ФАКТИ.БГ

България трябва да признае македонските дружества до 1 декември

Известно е, че България има няколко решения през годините от Европейския съд по правата на човека, който задължава да даде възможност за регистрация на македонски сдружения

Публикувана: 14 Юни, 2021 11:33
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2250
България трябва да признае македонските дружества до 1 декември
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.3 от 24 гласа.

България получи нов срок от Комитета на министрите на Съвета на Европа да предприеме действия за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека и да регистрира дружества с македонски етнически произход в страната. Новият краен срок за България е 1 декември 2021 г., като тя трябва да покаже конкретен напредък в решаването на тези въпроси, пише "Нова Македония".

През октомври 2020 г. Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие междинна резолюция ResDH (2020) 197, в която се посочват задълженията, които България трябва да поеме във връзка с изпълнението на решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), и по-специално решението "Обединената македонска организация Илинден и други групи срещу България", което призовава българските власти да разрешат всяко ново заявление за регистрация на "ОМО Илинден" или сдружения, подобни на "ОМО Илинден", да бъдат разгледани в пълно съответствие с чл. 11 от Конвенцията, тоест да разреши тяхната регистрация.

Тогава на България беше даден срок до 1 юни тази година да изпълни решенията на ЕСПЧ. По време на дебат на Комитета на министрите на 9 юни беше изразена „дълбока загриженост“, че въпреки приемането на междинна резолюция CM / ResDH (2020) 197 при последното разглеждане на тези дела, последните искания за регистрация отново инициирани от асоциациите разкри проблеми при очевидно непоследователно прилагане на официално правно изискване или разчитане на основания, свързани с целите на сдруженията на кандидатите, подход, който е бил многократно критикуван от Европейския съд.

В този контекст българските власти бяха помолени да изяснят съществуването и въздействието на практиката на сдружаване на сдружения за регистрация под статут на обществена услуга. "Насърчавайте властите за пореден път да гарантират, че всяко ново заявление за регистрация на сдружения на кандидати или подобни сдружения се разглежда в пълно съответствие с член 11 от Конвенцията по отношение на официалните правни изисквания, които трябва да се прилагат пропорционално, предсказуемо и последователно, с ясни указания към кандидатите, ако е необходимо, а също и относно оценката на законността на целите на сдруженията и средствата за тяхното изпълнение" - се посочва в заключението на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Освен това Комитетът на министрите изразява "дълбока загриженост от факта, че повече от 15 години след първата присъда на сдруженията за "постигане на признание на македонското малцинство" рутинно се отказва регистрация и това отчасти се дължи на нарастващия проблем на неодобрение на целите им. В този контекст властите се призовават да предадат исканията за изпълнение на тези решения, изложени в решенията на Комитета на министрите.

Известно е, че България има няколко решения през годините от Европейския съд по правата на човека, който задължава да даде възможност за регистрация на македонски сдружения, чрез които македонците, главно от пиринската част на Македония, ще могат свободно да декларират своята етническа принадлежност. Но също така е известно, че България по различни начини избягва изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и дори е изразила готовност да плаща глоби за неприлагането им, но не и да регистрира македонски сдружения и македонци като етническа група на своя държавна територия.

Изтъкнати юристи с международен опит посочват, че спазването на решенията на Европейския съд по правата на човека е задължително и последиците за неспазване трябва да бъдат големи. Но в случая с решенията, с които България е задължена да разреши регистрацията на македонски сдружения, почти никога не е имало никакви последици.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.3 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Долу ЕС
1 Отговор
България може да признае само че македонците са българи! Долу скапания ЕС рефервндум за излизане от тая антибългарска с г а н! Утре ще признем и 100 др малцинства и с България е свършено! ВМРО да организират подписка за непризнаване македонски малцинства

Оценка:
-3 +80

доган
2 Отговор
Който се чувства македонец в България, вън от нея, не ни трябват. Ако не искат на сила.

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +66

националист
3 Отговор
Когато Англия приеме Ира, или Испания - Ета, тогава и ние ОМО Илинден.

Оценка:
-0 +91

радко
4 Отговор
В БГ няма северно македонци и македонци - те са българи!!

Оценка:
-1 +75

асдсд
5 Отговор
Абе я да се махаме от тоя евроГейски съюз и да си еваат мамата.

Оценка:
-1 +65

дедо
6 Отговор
Коммин = Коминтерн, това ни карат да си мислим тия евро министри...

Оценка:
-0 +38

Искаме референдум
7 Отговор
До 1.09 за напускане на ЕС. И без това сме донори

Оценка:
-1 +41

Сандо
8 Отговор
Мъча се да си спомня поне веднъж разни евроатлантически структури да са застанали на страната на нашите интереси и не мога.

Оценка:
-0 +50

България
9 Отговор
Кажете ми, за какво ни е да челнуваме в тоя съюз? За да ни нареждат какво да правим ли? Или може би, че да купуваме европейски боклуци и ГМО от техните "вериги"? Или пък, за да могат да изнасят злато и мед от България?
Никой не ни попита дали искаме да члениваме в съюза. Натресоха ни го, а ни с шилешкио мълчание се примирихме.
Редно е да се направи референдум по тия въпроси. Мисля, че е редно!

Оценка:
-2 +43

10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
прекъсване
12 Отговор
на всякакви отношения с Македония докато съдът в Хага не разгледа въпроса за геноцида над българите в Македония. Това е единственият важен въпрос по който може да се преговаря с македонците и с ЕС.

Оценка:
-1 +34

това е
13 Отговор
Референдум за този гнилоч ЕС, и да вървят на ............................, барабар с всичкото мека китка.

Оценка:
-2 +25

Да не забравя
14 Отговор
Това е нарушение на Българската Конституция.Не може да се регистрират каквито и да било етнически партии и организации.ЕС не може да ни се меша във вътрешните работи и да ни кара да нарушаваме Конституцията.

Оценка:
-2 +25

TITO
15 Отговор

До коментар #2 от "доган":


АМИ ШТЕ ОСТАНЕТЕ МНОГУ МАЛКУ Б,ЛГАРИ

Оценка:
-23 +2

Чочо
16 Отговор
Такова вмешателство във вътрешната политика на България и ЦК на КПСС не е правил!

Коментиран от #38


Оценка:
-0 +23

Грогу
17 Отговор
Значи Европейския съд , признава едно племе , създадено 1944 г. за нация, без да се интересува от историята. Тези държави от Зап. Европа са решили да довършат унищожението на България , започнато със Сан Стефанския договор . защо нашите политици ни тикат постоянно към тези държави , които са решили да ни довършат като държава и с цялата си наглост , обявяват Русия , която ни измъкна от лапите на Османците за враг . Е С не ни мисли доброто . Референдум и да се махаме от там. Ползата от ЕС е само , политиците да стават милионери, за държавата и народа полза няма .

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +24

Историк
18 Отговор
Аз се чудя до кога ще я претоплят тази манджа.България и при Калфин комунягата не ги призна през 2006г. Омо-Илинден Пирин.С ония умрелите 5000гласа.Дайте да им съберем от домовете за стари хора осраните килоти и целата Европа да разбере, че вече сме направили народно допитване какво мислим за последния проект на Коминтерна.Явно от вулгарно отношение разбират някои чиновници.Та да си го избият веднъж завинаги от чуторките

Оценка:
-0 +9

Мимч
19 Отговор
Абе тези явно не са добре.Те непризнават българите в Македония,а и не сме им разрешили още за Европа,а искат да ни мачкат от сега.Или ,ела кумчо вълчо изяжме.С тяхното нахалство,,явно скоро няма и да помиришат Европа или ще я гледат през крив макарон.Ама те на вземат за големи будали...

Оценка:
-0 +9

Историк
20 Отговор

До коментар #17 от "Грогу":


Днешна Путинова Русия защитава интересите на РСМ и Сърбия не и на България. Престанете да говорите тлупости. Да ,на времеуто ни освободила,от турско робство, спор няма в това. Но имперските интереси на днешна Русия съвпадат със сръбските и македонските. против българските интереси. Аман от заблудени. Никаква регистрация на каквото и да било македонско дружество. Тази нация е възникнала през 1944 година. ЗАПАДА да чете повече история.

Коментиран от #21, #25


Оценка:
-7 +11

Грогу
21 Отговор

До коментар #20 от "Историк":


Руснаците да не са малоумни да ни подържат ... къде е България , съюзници сме с нейните врагове. Изобщо не ми прави евроатлантичееска пропаганда , че твоите хора натискат БГ да признаем ония прости селяни за нация и се правят , че не са учили история .

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +1

Питанчев
22 Отговор
А има ли разрешение за такива дружества в Гърция,Албания и Сърбия?И публична тайна е,че ОМО Илинден се финансира от сръбското посолство.

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +6

Историк
23 Отговор

До коментар #21 от "Грогу":


Нещо си зле със знанията и паметта! Коминтерна, Сталин и Тито са истинските създатели на македонизма и македонският език, пръкнал се пре 1945-та година. Именно Сталин подскокоросан от Тито е натиснал Г.Димитров, по процеса на издевателствата в Пиринският край хората да се пишат македонци.

Коментиран от #35


Оценка:
-0 +6

Дипломат
24 Отговор

До коментар #22 от "Питанчев":


Няма такива разрешения. Ония си пазят националността и не им дреме пред когото и да било.

Оценка:
-0 +4

Историк
25 Отговор

До коментар #20 от "Историк":


Как мислиш, че не знаят какво творение е създадено? Русия и т.н Запад са заинтересовани от това тук да няма голяма държава, която да има собствено мнение.Разбира се, че знаят и се прави умишлено.От това, което мисля и достигам до изводът, че все повече нарастват опитите районът на Балканите да просължава да се раздробява.Още по времето на Съединението през 1885г., Сърбия се опитва да го играе " европейски мандьотор".България е нарушила "равновесието" и затова обявява война на България и вижте че всички страни са я подкрепяли.Само Великобритания в последния момент бие контра по-късно заради вечния конфликт с Русия.
Изглежда че под някакви предлози се търси баланс на силите.Сърбия вече е доста отслабена, а се правят опити да се усилят плюмки, като Косово и Албания.Македония и тя по посока на Пиринския краи. Т.е към България.
Това вече е повторен опит, а не някаква грешка и целите са срещу България.Целите на Запада са да превърнат региона в безформена маса потребители и вероятно тези действия са част от други стратегически цели.Подобни неща биха желали и руснаците.През 2006г. Сърбия и Русия подкрепят Омо Илинден

Коментиран от #27, #28, #36


Оценка:
-0 +5

Историк
26 Отговор
При това положение българските политици следва да напуснат всякакви съюзи обвързващи ни в различни полета на противопоставяне или ще им фалира политиката, а остатъците от народа ще плаща сметката

Оценка:
-1 +0

Наблюдател
27 Отговор

До коментар #25 от "Историк":


Точно така е. Русия защитава Сърбия и РСМ, защото така и изнася с оглед на нейните стратегически цели. В случая влизането на РСМ в ЕС отговаря на целите и интересите на днещшна имперска Русия. От друга страна влизането на Албания в ЕС отговаря на интересите на САЩ. Затова е и този натиски от страна на САЩ върху България.

Оценка:
-0 +3

Наблюдател
28 Отговор

До коментар #25 от "Историк":


Апропо защо ЕС не постави остро въпросът на Великобритания да признае Ира? В същата посока да се иска и от Испания да признае- Ета. Да ,ама не нали, обаче взели да дрънка глупости за някаква си Илинден.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +6

така се прави
29 Отговор
признаваме, че живущите в Тракия са тракийци, в Добруджа са добруджанци, в Мизия мизийци, в Родопите родопчани-гърциге веднага ще ревнат, турцея ще заподскача за беломорските земи, румънците за северните доброджанци е ква стана тя - пак балканска война, за сърбите да не говорим и там пржблеми от кого ог същите тезе анропейци да ги ува......

Оценка:
-0 +5

Историк
30 Отговор

До коментар #28 от "Наблюдател":


Надигането на националното и патриотично чувство е смърт за тези т.н Велики сили.Те затова са и велики.Лицемерите така владеят империите си.Виктор Юго не случайно казва: "трябва да се сложи край на империите, които убиват.Всяка империя убива, за да владее."

Оценка:
-0 +4

Лелеее
31 Отговор
На едните родината им Турция, а нашата Родина е тяхна земя. На другите земята е македонска, а родината им е Югославия! Време е всеки да си каже какъв е! Стига с тези двойни гражданства и простотии! Който иска да е българин - си е българин! Да си правят етнически партии като си отидат в Родините си! Тук е БЪЛГАРИЯ! Да си регистрираме една Арийска партия в Германия - какво ще кажат от Европа а?

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +5

Наблюдател
32 Отговор
Такова нещо като "македонско малцинство" в България НЯМА!
Това което обаче има е "Някаква си Македония" от сърбеещи се българи!
Този въпрос един път за винаги трябва да се реши по най - демократичния известен начин с Референдум!!

Оценка:
-0 +5

така се прави
33 Отговор

До коментар #31 от "Лелеее":


в австрия признават германски дружества, в дания - норвежни и немски, във финландия, латвия, литва, естония, полаа, украйна - руски и т.н. та тогава, какъв купон ще стане стогодишната война, ряпа да яде.

Оценка:
-0 +5

ПЕНКО
34 Отговор
МАКЕДОНЕТАТА ТАПИГЬОСЕТА - ДА ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ИЗРАЗ : " БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ БЯХА ПОМОЛЕНИ ДА ..... " !!!!!!!!!!!!???????????!!!!!!!

Оценка:
-0 +3

Грогу
35 Отговор

До коментар #23 от "Историк":


Сталин е създал не само мак. нация, Русия в момента си има същите проблеми заради него . Разкъсването на България го направиха твоите хора след Освобождението , без България да е участвала във война срещу тях , както след това се случи през ПСВ и ВСВ.

Коментиран от #37


Оценка:
-0 +1

Грогу
36 Отговор

До коментар #25 от "Историк":


Този коментар не го бях прочел...Да така е !

Оценка:
-0 +0

Историк
37 Отговор

До коментар #35 от "Грогу":


Кои са "моите" хора, уточни се, че нещо не си ясен и като че ли съвсем си се объркал.

Коментиран от #40


Оценка:
-1 +2

Сульо
38 Отговор

До коментар #16 от "Чочо":


Па ти сега ли разбра, че сега хем е по лошо от соца, хем няма ядене като при соца за всеки....

Коментиран от #42


Оценка:
-0 +1

Павел Пенев
39 Отговор
Ние признаваме македонските малцинства за чисто български ако техните цели са такива.

Коментиран от #43


Оценка:
-1 +1

Грогу
40 Отговор

До коментар #37 от "Историк":


Чак съвсем не съм се объркал . Но когато посочват Русия за виовна за всички беди на Бг , това си е евроатл. пропаганда ....поне в първите два коментара .

Коментиран от #44


Оценка:
-1 +0

41
Този коментар е премахнат от модератор.
Енгелс
42 Отговор

До коментар #38 от "Сульо":


И по лошо за бедните ще става...СОЦ-а един ден със свещ ще го търсите, независимо от многото грешки той беше строй за НАРОДА!!!

Оценка:
-0 +4

Патриот
43 Отговор

До коментар #39 от "Павел Пенев":


Няма македонски малцинства.Те са чисти българи. В тескеретата на техните дядовци и баби го пише.

Оценка:
-0 +5

Историк
44 Отговор

До коментар #40 от "Грогу":


Не е виновна за всички беди! 1.Факт е, че ни освободила от турско робство. 2.Факт е също,че благодарение на СССР в периода 1944-1989-та година България се превърна в най мощната държава на Балканите. Икономически колос, чийто заводи и прочие още и денс приватизационно разграбват. Богаташите / милионерите, капиталистите€ благодарение на този пладнешки грабеж станаха такива.

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +5

Грогу
45 Отговор

До коментар #44 от "Историк":


Абсолютно съм съгласен с теб .

Оценка:
-1 +0

дедо йоцо гледа
46 Отговор
Разпадащият се ЕС не мове да нарежда на пълноправен член какво да приема или не-както истамбулската конвенция. Затова си има и местни държавни органи. Това е ФАЛШИВА НОВИНА.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд заяви преди заседание на съда, че според него съдийката Румяна Ченалова иска да говори по случая с делото „Червеи“:
Въпросът е пред кой орган и по какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже."

Още бисери
ТОП 5