Last news in Fakti

4 Юни, 2021 10:52 2 719 24

Безумното престъпление - незаконни трансплантации

  • трансплантации-
  • болница лозенец-
  • правителствена болница

Когато се получи донорска ситуация екипите отиват да вземат органите и да бъдат трансплантирани в определените болници, има си ред

Безумното престъпление - незаконни трансплантации - 1
Снимка: БГНЕС

Ако се докаже, че е имало незаконни трансплантации в болница „Лозенец“, това е безумно престъпление. Това заяви в интервю за bTV председателят на „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров. Той допълни, че от пациентските организации са подавали различни сигнали за нередности в болниците.

На 3 юни служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ще има смяна в ръководството на лечебното заведение заради нерегламентирани трансплантации и съмнения за финансови злоупотреби. Ръководството се оправдало с техническа грешка.

В позиция на болница „Лозенец" се казва, че твърденията за източване на Касата са несъстоятелни и неверни. А за случая с висш държавен служител - обяснeнието е, че ставало дума за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което е можело да бъде предотвратено само със спешна трансплантация.

„Според мен има доза истина и тази истина, за съжаление, се е знаела от дълго време и никой не е направил нищо. През годините и ние сме подавали сигнали, имали сме обаждания от пациенти за нередни дейности. Това съществува във всички държавни болници. Но никой не иска това „изродче“, което се случва, да го махне“, добави Димитров.

Той уточни, че през годините са подавали сигнали до прокуратурата за различни болници, но разследвания не са започвали. Той обясни, че в пациентските среди сетвърди за „прескачане на реципиенти“ при донорски ситуации.

„Когато се получи донорска ситуация екипите отиват да вземат органите и да бъдат трансплантирани в определените болници, има си ред. След това извикват около 30 души екип, там сме и представителите на пациентките организации и започва да се разглежда цялата документация. Моята роля е да следя да няма прескачане, аз лично най-малко съм викан в правителствена болница“, обясни представителят на пациентска организация.

Относно трансплантирането на орган от жив донор, Димитров заяви, че в подобни операции, при които донорът и рецепиентът не са роднини – се случват в страни от Третия свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    21 2 Отговор
    Кочинката е основен износител на всякакви органи, стави и чаркаляци. Донорът на мозъци и на бели робини.

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    35 2 Отговор
    Мафия в бели престилки.Ботокса,НОЩ и шефовете на болници в затвора!
  • 4 Кака Наска

    12 2 Отговор
    Тези "донорски" операции са средство за източване на касата. Навярно никой не познава някой с трансплантиран животворен орган, защото такива фантасмагории като Франкенщайн съществуват само в Холивуд..
  • 5 Последния Софиянец

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Като няма вече друго изнасят златото и хората.Все стока .
  • 6 2loop

    27 2 Отговор
    Герберите са си правили каквото искат, пак да си гласувате за тиквун

    Коментиран от #9

  • 7 768

    18 1 Отговор
    Ботокса дали има нещо общо според вас? Не се заяждам , сериозно се питам?! Щото ако има , значи гербавите са навсякъде , дори в найлончета с човешки органи , гнусно и отвратително даже да си го представим.....бъдете живи и здрави.
  • 8 Чудя се

    23 3 Отговор
    Как чак сега разбраха, че лекарите са мафия. Всеки, който е бил в лечебно заведение, знае за какво става въпрос.
  • 9 768

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "2loop":

    Еее недей бе колега , стига с тая тиква , то направо е плашило като Торбалан , никога повече гербави-тъпанари и наглеци.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кукуригу

    22 1 Отговор
    То за последните десетина години няма нищо законно по принцип!
  • 12 Гост

    19 1 Отговор
    След мутрите, бай Ставри очаква голям наплив на лекари, журналисти и всякакви други калинки, още преди края на тази година!
  • 13 161803

    17 1 Отговор
    Корупцията и кражбите са навсякъде във всички институции като резултат от управлението на диктатора-мафиот Борисов!
  • 14 АНОНИМЕН

    11 1 Отговор
    1.Търговията с човешки живот не бръсне граници! Къса е човешката памет! Колко наши здрави съграждани се връщат с по- малко бъбреци след "екскурзия" до турски болници и някой финикийски знак повече!? А някои наши сънародници се връщаха от Пакистан с нов бъбрек и умираха за няма и два месеца!?За блокираните лани от КОВИД вече продадени бебета на летището в Киев забравихме!? Просто се е разчуло и бедните от Молдова.... идват и "продават" и НЕ САМО тук! Богатите лели и чичовци си плащат за всичко от-до!
    А това, което става сега е "Много шум за нищо"! Със 100% сигурност има документирано, че реципиента/богат-а "чичо-леля" от Германия..../ и живия донор/бедняк от България, Молдова, Украйна.../ са роднини! И така вече е законно според европейските правила! Не е морално, но вече не е и престъпление! Ама после службите разбрали, че самоличностите на бедняците-донорите са фалшиви! Нали на богатите чичовци-лели документите са изрядни?! Отам да подхванат разнищването, ако ще правят нещо! Ама надали?!

    Коментиран от #24

  • 15 324

    7 0 Отговор
    Не мисля, че търговията с органи е нещо ново под слънцето и единствено в България. Колкото навсякъде по света има осъдени за такава търговия, толкова и у нас! Освен това Мантрата на капитализма, че свободния пазар регулира търговията, тук трябва да е по различно? След като здравето е търговия какво очаквате? Който има пари и връзки ще бъде трансплантиран. Затова ;поне без моето съгласие за дарявае на органи.
  • 16 Българка

    11 2 Отговор
    "Тoй утoчни, чe прeз гoдинитe ca пoдaвaли cигнaли дo прoкурaтурaтa зa рaзлични бoлници, нo рaзcлeдвaния нe ca зaпoчвaли. "
    За да има върховенство на закона, трябва работеща реформирана прокуратура бе Гешев начело. Спешно Янаки Стоилов да внесе искане пред ВСС за отстраняване на Гешев за системни и груби нарушения и уронване престижа на институцията. Това е пътя според Конституцията ни! Явно, че този Позор- Каскет няма доброволно да си даде оставката!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор
    Какво по ОЧЕВАДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ви ТРЯБВА?????????????????????Донорите от молдова ,украйна ,а реципиентите техни чичовци от оман,бахрейн,германия,япония..........Още какво ви трябва,някой да си каже сам ли???Сложете ги на ченгела не на полиграфа и ще си кажат!
  • 18 Знам Знам

    7 1 Отговор
    Бялата мафия от минимум 20 години изнася органи и кръвни продукти от българия.
    Достатъчно алчни докторчета бяха депутати в някакви си там техни специализирани парламентарни комисийки си прокараха завоалирани закони изакончета, с които прикриват мръсната си дейност.
    За това от 20 години ви искат бележка за дадена кръв, когато на ваш близък се налага кръвопреливане. В кръвните банки няма достатъчно кръв, защото повечето се изнася под прикритие на какви ли не "хуманни" каузи.
    Но народеца е прост, а и заслепен от чалга, кредити, силикони и др. сатанински съблазни.
    Прост народ-слаба държава.
  • 19 Бели Братя

    6 1 Отговор
    Много сметка има да се търси на докторите.
    Кое ли правителство би устискало?
    Например защо убиваха умишлено и хладнокръвно толкова много хора през ноември и декември миналата година?
    А...дали не взимаха и техните органи за продажба?
    Как би могъл някой простосмъртен да знае, след като труповете се издаваха в запечатани ковчвзи и на погребенията не се допускаха роднини?
    А кремираните - ка да знаем дали са били цели?
    Кой ще им потърси отговорност за всички, които убиха в края на 2020?

    Коментиран от #20

  • 20 Бай Знай

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бели Братя":

    А за информираното съгласие кой ще им потърси сметка?
    Дали има и 1 доктор в България, който да информира жертвите си?
    Защото те жертвите сами идват и чакат на опашка с часове, но не разбират нищо от онова, което пише в декларацията за информирано съгласие...
  • 21 Има Път

    3 1 Отговор
    Преди години имаше някакъв официоз, който беше заплашил "белите манти" у нас, че като мрънкат за големи заплати, че внесе лекари от Афганистан и Индия и нашите да хващат пътя.
    И до ден днеше се чудя, защо бе джанъм , не ги уволните алчните некадърници в тази наша разклатена система на здравеопазването.
    Дайте право на лекари от чужбина да практикуват у нас.
    Много индийци завършват медицина във Великобритания, в Германия, например.
    Да не би да са по-зле образовани от нашите мамини синчета?
    На неграмотните и некадърни алчни докторчета у нас трябва да се докаже, че все пак са хора, а не богове.
  • 22 Новият Парламент

    5 1 Отговор
    Ако има истински хора в него,още първата седмица да промени изцяло закона за болничните заведения.Този номер със " търговско дружество" трябва да се унищожи,ксто модел.Второ: Всички частни болници,да не могст да изпомпват Здравната каса,с мотив- Били равнопоставени.Ксто исксш да си частник,няма проблем. Ско искаш и хиляда лева за преглед вземай.Който има ,да плаща. Но през здравните вноски на милиони българи,да пълнят гушата на частника,обикновено бивши шефове на общински болници,изкупили готови сгради,е напълно ненормално.Едновременно топи здравна каса през клинични пътеки,и си слага баснословни цени.И всичко само в неговия джоб.А за тази болница,,бих постъпил ,ако зависи от мен така.Промяна в статута веднага.И до построяване на нова ,голяма болница за лечение на деца,да се превърне в в детска педиатрична болница.Нито един българин няма да е против.А дебело,г,,зз,и политици минстри,важни клечки да се лекуват като простосмъртните ,във останалите болници.
  • 23 Ленин

    1 1 Отговор
    Борисов е заповядал органи да се вземат само от българи.Ромовете са под егидата му.Идват избори.
  • 24 Така е.

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "АНОНИМЕН":

    Подобни трансплантации се правят по цял свят. Единия продава бъбрек,другия плаща за него. Фалшиви драсканици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове