Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 11:30 1 117 0

Плевнелиев: Следим с тревога обстановката в Близкия изток

  • росен плевнелиев-
  • кснс-
  • близкия изток-
  • западен бряг-
  • ахмед доган
Плевнелиев: Следим с тревога обстановката в Близкия изток - 1
Снимка:БГНЕС

Следим с тревога обстановката в Близкия изток. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Задълбочава се гражданската война и хуманитарната криза в Сирия. Увеличава се емиграционния натиск.

Нараства напрежението в Западния бряг. Няма положително развитие на израелско-палестинския конфликт.

Обстановката в Ливан е напрегната.

Изостря се политическата криза в Египет.

Усилва се влиянието на радикалните екстремистки групировки в целия регион.

Продължава изпълнението на ядрената програма на Иран.

Тревожни са събитията в Северна Африка.

По точка първа ще обсъдим рисковете и заплахите за националната сигурност, произтичащи от военно-политическата обстановка в Близкия изток.

Предвидено е да изслушаме два доклада.

Първият доклад е на министъра на външните работи Николай Младенов на тема „Рискове и заплахи за сигурността на страната, произтичащи от политическите процеси в Близкия изток“.

Вторият доклад е от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ще изнесе доклад на тема „Вътрешната сигурност в страната в контекста на ситуацията в Близкия изток. Мерки на правителството за неутрализиране на възникващи рискове и заплахи.“

Вицепремиерът Цветанов изяви желание, в хода на дебатите по тази точка, да информира членовете на Консултативния съвет за напредъка в разследването на терористичния акт на летище Сарафово.

Нямахме възможност да предоставим предварително докладите на членовете на Консултативния съвет. Докладът на вицепремиера е класифициран с гриф „Поверително“. Съгласно закона, Администрацията на Президента няма право да го размножава.

Очакваме, в докладите да има задълбочен анализ на военно-политическата обстановка в Близкия изток, да се очертаят сценариите за развитие на кризата, както и рисковете и заплахите за националната сигурност на Република България. На тази основа да обсъдим и да предложим мерки за неутрализиране на тези рискове и заплахи, както и конкретни предложения до държавните институции.

Ще потърсим обща политическа оценка за случващото се и съгласие по мерките, които трябва да се предприемат от компетентните органи и институции за ограничаване на рисковете за сигурността на страната.

По втора точка от дневния ред ще обсъдим посегателството върху Ахмед Доган.

Предвидено е да изслушаме доклади от главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и изпълняващия длъжността началник на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков.

Ще направим оценка за възможните вредни последици от този акт за сигурността на страната. Целта е да постигнем консенсус по мерките за ограничаване и неутрализиране на тези последици и недопускане на подобни прояви в бъдеще.

Известна е моята позиция, както и позициите на парламентарно представените политически сили. Нападението над Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди върху репутацията на Република България.

Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и в публичните си изяви да се въздържат от непремерени реакции и реторика, които могат да предизвикат обществено напрежение.

Приетата по случая декларация в парламента е положителна стъпка в тази посока.

Трябва да се даде възможност на компетентните държавни органи да си свършат работата по начин, който да не остави съмнения за обективността на крайния резултат.

Искам да изкажа благодарност на правителството и на парламентарно представените политически сили за това, че пакетът от четири законопроекта, свързани с продължаване на реформата в сектор “сигурност, бяха внесени в Народното събрание и приети на първо четене навреме.  Вярвам, че законите ще бъдат окончателно приети до края на месец април 2013 година, в съответствие с постигнатия консенсус и решение на заседание на КСНС.

Уверен съм, че с общи усилия ще проведем едно ползотворно заседание на КСНС и ще постигнем посочените цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове