критерии, които да се прилагат при подбора; приоритетен избор на външните лица от списък с контрагенти, с които дружеството вече има сключени договори и/или рамкови споразумения; липса на изисквания и ред за извършване на проверка за свързаност по смисъла на § 1, т. 3 от ДОПК между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности, както и между лицата, участващи в подбора на външни изпълнители и контрагенти. Поради това не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица.

По договорите, сключени с Агенцията по геодезия, картография и кадастър „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнявало в срок и съобразно изискванията на възложителя предвидените дейности. Изпълнението им е в съответствие с правната рамка и клаузите, по които страните са се споразумели и съобразно въведения в организацията ред.

Одитният доклад се изпраща на Народното събрание, на Министерството на регионалното развитие, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане, за сведение, както и да послужи по прокурорска преписка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    64 1 Отговор
    Хахахах, не се харчели прозрачно.. Алоо, Колумбия и Кочинката са двете старани с най-скъпа пътна инфраструктура на глава от населението в СВЕТА.

    Коментиран от #14

  • 2 Дългият

    55 0 Отговор
    А къде потъват милиардите ? Отговорът в чекмеджето е заключен. А каскетът пази отпред.
  • 3 хах

    52 0 Отговор
    Каскета къде е? Или действа избирателно пак? Пътник е и той!
  • 4 закривай

    45 3 Отговор
    Пътищата на Баце приличат на свински черва, а магистралите на суджуци. Личи си, че строителите до вчера са сервирали кафе в някоя селска кафенийница в помашкия край.

    Коментиран от #16

  • 5 Ти да видиш

    31 0 Отговор
    определението "не дават увереност" е класика.
  • 6 Хвалипръцковист

    32 1 Отговор
    Къде е Джипко Бибитков

    Коментиран от #12, #13

  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    35 1 Отговор
    100% авансови плащания ‼ / за лудия и зелника/
  • 8 плюс минус

    31 2 Отговор
    Правят се всякакви опити да се заглуши истината за десетгодишното диктаторско и ограбващо управление на ББ.
  • 9 Гост

    23 0 Отговор
    И какво от това, че е приключила с одита? Какво ще стане пак някой ще си харчи необезпокяван откраднати те милиони и милярди.
  • 10 репортера

    27 1 Отговор
    Как да няма прозрачност бе . 25 фирми получили 200 милиона. По близо 10 милиона на фирма . 5 милиона за фирмата , 5 милиона за чекмеджето на баце. Честна дялба.
  • 11 Хахахааасс

    4 8 Отговор
    Цитат:"Одитът беше възложен на Сметната палата с решение на 44-то Народно събрание от 16.12.2020 г." "Комисията Манолова" как яхна стара вълна...
  • 12 майстора

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хвалипръцковист":

    Джипката на основен ремонт.
  • 13 БАЙ Х@Й ‼

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хвалипръцковист":

    Крие се от вестоносците на Сретан‼ Току виж го поканили на кафе ‼
  • 14 Защо говорят за милиони?

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Там се откраднаха милиарди! Да не говорим за качеството на изпълнение,което трябва също да се одитира и фирмите изпълнители да бъдат притиснати. Ще се окаже, че намсякъде имаме масови измами. Но с този главен прокурор, следователи и корумпирани съдии нещата са обречени.
  • 15 Пипи Чорапчето

    9 0 Отговор
    И къде е сега Джипко Бибитков, да подскочи като ужилен и да ги "изгори" тея от Сметната палата?!
    Как смеят да пишат такъв доклад, когато лично той и куфарите Му -Ангелов и Балтов, примерно, лично провериха качествата на маркировката?!;))
    А толкова други отговорни куфари, когато са имали честта да се возят в 'Жипката Му, неведнъж са изказвали многословно възхищението си от Строителя на "демократична България"?!;)
    А тези от СП ще хвърлят съмнения върху гордостта Му - ай...;)
    Абе, а къде са всъщност тези 180 милиона?!
  • 16 Ку-ку

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "закривай":

    Сега Славуца ще докара италиански строители и инженери за да ви ги направят по "европейски" модел... А и да не забравя да допълня, че след това отсечката София/Бургас...ще стане по 50-60 лв. в посока.... Ама Ганьо нали все реве, че му е скъпо и некачествено, все едно до вчера не е ходил с галошите до външните тоалетна и баня... Смеееех.... 😂😂😂
  • 17 дъжд от пари

    11 1 Отговор
    По заплати герберските банкерчета слагат Лондонското сити в джоба си.
    Близо 2 милиона за заплатки на банкерчета на година. За разлика от лондонските частни банки, тук тези шефчета не работят, защото те са просто едни скъпоплатени държавни служители.
    Днес ми се иска да разкажем за заплатките на герберските банкерчета и колко ние - последната по доходи нация в ЕС, сме плащали за тях! Лондонското сити ряпа да яде! Защо ли! Ето малко цифри:
    1. Димитър Радев. Знаете ли, кой е този човек? Той е управител на БНБ и в декларацията си пред КПКОНПИ е декларирал, че му плащаме годишна заплата от 264 958 лева.
    Неговият подуправител Калин Христов е малко по-скромен – със заплата от 223 036 лева на година.
    2. С 221 572 лева на година задоволява нуждите си Нина Стоянова. Редно е да припомним, че същата като шеф на финансов надзор към БНБ проспа фалита на КТБ, за който платихме милиарди левове!
    3. Продължаваме със заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Диана Йорданова. Та тази госпожа я възнаграждаваме с 203 362 лева на година. Диана Йорданова се считаше за дясната ръка на Менда Стоянова в бюджетната комисия, а сега, като зам.-председател на Комисията за финансов надзор, надзирава частните пенсионни фондове, от които се стопиха 600 милиона лева от нашите пенсионни вноски за два месеца по време на корона-кризата.
    4. Шефът на Йорданова е г-н Бойко Атанасов, който покрива нуждите си през годината само с 211 470 лева. Припомняме ви, че точно той,
  • 18 Соросоид

    5 3 Отговор
    Сега - следствие, присъда и затвор? Надявам се, че гербиджа няма на обвини Сметната палата, че е на Радев. То Сметната палата си е тяхна, 10 години прикриваха безобразията им.
  • 19 Снимката кърти

    4 0 Отговор
    Евала на архитекта и на пътния строител.Ако идваш от север как ще завиеш на изток( на сн.приемам,че горе е север)?Може би след десетина километра ,правейки обратен завой и идвайки от юг надясно.

    Коментиран от #20

  • 20 Според снимката

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Снимката кърти":

    1-ви изход под моста (север-юг) и без проблем от север завиваш на изток, изкачвайки се върху детелината.
  • 21 Смях

    2 1 Отговор
    Средствата не били харчени прозрачно! Ами това го знае всяко хлапе! Тия чекмеджета как се пълнят според вас???
  • 22 ако средствата

    5 1 Отговор
    са европейски, точно сега идва времето на Кьовеши!
  • 23 Щях да се учудя

    3 0 Отговор
    ако бяха умозаключили, че фин.средства са изхарчени и употребени прозрачно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове