Last news in Fakti

19 Януари, 2016 10:16 970 0

Приоритет на България и Съвета на Европа е независима съдебна система

  • приоритет-
  • българия-
  • съвета на европа-
  • независима-
  • съдебна система
Приоритет на България и Съвета на Европа е независима съдебна система - 1
Снимка: МС

Акцент при посещението на министър Екатерина Захариева в Съвета на Европа беше срещата с генералния секретар на организацията Торбьорн Ягланд. Основни теми на разговора бяха реформата в съдебната система и конституционните промени в България. Министър Захариева отбеляза, че целите на съдебната реформа са повишаване на доверието на хората в институциите и постигане  на независимост на съдебната система, така че да отговори на обществените очаквания. Генералният секретар сподели, че независимостта и безпристрастността на магистратите в Европа са и един от неговите основни приоритети за утвърждаване на върховенството на закона. Генералният секретар Ягланд  заяви, че се работи по специален план за действие в тази област. Той подкрепи съвместната им инициатива с министъра на правосъдието за провеждане на конференция „Независима и безпристрастна съдебна система като условие за върховенството на закона в държавите-членки“ в рамките на българското председателство на Съвета на Европа през пролетта на 2016 г. в София.

Осигуряването на право на справедлив процес и ефективна защита правата на човека е една от целите на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, подчерта правосъдният министър при срещата си с председателя на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди. Министър Захариева беше категорична, че спазването на правата на човека е показател за развитието на демокрацията в една страна.

Беше потвърдена волята на българското правителство да продължи работата по съдебната реформа, което ще допринесе и за намаляване на висящите дела пред Европейския съд по правата на човека. Министър Захариева приветства намерението на Съда да мотивира решенията си, когато отхвърля като недопустими подадени жалби от граждани. От своя страна,  председателят Гуидо Раймонди поздрави България за добрата и ефективна работа на командированите български съдии. Той отбеляза и финансовия принос на България към Фонда за подпомагане на Съда като една от малкото държави-членки, които оказват подкрепа.

Друг акцент по време на работната среща в Съда бяха предприетите усилия от българските власти за справяне с проблемите в местата за лишаване от свобода. Мерките в тази насока са както законодателни – изменения на Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, така и практически – подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и обучение на персонала за справяне с основни предизвикателства в работата.

Очаквам вашите идеи и предложения по проекта за изменение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С тези думи правосъдният министър се обърна към командированите български съдии и юристи, работещи в администрацията на Съда. В приятелски разговор, министърът ги увери, че могат да разчитат на нейната подкрепа и че високо цени техния професионализъм и работата им за България.

Становището на Венецианската комисия за промените в българската Конституция и бъдещите промени в Закона за съдебната власт бяха основни теми по време на срещата на правосъдния министър и председателя на Венецианската комисия Джани Букикио. По време на срещата беше обсъдена и възможността Венецианската комисия да даде становище по ключови изменения в Закона за съдебната власт. Министър Захариева представи функциите и състава на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебната реформа като форум за обсъждане с представители на съдебната власт, институциите, професионалната и академичната общности и неправителствените организации. Правосъдният министър отново подчерта, че основен приоритет е изработването на промените в Закона за съдебната власт в срок, които също ще бъдат дискутирани в Съвета.

По време на работното и посещение министър Захариева се срещна и с генералния директор по Права на човека и върховенство на закона в Съвета на Европа Филип Боая. Акцент в разговора  бяха взетите мерки от българските власти за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, както и ефективното прилагане на препоръките на Комитета против изтезанията и решението по делото „Нешков и други“ относно проблемите в затворите и арестите.

Беше отчетен фактът, че българското правителство вече има конкретен план за действие по проблема и го изпълнява. Министър Захариева уточни, че се очаква мерките по него да дадат резултат до края на 2016 г. Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на закон за изменения в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, който предвижда подобряване на условията за престой в местата за лишава от свобода, съобразно европейските стандарти. Предприемат се сериозни мерки срещу насилието в местата за лишаване от свобода, както и срещу корупцията, пренаселеността там и лошите материални условия, увери правосъдният министър. От своя страна Боая предложи експертната подкрепа на Съвета на Европа за обучението на служителите на затворите в България.

На работна среща с представители на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова отчете напредъка на България по Плана за действие в изпълнение на решението по делото „Нешков и други срещу България“. Зам.-министърът акцентира, че заложените мерки в плана ще бъдат изпълнени до декември на 2016 г.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове