Last news in Fakti

3 Юни, 2021 07:08 9 287 48

Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и АПИ

  • виолета комитова-
  • мррб-
  • апи-
  • автомагистрали-
  • автомагистрали еад-
  • тол система

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова заяви, че ще има проверка и на ефективността на тол системата

Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и АПИ - 1
Снимка: МРРБ

Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ и сключваните договори за изграждане и ремонт на пътища и укрепване на свлачища. По-малката тема са свлачищата, но по-голямата са пътищата, защото там са раздадени 1,5 млрд. лв. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването „Честно казано с Люба Кулезич" на телевизия "Евроком".

Министърът заяви, че времето на служебното правителство е много малко, за да се изсветли всяка сянка, но поради големия обществен интерес по въпросите за авансови плащания, задавани в 44-то и 45-то Народно събрание, комисията „Манолова“, както и от много медии, се е наложила обща проверка, която установи нарушения, потвърдени днес и от доклада на Сметната палата. Министър Комитова обясни, че през месец септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за свлачища, срутища и укрепване. Те са постъпили в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от там – в Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ сключва общ рамков договор с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на „Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. Според договора фирмите е трябвало да изготвят строителни книжа, а като дойде моментът на строителство – да осигурят техника и материали, но без предвидено строителство. За година и половина от всички 84 обекта е укрепено само срутището на пътя за Рилския манастир. За останалите 83 няма съставени строителни книжа. В същото време договорът изтича в края на годината.

„За шест месеца няма как да се оправят останалите 83 свлачища“, коментира министър Комитова. В същото време преведените пари на 25 фирми стават търговска тайна по Търговския закон, а фирмите отказват среща и не ясно какво ще се случи в бъдеще.

Министърът добави, че освен парите за свлачища „Автомагистрали“ е раздала предварително и 1,5 млрд. лв. за строителство на пътища. „При условие, че дружеството има капацитет да строи годишно обекти за около 100 млн. лв. Това значи, че 15 години трябва да строи, за да усвои средствата. Дружеството е получило пари, без да има капацитет да ги използва“, коментира тя. Министърът информира, че в момента в компанията се извършва проверка от Националната агенция по приходите, която ще провери всички договори, подизпълнители и прочие в дълбочина.

Министър Комитова информира още, че предстои проверка и на ефективността на тол системата. „Там е интересен резултатът, защото сме инвестирали около 300 млн. лв., имаме една година дейност, а не сме наясно каква възвращаемост има, за колко години ще се изплати, има ли нужда от разширяване на мрежата, има ли нужда от още средства. Все още тол системата не може да генерира таксите, които би трябвало да поеме от транспортните средства, а делът на винетните такси е голям“, коментира министър Комитова.

Министърът съобщи още, че изграденият миналата година по спешност авариен водопровод за Перник е незаконен. „С изненада установих, че и много други изграждани от държавата и общините обекти от гледна точка на Закона за устройство на територията са на практика незаконни. Всеки, който е тръгнал да строи - от тоалетна на двора до сграда, трябва да подготви строителни книжа, да ги съгласува и накрая да му се издаде разрешение за строеж. Много проекти, значими за държавата, обаче се изграждат без разрешение за строеж, т.е. незаконно и то не на частни инвеститори, а на държавата. Този водопровод бе изграден в аварийна обстановка, това бе единственото решение за момента. Склонна съм да приема това, но чак сега се изготвят строителни книжа. Това трябва да направят областните управители на София и на Перник, тъй като съоръжението минава през двете области, но софийският е прехвърлил правата си на този на Перник. Но все пак още няма разрешение за строеж“, каза арх. Комитова.

По отношение на казуса със строителството на „Златен век“ министърът отбеляза, че Върховният административен съд се е произнесъл само за заповедта за спиране на ДНСК, но не и за валидността разрешението за строеж. За строежа на „Алепу“ министър Комитова посочи, че се извършва проверка за изрядността на документите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai Nudals

    66 4 Отговор
    Това ни интересува тук да се разследва,Бог високо Америка далече.
  • 2 Шкафбанк

    77 5 Отговор
    Това е банкова тайна! Категорично възразяваме да разкриват постъпленията в трезора на нашия Вложител! Ще подадем оплакване до Шкафбанк Дойчланд!
  • 3 Фикус

    45 2 Отговор
    Хиляди невинни растения умират всеки ден! Помогнете да спрем вегетарианството.
  • 4 хаберих

    49 2 Отговор
    Младеж спира една жена и я пита:
    - Бабо, как набързо да стигна до Пирогов?
    - Лесно. Наречи ме още един път “бабо”!
  • 5 1944

    16 74 Отговор
    новите комунисти ще излязат по брутални от гадовете от герб

    Коментиран от #33

  • 6 Миризлив пор

    10 48 Отговор
    А бе краде се, ама все още Европа дава пари, преди как се крадеше кога батко и братко крадяха... Май това време иде.
  • 7 Геш

    40 13 Отговор
    Да, добра предизборна кампания, а защо ли няма осъдени при толкова разкрития???

    Коментиран от #12

  • 8 Каскета

    66 5 Отговор
    Е напълнил гащите, на него му дай в МВР да ровичка. Милиарди харчени с една цела кражба той не вижда. Първо него барабар с кака Сийка в една килия и после следващия да разкости Автомагистрали и всяка една фирма получила пари. Първо запор на сметки и възбрана на кмущество и после разследване. Отнемане на документи за самоличност итн …. А майка минкара с 300 лева пенсия, а по здравна каса субсидират лекарствата и с 5 лева на месец!
  • 9 ревизор

    9 20 Отговор
    Министърката на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова за срутищата нищо не споменава.
  • 10 Васил

    39 1 Отговор
    То да имаше само там здраве му кажи. А осъдени кога?
  • 11 По-голямо

    49 4 Отговор
    срутище от ГЕРБ няма.
  • 12 Антитрол

    45 6 Отговор

    До коментар #7 от "Геш":

    Служебното правителство е само два месеца - те разкритията не могат да направят за толкова малко време а ти искаш и осъдени - ще има и осъдени ако на изборите окончателно изметем герберите. Следващите предполагам ще имат повече време - важното е сега да се рови.

    Коментиран от #14

  • 13 Н8К8

    19 9 Отговор
    Тия разкрития са без последствия. Най- много да уволнят някого и да го преместят на друга сладка служба. Или да му забранят да влиза в САЩ по закона ''Магнитски'' :)
  • 14 Н8К8

    29 4 Отговор

    До коментар #12 от "Антитрол":

    Никого няма да осъдят. В Бг съдят само кокошкарите.
  • 15 резервист

    27 3 Отговор
    Точно така се прави! Емоциите са за нас, когато излезем на улицата да си търсим правата. Експертите трябва да говорят кратко, ясно и точно. Всичко внимателно трябва да се провери, защото шайката ще използва всеки пропуск, за да саботира процеса. Пипайте здраво!
  • 16 Геш

    18 11 Отговор
    От 30 години има корупция, крадене и тн и до сега няма осъдени, едва ли ще има и сега, плюс това като гледам кой трябва да го направи ми става леко смешно, дадоха им мандата и цялата сила на властта, а те го върнаха и се скриха като мишки (ИТН) и си казаха, е нищо, другият път ще го гоним и съдим, смях.....
  • 17 Бспидпс

    10 21 Отговор
    Герб само строят магистрали и паркове, за да крадат. Гласувайте за нас. Ние нищо няма да построим и сигурно няма да откраднем. И ви обещаваме много интриги за герб и огромни обещания за богатства на всеки човек
  • 18 1234

    27 3 Отговор
    Половината фирми вече обявявят фалит. БМБ е за обесване веднага без съдби присъда
  • 19 От Автомагистрали са се пълнили сметките

    21 3 Отговор
    В Овшорките, там сее крало на Едро!! Ако даваха КЕШ парите Шкавчетата трябваше да са като ТИР. Ремаркета!!
  • 20 Георги

    19 5 Отговор
    Лошото е че тонове документи в АПИ бяха нарязани и по този начин унищожени уликите на тези мафиози.Тези държавни служители който са честни трябва да дават показания тея какви са ги вършели и какво са скрили.Нашите пари пак ги откраднаха мутрите
  • 21 апи

    17 3 Отговор
    банкенският престъпник и шайката в затвора
  • 22 Тредстоун

    9 16 Отговор
    Нищо не сте разкрили , продължавате да ми говорите в бъдеще време , парадоксално но вие нямате бъдеще а настоящето го смачкахте тотално с вашата некопетентност и простотия. Сметната палата каза , договорите са безупречни , имало проблем в една от точките които се казва че апи може да наема само машини , а апи е наела и персонал с машините , голям проблем , само лопате менчето и паразитирате върху България , червени калинки еднодневки , смешници.

    Коментиран от #40

  • 23 Петър

    13 3 Отговор
    Само факти не виждам...

    Коментиран от #28

  • 24 Офф

    19 5 Отговор
    То всичко се вижда и без разкрития. Дупка до дупка. Ремонт на ремонта. Гаранция Франция, всичко пропада на 2-та година. Строим пътища по-бавно и по-скъпо от всички....

    Коментиран от #26

  • 25 Нели

    12 3 Отговор
    Недей те че съвсем съсипахте бойковизма!
  • 26 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Офф":

    Кажи нещо за винетките ?
  • 27 Джери

    14 1 Отговор
    Не искам разкрития, искам свършена работа и някой в затвора
  • 28 Бачо Киро

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    Кьорав си значи. Кат Бойчето.... 1.5 милиарда дадени, по статистика строят за 100 милиона годишно. Математиката куца ли ти? 84 свлачища уж платени да се оправят, 1 направено. След 6 месеца изтича договорът. Така добре ли ти го сумирах, като за пълен гълмук белким схванеш...
  • 29 5577

    8 5 Отговор
    Стига сте ни претопляли. Като прочета заглавието на статията и мога да ви кажа че нищо няма да стане. Новините са за новини. Доказателства арест и затвор. Всичко друго ...
    Обещайте нещо за хората. Това какви кардци мутри и тн. се изтърка. Това как ще ги махнем е ясно. Какво ще правим от тук на татък. Това не бъркайте хейтърството с политика. Нагарчате.
  • 30 Бай Курти

    4 7 Отговор
    И тая пуска кьорфишеци за 80 процентовите.И това няма да ви помогне на изборите.Колкото повече плюете ,толкова повече се убеждавам,че правилната бюлетина е за ГЕРБ.
  • 31 Проблема е че

    7 1 Отговор
    Тиквата не знае да дели и пренася /термин в математиката/ БСП'арите деляха и даваха, трохи но даваха, фермерите на оставиха на хляб и вода.

    Коментиран от #34

  • 32 Росен

    9 0 Отговор
    И откога е тая корупция - от 2 седмици или от 12 години?

    Коментиран от #35

  • 33 Лукреция

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    Няма нови! Този къс- по пас в това министерство върви от времето на дебелото Лили. Номенклатурно представена от времето на дядо й, дойде, отчете се, задели и сега харчи "дивидента" щастливо. И никой не може да я пипне- давностния срок изтече- ето това експертизата, подготовката и практиката на герб- скрити комунисти!
  • 34 Лъжеш другарю

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Проблема е че":

    Знам ,какво даваха другарите.Изпитах го на собствен гръб.Пет долара заплата и три пенсия.Сутрин ставах в пет часа за да мога да купя мляко за децата си.Купони за хляб и бензин и празни магазини.За екстри ,като почивка или екскурзия само в мечтите си.Много неща могат още да се напишат ,но едва ли ще вденеш .

    Коментиран от #38

  • 35 Още като

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Росен":

    Импексова ударно приватизираше печеливши дружества за жълти стотинки.Ако започне ревизия от 1989 година до сега ,подкрепям с две ръце.Но да се говори,че само Борисов е виновен за всичко е нелепо.
  • 36 Бай Курти

    1 3 Отговор
    Личи си ,че тая другарка е закърмена с идеите на социализма и комунизма.Както другарите на времето ни обещаваха Светло комунистическо бъдеще и тя сета обещава разкрития но друг път.
  • 37 big

    5 0 Отговор
    Няма нищо в България, което като чукнеш, да не излязат хиляди неща и далавери. Дори се страхувам, че изкарват на показ само върха на айсберга, ако се бръкне по-надълбого ще излезе огромна воня!
  • 38 Лъжеш капиталистче

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Лъжеш другарю":

    Какви екскурзии с 600 лв заплата. И на мен не ми се изреждат тъпотиите герберастите далавери, ето александровска крал та крал и го направихте министър. При вас крадците и мошеници са на почит.

    Коментиран от #39

  • 39 1458

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Лъжеш капиталистче":

    600 лева ,официално.Колко под масата?

    Коментиран от #44

  • 40 Хаха... Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Тредстоун":

    Хаха.. Ти въобще пътувал ли си из пътищата на Бг.. Само няколко важни артерии са нови.. Останалото е дроб.... Новите се надупчват за отрицателно време..
  • 41 Хахахахах

    1 2 Отговор
    А защо е сложена точно Комитов на тази длъжност? В служебното правителство на Герджиков тя като зам. Министър усвоява на бързо едни 200000 Евро от програмата развитие на селските райони за две вили за селски туризъм, знаете ли колко туристи е приела във вилите и колко туристически данък е платен хахахахахахахахаха. Всичко е помиярщина, всичко е олигофрения, всичко е пропаднящина.
  • 42 032

    2 0 Отговор
    Корупция има корумпирани Няма Петър Стоянов
  • 43 Потърпевша

    1 0 Отговор
    Огледалото на държавата е съдебна система а Огледалното отражение са медии От 2007 г не намирам правосъдие и медии за издадените фалшиви нотариални актове за наследствения ни имот от съпругата на Цацаров
  • 44 Рушветчии

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "1458":

    Ето герберско мислене.
  • 45 Нели Василева

    0 0 Отговор
    СЕРВИТЬОРКАТА ОТ ВРАЦА ПЕТЯ АВРАМОВА Я ВКАРАЙТЕ В ЗАТВОРА В СЛИВЕН ВЕДНАГА ОТКРАДА ДОСТА ПАРИ БЯХ И ПРИБЛИЖЕНА
  • 46 ДО 1944

    0 0 Отговор
    А ТИ ОТ КОЙ СИ БЕ КАУНЬ ЧЕ НЕЩО НЕ СХВАЩАМ
  • 47 Ицо

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ КРАДЕ ОТ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА
  • 48 гост

    1 0 Отговор
    АПИ от 2011 годи ползва мястото ми като са си сложили билборд в него. Съдих ги и нищо. Дори пуснах жалба до Страсбург и пак нищо. Абе скапана работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове