2 Юни, 2021 15:43 3 407 41

БСП: "Автомагистрали“ няма нито една машина за полагане на асфалт

  • автомагистрали-
  • бсп-
  • георги свиленски

Според одитен доклад на Сметната палата, изнесен от БСП, АПИ и "Автомагистрали“ са нарушили закона за обществените поръчки

БСП: "Автомагистрали“ няма нито една машина за полагане на асфалт - 1
Снимка: БГНЕС

БСП даде пресконференция по повод проверките в държавното дружество „Автомагистрали“.

По думите на Георги Свиленски социалистическата партия повече от 4 години поставя въпроса за дейността на „Автомагистрали“.

"Пред очите на всички се е извършвало източване на публичен държавен ресурс през АПИ. Над 36 въпроса сме задали към бившите министри Николай Нанков и Петя Аврамова - дали има машини, механизация и персонал за извършване на дейностите. Както и дали чрез избирането на обществените поръчки не се нарушава закона, дали не се отклонява ресурс. Поискахме Сметната палата да извърши одит за периода 2016 – 2020 г. През тези 4 г. и министър Нанков, и министър Аврамова са лъгали, че „Автомагистрали“ има капацитет и не ощетява бюджета", разкри Свиленски.

Проф. Румен Гечев заяви, че в БСП са получили сигнали за нарушения в дружеството.

"С проверката от 2016 до 2020 г. Сметната палата доказва, че е нарушен Законът за обществените поръчки, тъй като са се сключвали договори между АПИ и "Автомагистрали“. Очевидно избрани фирми и определени лица са били избирани. Има драматични несъответствия в капацитета за изпълняване на поръчките. "Автомагистрали“ няма нито една машина за полагане на асфалт“, каза той.

Според него десетки договори са били сключени без конкурс и търгове, открадната е значителна сума пари – 4 млрд. лв. БСП ще следи как ще реагира прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    58 4 Отговор
    Автомагистрали крадът здраво. Автомагистрали работят с техни фирми едни и същи вс. път, а тези филми също нямат техника и ползват подизпълнители. На клона са доста дето чакат процент!
  • 2 Симитлишкия кмет

    44 1 Отговор
    А добро утро
  • 3 16 символа

    29 5 Отговор
    Обществените поръчки в България са на този хал от време оно. Тази схема са ползвали всички яли от баницата и само нови лица, с нов морал могат да задават подобни въпроси. Бъркане по очите
  • 4 пешо

    25 0 Отговор
    работа, работа, работа...
  • 5 SH BG

    27 4 Отговор
    Ей с'я гле'йте как каскетурата ще се струпа на Позитано 20...!!!

    Дааа...!!!
  • 6 1111

    34 1 Отговор
    Ще спре ли Българския геноцид съседи и света ни се присмиват
  • 7 Лавренти Берия

    35 1 Отговор
    От 12 години всички обществени поръчки са опорочени фирмите коиро печелят не отговарят на изискванията да имат определен брой техника за да спечелят поръчката. Фирми с 3ма души персонал печеши мниго милионни проекти!
  • 8 Да,бе

    35 2 Отговор
    За какво са им машини за полагане на асфалт,нали имат шкафчета - значи имат необходимото оборудване.
  • 9 Професора

    25 0 Отговор
    Много ми е интересно как австрийската фирма,, Strabag " редовно печели поръчка за милиони като няма нито един трактор на територията на РБ!
  • 10 Българка

    22 3 Отговор
    Източването в нарушение на закона за обществените поръчки е равно на краденето на публичен ресурс. Трябва да има не само уволнения, административни наказания, но и наказателно преследване. Съд, затвор, възстановяване на нанесените милиарди щети на всички по веригата, като се започне отгоре надолу!
    Довечера от 19 часа е протестът срещу своеволията на Гешевтурата и искане на оставката му! Нека всеки, който иска демокрация да присъства! От всички нас зависи в каква държава ще живеем!

    Коментиран от #12, #14, #36

  • 11 Хааа

    2 8 Отговор
    Да те с мотиката и лопата правят магистрали 😃😃тоя всеки ден обикаля телевизията. А че с 2 леви галоши.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    2 4 Отговор
    Това е по примера на скапания ЕС, innhaus. процедура и си правиш каквото искаш законно! Закона е врата в космоса, никого няма да осъдят и не са. Освен това е извън обсега на Кьовеши....
  • 14 Ооо🐸🐸🐸🐸

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Стига троли. Божков до плаща 😁😁😁
  • 15 Счупи тъпомера

    20 1 Отговор
    Ти да видиш, откраднати 4 милиарда, а тиквата има точно толкова. Какво съвпадение.
  • 16 Оставка, Мутро

    17 0 Отговор
    Тогава защо им възлагат поръчки? Коя е тази комисия? Гешев е ПОЗОР!
  • 17 По думите на

    17 0 Отговор
    Един експерт във този бранш.Как трябва да се полага асфалт,и как става на практикаЦитирам по памет..Да предположим че целя пласт трябва да бъде с дебелина 20 см.И за него са заложени 10 милиона на километър.На мен ще ми стигнат 8 милиона за материали,логистика и труд за да положа качествени 20 см настилка.И пътя хубав за и аз съм със 2 милиона печалба.Но не става така.От тези 20 см," образно" 5 см са за възложител.5 см за под изпълнители,който са ти посочени. 5 см за онзи- най отгоре.Е,какво исксте, с останалите 5 сантиметра да направя път- чудо,от който 2 см са за мен.Със 3 сантиметра,не ми задавайте въпрос,защо се чупи като стара вафла след година.
  • 18 Лешко

    14 0 Отговор
    днес имаше протест относно затворен пътен участък от магистрала близо до Свиленград... Ремонта се бави, едната причина е липса на средства, а в същото време авансово се дават пари на фирми, дето ще правят ремонти на срутища, за които ремонти даже няма разрешителни?????????
  • 19 без наколенки

    10 0 Отговор
    Затова пък Хидро-фирмата от Варна има всякакви машини, печели всички търгове с поставени фирми и отново работи с подизпълнители с отвратително качество. Елате да пуснем Бойко с една лагерна количка в Аспарухово от сп. Калин до кметството. И снимайте актеон !
  • 20 мильончо

    4 1 Отговор
    Та какъв е проблема.... Кой да ги строи? турци,гърци, италианци, австрийци ....кой...
  • 21 Взе участие ли

    5 0 Отговор
    малко не е по темата, ама в сащ при приготвяне на асфалт отдавна използват за направаета на сместта опилки от потребявани автомобилни гуми. Качеството на покритието е невероятно...има данни в нета не и в бг. Такава тема даже не се разисква у нас, да не говорим за приложение...
  • 22 Гошо

    6 0 Отговор
    Фирмата е държавна, по закон държавата може да възложи на държавна фирма без да се съобразява със ЗОП! Същата схема е и със фирма МОНТАЖИ строителите на прословутия пернишки водопровод! Тези фирми не сключват договори за изпълнение на СМР а за наем на техника и хора или за доставка на материали! Всичко е законно герцерасите и ДПС са си опекли нещата! Не е лошо да проверят обектите на тия фирми имат ли подписан акт2?!?!
  • 23 ИМА СИ ФИРМИ

    2 1 Отговор
    ЗА ТАЯ РАБОТА
  • 24 Баджо

    1 2 Отговор
    Ти ли им даде машини за асфалтиране,щом те нямат!?
  • 25 Пич

    5 4 Отговор
    А по време на няколкото социалистическо - комунистически правителства къде ви бяха машините ...!!!??? Вие комунистите имахте няколко правителства преди Бойко . Дружеството беше същото , ако му бяхте купили машини , сега щяхте да имате право да питате къде са . А аз питам , на вас къде са ви магистралите . И моля дъртите комунисти да не ми говорят за Тодор Живков , защото крадливата пасмина , наречена БСП , няма нищо общо с него ...
  • 26 Перо

    8 1 Отговор
    От кога кражбата на стотици милионе е нарушение,а не престъпление? За нарушения има дисциплинарно наказание уволнение.Престъплението се наказва по НК от съда.
  • 27 ODS

    7 3 Отговор
    Една лопата асфалт не сложиха бсп докато бяха на власт.
  • 28 оня с коня

    3 5 Отговор
    БСП използват БЕЗВЛАСТИЕТО в момента за да се правят "на мъже".И само един АБСУРДЕН ФАКТ:Откъде накъде в БСП ще получават Сигнали за Нарушения в Дружеството- Данеби Прокуратурата да ползва Стаи ПОД НАЕМ в Сградата на БСП?Е ЗАТВА Слави ви избута от Второто място,ще ви Задминат и останалите,за ГЕРБ пък да не говорим- защото сте ...вие си знаете!

    Коментиран от #33

  • 29 mi6osp

    4 1 Отговор
    2009 г. километър магистрала беше 4 000 000 млн. лв.. 2021 г. километър магистрала е 20 000 000 Евро.
  • 30 mi6osp

    0 0 Отговор
    ( 4 млн.) лева
  • 31 Във Франция кметът ...

    5 0 Отговор
    На бившият ми град го гледах как присъства на един ремонт...и Мери с една линийка дебелината на асфалта.Понеже го познавах го питах защо?За да проверя спазват ли договора и качеството...Какво да говорим. Затова каквото се направи тука държи,не мърда.Правят тука хората магистрали качествено.Строят и ремонтират из градът.Където се прави основен ремонт той се прави и бързо и качествено.Не зная кой е кметът на нашият град но всичко е почти като по конец.Гледат си работата "тъпите" французи. А в БГ умните и с 1300 г история българи живеят като в кочина.Хайде Чао.
  • 32 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    Бее СИ Пи И САМОСВАЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кажи си за

    4 1 Отговор
    Румен Гечев,нека ни обясни как рекетира студентите!За шестица-шестстотин лева.За петица-петстотин лева.За четворка-четиристотин лева.За тройка-петстотин лева.Последното е за съвсем неграмотни студенти.Така този си пълни джобовете всеки семестър.По рано в правителството на Жан Виденов този същият участваше в ограбването на банките.Откраднаха спестяванията на българите.
  • 35 Само платени

    1 3 Отговор
    магистрали ще оправят инфраструктурата в България. Качваш се на аутобан и плащаш тол такси. Много са разглезени българите!
    А относно Автомагистрали - спирайте им всички дейности на терен, където са се разположили.
  • 36 Гледай си

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Котките и вибратора и не ръси глупости.Само това оставаше ,някаква незадоволена стара чанта да казва кое и как.
  • 37 Алоу

    1 0 Отговор
    Е че за какво са им машини за полагане на асфалт. Те таков анео не полагат!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 бай гърти

    1 0 Отговор
    Георги, искам да те кача на моята машина.
  • 40 бай гърти

    0 1 Отговор
    Автомагистрали е възложител, на тях не им трябват машини, ама червеният маймун го знае, но пуска партенки за балъците и простите хора, а те са мнозинство.
  • 41 Майна

    2 0 Отговор
    Това са глупости , тези които приемат поръчки да не мислите че имат всичко . Всички наемат И Щрабаг си наема подизпълнители, Ако трябваше да се тръгва по пътя на обществени поръчки и половината от това което е построено няма да се свърши.Като започнат едни обжалвания едни маймунджълъци. Естествено ,че всеки взема комисионата си и така е по света ,няма далавера за данъкоплатеца ,няма евтино . Когато станеш собственик и с твои пари може да се пазариш , да търсиш по-евтино . Има ли държавно - има винаги кражба . Само че българина не го разбра , искал повече държавно . Еми тогава ще плащаш кражбите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове